lauantai 1. kesäkuuta 2013

Työpäivän puuhakirja


Tämän miniatyyripuutarhan toteuttamisesta haaveilin pienenä. Ahkeruus ei riittänyt, mutta nythän minulla on minipuutarha! Se on tosin aika midi tähän verrattuna.
Olin jo ala-asteella kova puuhaamaan kaikenlaisia projekteja ja askarteluja kotona. Innoittajana silloin 90-luvulla ei ollut niinkään netti vaan erilaiset kirjat. Suurimman osan lainasin kirjastosta, mutta minulla oli muutamia omiakin askartelu- ja ideakirjoja. Yksi niistä oli Lomapäivän puuhakirja (Angela Wilkes, 1997). Selasin eilen kirjaa läpi ja löysin monia projekteja, joita olen pienenä tehnyt sekä monia, joista vain haaveilin. Pidän kirjan taitosta ja kuvista. Ohjeissa vaihekuvat ja niitä ovat "toteuttamassa" lapset kirkkaissa t-paidoissa valkoista taustaa vasten. Kuvat on mielestäni melko ajattomia eikä kirja näytä edelleenkään vanhanaikaiselta.

When I was a kid I had this great book called The Incredible Holiday Activity Book by Angela Wilkes. I remember trying quite a few craft projects inspired by the book. The book has a recipe for lemon juice I use even today. It's very simple: peel two lemons, squeeze three, add 7½ decilitres (or about three cups) of boiling water and 75 grams of sugar. Let it cool in the fridge over night. Strain the juice and enjoy! I usually make a bigger batch with four lemons (three peeled) and a litre of water. 

Sitruunajuoman lisäksi kirjassa on perus-pirtelön ja "iltaruskoboolin" resepti. Muistan, että boolista ei tullut kovin kummoisen väristä vaan tasaisen rusehtavan oranssia muistaakseni.

Yksi suosikkiohjeistani kirjassa oli sitruunajuoma, jota olen tehnyt edelleen näin aikuisenakin. Resepti on todella hyvä ja helppo. Vaikka kirjan nimessä viitataan lomapäivään, tätä ohjetta voi todistettavasti soveltaa myös työpäivänä, sillä minulla on takana hektinen, kuusipäiväinen työviikko. Ajattelin jakaa lukijoilleni nyt reseptin kirjan hengessä valkotaustaisine vaihekuvineen. Yhdessä kuvassa näkyy myös kirkkaanvärinen paita! Tein hieman isomman annoksen kuin alkuperäisessä reseptissä ja ainekset ovat sen mukaan. 

Sitruunajuoma

  • 4 sitruunaa
  • 1 litra vettä
  • 80 g sokeria tai noin 3 rkl Stevia-jauhetta tai Canderelle-makeutusainetta




1. Tarvitset neljä sitruunaa. Pese kolme niistä huolellisesti. Varovaisimmat voivat käyttää luomusitruunoita kuoren torjunta-aineiden pelossa. 


2. Kuori kolme sitruunaa perunankuorimaveitsellä. Pyri kuorimaan mahdollisimman vähän valkoista osaa. Laita kuoret kattilaan tai muuhun kuumuutta kestävään astiaan. 


3. Purista sitruunoiden mehu ja laita kattilaan  kuorien kanssa. 

No niin, nyt näkyy kirkas paitakin! Sopii muuten veitseen ja lusikkaan.

4. Kiehauta litra vettä esimerkiksi vedenkeittimellä. Kaada vesi sitruunoiden joukkoon. Jos käytät tavallista sokeria, lisää se tässä vaiheessa.

Tämä kohta ei mennyt ihan kirjan mukaan. Hups.
5. Anna mehun maustua yön yli jääkaapissa. Sen jälkeen siivilöi mehusta kuoret pois. 

Juomasta tulee ihanan keltaista varmaankin kuorien ansiosta.
6. Jos käytät steviaa, Canderellea tai muuta tekosokeria, lisää se tässä vaiheessa huolellisesti sekoittaen. Tarkista maku välillä, että mausta tulee sopiva. 

