sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Entropia kasvaa

Ennen kuin alan käsitellä tämän postauksen varsinaista aihetta (eli termodynamiikan säännöt), muistutan teitä lukijoita blogin synttäriarvonnasta, joka on käynnissä vielä ensi keskiviikkoon asti. Vielä ehtii!

Niin, takaisin termodynamiikkaan. Termodynamiikan toisen pääsäännön mukaan suljetun järjestelmän entropia, eli epäjärjestys, kasvaa tai ainakin pysyy entisellään. Ja kotihan on täynnä suljettuja järjestelmiä, esimerkiksi kaappeja. Kerran valittelin eräälle kaverilleni sitä, miten juuri siivosin urheiluvaatekaapin ja nyt jo vaatteet olivat taas ihan sikin sokin. Silloin fysiikkaa opiskellut kaverini totesi kaiken pyrkivän aina epäjärjestykseen. Sen jälkeen olen todennut, että juuri niinhän se menee.

Today I'll be discussing the second law of thermodynamics. It states that entropy always increases in a closed system. And in our home, we have many closed systems, such as cupboards. They never seem to stay organized despite my efforts. Once again I have fought against disorder and chaos. I bought some new storage boxes. Let the entropy increase in them for all I care. As long as they stay closed. 

Yllättävän vähän piti heittää tästä ruokamäärästä mitään pois, vaikka kyllä sitä tavaraa riitti!

Eräänä iltapäivänä viimeviikolla olin juuri kyllästynyt meidän keittiömme kuiva-ainekaapin epäjärjestykseen. Aloin siivota sitä ja kuuntelin samalla radiota. Kuinka ollakaan, radiosta tuli Tiedeykkönen, jossa käsiteltiin termodynamiikan lakeja. Minulla oli hieman ristiriitaiset tunteet siinä siivotessani, kun samalla kerrottiin, kuinka kaikki kuitenkin pyrkii takaisin kohti epäjärjestystä. Jee. Miksi siis edes yrittää? Onneksi ohjelmassa todettiin, että kyllä entropiaa vastaan kannattaa tästä huolimatta taistella. 

Mausteet ovat ikuinen murheenkryyni. Varsinkin nuo pussit eivät millään pysy järjestyksessä, vaikka ne ovat hienossa, OKL:n metallitöissä tekemässäni rasiassa. Aika industrial chic vai mitä?

Meillä kotona on yleensä suhteellisen siistiä. Harrastan päivittäin kymmenen minuutin siivousoperaatioita, joiden tarkoituksena on siivota niin paljon kuin siinä ajassa ehtii. Tällöin urakka pysyy kohtuullisena ja siistiä on helppo pitää yllä. Mutta ne kaapit, ne kaapit. Ne ovat kuin erillisiä systeemejään, jotka elävät omaa elämäänsä muusta siivouksesta riippumatta. Eihän kukaan tietysti kaapeissa asu, mitäs niillä on väliä. Mutta ei ole kiva, kun joka kertaa kaapin avatessaan meinaa jotain tippua päähän. 

Tällä kertaa tällainen järjestys. Ei kyllä näytä paljon siistimmältä, mutta tavaroilla on loogisemmat paikat. 

No joo, ehkä kaappien siivoamisessa ei ole pelkästään kyse entropian kasvamisesta suljetussa systeemissä, vaan kyse on omasta huolimattomuudesta. (Enkä oikeastaan tiedä, voiko kaappeja  oikeasti verrata suljettuihin systeemeihin, ). Aina kun laittaa jotain kaappiin, se pitäisi laittaa takaisin omalle paikalleen tai etsiä sille sopiva paikka. Tämä on tietysti täysin mahdotonta, eihän kellään ole aikaa sellaiseen.

Kaaosta kerrakseen. 

Minä päätin taistella epäjärjestystä ja kaaosta vastaan. Innostuin kuiva-ainekaapin siivoamisen jälkeen järjestelemään myös niin sanotun sekatavarakaapin, jossa on niin sisustustavaraa, juhlakoristeita, ylimääräisiä johtoja ja piuhoja sekä työkaluja. Ei ihme, että tällaisen kaapin järjestyksessä pitäminen on hieman haastavaa! Siinä vaiheessa, kun olin levittänyt melkein kaikki tavarat lattialle, totesin tilanteen vaativan säilytyslaatikoita. 

Karkkiksen pimeä puoli näkyy jälleen laatikoiden valinnassa. 

Kipinkapin Anttilaan, tavarat suurinpiirtein teemoittain laatikoihin ja tadaa! Kaappi näyttää täydellisen siistiltä. Eikä mitään ei tipu syliin, kun sen avaa. Se, mitä laatikoiden sisällä tapahtuu, ei ole minun huoleni. Kasvakoot entropia niissä ihan rauhassa, kunhan pysyvät suljettuina (eli ne saa kiinni). 

