torstai 1. marraskuuta 2012

A cuppa and some petticoat tails

Äitini kävi juuri Lontoossa ja vaikka hän varoitteli, ettei tuliaisille juuri ole aikaa, saimme miehen kanssa kassillisen kaikkea ihanaa ja kivaa. Erityisen suloinen tuliainen oli kirja nimeltä "Miss Hope's Teatime treats". Kirja on aivan käsittämättömän herkullinen ja kirjoitettu ihanan brittiläisittäin. Olin erityisesti nuorempana varsinainen anglofiili ja kirjan myötä tämä piirre nosti minussa taas päätään. 

Kuvissa on vanhoja piirroskuvia ja pieniä koriste-esineitä, muttei silti mitään liikaa.

Kirja lupaa kurkkuleipiä, vaaleita ja kuiduttomia, mutta niin hyviä!

Kirja sisältä toinen toistaan herkullisemman näköisiä makeita ja suolaisia paloja teen kanssa tarjottaviksi. Sormeni oikein syyhyävät jo, että pääsen kokeilemaan niistä muutamia. Ohjeet vaikuttivat myös sen verran yksinkertaisilta, että niitä voi kokeilla vaikka muutamaa kerrallaan ja pitää teekutsut. Erityisesti kurkku-miminttu-mansikka leivät, minikokoiset "english muffinsit" ja skonssit vadelmahillolla jäivät mieleeni. Jokaisen reseptin edellä on pieni hauska kuvaus tai anekdootti. Näin esimerkiksi kuvaillaan English minumuffins -reseptin edellä:
"Johnny 'Boffer' Jenkins is a well turned out gentleman. He knows to acknowle a lady on a tram with a lift of his trylby. He also knows a good egg muddin when he spies one, especially one made with ham, Brittish cheddar and English mustard. Anything else would just not be cricket. "

Yksi resepti päättyy tarjoiluehdotukseen: "Serve with a jug of euphemisms on the side." Päättelimme, että tämä tarkoittaa sitä, että teepöydässä on puhuttava sivistyneesti eli vähän kierreltävä liian suoria ilmauksia. Kirjaa lukee ihan ilokseen, vaikkei yhtään reseptiä ikinä toteuttaisi. Ja totta kai aion toteuttaakin! Kun pidän teekutsut, niin tee tarjoillaan tietysti värikkäästä teeastiastostani. Ei ihan englantilaisia ruusuja, mutta totta kai minunkin tyylini täytyy näkyä!


Ready for afternoon tea.
Ennen kuvan ottamista yksi suklaalevy oli jo ehtinyt teille tietämättömille. 
Koska viikolla on kiire, enkä ole ehtinyt vielä kokeilemaan kirjan ihania herkkuja, on tyydyttävä muuhun. Onneksi äiti toi matkalta myös syötävää. Suklaat tosin ovat jo paremmissa suissa, kuten osa kekseistäkin. Yksi tuliaisista oli kokonainen kuivattu maissintähkä, josta tulee siis popcornia! En tiedä koska raaskin käyttää sen, mutta jonain päivänä uteliaisuus kyllä voittaa. 

Karkkiksen teevalikoimaa. Vaikuttaakohan pakkausten kauneus myös teen makuun?
Tee-himoon sentään löytyy lääkettä helposti! Jos minun tekee viikolla mieli jotain lämmintä juomaa, otan yleensä teetä. Kahvia juon vain aamuisin ja viikonloppuisin. Olen kovin tykästynyt Clipperin teevalikoimaan, joka onkin mittava. Sen lisäksi, että teet ovat hyviä, ne ovat myös kaunis sisustuselementti keittiössä. Uusia makuja kokeillessa voi aina myös miettiä, miten paketti sopii sarjaan. 

Ehdoton suosikkini on piparmintulla maustettu valkoinen tee ja toiseksi tulee vadelmalla maustettu. Myös mustat teet ovat laadukkaita ja pienestä määrästä tulee voimakas maku. Vaikka teet ovat hyvälaatuisia ja monet maut todella hyviä, kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä onnistuneita. Esimerkiksi appelsiini-kookos ei vaan ole minun makuuni, kuten myöskään ei vaniljalla maustettu valkoinen tee. Sitruuna-nokkosteehenkin olen kyllästynyt. Silti jaksan kokeilla uusia makuja uusien suosikkien toivossa. 

Piparminttu-valkoinen tee oli loppu, joten kuvaan pääsi ystäväni tekemä vihkonen. 
Kuten jo city-hippipostauksessani mainitsin, joskus laitan tuoreita mintunlehtiä kiehuvaan veteen. Idean sain jostain blogista. Siitä tulee mukavan mietoa "minttuteetä", joka ei tosin uuden kirjan mukaan ole teetä laisinkaan. Samaa voisi varmaankin kokeilla sitruunamelissalla. Taidankin mennä keittämään kupin jotain hyvää teetä tai "teetä" iltapalan painikkeeksi.

