maanantai 17. joulukuuta 2012

Rustiikkia meininkiä

En ole erityisesti rustiikin sisustustyylin ystävä, mutta minulla on eräs rustiikkinen resepti, josta pidän kovasti. Haeskelin joku vuosi sitten netistä näkkileivän reseptiä ja törmäsin tähän Jensenin kiusaus -blogin reseptiin. Olen tehny sitä usein joulun alla lahjaksi tai ihan vaan itselle ja nyt iski taas hinku tehdä näkkäriä. Raaka-aineet ovat hirveän yksinkertaiset ja lopputulos on aivan käsittämättömän hyvä. Näkkileipien ulkonäkö on tosiaan melko rustiikki, mutta oikeastaan siinähän niiden viehätys onkin. 

Tämä yksilö ei ole siitä rustiikeimmasta päästä, mutta pääsi esittelykappaleeksi.

Rustiikkinen näkkileipä

  • 2 rkl sulatettua voita
  • 2 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl vehnä- tai ruisleseitä
  • 5 dl ruisjauhoa
  • vehnäjauhoa kaulimiseen
  • (Kuminaa)
  • (Seesamin- ja unikonsiemeniä)
  • (Sormisuolaa)

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Sulata voi kattilassa tai mikrossa ja laita se kulhoon. Lisää vesi, suola ja leseet. Jos käytät kuminaa, lisää se tässä vaiheessa. Minä en ole kertaakaan vielä laittanut kuminaa, vana olen maustanut näkkärit siemenillä.

Sekoita joukkoon ruisjauhoa vähän kerrallaan ja vaivaa, kunnes taikina alkaa olla raskas ja tiivis.Alusta taikinaa vehnäjauhotetulla alustalla niin kauan, että se on ”sitkeä”. 

Taikinapallo "sitkeänä"

Pienempiäkin voisi leikata, mutta ihan riittävästi näinkin tulee. 
Tee taikinasta pötkylä ja leikkaa siitä 20-25 palleroa. Kauli niistä ohuen ohuita näkkileipiä. Jos laitat näkkäreihin siemeniä, kauli niitä ensin vähän. Sitten lisää pinnalle siemenet ja kauli ohueksi. Olen lisännyt usein tässä vaiheessa myös sormisuola hippuja näkkärin pintaan. Paista uunissa 7 minuuttia.

Idean unikon- ja seesaminsiemenillä maustamiseen sain jostain ruotsalaisita näkkäritikuista. Ne tuovat kivan täyteläisen maun.
Tällä kertaa olin sattunut ostamaan riihiruisjauhoja. En yhtään ajatellut, että se voisi tarkoittaa jotain erityistä. Kun aloin tehdä leipiä, ihmettelin kun alkoi haista kalalle. Mietin kovasti, missä meillä muka voisi olla kalaa. Yhtäkkiä tajusin, että riihiruisjauhot ovat savustettuja jauhoja ja savun tuoksu toi mieleen savukalan! Näkkärit toimivat myös riihiruisjauhoista tehtyinä. Savu enemminkin tuoksuu kuin maistuu. 



Loppuun vielä hehkutus: hankimme tänään joulukuusen! Tänään oli ensimmäinen mahdollinen ostopäivä, ja koska emme ole pyhiä täällä, niin kuusi piti saada heti kuin mahdollista. Nyt se odottelee vielä kuistilla, mutta varmaan illalla pääsen jo koristelemaan sitä. Myöhemmin tällä viikolla yritän laittaa kuvan myös jouluasussa. Se ei ole ihan noin iso, kuin miltä se näyttää. Vaikken minä kyllä ihan siihen pienimpään, enkä edes toiseksi pienimpään tyytynyt...  Nyt voinkin näkkäriä napostellen alkaa miettiä koristeluja!

Joulukuusi vm. 2012

8 kommenttia:

  1. Tiedän kokemuksesta, että nämä näkkärit ovat huippuhyviä. Siemenet tekvät niistä kauniita. Resepti on niin yksinkertainen, että näitä voisi tehdä tällainen laiskempikin leipuri. Voisi joskus kokeilla vaikka juustotarjottimen kekseiksi.

    Kuusi vaikuttaa kauniilta, odotan innolla että näen sen koristeltuna.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tehdä! Kauliminen on suurin vaiva. Ne kannattaa kaulia näin erillisinä kiekkoina, koska silloin reunoista tulee rapeampia kuin jos kaulii levynä.

      Poista
  2. Oi miten ihana kuusi!

    Näkkäri menee kokeiluun tänä iltana, meillä sattuu olemaan aineksetkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusi oli kyllä kaunis. Vielä oli hyvin valikoimaa!

      Varoitus, näkkäriin voi jäädä koukkuun. Sitä tekee mieli ottaa lisää ja lisää.

      Poista
    2. Varoitus tavoitti miut liian myöhään. :D Eilen söin kai neljä näkkäriä leivonnan jälkeen ja tänään taas aamupalalla...

      Hyviä ja helppoja siis olivat, kiitos ohjeesta! :)Kuminaa miekään en kokeillut kun mies ei yhtään pidä siitä.

      Poista
    3. Eikö näihin tulekin hirveä himo? Miten joku näin yksinkertainen voikin olla niin herkullista.

      Poista
  3. Täytyy kokeilla tuota näkkäriä, aineetkin taitaa löytyä kaapista valmiina =) Kuminaakin mulla olisi omasta pellosta, aina välillä miettii sillekin uusia käyttökohteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on siitä hyvä resepti, että aika usein ainekset löytyy valmiina. Tai no, ruisjauhoja ei ehkä aina ole kaapissa, mutta kun niitä kerran ostaa niin yleensä kestävät jonkin aikaa.

      Jos muistat, raportoi miltä kumina maisui!

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.