tiistai 2. heinäkuuta 2013

(Epä)täydellinen piknik

Olen aina rakastanut piknikejä ja elämääni on mahtunut monen monta piknikiä. Pienenä kävimme äidin kanssa syömässä talomme "takamettässä" välipalaa pöytä ja penkki -paikalla. Paikassa oli kolme kiveä, joista yksi oli pöytä, yksi penkki ja yksi vähän pienempi jakkara, jolla minä istuin. Sittemmin kävin metsässä piknikillä kavereiden kanssa ja olipa minulla joskus oikein hieno piknikkorikin, jossa oli mukana astiat ja kaikki. Toisilla treffeillä olimme miehen kanssa piknikillä tuossa kuuluisassa takametsässä ja vuosi niistä treffeistä menimme kihoihin siinä samaisessa paikassa. Piknikillä, tietysti. 

Mies sai keväällä valmiiksi muusikon ammattitutkinnon ja lahkaksi lupasin herkkupiknikin Ruissalossa tai muissa pittoreskeissa maisemissa. Viime sunnuntaina pääsin lunastamaan lupaukseni. Onneksi näin hyvissä ajoin, sillä aineettomat lahjat saattavat liian helposti unohtua. Päätimme pyöräillä Ruissaloon Kuuvannokkaan. 


Piknik kuulostaa maailman täydellisimmältä ja idyllisimmältä asialta. Tälläkin kertaa sää oli aivan täydellinen, paikka kuvan kaunis ja tunnelma aivan loistava. Tein eväiksi kylmäsavulohi-kurkkuleipiä, feta-kesäkurpitsamuffinsseja, suklaa-makadamiapähkinämuffinsseja, sitruuna whoopieita sekä herneitä ja mansikoita. Kuulostaako täydelliseltä? No ei ollut! Eväiden tekemisessä minulla meinasi mennä hermo! Melkein jokaisessa lajissa meni jotain pieleen. Jaan tästä huolimatta reseptit osaan näistä pienin huomautuksin, jotta teidän ei tarvitse taistella niiden kanssa. 


Suklaa-makadamiapähkinämuffinsseista tuli aika täydellisen söpöjä, mutta niissä meni vikaan maku. Päätin uteliaisuuttani ja laiskuuttani ostaa "Punnitse saastasta" valmiita suklaahippusia, joita näkee amerikkalaisissa resepteissä käytettävän. En suosittele! Sulkaan laatu oli todella surkea, joten muffinssien maku jäi vähän vaisuksi. Olisi sen ehkä voinut arvata. Makadamiapähkinöitä voin sen sijaan suositella, ne paahtuivat uunissa ihanasti. 

Suklaa-makadamiapähkinämuffinssit

  • 75 g LAADUKASTA tummaa suklaata  
  • 100g  voita
  • 100g sokeria
  • 2 dl maitoa
  • 1 muna
  • 1 dl ranskankermaa
  • 200g jauhoja
  • 2 tl maissitärkkelystä
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • ripaus suolaa
  • 75 g suklaata pieninä paloina
  • 75 g makadamiapähkinöitä


Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Sekoita sokeri, maito, muna ja ranskankerma. Sekoita kuivat aineet yhteen ja yhdistä seokset. Sekoita lopuksi sula sulkaa mukaan. Jaa taikina muffinssivuokiin ja ripottele pinnalle suklaa ja pähkinät.  Työnnä niitä kevyesti taikinan joukkoon. Paista 175 asteessa 25-30 minuuttia.

Moni kuppikakku päältä kaunis. 
Molemmat muffinssireseptit olivat kirjasta Cupcaces och muffins - En komplett receptsamling. Mielestäni sain hyvin selvää ruotsinkielisestä kirjasta. Reseptien onnisutmisen ei pitäisi riippua kielitaidostani. Kesäkurpitsa-fetamuffinssit onnistuivat melko hyvin ja helposti. Rasva tosin pilasi kauniit vuoat. Olisi laittaa alle jotkut rumat vuoat ja vasta paistamisen jälkeen siihen päälle nuo kauniit värikkäät. Näistä muffinsseista ei ehkä tullut suosikkejani, mutta jaan yksinkertaisen reseptin silti.