Juoma on valmista nautittavaksi! Sitruuna on aina ollut lempparimakujani, joten juoma on mielestäni loistavaa. Se on hyvin sitruunaista, muttei mielestäni liian kirpeää. Juomaa voi lantrata ja makeuttaa oman maun mukaan. Minä käytän yleensä Steviaa tai makeutusainetta, jotta juoma ei nostaisi verensokeriani niin paljon. Äiti on kirjoittanut kirjaan jo 90-luvulla, että  3 rkl canderellea on sopiva määrä. 

Hauskaa, miten tämmöisestä lastenkirjasta lötyy niin hyvä resepti, että se on käytössäni edelleen. Juon sitä aina vähän säästellen, että se riittäisi pitkään. Juoma piristää varmasti helteisenä päivänä! 

8 kommenttia:

  1. Minäkin rakastan sitruunan makua sekä leivonnaisissa että juomissa. Resepti on helpon tuntuinen eikä takuulla sisällä mitään lisäaineita. Koulun kotitaloustunneilla tehtiin jotain samantapaista juomaa, mutta muistaakseni suoraan kylmään veteen.Sitä ei tarvinnut keittää koska se juotiin heti samana päivänä.

    Sitruunakuva on erityisen herkullinen.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan keittämättäkin onnistuisi, mutta sitten niistä kuorista ei varmaan irtoaisi yhtä paljon väriä ja makua. Tämä on tosi keltaista verrattuna pelkkään sitruunamehuun.

      Poista
  2. Laitetaanko juoma jääkaappiin heti kuumana? Ei kai sentään! Kuoret voisi varmaan raastaa, raastamalla on helpompi ottaa mukaan vain keltainen osa. Onko olemassa luomusitruunoitakin?
    Minäkin pidän sitruunan mausta varsinkin leivonnaisissa. Mutta vanhin tyttäremme taas ei voi sietää minkään sitrushedelmän makua missään muussa kuin oikeassa hedelmässä, joita hän syö ihan mielellään. Ja niin kumman tarkka on makuaisti, että hän maistaa yhden pisarankin jos olen salaa laittanut johonkin leivonnaiseen sitruunaa tai appelsiinia.
    Ihanat sitruunat ja sitruuna-astiat!
    VE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei laiteta kuumana, mutta minä vähän oioin mutkia. Raastaminenkin toimisi varmaan, mutta tämä on nopeampaa. Aika hyvin kuorimaveitselläkin saa pelkän keltaisen, kun ei paina kovin paljon.

      Minustakin sitruuna sopii leivontaan tosi hyvin!

      Poista
  3. Hih, miullakin on kaksi lapsuusaikaista leivontakirjaa, Lapset leipovat ja Aku Ankan keittokirja. Jo lapsena sieltä tuli kokkailtua jotain ja nyt aikuisena olen toteuttanut ohjeita, joihin äiti ei aikanaan antanut lupaa. Suklaakuorrutteiset omenapossut tosin ovat vieläkin toteuttamatta. :D

    Hienosti olet pukeutunut kokkailua varten kun vaatetuskin sopii keittiövälineisiin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei minullakin on Aku Ankan keittokirja! Se taisi olla ihan ensimmäiseni ja siinä oli muutama oikein hyvä vakkariresepti. Täytyykin tehdä hot dogeja, kun seuraavan kerran järjestän juhlat.

      Hih, toki nyt vaatteet pitää miettiä astioiden mukaan!

      Poista
  4. Ihanan näköistä juomaa ja hienot ohjeet! Tätä haluan ehdottomasti kokeilla itsekin. Varmasti virkistää helteillä. (Toivottavasti helteet vielä jatkuvat tämän päivän kylmyydestä huolimatta!)

    MB

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, tämä on erinomainen hellejuoma! Jos taas kesä pettää meidät, kuten viime kesänä kävi, niin tällä juomalla voi myös uskotella itselleen, että on lämmin.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.