Lisää teevalikoimaa kauniin värisissä purkeissa. 
Mitä kuumia juomia sinä juot? Oletko tee-ihmisiä vai kuluuko kahvia kuppikaupalla?

17 kommenttia:

  1. Olen kahvi-ihmisiä ja teenjuonti rajoittuu aivan tavalliseen teehen, josta kyllä tykkään aina silloin tällöin.

    Aiotko muuten koskaan hankkia englantilasityylisiä kukkakuppeja teepöytää varten? Esim rouva Bucketin tyyliin.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko, että hankin sellaisia kuppeja ainakaan ennen kuin nuo hajoavat. Tai jos hankin, niin sitten kirpparilta eriparisia. Ja onhan minulla kukkamukeja, niitä häälahjaksi saatuja. Ne sopisivatkin hyvin rennommille teekutsuille.

      Poista
  2. En juo koskaan kahvia. En myöskään pidä maustetuista teesekoituksista.
    Japanilainen ystävämme opetti meille miten oikeaa japanilaista teetä tehdään. Ja hänen ohjeensa mukaisesta japanilaisesta vihreästä teestä pidän kaikkein eniten.
    Hauska, että punaisen ja sinisen purkin yrtit vielä rehottavat, vihreän purkin yrtti vielä sinnittelee. Keltaisen purkin yrtti on lähtenyt autuaammille yrttimaisemille.
    t. VE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennytkään, että olet vallan teeihminen! Olisi joskus jännä kokeilla ihan oikeaoppisesti keitettyä vihreää teetä, sillä pussiteenä en ainakaan pidä siitä.

      Valitettavasti noista yrteistä yksikään ei ole enää "alkuperäinen", koska kesän lopulla niihin iski ripsiäisiä. Sellaisia pieniä valkoisia ötököitä, jotka tuhosivat kaikki yrtit. Yritin pelastaa niitä sumuttamalla lämmintä vettä, mutta lopulta piti ostaa uudet. On vielä päättämättä, mikä yrtti keltaiseen tulee.

      Poista
    2. Jos kasveihin tulee ötököitä niin kannattaa heti heittää pois ihan raa'asti vaan! Näin olen tehnyt vuosikymmenenet ja kasveissani ei juuri ötököitä näy. Jos alkaa tunteilemaan ja koettaa pelasta kasveja niin loputkin tuhoutuu! Pari kertaa on itku tullut mutta ei auta.

      Vihreä tee on kitkerää väärin valmistettuna. Neljä oppimaani perusjuttua on: 1) vesi ei saa olla kiehuvaa. Korkeintaan 90 astetta. Me keitämme veden vedenkeittimessä ja kun se on kiehunut heitämme sinne kupillisen kylmää vettä ennenkun kaadamme teelehdille. Kun japanilainen ystävämme juuri kävi täällä hän ihmetteli. Oikeasti kuuluu istua jo pöydän ääressä rauhassa rupattelemassa ja odottaa, että vesi jäähtyy. Samalla pääsee teetunnelmaan. Mutta länsimaalainen ei jaksa odotaa. 2) Teetä ei saa annostella liian paljon. Mittaa teelusikalla. 3) Vihreää teetä ei saa hauduttaa liian kauan. Mitä hienompi tee, sen lyhyempi aika. Hieno tee hautuu esim vain 1 min eikä sekuntiakaan kauempåaa. Halvempi tee vaatii max 3 min. Munakello on välttämätön. Haudutuksen aikana teekannua heilutellaan hiljaa. 4) Kun tee on hautunut tarpeeksi kaikki vesi kaadetaan kannusta pois, joko kuppeihin tai toiseen kannuun. Teelehdet siis jäävät ILMAN vettä kannuun, kansi jätetään raolleen ja jos tarvitaan lisää teetä lehtien päälle voi kaataa lisää vettä, joka nyt saa olla hieman kuumempaa, kannua pyöräytetään ja kaadetaan uusi tee välittömästi, ei siis haudutella enempää lainkaan.

      En koskaan juo nk haudutettua teetä missään baarissa, sillä teelehdet ovat lilluneet ties kuinka monta tuntia kiehuvassa vedessä. Silloin otan kiltisti lipton-teepussin ja vilautan sitä kupissa. Tai juon kaakaota.
      T. VE

      Poista
    3. Hyvä tietää tuo oikeaoppinen valmistus! Jännää, miten erilaisia teekulttuurejakin voi maailmassa olla.