Kesäkurpitsa-fetamuffinssit

  • 275 gjauhoja
  • 1 rkl leivinjuahetta
  • 1 rlk sokeria
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • (50 g cheddarjuustoa raastettuna)
  • 125 g fetaa murustettuna
  • 1-2 pienehköä kesäkurpitsaa
  • 2 rkl minttua silputtuna
  • 2 munaa
  • 1 3/4 dl maitoa
  • 75 g voisulaa
  • Fetaa koristeluun


Sekoita kuivat aineet keskenään, myös suola ja pippuri. Lisää minttu, cheddarraaste ja murusteltu feta. Raasta kesäkurpitsa ja lisää joukkoon. Vatkaa muna, maito ja voi yhteen. Sekoita kuiviin aineksiin. Taikina saa jäädä hieman epätasaiseksi. Jaa taikina muffinssivuokiin ja koristele fetamuruilla. Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia. 

Kuvassa nämä näyttävät vallan hyviltä ja ihan hyviltä ne myös maistuivat.
Simppelit kylmäsavulohi-kurkkuleivät olivat ehkä suosikkejani tällä reissulla. Voitelin leivät maustamattomalla tuorejuustolla, johon olin sekoittanut vähän minttua. Kuorin kurkut ja leikkasin aivan ohuiksi siivuiksi. Ladoin täytteet väliin ja leikkasin - vähän turhankin kunnianhimoisesti. Kuvassa näkyvät kauniit kahdeksi kolmioksi leikatut leivät. Alle päätyivät ne, jotka yritin leikata neljään osaan ja hajosivat. Hyviltä nekin silti maistuivat. 

Lähes täydellisesti leikattuja lohileipiä.

Viimeisimpänä vaan ei epätäydellisyydessään vähäisimpinä ovat sitruunawhoopiet. Itse kakkuset oli tehty Tällä reseptillä. Ne olivat vähän maanantaikappaleita, jotka olin jättänyt yli kun tarjosin jippiipiiraita viereille. Ulkonäkö ei siis ollut alunalkaenkaan aivan priimaa. Todellisia ongelmia kuitenkin aiheutti täyte. Luovuuksissani ja pihiyksissäni kippasin aiottuun tuorejuusto-sitruunatäytteeseen myös muffinsseista ylijääneen ranskankerman. Joku voi ehkä arvatakin, että täytteestä tuli tämän seurauksena aivan älyttömän löysää. Yritin sitä sitten epätoivoisesti korjata lisäämäällä tomusokeria ja voita ja vaikka mitä. Lopulta päädyin ostamaan uuden tuorejuuston ja aloittamaan alusta. 

Niin, eikä siinä vielä kaikki. Halusin koristella piiraat sokerikuorrutuksella. Sitten se jähmettyikin jääkaapissa vähän liikaa ja lisäsin siihen lorauksen sitruunamehua. Eipä olisi kannattanut, lopputuloksen näette alla. 

Hyvältä nämä silti maistui. 

Onneksi täydelliset eväät tai täydellisyys ylipäätään ei ole kovin tärkeää. Pienestä epätäydellisyydestä syntyvät ne hauskimmat muistot. Tärkeitä juttuja piknikillä voi olla esimerkiksi... 

... hyvä seura ja värikkäät vermeet... 

... mahdollisuus huljutella varpaita merivedessä...
 
... ja matka kotiin kauniiden lehtomaisemien halki!

Millaisia sinun piknik-muistosi ovat? 

14 kommenttia:

  1. Jos et olisi kertonut, että jokin meni pieleen lähes kaikissa piknikruuissa niin ei se olisi niistä mitenkään näkynyt. Näyttivät ihan herkullisilta kaikki. Ja todellakin juuri ne pieleen menneet jutut on usein niitä hauskimpia jälkeenpäin.

    Lapsena minulla oli tapana käydä piknikillä (tosin tätä sanaa en silloin tuntenut) kotini lähellä olevalla pienellä vuorella. Menimme sinne lapsuudenystäväni kanssa pyörillä ja mukana oli eväinä yleensä voileipiä ja mehupullo.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ruuat näyttivät aika täydellisiltä, mutta minusta on paljon hauskempaa kertoa mikä meni pieleen kuin esitellä ylitäydellisyyttä!

      Hahaa, "vuorellapa" tosiaan! Se oli minustakin hauska paikka, siellä oli jänniä "luolia" ja koloja.

      Poista
  2. Ihanat piknik-tunnelmakuvat! :) Ruissalo on huikean kaunis paikka.

    Porvoon paras piknik-paikka löytyy Varlaxuuddenista, merenrantaa sekin. Juhlistimme juuri valmistumistani siellä, postasinkin muutaman kuvan kivasta illasta rannalla.

    Blogistelun varjopuolia: postauksestasi tuli hervoton nälkä... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piknik Porvoossa kuulostaa todella idylliseltä! Täytyykin käydä katsomassa kuvia.

