tiistai 3. kesäkuuta 2014

Kesäherkkuja

Ah, kesä! Viime aikoina olen oikein erityisen paljon nauttinut kaikista ihanista kesäherkuista, joita on alkanut saada torilta ja kaupoista alati alenevaan hintaan. Tällä hetkellä tuntuu, että herkuista on suorastaan runsauden pula., vaikka kaikki herkut eivät suinkaan ole vielä edes kypsyneet.

Along with the summer came all the delicious seasonal delicacies: the tomatoes, herbs, cherries and soon strawberries and fresh peas. The market square is in full swing and I love buying all my fruits and vegetables there in the weekends. I've also made other summertime treats such as ice cream and homemade lemonade.

Täydellinen toritomaatti. Ostan tomaatit lähes aina maalaisten pöydistä, koska niissä tomaatit ovat todella laadukkaita. 

 Rakastan torilla käymistä ja oodin Turun torille voi lukea täältä. Pyrin käymään torilla aina kun ehdin, sillä siellä käymisensä on aivan oma tunnelmansa. Torilta ostetaan tietysti marjat ja herneet, mutta minulle tärkein juttu torilla ovat tomaatit. Oi, toritomaatit! Niitä odotan koko pitkän talven ja kevään, kun kärvistelen espanjalaisten kirsikkatomaattien kanssa. En tiedä, mitä lajikkeita kauppoihin myydään, mutta torilta ostetut tomaatit ovat lähes aina paljon parempia. Nyt olen saanut syödä jo monta satsia toritomaatteja. Ostan niitä paljon kerrallaan, sillä ne säilyvät todella hyvin jääkaapissa. Tai siis säilyisivät, jos ne eivät häviäisi parempiin suihin. 

Yrtit ovat päässeet keittiön kukkapöydälle, kun villiviini on kasvanut hieman, eikä iltapäivän aurinko porota niihin suoraan.
Hengissä pysyvät yrtit ovat toinen kesäihanuus. Yksi basilika tosin ei taida enää elää, mutta suurin osa muista yrtin taimista ovat lähteneet kasvamaan mukavasti. Miten muuten persilijan saa kasvamaan hyvin? Se on jäänyt minulla aina kovin pieneksi. Tuoreita yrttejä voisi tietysti kasvattaa erinäisten lamppujen avulla talvellakin, mutta kesällä se on paljon helpompaa. On niin luksusta napsia omalta kukkapöydältä yrttejä ruokiin. Tänä vuonna minulla on basilika, persilja, minttu ja timjami. Vielä ajattelin hankkia ainakin rosmariinin ja ehkä rucolaa, joka ei taida kyllä olla yrtti.  

Pastakin oli tällä kertaa itse tehtyä. Miehelle joululahjaksi ostamani italialaiset tipo 00-jauhot toimivat paaaaljon suomalaisia durumjauhoja paremmin. 

Yrteistä ja tomaateista saakin kätevästi yhdistettyä täydellistä herkkupastaa. Haudutin miedolla lämmöllä noin vartin tomaatteja, basilikaa ja sipulia. Soseutin ja annoin vähän redusoitua. Lopuksi lisäsin nokareen voita. Ohjeen inspiroi jälleen Aglio ja olio -kirja, jota olen viime aikoina taas käyttänyt ahkerasti. Kastikkeen olisi saanut ehkä hiukan pidempään hautua, jotta maku olisi oikein tiivistynyt. Hyvää oli näinkin! Jotenkin tomaatin maku muuttuu oikein kauan kypsyessään jopa jotenkin "lihaisaksi", vaikka kyseessä on kevyt kasvispasta.  


Sitruunahappo ei liity tapaukseen.

Sitrushedelmiä saa nykyisin ympärisvuoden ja olen ymmärtänyt, että ainakin erilaisten mandariininsukulaisten paras kausi on joskus marras-joulukuussa. Silti minusta sitruuna kuuluu kesään. Olen aina pitänyt sitruunan mausta ja joskus hurjimpina lapsuusvuosinani vetelin sitruunaviipaleita sellaisenaan. Siihen en ehkä nyt ryhdy, enkä myöskään kokeile pyykkikoneelle tarkoitettua sitruunahappoa. Sen sijaan olen tehnyt jälleen kerran lapsuuden suosikkiani, sitruunajuomaa. Niin helppoa, niin raikasta! 