      Poista
  3. Asiasta appelsiiniin: Kattosin että siinä on Karkkiksella muffin(ss)ivuoat kivasti purkissa, oliskohan mullakin jotain fantsuu lasipurkkii mihin omani menisivät. Ai kappas kappas tuossa kuvassahan tosiaan on vierekkäin kaksi ihan preSIIS samanlaista purnukkaa kansineen kuin ne kaksi jotka viimeksi raijasin kirppikseltä kotiin ja jotka ovat toistaiseksi olleet tyhjillään. Nyt kyllä aion matkia!

    P.S. Teetä juon kun muistan, eli ehkä kerran kuussa. (Suklaata muistan syödä huomattavasti useammin, mikä on todella outoa ja ehkä myös huolestuttavaa...) Clipperit on IHANIA sisustusdetaljeja. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että löytyi purkki! Tuon säilytysidean idean olen tainnut napata Pinterestin ihmeellisestä maailmasta.

      Clipper on kyllä keksinyt hyvän kikan edistää teen myyntiään noilla paketeilla.

      Ja hei, suklaahan on terveellistä!

      Poista
  4. Teetä, mutta vain yksi kuppi päivässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohtuus on hyvä asia! Siksi minäkin rajoitan tuota kahvinjuontia, ettei menisi överiksi. Lisäksi se maistuu paljon paremmalta, kun juo vähän vähemmän ja harvemmin.

      Poista
  5. Ennen raskautta join teetä ja kahvia, oikeastaan vuorotellen kumpaakin.

    Nykyään juon enimmäkseen teetä, kahvia ehkä noin kerran viikossa. Ja näiden kurakelien myötä myös kaakaota.

    Ja tuo on ihan totta, että nätti pakkaus vaikuttaa teen makuun! Pari kertaa olen teeostoksilla hurahtanut ostamaan useamman paketin, kun kaikki oli niin nättejä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaakaokin on hyvää! Minä aina unohdan, että sitäkin voisi joskus tehdä.

      Haha, teepaketit on muuten usein nätempiä kuin kahvipaketit. Tai on niitä hienoja kahvipakettejakin, mutta ehkä se muovisuus tekee niistä vähemmän nättejä.

      Poista
  6. Ihania tuliaisia ja kirja näytti todella houkuttelevalta.
    Tuliaiset on muutenkin aina ihania.
    Mukavaa sunnuntain jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuliaiset on tosiaan ihania. On kiva saada vaikka ihan tavallisia elintarvikkeita, jotka ovat kuitenkin hiukan erilaisia kuin omassa maassa. Me ostetaan tuliaiset usein ihan marketeista.

      Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

      Poista
  7. Teetä juon! Tosin seurassa saatan juoda kahviakin reilun maitomäärän kera, mutta olen aika tarkka kahvinjuonnin kellonajasta. Kofeiini ei yksinkertaisesti sovi iltoihini. Teetä tai yrttiteetä näin ikipalelijana saatan juoda kotona monta isoa kupillista päivässä viileinä vuodenaikoina. Oikean teen juonti pitää rajoittaa kupilliseen, mutta kofeiinittomia "tee"juomia juon paljon ja usein. Tällä hetkellä kotoa löytyy kaksi hyllyllistä teetä: osa saatu lahjaksi, osa hankittu Suomesta, osa tuotu ulkomailta (hyvä, halpa tuliainen), osa itse kasvatettu ja osa mummolan mailta kerätty. Ja todellakin: teepurkilla ja teekupilla on vaikutus siihen, millainen kokemus syntyy :).

    VastaaPoista
  8. Teetä juon! Tosin seurassa saatan juoda kahviakin reilun maitomäärän kera, mutta olen aika tarkka kahvinjuonnin kellonajasta. Kofeiini ei yksinkertaisesti sovi iltoihini. Teetä tai yrttiteetä näin ikipalelijana saatan juoda kotona monta isoa kupillista päivässä viileinä vuodenaikoina. Oikean teen juonti pitää rajoittaa kupilliseen, mutta kofeiinittomia "tee"juomia juon paljon ja usein. Tällä hetkellä kotoa löytyy kaksi hyllyllistä teetä: osa saatu lahjaksi, osa hankittu Suomesta, osa tuotu ulkomailta (hyvä, halpa tuliainen), osa itse kasvatettu ja osa mummolan mailta kerätty. Ja todellakin: teepurkilla ja teekupilla on vaikutus siihen, millainen kokemus syntyy :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin pitää olla tarkka, etten juo liian myöhään kahvia. Jos juo kuuden jälkeen, menee yöunet. Tuo kuusi on yllättävän tarkka rajapyykki. Tee/yrttitee on tosiaan hyvää palelujuomaa, koska se pysyy paremmin kuumana kuin kahvi ja sitä pystyy juomaan vähän haaleampanakin.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.