      Poista
  3. Ihania reseptejä ja ihanan rehelliset arviot noiden onnistumisesta, kiitos! Itsekin laitan blogiin vain todella onnistuneet jutut tai ainakin ohjeen parannusehdotuksineen - se riittää, että mie olen kärsinyt keittiössä, ei toistenkin tarvitse... Pitääkin kokeilla ainakin noita feta-kesäkurpitsa-muffineja!

    Miulla ei oikein ole piknik-muistoja. Lapsena tehtiin kyllä monesti eväsleivät ja otettiin pulloon mehua ja mentiin noin kolmen minuutin kävelyn päähän syömään eväät, mutta ei se miusta ollut piknik vaan piknikille tarvittaisiin vähintään jonkinlainen viltti! Lähimmäs piknikkiä päässee sillä, että ollaan käyty miehen kanssa hakemassa lähikaupasta valmiit voileivät ja limsapullo ja menty viltin kanssa rannalle. Miun kesähaaveissa on kyllä ihan oikea eväsretki, pitäisikin totettaa se mahdollisimman pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina ei voi tosiaan kaikkia reseptejä ainakaan sellaisenaan suositella. Usein ne jäävät kokonaan blogin ulkopuolelle.

      Suosittelen eväsretkeilyä! Ei sen aina niin ihmeellitä tarvitse olla ja kaupan eväät riittää hyvin. Tärkeintä on maisema ja jokin alusta. Pienenä minulla oli oikein perinteinen puna-valkoruudullinen.

      Poista
  4. Hauska tuo makadamipähkinämuffinsi. Pidän makandameista ja olinkin miettinyt, mikä olisi sellainen makoisa juttu, jossa niitä voisi käyttää.


    Minulla oli ihastuttavat syntymäpäiväpiknikit muutama vuosi sitten. Täytin jotain pyöreitä vuosia ja tyttäret järjestivät ihanan piknikin Ruissalossa eräällä laiturilla. Piknikin jälkeen päivä jatkui Turussa silloin olleella taidenäyttelyllä, jonka nimi oli Aamiainen laiturilla!! Lopuksi mentiin kahville jokirannassa olevaan taidekahvilaan. Ja siellä sain lahjaksi ihanat lasimaalaukset!!!!! Oli mahtava päivä.

    Olen äärimmäisen iloinen ja ylpeä, että minun pikku blogini on päässyt Karkkiksen suosttelemien blogien listalle! Mistä sitten mahtaa johtua, että Karkkiksen linkissä on kuvana milloin mikäkin sivu blogistani, joskus se on uusin, sitten taas joskus joku vanhempi sivu. Vielä ihmeellisemmäksi asian tekee se, että Dr.Gutwillin blogissa linkin kuvana on aina sama uusi tai vanha blogisivu kuin täälläkin. Tämä käy yli ymmärryksen. Olisiko taas aika ottaa yhteyttä yksityiseen blogitukiopettajaani?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makadamiapähkinä on minun yksi suosikkipähkinäni, joten arvelin että ne sopisivat myös muffinsseihin.

      Kuulostaapa sinun synttäripiknikisi hienoilta! Aamiainen laiturilla oli varmasti aika täydellinen.

      Minäkään en käsitä, miksi välillä tuo pikkukuvake ei päivity ja välillä päivittyy. Usein vierailen blogeissa juuri tuon oman listani perusteella ja välillä jää uudet postaukset huomaamatta. Tämä tukiopettaja ei ainakaan osaa vastata mistä moinen johtuu.

      Poista
  5. ihanan värikäs ja pirteä blogi ja mitä herkkukeivoksia...nams ! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos ja hauskaa kun kommentoit! Herkkuleivokset ovat kuulemma parantuneet vanhetessaan, ainakin nuo sulkaamuffinssit olivat miehen mukaan parempia nyt kuin sunnuntaina.

      Poista
  6. Piknikit ovat ihan huippua! Muistan lapsuudestani kivat piknikit perheen kanssa, ja aikuisena olen käynyt sekä porukalla että kahden kesken mukavilla piknikeillä - kerran jopa tuolla Kuuvannokassa! Ihana paikka kuten kuvistasi näkee. Tarjoomuksesi näyttävät hyviltä, harmi jos maut eivät ihan natsanneet mutta vaivannäköäsi varmasti arvostettiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa, että sinäkin olet piknikien ystävä!

      Mies syö tyytyväisenä onneksi melkein mitä vaan ja arvostaa vähän heikompiakin tuotoksia.

      Poista
  7. Älyttömästi oot ainakin jaksanut nähä vaivaa! Kaikki eväät näyttää tosi hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi nämä kaikki reseptit olivat aika yksinkertaisia. Hirveää näperrystä en viitsikään yrittää.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.