sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kesä - ja vaikka mitä tekemistä!

Vaikka kesätyöni on melko intensiivistä ja viikot pitkiä, siinä on monta hyvää puolta. Mielekkään työn lisäksi saa aina välillä rehellistä kesälomaa! Nyt minulla oli kokonainen viikko käytettävissä (melkein) mihin ikinä halusin. Tässä hieman raporttia siitä, mitä olen tehnyt tämän lyhyehkön blogihiljaisuuden aikana.

I had part of my summer holiday this week so I had time to relax and do all things fun. My parents visited us on monday and my mom and I went shopping. On tuesday I sewed a floral maxi skirt for me but I didn't finish it yet. On wednesday I had a good lunch with a friend and then visited the archipelago with an other friend. On thursday my cousins came to visit and on friday my husbands brother and his family stayed overnight. On saturday we took my husband's niece to the Moominworld. What a great week!

Uudet kengät pääsivät uusien kukkien viereen, kun istahdin rappuselle. Huomaa vanhuudesta vihreäksi muuttunut hortensia.
Maanantaina vietin humputtelupäivän vanhempieni kanssa. Kävimme äidin kanssa ostoksilla, iskä kävi vakikaupassaan Claes Ohlsonilla ja sitten syötiin herkulliset salaatit.  Ostimme äidin kanssa rapunpieleen vähän uusia kukkasia. Keväällä ostetut orvokit olivat jo nuupahtaneet ja olin jo pidempään haaveillut marketoista. Onneksi niitä viel löytyi! Pelakuutkin kukkivat toistamiseen, hurraa! Uusia sandaaleja taas pitää hieman koleasta ilmasta huolimatta käyttää vähän väliä, koska varpaiden on totuteltava varvassandaaleihin. 


Mansikka-avokado-halloumisalaatti oli viikon ruokalaji. 
Tiistaina käytin päivän lähinnä laiskotteluun ja uuden maxihameen ompelemiseen. Ostimme kankaan äidin kanssa. Puolivalmista lopputulosta ei voi vielä valitettavasti näyttää. Hameesta ei tule yhtä rypytetty kuin olin ajatellut, mutta kuosi on hurmaava. 

Helman ja vyötärön viimeistelyä vaille valmis. Tajusin vaan tarvitsevani oranssia ompelulankaa.
Keskiviikkoon mahtui myös monenlaista kivaa. Lounastin ensin erään ystäväni kanssa Yoki-ravintolassa. Oli huippuhyvää ja kaunista, mutta tietenkään en nälissäni muistanut kuvata annoksia. Voin kuitenkin suositella paikkaa! Kiertelimme valtavaa kiinteistöä sisustuksesta haltioituneena lounaan ja kahvin välissä.

Lounaan jälkeen lähdin toisen ystävän kanssa retkelle Vepsän saareen. Tunnin vesibussimatkan päässä sijaitseva saari oli juuri sopiva päiväretkelle. Uimista, luontopolkua ja sen sellaista mukavaa. Pingispöytä ja minigolfiakin olisi ollut. Luontopolulla parasta oli kallion halkeamaa pitkin kuljettava reitti näköalapaikalle.

Sää oli saaristomatkailuun aika täydellinen. Uimisen jälkeen tosin piti kaivaa tuulitakki esiin. 
Kulkeminen omalla vastuulla. 
Torstaina sain vieraaksi serkkujani sekä serkun puolison. Oli hauska nähdä heitä oikein kunnolla! Vietimme mukavan illan salaatteja, patonkia sekä suklaakakkua syöden ja rupatellen. Pienenä nämä serkut tulivat aina meille noin viikoksi yökylään, joten kyllä vähintään yksi tällainen kesätapaaminen pitää järjestää.


Salaatteina oli maanantainakin tarjottua mansikka-avokado-halloumisalaattia sekä tämän inspiroimaa salaattia, jossa oli pekonia, fetaa, päärynää ja saksanpähkinöitä. Salaatin kanssa tarjosin patonkia Leila leipoo-sarjan reseptillä. Ne onnistuivat jo toistamiseen superhyvin! Ilmankos reseptin nimi onkin supergoda baguetter


 Huomaa, että olen viimeaikoina katsonut Leila leipoo-ohjelmaa, koska myös suklaakakku oli kyseisestä sarjasta. Patonkien reseptiä en jaksa alkaa kääntää, mutta suklaakakun resepti on vana pakko. Se oli aivan suussasulavan ihanaa ja tummaa! Nauratin serkkuja ääntämällä chokolate cheesecaken oikein ruåtsalaisittain kuten Leila.