Tämä taitaa olla se väri, mitä usein kutsutaan kirsikanpunaiseksi. Yleensä kirsikat ovat kyllä tummempia, mutta valokuva sai ne näyttämään vaaleammilta. 

Muistan, kun maistoin ensimmäisen kerran kirsikoita. Tai ainakin uskoisin sen olleen ensimmäinen kerta. Olin ala-asteella ja siihen asti olin nähnyt kirsikoita vain kirjoissa. Tietysti olin syönyt kaikenlaisia kirsikkakarkkeja, mutta ne olivat yleensä pahoja. Tuoreet kirsikat sen sijaan olivat jotain aivan herkullista! Kirsikat ovat kyllä vähän arvaamattomia ja hyvältä näyttävä tumma kirsikka saattaakin olla jo ylikypsä. Osittain kirsikoiden herkullisuus perustuu varmaankin niiden ulkonäköön. Ne ovat jotenkin aivan vastustamattoman suloisia pitkine vihreine kantoineen. 

Myös nektariinit pääsevät kesäherkkujen listalle, jos ne ovat sopivan kypsyä. Banaani-parat ovat liian arkisia herkkulistalle. 

Kuka tykkää jätskistä? No kukapa ei! Tötteröjäätelöä on saatava vähintään kerran kesässä, me korkkasimme tötterökauden jo ajat sitten jonain lämpimänä kevätpäivänä. Päärynä on suosikkinimakuni, vaikkei se edes maistu yhtään oikealle päärynälle. Se maistuukin päärynäjätskille! Viime viikonloppuna emme kuitenkaan päätyneet jätskikiskalle, vaan tein itse suklaajätskiä jäätelökoneella. Kuinkahan monta kertaa voin postauksen aikana käyttää sanoaa herkullinen? No, kerta kiellon päälle: jätski oli herkullista!

Kirsikat toivat tähän annokseen lähinnä esteettistä herkullisuutta. Ne eivät oikein "pärjänneet" voimakkaan makuiselle suklaajätskille. 

Ehdin luetella jo vaikka kuinka monta kesäherkkua, mutta silti moni jäi vielä uupumaan. Mansikat, herneet, vadelmat, grilliruoka, uudet perunat... Oijoi! Nyt täytyy nauttia näistä kaikista ihanuuksista. 

Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaita kesäherkkuja?

18 kommenttia:

  1. Raparperion nyt parhaimmillaan, mustikoita odottelen jo epätoivoisesti ja mansikat on ihania. Uudet perunat, ruohosipuli ja retiisit... Lista olisi loputon. Minä en ole koskaan maistanut oikeaa kirsikkaa. Täytyisi vähän tsempata siinä asiassa, kun omaan puuhunkin on tulossa ainakin yksi molluska.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa maistaa kirsikoita! Tosin kuten sanoin, jotkut yksilöt saattavat olla yllättäen ylikypsiä eivätkä siis niin herkullisia.

      Poista
  2. Kirsikat ovat minunkin mielestäni melkein parhaita hedelmiä, vai marjojako ne ovat? Samoin sitruunan kirpeys miellyttää minua sekä leivonnaisissa että ruuissa. Meilläkin syötiin tänään vähän kesäinen ateria: savukalaa erilaisilla lisukkeilla.

    On mukavaa kun tori on niin lähellä, että sieltä voi kävellen kipaista hakemaan monenlaisia herkkuja. Ja onneksi minulla on maha täynnä, sillä noiden herkkukuvien katselu olisi muuten aiheuttanut retken jääkaapille.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä mitä lie epähedelmiä kirsikat ovat, mutta hyviä ne ainakin ovat!

      Savukalaa pitäisikin ostaa, se sopii täydellisesti uusiin perunoihin. Minä en ole sillin ystävä, joten korvaan sensavukalalla.

      Nyt en pääse torille yhtä usein kuin joskus aikaisemmin, mutta ostan sitten enemmän kerrallaan.

      Poista
  3. Oi, ihania kesäherkkuja! Mie tutkin eilen toiveikkaana mustikkamättäitä, mustikoita, vadelmia ja muita ihania marjoja odotellessa!