Pahvilaatikoissa ja dymossa on nostalgiaa.
Pysyvätkö sinun kaappisi järjestyksessä? Ja jos pysyvät, kerro ihmeessä miten sen teet!

12 kommenttia:

  1. Kymmenen minuutin siivouskohtaus päivässä, kuulostaa kivalta ja hauskalta. Tosi kätevää! Kun lapset oli pieniä meillä oli kuukauden jokaiselle neljälle lauantaille siivoussysteemi. Siis että 1. lauantai siivottiin tietyt asiat ja 2. lauantai tietyt asiat ym niin että koko koti pysyi oikeastaan melko siistinä kierron avulla. Jokaiselle oli omat tehtävänsä. Mutta kalenteri on niin jännä, että joskus kuukaudessa onkin VIIDES lauantai. Silloin tehtiin jotain extraa kuten juuri kaappien täyssiivousta. Systeemi oli mahtava. Mutta ikävä kyllä, ahkerat tyttöseni tulivat aikuisiksi ja lähtivät kotoa. Lapsityövoiman käyttö loppui ja koko systeemi romahti.
    VE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Systeeminne kuulosti kadehdittavan järjestelmälliseltä. Vaikka lapsityövoiman käytössä on tietenkin aina tuo ongelma, että jossain vaiheessa systeemi romahtaa.

      Poista
  2. Kaappini eivät pysy järjestyksessä, vaikka kaikki muu kotonamme on yleensä aika hyvässä siivossa. Eli meillä näyttää siistiltä, kunhan ei avaa kaappeja. Sitten kun kaappia avatessa alkaa tippua tavaroita niskaan yleensä teen jotain eli siivoan sen kaapin. Mutta mitään siivousjärjestelmää minulla ei ole kaappien suhteen.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kai sillä kaappien siisteydellä ole muuta väliä kuin se, että tavarat löytyvät kohtuullisen helposti eivätkä tipu niskaan.

      Poista
  3. Kaappien ongelma on siinä, että niissä on syvyyttä. Jos tarvitset jotain sieltä perältä, ne edessäolevat pitää raivata pois tieltä, mutta niitä ei jaksa laittaa paikalleen. Syntyy kaaos. Pitäisi olla vain tosi kapeita hyllyjä, niin voisi olla jotain toivoa.

    Ihan erityisen kaunis maatuska tuolla vilahti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on muuten totta, että takana olevat tavarat aiheuttavat sekasorron syntymisen. Kun olisikin vain se yksi tavara, joka pitää siirtää ja laittaa takaisin, mutta kun niitä on monta! Haaveilen sellaisesta ulosvedettävästä keittiön kaapista, jossa on monta kerrosta. Kuiva-aineiden ei tarvitse olla päällekkäin eikä toistensa takana.

      Tuo on tosiaan kaunis maatusta ja sen sisällä on monta yhtä kaunista.

      Poista
    2. Meillä oli edellisessä asunnossamme sellainen korkea ulosvedettävä kaappi. Kyllä sielläkin epäjärjestys kasvoi ja kasvoi ja lopulta kaappi sisältöineen painoikin jo aika paljon vaikka olihan se toisaalta käteväkin.. Sen jälkeen keittiöissämme on ollut alarivissä ulosvedettävät laatikot ja ylhäällä normikaapit, niissä sitten järjestys joko pysyy tai ei pysy.

      Poista
    3. Hyvä tietää, ettei siis tuollainen kaappikaan auta. Varmaan sinne kuitenkin täytyy laittaa tavaroita päällekkäin ja tosiaan, ne kaikki pitää vetää myös kerralla ulos.

      Poista
  4. No ei pysy!! Ahdistun kovasti aina kun huomaan että keittiön kaapit on yhtä sekasotkua. Tai kirjahylly. Tai vaatekaappi. Mutta vähän kerrallaan, toi kymmenminuuttinen päivässä kuulostaa tosi järkevältä. Järjestyksestä tulee hyvä olo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohdullista kuulla, etteivät kenenkään muunkaan kaapit pysy järjestyksessä.

      Tuohon kymmenminuuttiseen kuuluu yleensä sellainen nopea tavaroiden paikoilleen asettelu joka huoneessa. Käsitiskit, vessan pesu ja pyykit ei sisälly tuohon, koska muuten homma jäisi kesken.

      Poista
  5. Ihan pakko huomauttaa, että kannattaa ehdottomasti hankkia muovipurkkeja joihin sulloa paperipussiset elintarvikkeet, ennen kuin jossain pussissa tulee salaa tuholaisia, jotka pilaavat koko kaapin sisällön :/ Itse opin kantapään kautta, mutta ei kannata, jos sen voi välttää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui kauhistus! Hyvä vinkki, jota en olekaan tullut ajatelleeksi. Täytyy investoida muovipurkkeihin.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.