sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Sunnuntaisalaatti

Viikonloppuna tulee usein syötyä vähän raskaammin kuin viikolla. Lisäksi kokkailut ovat usein vähän aikaa vievempiä, mutta laiskana en viitsisi joka aterialla nähdä hirveästi vaivaa. Ideaalitilanteessa sunnuntailounaasta tai  -päivällisestä jää maanantaille vielä päivällinen, koska silloin en millään viitsisi tehdä yhtään mitään ruokaa. Keksin kuitenkin jokin aika sitten, että sunnuntaina (tai myös lauantaina) toinen ateria voisi olla ruokaisa salaatti, jonka eteen ei tarvitsisi nähdä älyttömästi vaivaa, joka kattaisi koko päivän salaattiannoksen ja olisi herkullinen ja terveellinenkin. Näin jäisi myös intoa laittaa päivän toinen ateria, ja ennenkaikkea syödä se!



Olen pitänyt päätöksestäni melko hyvin kiinni, ja lähes joka viikonloppu pöydästämme on löytynyt jokin salaatti vaihtelevin täyttein. Välillä ne on keksitty omasta päästä, mutta olen kokeillut myös klassikkosalaatteja. Arkisalaattimme on yleensä simppeli tomaatti-salaatinlehti-kiinankaali-yhdistelmä, mutta viikonloppuna voin jaksaa laittaa päärynää tai avokadoakin. 

Mutta mitä sitä turhia löpisemään, kun voin esitellä kuviakin! Salaatit on myös siitä käteviä bloggaus-ruokia, että niistä voi ottaa rauhassa kuvia ilman, että ne jäähtyy. 

Salaatinkastikkeena on vain vähän oliiviöljyä ja vaalea balsamiviinietikkaa.

Tämä salaatti taisi olla aivan ensimmäinen sunnuntaisalaatti, ja siinä oli edelliseltä päivältä pizzasta jäänyttä ilmakuivattua kinkkua, päärynää, avokadoa ja ruiskrutonkeja. Tällaiset salaatit syömme usein anopilta saaduista Villeroy & Bochin Vivo-lautasilta. Ne ovat kaiketi syviälautasia, mutta juuri sopivan kokoisia ja syvyisiä salaateille.

Loimulohi ei oikein pärjännyt voimakkaalle parmesaanille.
Se ei taida oikein näkyä, mutta muistan, että tässä salaatissa oli loimulohta parmesaanin ja ruiskrutonkien kera. Tykkään hirveästi krutongeista keitoissa tai salaateissa, ja kuten kuvista näkyy, aika usein päädyn leikkelemään ruisleivän palan tai pari pieniksi ja paistamaan pannulla. Muistan, että idean olen saanut joskus Demi-lehdestä!

Luulin ensin, että olutmakkarat ovat "ohutmakkaroita". No, on ne kyllä aika ohuitakin.

Ylläolevassa salaatissa oli näemmä olutmakkaraa (sellaisia pieniä salamipötköjä), mozzarellaa ja jotain fancympää salaattia. Ja jälleen niitä ruiskrutonkeja. Nämä kolme edellä olevaa salaattia ovat täysin omasta päästä, mutta, kuten sanoin, olen kokeillut myös klassikoita. Ikisuosikkini on "kreikkalainen salaatti", johon laitan milloin mitäkin fetaa ja tiettyjä Pirkan luomuoliiveja, jotka olen todennut parhaiksi. Olen myös kokeillut Caesar-salaattia. 

Hei, tässä ei ole ruiskrutonkeja!
Tämän päivän salaatti oli myös klassikko, nimittäin Nizzan salaatti. Vähän muunneltuna tosin. Omaani laitoin perussalaatin lisäksi keitettyä munaa, vihreitä papuja ja sinappikastikkeessa marinoitus perunaa. Anjovikset sun muut jätän suosiolla pois. Sellaisia varrellisia kapriksia olisin halunnut vielä, mutta ne olivat loppu. Oli kyllä oikein hyvää, mutta aion ensi kerralla korvata sinappikastikkeen perus balsamico-oliiviöljy-sekoituksella, josta pidän enemmän.

Tästä tuli vähän tämmöinen sunnuntain sillisalaattipostaus ehkä, mutta kun nuo salaattikuvat oli niin kivoja, että halusin jakaa ne! Nyt jatkan kuitenkin vielä viikonlopun viimeisiä hetkiä löhöten sohvalla miehen kanssa. Kirjoitusvirheet tarkistan huomenna. Jos silloinkaan. 