    Olin muuten koko lapsuuteni ajan haaveillut karhunvatukoista, kun niillä aina herkuteltiin Petteri Kaniinissa ja muissa satukirjoissa. Sitten appivanhemmillani oli karhunvatukkapensas, ja voi jesta miten olin pettynyt, ne olivat niin mauttomia! En oikein tiedä, mitä herkkua olin odottanut. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on vielä viime vuotisia mansikoita ja mustikoita pakkasessa, mutta odotan silti jo uusia.

      Haha, minusta tuntuu että minulla on samanlaisia kokemuksia karhunvatukoista. Eivät ne tosiaan maistu oikein millekään. Ovatkohan villit karhunvatukat maukkaampia, kuin kasvatetut?

      Poista
  4. Minä olen jo aloittanut uusien perunoiden kauden. Ostin ensimmäistä kertaa vuosiin ruotsalaisia uusia perunoita ja yllätyin, ne olivat ihania! Ovatko ruotsalaiset alkaneet kasvattaa suomalaisia perunoita vai tulevatko heidän perunansa tänne myyntiin nopeammalla kuljetuksella kuin ennen, en tiedä,mutta hyviä ne olivat. Ja kun keväällä maistaa uutta perunaa, ei vanhaan enää ole paluuta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin torilla myös ruotsalaisia perunoita jo. Ehkä pitää viikonloppuna kokeilla.

      Paitsi että kuulin juuri, että saan kohta suomalaisia uusia perunoita, joten ehkä jätän ruotsalaiset väliin.

      Poista
  5. Uudet perunat sipulivoikastikkeella ja mansikat (kermavaahdolla), nam! :)

    -Vadelma, liian laiska kirjautuakseen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin ensin, että mansikat sipulivoikastikkeella! :D Varsinaista kokeellista keittiötä. Ehkä kuitenkin kermavaahdolla. :D

      Poista
  6. Kesän parasta herkkua on kaikki mikä on itse kasvatettua ^^ juuri söin kesän ensimmäiset raparperit hiukan keitettynä vaniljajäätelön kera, nam!
    Ja vinkki vinkkinen yrttien kasvattamiseen: ennen istutin yrtit aina sellaisessa motissa kuin se tuli ulos muovipurkistaan. Sitten sain vinkiksi, että tuo motti kannattaa hiukan "aukaista", kevyesti repiä sitä hajalle. Ja kas! Yrttien kasvu kiihtyi! Kannattaa kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kasvatettua tai toisten kasvimailta kerjättyä... Kiitos yrttivinkistä! Täytyy kokeilla, kun istutan vielä loput yrtit.

      Poista
  7. Oi miten herkullisia kuvia! Minun ehdottomia kesäherkkuja ovat kyllä palkoherneet ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herneet ovat kyllä hyviä! Täytyykin pian ostaa, saakohan niitä jo?

      Poista
  8. Hehee entinen torimyyjä täällä sai tästä postauksesta ihanat muistot mieleen! Oli se aina ihan armottoman aikainen herätys, mutta miten mahtava työpaikka siella tuoksujen ja värien keskellä kesätorilla, tykkäsin siitä tosi paljon! Mun herkkujani ovat uudet perunat ja mansikat (erikseen). Aikoinaan meille ostettiin aina kesällä 5 kg mansikkalaatikko suoraan tilalta ja niitä sai syödä suoraan laatikosta jo autossa. Mmmmmmmm :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Torinmyyjänä voi kyllä varmasti olla hauskaa, kun osaa nauttia siitä torin ilmapiiristä.

      Viisi kiloa mansikoita... mmmm...

      Poista
  9. Tämä oli tosi kiva, pirtsakka postaus! Turun torille on pakko päästä aina vähän fiilistelemään kun tulee Suomessa eli Turussa ( ;) ) käymään kesällä. Kesäherkkuja ovat raparperi, mansikat, herneet, tomaatit ja kesäkurpitsat, mutta uusia perunoita ei kyllä taida voittaa mikään. Olet nähnyt paljon vaivaa ruokailujen eteen, kun on itse tehtyä pastaa ja jäätelöä, hieno homma! Talven varalle kannattaa pakastaa yrttejä, vaikka eihän tietty tuoreita yrttejä korvaa mikään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai sinä olet täältä päin? Turun tori on jotenkin ihanasti siinä oikeasti ihan keskellä kaikkea, se vielä tekee siitä erityisen.

      Viikonloppuisin ehtii nähdä vaivaa ruokien eteen aina silloin kun innostuu.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.