lauantai 27. huhtikuuta 2013

Hamppari-illallinen ja Karkkiksen vihreää jätskiä

Minulla oli eilen kestittävänä ystäväni Noora. Meillä on ollut muutaman vuoden ajan tapana kutsua toisiamme syntymäpäiväillallisille. Tämä perinne on toteutunut vaihtelevalla menestyksellä. Aina ei synttäreitä ole ehditty viettä ihan oikean vuoden puolella, muttei sillä ole niin väliä. Tärkeintä on kuitenkin ystävän näkeminen eikä orjallinen tapa. 

My friend Noora and I have a tradition to invite each other for a birthday dinnerparty around the time of the actual birthday (give or take ten months). This time I invited Noora and decided to make chickpea burgers and avocado icecream for her. For once I used recipes that are written in English so I can link them here! For the hamburger buns I used the recipe from NY Times which was as amazing as promised. The chickpea burgers could have been a bit more spicy. The Avocado icecream was delicious and the green colour was just right. 

Synttäripöytä kahdelle. 

Tällä kertaa ajattelin tarjota vähän rennomman illallisen ja päätin tehdä kikhernehampurilaisia. Idean sain pinterestistä, jossa törmäsin tähän reseptiin. Pihvien ympärille piti tietysti koittaa vihdoin tehdä Voisilmäpeliä-blogin hampurilaissämpylöitä, joista kuulin Minnalta. Ja todellakin, niistä tuli aivan täydellisiä hampparisämpylöitä! Isoja, pehmeitä ja kuohkeita. Sämpylöiden reseptiä en tänne laita, koska se löytyy kummastakin linkistä.

Pihveistä tuli hyviä, joskin aika mietoja. Paistoin osan pihveistä vasta seuraavana päivänä ja lisäsin reilusti mausteita. Hyviä ne silti olivat, mukavan rapsakoita. Lisäsin toisen kananmunan alkuperäiseen ohjeeseen, jotta pysyivät paremmin koossa. Käytin ekaa kertaa kuivattuja kikherneitä eli ne piti liottaa ja keittää. Olen kerran aiemmin yrittänyt käyttää kuivattuja papuja, mutta poltin ne pohjaan. Tällä kertaa lisäsin tarpeeksi vettä ja mielestäni itse kypsytettyjen kikherneiden maku oli purkitettuja parempi. 

Rucola sopi älyttömän hyvin pihvin kaveriksi. Täytyy kuitenkin myöntää, että pidän vielä enemmän ihan lihapihveistä.

Kikhernepihvit

  • N. 4 dl kuivattuja kikherneitä (tai tuplasti purkitettuja)
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 3 rkl ruohosipulia (käytin kuivattua)
  • ½ dl leivinjauhetta
  • ½tl sinappijauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 1 rlk limen mehua
  • 1 rkl Woscestershire kastiketta
  • Tabascoa tai chilikastiketta maun mukaan
  • ½ dl seesaminsiemeniä
  • 2 munaa
  • 3 rlk jauhoja


Liota ja keitä kikherneet pakkauksen ohjeen mukaan, jos käytät kuivattuja. Murskaa noin puolet kikherneistä karkeaksi mössöksi sauvasekoittimella tai jollain muulla. Sekoita loput kikherneet mausteiden ja leivinjauheen kanssa ja murskaa sileähköksi massaksi. Lisää karkea kikhernemurska joukkoon. 

Lisää joukkoon seesamin siemenet, munat ja lopuksi jauhot. Sekoita hyvin. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin jähmettymään (tai tee siitä ensin pihvit ja laita ne jääkaappiin, kuten alkuperäisessä). Paista pihvit paisinpannulla. Voit myös uppopaistaa ne, jos haluat epäterveellisemmän version.


Hampurilaisten väliin tuli cheddaria, valkosipulimajoneesia ja rucolaa. 
Jälkkäriksi päätin tehdä avokadojätskiä. Se sopi hyvin Nooran synttäri-illalliselle, sillä olen muistaakseni saanut avokadojätskiä ensimmäistä kertaa hänen 18-vuotissynttäreillään. Siinä ohjeessa sekoitettiin avokadoa vaniljajäätelöön, mutta tällä kertaa tein jätskin alusta asti. Reseptejä löytyi monenlaisia ja tämä on munaton mutta maidollinen versio. Löysin myös kookoskermaan valmistettuja reseptejä, mutta minä en niin välitä kookoksesta.

Melko täydellisen kypsiä avokadoja. Nämä olivat esikypsytettyjä. Ready-to-eatit on usein ylikypsiä, mutta esikypsytetyt ei. Halvinta olisi tietty ostaa raakoja, mutta aina ei voi ennakoida. 

