sunnuntai 9. syyskuuta 2012

The one with all the cheesecake

Juustokakkua tuloillaan.
Tänään meille tuli muutamia kavereita erääseen palaveriin ja tapanani on tarjota kahvit samalla. Olin jo pidempään halunnut tehdä mustikkaisen juustokakun, kun näin kuvia sellaisita selaillessani Etsi resepti -sivustoa. Tykkään erityisesti paistetuista amerikkalaistyyppisistä (tai pikemminkin New York -tyyppisistä) juustokakuista. 

Tältä Karkkiksen keittiössä näyttää, kun siellä kokataan. Tätä taustaa vasten seuraava kertomus ei tunnu niin epätodennäköiseltä...

Inspiraationi tehdä ensimmäistä kertaa juustokakkua lähti Frendit-sarjasta. Olin teininä 2000-luvun alussa erittäin kova fani ja toiset kovat fanit varmasti muistavat jakson, jossa kaverusten oven taakse ilmestyy väärään osoitteeseen toimitettu juustokakku. Rachel ja Chandler päätyvät maistamaan kakkua ja toteavat sen parhaaksi juustokakuksi ikinä. Juustokakkuja alkaa ilmestyä lisää oven taakse ja aina he päätyvät syömään ne, vaikka omatunto vähän kolkuttaakin. Lopulta juustokakusta tulee kiista ja sen jakamisen tuoksinassa se päätyy kerrostalon käytävän lattialle. Juustokakku on kuitenkin niin hyvää, että he alkavat syödä sitä lattialtakin. Paikalle ilmestyy tietysti kaikkiruokainen Joey, kaivaa haarukan taskustaan ja liittyy joukkoon. Mikäs siinä herkullista juustokakkua syödessä!

Jakson perusteella päättelin, että juustokakun on oltava valtavan hyvää, jos sitä lattialtakin kannattaa syödä. Päätin kokeilla sitä itse. En kyllä yhtään muista, millä reseptillä, mutta sen muistan elävästi kun otin täydellisen tutisevaa ja kullankeltaista juustokakkua uunista. Varoen olin nostamssa sitä ritilälle, joka oli uunin vieressä. 

TÖKS! 

Irtopohjavuoka osuikin keittiön tason reunaan ja kakku kippasi käsistäni lattialle! Ihan näin kirjaimellisesti en ollut ajatellut noudattavani Frendien ohjetta, mutta oli miten oli, minunkin juustokakkuni sai lisämakua lattiasta. Suurin osa kakusta saatiin pelastettua ja mikäs siinä oli herkillista, lattialla käynyttä juustokakkua syödessä!

Tässä kirjassa on yllättävän hyviä reseptejä, vaikka vähän kökköjä käännöksiä.

Tämän tapahtuman vuoksi, päätin kokeilla juustokakun ohjetta, joka löytyy, yllätys-yllätys, Frendien keittokirjasta. Kirja tosin on vanhempi kuin ko. jakso, mutta siitä kuitenkin sopivasti löytyy Chandlerin Could this be any more fattening? -juustokakku. Toki muuntelin hiukan reseptiä.

Could this be any more fattening? -cheesecake muunneltuna

Digestivepohja:

200g digestivekeksejä
100g sulatettua voita

Täyte:

600g tuorejuustoa (alkup. reseptissä 900g!!!)
1 cup sokeria
4 isoa kananmunaa
1 purkki kermaviiliä (alkup. ranskankermaa)
1 tl vaniljasokeria tai vaniljatanko
(sitruunamehua)
(mustikoita)

Tässä minun välineeni keksien murskaamiseen
Murskaa keksit valitsemallasi tavalla ja sulata voi. Sekoita ja painele irtopohjavuokaan. Minä painelin tällä kertaa myös reunoille, mutta joskus en.

Takana näkyy  massiivinen määrä tuorejuustoa, joka tuli kakkuun. Tosin kolmatta purkkia en laittanutkaan. Niin ja ihanan värikkäät cup-mitat!
 Laita uuni 225 asteeseen lämpiämään. Vatkaa juusto kulhpssa ilmavaksi ja kevyeksi (no kovin kevyttä siitä ei kyllä saa!). Vatkaa kananmunat joukkoon yksi kerrallaan. Tämä voi olla haastavaa, sillä juusto on aika tönkköä. Vatkaa joukkoon kermaviili, sokeri ja vanilja. Purista joukkoon halutessasi vähän sitruunamehua.

Sokerin määrää voi vaihdella maun mukaan. Minä pistin aika paljon vähemmän kuin alkuperäisessä reseptissä.
 Kaada täyte vuokaan. Paista kakkua 15 minuuttia. Ota kakku pois uunista ja lisää päälle mustikat. Jätä uuninluukku hetkeksi auki ja alenna 100 asteeseen. Sulje sitten uuninluukku ja paista kakkua noin tunti, kunnes reinat ovat hyytyneet, mutta keskusta tutisee vielä.

Anna juustokakun jäähtyä ritilällä huoneenlämpöiseksi. Säilytä kakkua jääkaapissa vähintään kolme tuntia ennen tarjoilua.

Nam nam!

Tällä kertaa juustokakku päätyi pöydälle ihan kuin oli tarkoituskin. Reunat hiukan paloivat, mutta muuten kakku oli erinomainen. Voin siis suositella reseptiä, etten sitä ihan turhaan kirjoittanut tänne. Mustikat toimivat kivasti juustokakussa, vaikka ilmankin kakku olisi ollut mainio. Ehkä ne toivat vähän raikkautta muuten raskaaseen kakkuun.

Tällä kertaa kakku sai lisämakua lattian sijaan mustikoista. 

Vielä korkkaamaton kakku ja muita tarjoiluja. 

Vielä noin puolet tästä superlihottajasta odottaa syöjäänsä jääkaapissa. Taidankin keittää vielä iltapäiväkaffet...

4 kommenttia:

  1. Mustikat tekee juustokakusta hauskan ja hiukan tummat reunatkin on koristeelliset.

    Kokeilen varmasti1

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, nuo reunat on oikeastaan aika hauskat. Eikä sitä palanutta ollut kuin ihan vähän. Muuten pohja oli tosi onnistunut.

      Poista
  2. Oi jesta millainen kakku! Kokeiluun menee, mustikoitakin on sopivasti pakkasessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa kokeilla! Kakusta tulee myös ihanan korkea, eikä mikään lituska. Vaikka käyttäisi VAIN sen 600g tuorejuustoa...

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.