lauantai 10. marraskuuta 2012

8 o'clock cream tea

Pääsin vihdoin kokeilemaan tee-herkkukirjani reseptejä. Valitsin kokeiltavaksi kaksi helppoa ja herkullisen näköistä reseptiä. Toinen oli "English mini muffins with 'M' and 'X'" ja makeaksi suupalaksi valitsin "Buttermilk scones with raspberry jam". Molemmissa resepteissä vaikutuksen tekivät ihanat kuvat, joita kirja on tietysti pullollaan. Jostain syystä nämä kaksi jäivät mieleen. 

My very own 8 o'clock  cream tea.
English minimuffins -reseptin kuvassa muffinssit olivat tarjolla munakennossa. Tajusimme erään ystäväni kanssa, että sehän on aivan täydellinen tuliainen joskus, jos vie vaikka nyyttäreille tarjottavaa. Kuvan voi nähdä täällä.Tämä on ehdottomasti toteutettava joku kerta. Minulla ei ole hajuakaan, mitä 'M' ja 'X' reseptissä tarkoittavat, joten jos joku tietää, kuulisin mielelläni! 

Persiljaa, cheddaria ja kinnkua. Muffinien maku muistutti vähän tietynlaisten juustosarvien makua. 

Englantilaiset minimuffinssit

40g voita sulatettuna ja jäähtyneenä
225g jauhoja 
1,5 tl leivinjauhetta (reseptissä käytettiin itsestään kohoavia jauhoja, minä arvioin tämän määränn leivinjauhetta)
½ tl suolaa
½ tl jauhettua valkopippuria
100g kinkkua pilkottuna
20g cheddaria raastettuna (minä pistin ainakin tuplasti)
1 tl sinappijauhetta
1 rkl persiljaa silputtuna
150 ml luonnonjogurttia (minä pistin rahkaa, koska sattui olemaan)
1 muna
100 ml maitoa

Täytteeksi krassia (alkuperäisessä reseptissä muutakin, mutta jätin pois)

1. Lämmitä uuni 220 asteiseksi. Voitele muffinssivuoka (tai käytä kertakäyttöisiä, noin 20 kpl) 

2. Sihtaa jauhot kulhoon ja sekoita siihen leivinjauhe, suola, pippuri ja sinappijauhe. Sekoita kuiviin aineisiin myös persilja, kinkku ja juustoraaste.

3. Sekoita voi, jogurtti, maito ja muna kulhossa hyvin. Tee kolo kuivien aineiden keskelle ja kaada seos siihen. Sekoita hyvin. 

4. Lusikoi taikina vuokiin ja paista 15-20 minuuttia. 

5. Halutessasi halkaise muffinssit ja laita täytteeksi esimerkiksi tuorejuustoa ja krassia. Reseptissä sekoitettiin voita ja cayenepippuria. 


Näistä tuli aika isoja. Olisi voinut tehdä pienempiä, niin olisi ollut söpömpiä. Reseptissä käytettiin minimuffinssivuokaa.

Skonssien reseptissä käytettiin kirnupiimää. Minulle oli yllätys kuinka litkua se oli! Jotenkin se kuulostaa vielä paksummalta kuin tavallinen piimä, mutta olikin ihan lirua. Maku oli parempi, ei ihan niin hapan. En kyllä silti tiedä, mihin pistän lopun purkin vaikka tein tupla-annoksen skonsseja! Alkuperäisessä reseptissä skonssit nautittiin "clotted creamin" kanssa, joka on jokinlaista paksua juoksetettua kermaa. Kaiketi sitä voisi tehdä itsekin, mutta sitä vaivaa en jaksanut nähdä. Tyydyin kermavaahtoon. Vadelmahillon korvasin suomalaisilla pakastevadelmilla. 

Alkuperäinen kuva löytyy täältä. Aika hyvä toisinto vai mitä?

Kirnupiimäskonssit vadelmilla ja kermalla

225 g jauhoja
50 g voita
1 tl leivinjauhetta
25 g sokeria
125 ml kirnupiimää (ei kauhean tarkkaa)
Loraus maitoa (jos tarvitaan)
Kermavaahtoa, vadelmia ja/tai vadelmahilloa tarjoiluun

1. Lämmitä uuni 220 asteeseen.

2. Nypi jauhot ja voi kulhossa karkeaksi. Sekoita joukkoon leivinjauhe (voi sekoittaa jo pelkkiin jauhoihin, molemmilla tavoilla onnistui). Sekoita joukkoon sokeri ja kirnupiimä. Jos taikina on kuivaa, lisää joukkoon maitoa (tai sitten sitä piimää). Vaivaa taikinaa kevyesti ja tee siitä pyöreä.