Shoklit shiiskeik (ei ihan mene nyt IPA:n mukaan)


  • 400 g digestivekeksejä (voi laittaa puolet suklaakeksejä)
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 125g voita
  • Purkki rahkaa
  • 400g tuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 1 vaniljatanko
  • 3 munaa
  • 200g tummaa suklaata (70%)
  • (Pekaanipähkinöitä)
  • Kaakaojauhetta pinnalle

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Jauha keksin hienoksi ja sekoita muruihin voi ja kaakaojauhe. Painele pohja irtopohjavuokaan (24 cm halkaisija). Paista pohjaa uunissa 7 minuuttia ja anna jäähtyä. Laske uunin lämpötila 130 asteeseen. (Pohjaa ei ole ehkä pakko paistaa, vaikka nyt paistoin.)

Sekoita rahka, tuorejuusto ja sokeri. Laita joukkoon vaniljatangon siemenet. Sekoita munat joukkoon yksi kerrallaan. Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita massaan. 

Kaada seos keksipohjan päälle ja painele halutessasi pintaan pekaanipähkinöitä. Paista 130 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi ennen tarjoilua. Sihtaa lopuksi päälle kaakaojauhetta ja koristele halutessasi vadelmilla. 

Täydellinen suklaajuustokakku. Korvasin pekaanipähkinät vadelmilla, jotka sopivat kakkuun loistavasti.
Serkkujen kyläilyn jälkeen lähdimmekin vähän ex tempore Raumalle hakemaan meidän rakasta kuplaa. Appiukko tuttavineen oli saanut sen korjattua monen vaikean vaiheen ja väärän varaosan jälkeen. Kiitos paljon vaivannäöstä! Nyt saamme nauttia jälleen kuplan kyydeistä. Harmaa möhkäle siirtyi kadulle parkkiin ja kupla tuli kaunistamaan pihaa. 

Sitru tuli taloon.

Perjantaina saimme Kuplan lisäksi iloksemme miehen veljen perheineen. Ja lauantaina olikin aivan erityinen päivä. Minä ja mies pääsimme nimittäin veljentyttären kanssa Muumimaailmaan! Viime reissusta olikin kulunut varmaan viitisentoista vuotta ja mies ei ollut kyseisessä paikassa koskaan vieraillutkaan. Oli mahtava katsoa sitä lapsen riemua, minkä muumitalon ja eri hahmojen näkeminen sai aikaan. Eikä se itsellekään täysin tylsä paikka ollut. Muumimailmaan on selvästi pidetty hyvin yllä vuosien varrella, eikä se todellakaan näyttänyt 90-luvulle jämähtäneeltä. 

Pikku Myy toivotti vieraat tervetulleiksi. Tässä kuvassa me viipotamme tosin jo muualla. 

Drontti Edward oli uusi ihmetyksen aihe. Kun minä olin lapsi, kauempana laiturista kellui jokin toinen merikäärme. Ihmettelin aina miten se sinne on saatu. 
Tänään sunnuntaina kotiuduin vielä toiselta ex tempore Raumavierailulta. Kohta alan paistaa lettuja. Monivaiheisen lomaviikon jälkeen voikin taas palata hetkeksi työelämään ennen seuraavaa lomapätkää ja opintoja (joista ei viitsi vielä puhua).

Mitä sinä olet ehtinyt loman aikana tehdä?

14 kommenttia:

  1. Aaa... Vanhuudesta kielii vihreä hortensia. Minulla on elämän ensimmäinen hortensia hallussa, ja sitä uutta väriä hiukan ihmettelin. Vaan kohta kukkii hortensia puussa, sen nimi on syys. Hui!
    Lomaviikkosi on ollut hieno! Minä olen käynyt mustikassa, kiitos kysymästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin opin tuon vihertymisjutun vasta vähän aikaa sitten. Aluksi ajattelin senkin liittyvän jotenkin maan ph-arvoihin.

      Oi, mustikkaan minunkin pitäisi vielä ehtiä!

