sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Äideille tehtyä ruokaa

Perinteisesti olemme suunnanneet kotikaupunkiin äitienpäivän viettoon. Siellä olemme sitten leppoisasti syöneet molempien lapsuudenkodeissa ja sen jälkeen lähteneet vatsat täynnä kotia kohti. Tänä vuonna päätin, että olisikin hauska vaihteeksi kutsua äidit meille syömään. Äitienpäivälounas olisi sopiva aineeton lahja jo itsessään ja lisäksi välttyy silti ristiriidalta, että äidit kokkaavat meille juhlapäivänään. 

Today is mother's day and this time we celebrated it by inviting both our mothers (and fathers too) for lunch. Usually we just go visit our mothers but it seems a bit funny to let them serve us food on mother's day. For starters I made a simple salad. For the main course we had  baked white fish and a cheddar souffle. Finally for dessert we had avocado icecream and cookie pops with coffee. After lunch we took a walk to the park nearby and played some table tennis in the sunshine. What a great day! I'm so thankful for my mother and my mother-in-law. 


Suunnittelin kolmen ruokalajin aterian, jonka tiesin onnistuvan (melkein) pomminvarmasti. Alkuruoaksi tein kevyen salaatin, johon tuli torilta ostettua ihanaa lollo rossoa, tomaattia, viikunoita ja Saloniemen juustolan valkosipuli kuttuvetaa. Juusto ei ollut kovin fetamaista (eikä se sitä toki olekaan vaan vetaa), mutta sopi oikein hyvin salaattiin. Viikunoiden kanssa en oikein harrastanut kausituoteajattelua, mutta kerrankos sitä. 

Lautasia on kuudelle, mutta tuoleja neljälle, koska yksi jakkara jää pöudän alle ja minä seison yhden tuolin päällä.
Pääruokana oli siikaa, jonka päälle tuli korppujauhoja, sitruunaa, voinokareita ja kermaa. Olen sitä täällä blogissa ennenkin valmistanut. Se ei kuvissa näytä kovin kummoiselta, mutta on sitäkin herkullisempaa! Lisukkeeksi tein juustokohokkaan Nooran reseptillä. Laitain sen tännekin, koska se on niin mainio, että kelpaa jakaa.

Juustokohokas

  • 25 g voita
  • 3/4 dl vehnäjauhoja
  • 3½ dl kermamaitoa (noin puolet kermaa ja puolet maitoa)
  • 2dl vahvahkoa juustoraastetta (alkuperäisessä emmetal, minulla cheddar)
  • 5 kananmunaa
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Valmista ensin juustokastike. Tämän kohdan vaarana on pohjaan palaminen, joten ole tarkkana. Laita voi kattilaan ja anna sulaa. Lisää sulaneeseen voihin vuorotellen vehnäjauhoja ja kermamaitoa ja sekoita huolellisesti vispilällä kattilan pohjasta asti. Käytä liedessä mietoa lämpöä. Älä pelästy jauhojen paakkuuntumista alussa, ne sekoittuvat kyllä kermamaitoon. Anna kastikkeen pulpahtaa ja paksuuntua. Sekoita lopuksi joukkoon juustoraaste ja anna juuston sulaa. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

Anna kastikkeen jäähtyä hieman ja erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Lisää keltuaiset juustokastikkeeseen yksi kerrallaan sekoittaen ja siirrä valkuaiset omaan kulhoonsa odottamaan vatkausta. Muista, että valkuaisten joukkoon ei saa eksyä yhtään keltuaista, sillä muuten vaahtoa ei synny. Vatkaa siis seuraavaksi valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä lopuksi juustokastike valkuaisvaahtoon varovasti käännellen. Lisähuomio: tein juusto-keltuaiskastikkeen valmiiksi jo etukäteen ja laitoin valkuaiset jääkaappiin odottamaan. Vatkastin ne sitten vasta ennen h-hetkeä. Näin voi esivalmistella kohokasta, joka pitää kuitenkin paistaa vasta juuri ennen tarjoilua.  

Kaada kohokastaikina voideltuun korkeareunaiseen vuokaan tai pieniin annosvuokiin. Kaada taikinaa vuokaan tai annosvuokiin vain 2/3:n korkeudelta, sillä kohokas tarvitsee kohoamistilaa. Olen usein valmistanut kohokkaat myös pieniin, erillisiin kohokasvuokiin. Toimii hyvin niinkin ja tästä tulee noin kahdeksan pientä vuoallista. 

Paista 175 °C:ssa noin 35-45 minuuttia, kunnes kohokas on noussut ja paistunut kellanruskeaksi. Istuta syöjät pöytään jo paistamisen aikana, sillä kohokas ei odota yleisöään. Kanna valmis kohokas siis uunista suoraan pöytään.