12 kommenttia:

  1. Tosi kivoja salaattikuvia ja -ideoita! Itselläni omat kokkailut ovat paljolti olleet tämän vuoden aikana juuri salaatteja. Jostain syystä en niitä ole ruokablogiini laittanut, mutta pitäisi! Oma suosikkini on ollut kikherne-avokadosalaatti värikkäällä salaatipedillä, jossa on lisäksi kirsikkatomaatteja, paprikaa, porkkanaa ohuina suikaleina ja jotakin hedelmää. Tärkeä osa on myös oliiviöljy-balsamicokastike ja suolalla, pippurilla ja yrteillä maustaminen. Buonissimo! Ah, ruisleipäkrutonkeja olisi kyllä ikävä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä kokeilla kikherneitä ja avokadoa, kuulostaa hyvältä yhdistelmältä. Sun pitäisi kyllä laittaa niitä blogiisi, koska muistin sieltä aivan ihanan Jamie Oliverin porkkana-avokadosalaatin, jota voisi joku sunnuntai taas laittaa.

      Kohta säkin olet taas täällä ruisleipäkrutonkien maassa!

      Poista
  2. Onpa herkullisennäköisiä salaatteja! Pitäisi itsekin taas aloittaa salaattikausi: meillä tuppaa salaattien syöminen (pääruokana) jäämään talviaikana pois. Mutta nyt voisi olla taas aika aloittaa. Mun suosikkiaineksia salaatissa on esim. katkaravut, avokado, mozzarella, feta, kirsikkatomaatit, cantaloupemeloni, tuoreet mansikat ja siemenet. Yleensä tosin täytyy hillitä itseään, ettei laita ihan kaikkea kerralla. :D Ja kastikkeeksi ehdottomasti oliiviöljyä ja balsamicoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että nyt talvella tomaatit esimerkiksi ei ole niin maukkaita, mutta en tykkää raastesalaateistakaan, niin ostan sitten talvisin espanjalaisia. Kesän toritomaatteja odotellessa!

      Kiitos hyvistä ehdotuksista salaattiin. Miten olekaan unohtanut katkaravut! En yleensä tykkää valmiista katkarapusalaateista, mutta omaan voisi laittaa jotain vähän parempaa kaveriksi.

      Poista
  3. Epätoivoisilla värikkäidenkotiblogienmetsästysreissuillani päädyin tänne ja tykkään näkemästäni. Ihastuttava talo, nätti koti - jäin heti lukijaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Tosi monissa sisustuablogeissa on aika neutraaleja sävyjä tai mustavalkoista. Nekin on hienoja, mutta itse päädyn aina väreihin. Toivottavasti viihdyt!

      Poista
  4. Heips!

    Herrrrrrkullisen näköisiä salaatteja. Noita ruiskrutonkeja en ole koskaan kokeillut enkä paljon muitakaan, mutta varmaan pitäisi. Niin ihanilta ja syötävän hyviltä ne näyttivät.

    Salaattimisiin

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihih, salaattimisiin! Minä olen aivan innostunut krutongeista nyt. Sain kummeilta myös sellaisia valmiita, jotka sopii erityisesti keittoihin, kun pehmenevät siinä. Kätevää, ettei aina tarvitse pilkkoa itse ja paistaa.

      Poista
  5. Oijoi miten ihanan näköisiä salaatteja!

    Meillä ei ole tänä talvena paljoakaan salaattiaterioita nähty. Pitäisi ryhdistäytyä tässäkin. Miun ongelmana tosin on, että kuulun niihin, jotka ajattelevat syöneensä "vain" salaattia ja syövät sitten seuraavalla aterialla raskaammin. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Niin no, meilläkin osittain tuo salaattiateria johtuu taas siitä, että jaksaa syödä sen toisen, raskaamman aterian. Eilen oli esimerkiksi entrecotea kermakastikkeella...

      Tosin kun tekee ruokaisan salaatin, johon laittaa paljon kaikkea itse salaatin lisäksi, sen jälkeen on usein yllättävän täysi olo! Ei jaksa ihan heti toista ateriaa syödäkään.

      Poista
  6. http://liemessa.blogspot.com/2011/10/liemessa-workshop-ruokakuvauksen.html

    Hih, oli pakko linkata kun halusit oppia ottamaan parempia ruokakuvia, tosin tämän postauksen kuvat ovat mielestäni todella onnistuneita! Ihan tulee nälkä!

    VastaaPoista
  7. Kiitos, kuulostaapa hienolta! Tosin mulla ei tolle kurssille olisi asiaa, kun meillä ei kuitenkaan ole järjestelmäkameraa... Enkä ymmärrä objektiiveista ja valkotasapainoista yhtän mitään. Ehkä pitäisi tutustua tuohon kameraan ensin paremmin.

    Siitä vaan salaattia tekemään! :)

    VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.