      Poista
  2. Onpa tuo pinkki marketta kivan näköinen perinteisen marketan (ja sinun uusien kenkiesi) vieressä. Suklaakakku ja salaatit vievät kielen mennessään pelkästään katselemalla. Patongit näyttävät aivan aidoilta patongeilta eivätkä ole levinneet niinkuin minulle on joskus käynyt. Ja voi ihanaa Sitrua!!!

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olen tyytyväinen, että ostettiin tuo pinkki marketta myös.

      Patonkipellin ansiosta ne eivät leviä! Tosin säilytti se yksi ylimääräinenkin kohtuullisen hyvin muotonsa, mutta nuo muut ovatkin valioyksilöitä.

      Poista
  3. Onko vihreä hortensia se, joka oli alunperin sinisen vai se joka oli punainen? Mansikka-avokado-halloumisalaatti näyttää ihanalta. Ohjetta en nähnyt, mutta kuvasta voi päätellä aineet. Nyt on kyllä mansikoiden aika jo ohi, harmi! Kävisikö pakastetut mansikat?

    Lomaan on kuulunut Saksanmatka ja ihastuttava mieheni 12-vuotiaan sisarenpojan vierailu meillä. Suunnistusta, melontaa, valokuvaamista, leijoja ja kaikkea kivaa! On käyty järjestelmäkameran käyttökoulua koko viikko. Siis hän opetti ja minä ja mieheni olimme oppilaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa on sekä hennon vaaleanpunainen että sininen hortensia siirrettynä samana ruukkuun. Myös kuistin vaaleanpuna-vihreä hortensia on nykyään kokonaan vihreä. Ja viime vuonna pinkki hortensia muuttui myös vihreäksi. Ilmeisesti se liittyy johonkin muuhun kuin maan happamuuteen tuo, että vanhemmiten kaikki (paitsi kai valkoiset) hortensiat muuttuvat vihreiksi.

      Mansikka-avokado-halloumisalaatissa on tosiaan noiden lisäksi omavalintaista salaatinlehteä, kurkkua, tomaatteja ja balsamico-oliviiöljyseosta. Ja suolaa ja pippuria vähäsen.

      Järjestelmäkamerakoulu kuulostaa hyvältä! Minäkin ehkä tarvistisin tuon oman kamerani käyttökoulua vähän lisää.

      Poista
    2. Teimme eilen tätä salaattia. Laitoin salaattia, rucolaa, avokadoa, halloumia ja mansikoita. Sitten vaalean balsamicon ja oliiviöljyn seosta jossa suolaa ja mustapippuria. Oli ihanaa, mutta joku pikku potku siinä olisi vielä saanut olla. Ehkä kastiketta oli liian vähän? Olisko tumma balsamico ollut parempi? Seuraavalla kerralla kokeilen sitruunapippuria. Onneksi torilta saa vielä mansikoita, kun menee heti aamulla paikalle.

      Poista
    3. Minä tykkään kyllä vaaleasta balsamicosta tuon kanssa. Ehkä balsamicoa olisi saanut sitten olla suhteessa enemmän kuin oliiviöljyä. Mansikoiden makeus ja kirpeys voi myös vaikuttaa. Entä laitoitko tomaatteja? Meillä oli niitäkin.

      Poista
  4. Voi ei mikä postaus! Liian herkku! :) Ihana loma...

    VastaaPoista
  5. Tällaisen mammalomalaisen loma on haave vain. :D Oma aikakin on sitä, että ripustaa pyykit, hih...

    Mutta, tosi ihanalta ja monipuoliselta vaikuttaa siun loma! Olen erityisen kade tuosta Muumimaailmasta, sinne kun pääsisi vielä joskus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta kyllä sinullakin riittää joka päivä varmasti kivaa puuhaa.

      Varmasti pääset vielä joskus muumimaailmaan! Ihan vaan sen muumitalon aiheuttaman riemukkaan "Ei voi olla totta!"-huudahduksen takia kannatti tulla.

      Poista
  6. Sitru on aivan ihana!

    Vepsä on kiva paikka. Mä voisinkin mennä käymään siellä, kun tulen Suomi-lomalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitru on herkullinen, onneksi se saatiin korjattua!

      Vepsään voisi tehdä joskus reissun uudemmankin kerran.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.