Vasemmalla siika ja oikealla kohokas. Tummuudesta huolimatta kohokas ei maistunut palaneelta.
Jälkiruoaksi tein jo tämän kevään vakkariksi muodostunutta avokadojätskiä. Kahvin kanssa tarjosin dominokeksipalleroita ja suklaakonvehteja. Keksipallerot tehdään yksinkertaisesti murskaamalla paketillinen dominoita ja noin puoli pakettia tuorejuustoa mössöksi. Seoksen annetaan jähmettyä jääkaapissa, jonka jälkeen siitä pyöritellään palloja. Laitoin pallot jähmettymään uudestaan ja sitten kuorrutin vielä tummalla suklaalla. Paljon parempia kuin pelkät dominokeksit!

Steltonin kannu pääsi pitkästä aikaa käyttöön. Siitä kelpasi kaataa kahvia anopille ja muillekin vieraille. 
Äitienpäivävierailu sujui rennosti jutusteltaessa. Jossain vaiheessa siirryimme Puolalan puistoon pelaamaan pingistä. Mies toivoi vähän vastusta, koska minusta on vain valmennettavaksi. Muutama ottelu ehdittiinkin ottaa ja minäkin pääsin sentään kokeilemaan. Tässä muutama esimerkkikuva. 

Vävy vastaan appiukko.  
Äiti vastaan iskä. 
Mies vastaan vaimo. Valitsin tämän kuvan, koska tässä näyttää siltä kuin mies mokaisi. Hähää!
 Otteluiden jälkeen teimme vielä pienen kävelyretken puistossa. Sen jälkeen vieraat lähtivätkin kotejaan kohti. Olen kyllä niin kiitollinen äidistäni ja anopistani! 

12 kommenttia:

  1. Kiitos ihanista tarjoiluista ja ihanasta vierailusta muutenkin!!

    Pöytäkuva alkusalaatteineen on hauska, kuin kukka ylhäältä katsoen. Luulen muuten, että kohokkaan tummuus johtuu osittain siitä, että käytit cheddarjuustoa. Se valkokastike oli huomattavasti keltaisempaa kuin normaalisti. Itse asiassa cheddar antoi kohokkaalle todella hyvän maun. Laitan sitä itsekin seuraavalla kerralla.

    Äiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, alkusalaattipöytäkuvassa on värit kohdillaan!

      Minäkin pidin cheddar-kohokkaasta. Sen maku miellyttää muutenkin enemmän kuin emmentalin, joten kiva että sopi myös kohokkaaseen.

      Poista
  2. Kaunis kattaus, ruokaa söi jo silmillään, mutta eniten minulla kiinnitti huomioni IHANA olohuoneesi! :)

    Ja paras mahdollinen lahja äideille... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos, kiitos! :D Olin kyllä tyytyväinen, että keksin tämän lahjan. Keksin välillä oikein hyviä lahjaideoita, mutta välillä takkuaa pahasti.

      Poista
  3. Hauska lahja äideille!

    t. VE

    VastaaPoista
  4. Olipas hauska huomata, että Pieni Kirjapuoti jakoi facebookissa linkkiä momo-postaukseesi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, pitää käydä katsomassa!

      No niinpä näkyy! Harmi, etten taida itse päästä paikalle, kun Katja Lindroos on Pienessä kirjapuodissa.

      Poista
  5. Ihana lahjaidea todella. Yhdessäolo on jo sinäänsä juhlistamisen arvoista. :) Itse en käyny äitienpäivänä edes kotona, mutta kun äiti tulee loppuviikosta tänne niin voisin kehitellä jonkun yllätyksen! Sisko teki huipun tempun: tilasi paikallisesta kukkakaupasta etänä suuuren kukkakimpun kotiovelle toimitettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdessä olo tekee kyllä juhlan! Eikä sillä ole niin väliä tapahtuuko juhlinta juuri oikeana päivänä. Kukkakimppu ovelle ja yllätys jälkikäteen ovat molemmat hyvä tapoja juhlistaa äitienpäivää.

      Poista
  6. Heips!
    Oon jo jonkun aikaa ihanan värikästä blogiasi lukenut, mutten ole kyllä käymisistäni jälkiä jättänyt... Nyt kuitenkin heitän sua pienellä haasteella :) En velvoita osallistumaan :D
    http://fauxleathershoes.blogspot.fi/2013/05/haastetta-pukkaa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös minun blogistani löytyy haaste sinulle:
      http://susannantyohuone.blogspot.fi/2013/05/11-sita-ja-11-tata-ja-sita-sun-tata.html

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.