Avokadojätski


  • 3 avokadoa
  • 2 dl sokeria
  • 1 purkki ranskankermaa
  • 1 dl kermaa 
  • 1 rkl limetin mehua
  • Ripaus suolaa (jonka unohdin, ei haitannut)


Yksinkertaisuudessaan: mössää ainekset yhteen. Kaada jäätelökoneeseen pyörimään tai pistä pakkaseen pariksi tunniksi ja sekoittele välillä. 

Niin helppoa joo... Ja silti kävi näin! Mmm... green goo. 
Vaikka resepti oli pomminvarma, onnistuin silti sössimään kolmesti. Ensinnäkin massan kaataminen jäätelökoneeseen oli haastavaa, koska se oli paksumpaa kuin tavallinen jätskimassa. Sitten meinasin unohtaa limen ja jouduin puristamaan sen suoraan koneeseen (niin joo ja se suola jäi). Kun sain jätskin koneeseen pyörimään, lähdin vaihtamaan vaatteita. Pompin puolipukeissa keittiön läpi hakemaan jotain tavaraa ja päätin kääntää jäätelökoneen lavan pyörimissuuntaa, jotta se sekoittuisi tasaisemmin. No eikös kone ottanut ja jumittunut kokonaan! Aikani äherrettyäni kaavin jäätelön kippoon ja törkkäsin pakkaseen. Ja vaihdoin vaatteet sillä aikaa, kun mies avasi Nooralle ovea. Onneksi se ei ole niin nuukaa. 

Katsokaa, se on täydellisen vihreää!
Lopulta jäätelö onnistui kuitenkin hyvin. Se oli kuohkeutunut koneessa riittävästi ja oli pakkasesta otettaessa vielä sopivan pehmeää. Ja voi miten ihanan väristä se olikaan! Tai no, väri on sivuseikka, sillä se myös maistui älyttömän hyvältä, suosittelen! Muutenkin ilta sujui mukavasti rupatellessa vähän kaikennäköisistä asioista. Täytyy ottaa pian uusiksi!

Aiheeseen liittyen tuli mieleeni kysyä, että mitä sinä haluat hampurilaisesi väliin? Entä mihin jätskiin päädyt jätskikioskilla? 

10 kommenttia:

  1. Aika täydellisen näköinen hampparisämpylä sekä aika täydellisen vihreä jäätelö.

    Voisin kyllä maistaa tuollaista kikhernepihviäkin, mutta uskoisin pitäväni lihasta enemmän. Viimeksi kun söin hampparia otin pekonisellaisen. Pekoni antoi hyvää lisäpotkua makuun. Mitä jätskiin tulee taidan useimmiten ottaa päärynätötterön.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä joskus pääset vertailemaan kikherne- ja lihapihviä.

      Hehee, minäkin ottaisin päärynäjätskiä! Vihreät jäätelöt on parhaita! (Paitsi minttu on vaan ok.)

      Poista
  2. Nää sun jätskikuvat ja reseptit kuulostaa niiiin hyviltä. Pitääköhän tässä ruveta investoimaan jäätelömasiinaan? Sais just semmosta kun haluaisi. Kaupan jäätelöt on masentavia: ostin tänään valion lakritsijäätelöä ja siinä oli vaan kaks onnetonta raitaa keskellä, muu vaniljaa! Miten muuten tuo kone käyttäytyy jos sinne laittaa esim suklaapaloja tai muuta kiinteää, pyöriikö ihan normaalisti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Plääh, olipa huono jätskituuri!

      Kyllä sinne voi laittaa myös suklaapaloja pyörimään. Joissain ohjeissa ne käsketään lisätä vasta lopuksi masiinaan, mutta olen kyllä joskus laittanut suoraankin ja hyvin pyöri. Varmaan riippuu vähän koneesta.

      Poista
  3. En osaa kuvitella itse tehtyä hampurilaista. Mielikuviin tulee vain hampurilaispaikasta ostettu. Nuorena niitä tuli syötyä silloin tällöin, nykyisin vain äärimmäisessä hätätilanteessa ja silloin otan vain Hesen filehampurilaisen ruissämpylällä.

    Hampurilainen on kai aika hyvä keksintö matkaruoaksi, siinä on hiilihydraatit, proteiinit ja kasvikset yhdessä paketissa. Mutta sen syöminen on niin vaikeaa ja sottaista puuhaa. Näin ollen kotona syötävä itsetehty hampurilainen menee kokonaan käsityskykyni ulkopuolelle.

    t. VE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän syöminen ei ollut kyllä juuri ollenkaan sottaista. Söimme ne ihan ilman suojapapereita ja käsin, eikä mitään valunut pois. Se riippuu varmaan vähän rasvan ja kastikkeiden määrästä. Ja tietty pihvin ja muiden täytteiden koosta suhteessa sämpylään.

      Poista
  4. Jeeeee!! Ihana ilta ihanin herkuin! Kiitos! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä, kiitos hyvästä seurasta ja ihanasta tiskiharjasta ja keittiöpyyhkeestä! :)

      Poista
  5. Namnam! Kylläpä näyttää herkulliselta!! :-)

    VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.