3. Viillä veitsellä (ruokaveitsi toimi parhaiten) taikinan päälle kuusi sektoria. Älä vedä viiltoja kuitenkaan pohjaan asti. 

4. Paista 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoa vadelmien, hillon ja kerman kanssa.

Vasemmanpuoleista yritin leikata ensin terävällä veitsellä ja se sai aikaan vaan rumaa jälkeä. Paksumpi, mutta tylppä veitsi oli parempi.

Mustaan teehen lisään usein maitoa (tai jopa pikkuisen kermaa, vaikkei kai ole "oikeaoppista"!), mutten koskaan sokeria. 

Minä järjestin itselleni oikein iltateehetken näillä tarjoiluilla. Vaikka nyt ei kyllä ollut kyseessä todellakaan minkään etiketin mukainen afternoon tai high tea, niin yritin tehdä siitä kuitenkin oikein juhallisen.  Jälkeenpäin luin, että tämähän oli "cream tea", koska tarjoilin teen kanssa skonsseja ja kermaa. Tosin olisi pitänyt olla mansikkahilloa ja sitä clotted creamia... Ja teessä sokeria. No melkein! 

Koska minun astiani ovat kaikkea muuta kuin englantilaistyyppisiä, valitsin vähemmän räiskyviä värejä. Kupiksi valikoitui häälahjaksi saatu villeroy & bochin kukkakuppi. Se oli kaikken englantilaisin ja sopi iltateelle varsin hyvin. Kuuntelin hienostuneesti radiota ja maistelin leipomuksia. Ja kuvasin totta kai! Puolet teehetkestä menikin kamera kädessä! 

Tämä oli viimeinen kuva. Seuraavassa hetkessä skonssi olikin jo syöty eikä kuvattavaa ollut.

8 kommenttia:

  1. Ihan aidolta englantilaiselta teehetkeltä näyttää skonsseineen kaikkineen. Hyvä kun hoksasit ottaa vielä nuo kaikkein englantilaisimmat kupitkin. Cheddar-raaste näytti herkullisen keltaiselta. Nami nami.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että näyttää aidolta! Cheddar oli yllättävän hyvää, vaikka olen kuvitellut etten pidä siitä. Johtunee jostain ällöttävästä sulate-cheddarista, jota olen syönyt.

      Poista
  2. Jostain syystä mieleeni tuli sanat 'ham' ja 'eggs' noista 'm' ja 'x' -mysteereistä. Ham sopisi, mutta eggs ei... Sinulla taitaa olla englantilaiset mittakipposet, vai kuinka? Joskus, kun äityy kokkaamaan nettiresepteistä, pitää selvittää niitä unsseja ja kuppeja. Yleensä menee joku kuitenkin väärin. Siksi en leivonnaisia kovin paljoa jaksa kokeilla. Lämpimien ruokien kanssa ei ole mittayksiköiden kanssa iin tarkkaa. Mutta syksyllä tein omenapiirakkaa, johon piti laittaa 'sour cream'. Sitä googlaillessa luin kiinnostavia keskusteluita maitotuotteiden eroista. Harmi, että en muista sivua. Siellä oli puhetta tuosta 'buttermilk' -piimästä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne tosiaan voisivat olla ham ja eggs! Ex on melkein kuin eggs.

      Cup-mitat minulta löytyy, mutta näissä resepteissä oli myös grammat ja desilitrat eli ei tarvinnut muunnella mitään. Se on tosiaan hankalaa erityisesti leivonnassa, jos pitää muunnella eri mittayksiköitä.

      Se on jännää, miten eri maissa on vähän erilaisia maitotuotteita. Maidosta saa vaikka mitä! Erityisesti hapanmaitotuotteita on olemassa vaikka kuinka paljon. Tästä syystä minusta tuntuu hullulta, ettei ihminen voisi hyödyntää eläinten maitoa.

      Poista
  3. Ihanan näköisiä herkkuja! Tuo linkittämäsi sivu oli myös jotenkin niin hurmaava: "The Lady - for elegant women with elegant minds". Oh, so British! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin brittiläinen sivusta tosiaan! Pitääkin tutustua lähemmin, kun nyt vaan linkkasin tuon kuvan. :)

      Poista
  4. Tosi herkulta näyttää. Kokataanpas me nyt englantilaisittain.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas tosiaan, kurkkaus blogiisi paljasti että englantilaisuus taitaa olla pop! Ihania herkkuja teilläkin aamiaispöydässä.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.