maanantai 11. marraskuuta 2013

Isiemme kaupungissa

Joillain miehen kavereilla on tapana viitata synnyinkaupunkiinsa sanomalla juhlallisesti "isiemme kaupunki". Tämä ilmaisu sopii hienosti vierailuun kotipaikkakunnalla näin isänpäivän viikonloppuna.  Isiemme kaupunki tosin kuulostaa siltä, että siellä myös esi-isät ovat asuneet jo sukupolvesta toiseen, mikä meidän kummankaan kohdalla ei pidä paikkaansa. Isät tuossa synnyinkaupungissamme kuitenkin tälläkin hetkellä asuvat, joten kyllä minäkin varmaan voin nyt käyttää tuota ilmaisua.

In Finland we celebrate Father's day in November and last weekend we visited our hometown to wish our dads a happy Father's day. I wanted to wrap our gifts nicely and tried wrapping them in shirt style. My own attempts weren't that great but then I found this video. The video is good but it can be a little tricky to find the crucial points. I decided to take photos of making the shirt gift wrapping process. You can find them at the end of this post. 

Isänpäivälahjat. Tällä kertaa panostin paketointiin kortin sijaan. Pakettiin löytyvät ohjeet postauksen lopusta.

Viikonloppuun ei kuulunut mitään ihmeellistä. Lounastimme sekä minun vanhempieni luona että anoppilassa. Lauantain päivällisellä kävimme pizzalla Rivierassa, joka on ollut vakkaripizzeriamme jo vuosia. Pitkästä aikaa söimme paikan päällä, emmekä tilanneet kotiin. Oli aika nostalgista, sillä olen joskus ollut kesätöissä siellä ja muutenkin paikkaan liittyy paljon muistoja. 

Päätin ottaa vähän eksoottisemman pizzan vaihteeksi. Yleensä päädyn johonkin tuttuun ja turvalliseen.

Isänpäivänä tietysti laulettiin onnittelulaulut molemmille isille ja annettiin lahjat. Meidän lahjat olivat syötäviä: erilaisia pähkinöitä ja rustiikkia näkkileipää. Näkkäristä on tullut jo klassikko ja minun on ehkä pakko tehdä toinen satsi ihan vain meille kotiin. Näkkärin lisäksi söimme myös makeita herkkuja. Minun isäni valitsi kakun sijaan konvehtirasian ja kahvipöytäkeskustelu olikin pitkälti konvehtimakujen analysointia. Anoppilassa oli tarjolla kinuskikakkua. Karpalot olivat erityisen herkullinen lisä!


Muutama viikko sitten löytämäni nahkahousutkin saivat viikonlopun aikana uuden elämän. Omalla halpiskoneellani en pystynyt ompelemaan nahkaa, mutta äidin vanhalla kunnon Berninalla ja äidin suurella avustuksella hameesta tuli aivan loistava! Hameen yläreuna kaipasi jonkinlaista vyötärökappaletta ja äiti keksi tehdä sen vanhasta vyöstään. Vyötärö siistiytyi ja lisäksi solmittava vyö tuo hameeseen jujua.

Eipä uskoisi, että vähän aikaa sitten tämä hame oli kaksi polven alapuolelta ratkottua housunlahjetta.

Ajattelin vielä tähän loppuun kertoa noista isänpäivän paketeista. Jostain sain idean kauluspaidan malliseen pakettiin, mutta minulla ei ollut siihen mitään ohjetta. Päätin vain kokeilla summamutikassa, miten saisin sellaisen tehtyä. Epäonnistuin kuitenkin omissa yrityksissäni ja etsin käsiini tämän videon. Video on hieman hankala, jos haluaa katsoa vain tietyt kriittiset vaiheet. Niinpä valokuvasin itse kauluspaitapaketin tekoprosessin. 

1. Mittaa sopiva pala lahjapaperia. Taita suunnilleen kuvan osoittamalla tavalla.


2. Kiinnitä taitos paketin keskelle kaksipuoleisella teipillä. Taitoksesta tulee paidan "nappilista".


3. Leikkaa paketin yläosasta ylimääräinen paperi pois, niin, että ylös jää sopivasti korkeutta kaulukseen. Isommassa paketissa noin 10 cm riittää, tässä pienessä mallipaketissani ehkä 5 cm. Ota huomioon, että kaulus taitetaan puoliksi.

4. Taita kaulukseen varattu paperi puoliksi. 


5. Avaa taitos. Leikkaa kauluksen alaosasta molemmista reunoista noin kolmannes sisäänpäin. Keskelle jää siis yksi kolmannes, joka pitää kauluksen koossa. 


6. Taita paketin yläosasta pienet kolmiot noin puoleen väliin kaulusta. Taita kauluksen yläosa takaisin alaosan päälle. Kolmiot jäävät taitoksen sisään.


7. Käännä taiteltu kaulus keskelle leikattujen viiltojen kohdalta ja kiinnitä esimerkiksi kaksipuoleisella teipillä. Kiinnitä myös pakettiin tehtyjen viiltojen kohdat esimerkiksi paketin taakse. 

Nyt voinkin lahjoittaa itselleni kännykän takaisin hienossa paketissa.
8. Halutessasi voit leikata paperista solmion mallisen palan ja kiinnittää sen kauluksen taakse.

Olikin yllättävän haastavaa tehdä nämä mallikuvat. Mielestäni otin eilen oikein selkeät kuvat, mutta niistä oli yllättävän vaikea selittää, mikä osa taittuu minnekin. Kokeilemalla sitä kuitenkin oppii, minunkin ensimmäinen versioni meni vähän pieleen, mutta toinen onnistui jo hienosti.

Hauskaa alkavaa viikkoa kaikille!

12 kommenttia:

 1. Tosi hienot nuo isien lahjapaketit! Juuri isille sopivat. Ja kun katsoin ohjetta niin ei se monimutkainen loppujenlopuksi ollutkaan.

  Ah kinuskia ja karpaloita kakussa!!

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kohtuullisen helppo on tehdä paitapaketit ainakin helpon mallisten lahjojen päälle. Tietysti ihan kaikenmallisia ei paidannäköiseksi saakaan.

   Poista
 2. Tosi hauskat paketit! Miun pitäisi opetella tekemään ihan peruspaketit jouluksi, olen ihan onneton paketoija....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Paketoiminen ei ole ihan helppo laji. Minun pakettini ovat välillä onnistuneita ja välillä täytyy vähän paikkailla teipeillä.

   Poista
 3. Ihan mahtavan hienot paketit! Otan vinkin talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nappaa ihmeessä vinkki talteen. Tykkään tehdä aika yksinkertaisia paketteja ja tämä ohje oli juuri sopiva.

   Poista
 4. Mahtava paketointiohje, kiitos! Pitää laittaa talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, jos kuvista on apua! Idea on yksinkertainen, mutta hauska.

   Poista
 5. Hameesta tuli hieno! Vyötärö näyttää tosi hyvältä, vaikka en ihan tajua, miten se on tehty vyöstä. Olette aika mestareita äitisi ja sinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hame on oikeasti vielä paljon hienompi kuin tuossa kuvassa! Vyö ei ole tavallinen solkivyö vaan pelkkä leveä ja pitkä "suikale", joka sidotaan kiinni. Äidillä on toinen samanlainen, ehkä joskus näet sen.

   Äiti on mestari, minä vasta oppityttö.

   Poista
 6. Mainio paketointi-idea, varsinkin noi kravatit! Täytyy pistää korvan taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kravatit kruunaavat kokonaisuuden! Tätä voi hyödyntää tietysti muuloinkin kuin isänpäivänä.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.