keskiviikko 13. elokuuta 2014

Kesäuutuuksia

Yleensä kesäuutuudet tarkoittanevat loppukeväästä kauppoihin ilmestyviä uutuustuotteita, joita ihmisiä houkutellaan ostamaan kesän korvilla. Tällä kertaa minä tarkoitan kesäuutuuksillä niitä kaikkia uusia (tai uusvanhoja) juttuja, joita kesän aikana on kotiimme ilmaantunut. Yksikään niistä ei taida olla kesäuutuus sanan varsinaisessa merkityksessä. Suurin osa uusista jutuista kotona on saatu lahjaksi tai ostettu matkamuistoksi.  

In the start of every new seaso,n the advertisers always try to lure us to buy all "the new arrivals". This time, I present to you all the new arrivals of our home. I don't think any of these are really new arrivals of the season, I've just happened to buy/get them during the summer. As a birthday present, I got a new rug in the livingroom. The steel Aalto-bowl and the "Ateenan aamu" -glass pendants are graduation presents. The colourful book about old advertisements is from Budapest, the little red donkey is a souvenir from my parents and the world map -bag is from our trip to the Netherlands. 

Suomu- ja räsymaton kuosit käyvät yllättävän hyvin yksiin. 
Merkittävin kesäuutuus kodissamme on olohuoneen uusi matto. Näin Mum´sin maton Raumalla Busstopissa ja se jäi mieleeni hautumaan. Pohdin, onko matto meille liian tumma ja väritön ja onko se kenties liian pieni. Näimme vastaavia mattoja myöhemmin yhdessä äidin kanssa ja päädyimme yhdessä siihen, että kyllä matto sopii meille oikein hyvin. Ja sopihan se! Pyysin maton syntymäpäivälahjaksi ja kuljetin sen bussilla kotiin. Onneksi matto on pieni ja kevyt! 

Uusi matto kokoaa keinutuoli nurkkauksen kokonaisuudeksi. Sohvapöydän alle laitoin pienen lampaantaljan, sillä mielestäni se kaipasi pehmeyttä. 

Kaavailin mattoa ensin makuuhuoneeseen, sillä tummanharmaa sävy olisi sopinut täydellisesti makkarin verhoihin. Matto kuitenkin istui paremmin olohuoneeseen ja tuo mielestäni huoneeseen ryhtiä ja särmää. Matto on hauska, mutta kuitenkin riittävän hillitty olohuoneen muiden kuosien ja värien rinnalle. Lisäksi pidän siitä, että kaunista lattiaa näkyy nyt enemmän. Olinkin jo kyllästynyt siihen, että sekä olkkarissa että makkarissa on samanlainen matto (tai itseasiassa sama matto puolitettuna). Matto on paitsi kaunis, myös ainakin oletettavasti eettisesti tuotettu 

Värikkäät lasinaluset täytyy pitää hollilla. Upean kukkakimpun sain viime perjantaina ystäväpariskunnalta.

Iltaisin käperrymme miehen kanssa usein sohvalle katsomaan jotain televisiosarjaa (tällä hetkellä on menossa Gilmoren tytöt ties kuinka monetta kertaa). Vaikka kaukosäätimiä tulee käytettyä suhteellisen vähän, tykkään siitä, että ne ovat saatavilla. Ja koska ne eivät ole erityisen kauniita, haluan niiden säilytyspaikan olevan kaunis. Sain valmistujaislahjaksi perheystäviltä teräksisen Aalto-vadin, jota olen monesta ihaillut kaupasta. Se pääsi heti arkeamme kaunistamaan sohvapöydälle. 

Ymmärrettävistä syistä Frutti-karkkien juliste vetosi minuun jo näyttelyssä. 

Tänä kesänä matkailimme kovasti ja tietysti matkoilta tarttuu usein mukaan jotain pientä. Olen pyrkinyt pitämään matkamuistojen ostamisen kurissa, mutta erityisesti Unkarista löytyi paljon kaikkea ihanaa. Taideteollisuusmuseon vanhojen mainosjulisteiden näyttely teki minuun vaikutuksen. 1920-40-luvun julisteet olivat tyylikkäitä, värikkäitä ja oivaltavia. Harmikseni näyttelyssä ei saanut kuvata, mutta onneksi museokaupassa oli kirja, joka sisälsi kaikki näyttelyn julisteet. Kirja oli pitkään kirjoituspöydällä ja ihailin sitä aina silloin tällöin. Tänään keksin yhtäkkiä, että senhän voi laittaa oikein näytille, tietysti kaikkein karkkismaisimman julisteen kohdalta.  

Aasi antaa tarkat ohjeet yrttien kastelusta. Tämä kukkakimppu on toiselta ystäväpariskunnalta.

Äitini tuo matkoiltaan yleensä jotain pientä ja hauskaa tuliaisiksi. Usein hän tuo erilaisia hauskoja kyniä, jotka ovat joko muuten vaan kivannäköisiä tai sitten kertovat paikasta, jossa on vierailtu. Saksantuliaisna (muistaakseni) meille kuitenkin kotiutui kynän lisäksi pieni aasi, joka on auttanut minua pitämään yrtit hengissä kesän ajan.


Kuten maapallomme ylipäätään, myös tämä kassi pullistelee muoviroskista. Onneksi nämä sentään kierrätetään.

 Keittiötä koristaa myös hollannista ostettu maailma-kassi. Kassi oli ihanasta sisustusliikkeestä, jonka olisin voinut ostaa tyhjäksi. Valitettavasti vain kassi mahtui pyörälaukkuun.  Kassi on tehty vanhoista pulloista, joten mikä olisikaan sille sopivampi käyttötarkoitus kuin palaustuspullo kassina toimiminen. Olen ollut tyytyväinen ostokseeni, sillä vanha pullokassimme oli hiukan liian pieni. Lisäksi tämä on kauniimpi. Vanhaan pullokassiin kerätään nyt pahvit ja entiseen pahvikassiin keräyspaperi. Keräyspaperilaatikko puolestaan meni säilytystarkoituksiin.

Lasikuplat taittavat hauskasti maisemaa. Kapea ikkuna oli oikea paikka näille "lasiriipuksille".

Jos matkamuistot ja tuliaiset ovat tuoneet kotiimme tuulahduksen ulkomailta, sitä kaiketi tuo myös Kaj Franckin suunnittelema Ateenan aamu -lasiteos. Sain sen valmistujaislahjaksi setäni perheeltä ja kolme riippuvaa osaa asettuivat juuri sopivaksi kokonaisuudeksi eteisen kapeaan ikkunaan. Teoksen ideana on, että ilmavirran myötä osien pitäisi osua yhteen ja pitää kirkonkellomaista ääntä, jota Kaj Franck oli Kreikassa vieraillessaan ihaillut. Minun asettelemanani osat eivät kyllä osu ollenkaan yhteen, mutta kauniilta ne näyttävät äänettöminäkin. 

Vastapainona uusia ideoita uuden tavaran rinnalle, Tosin näkyy tässäkin kuvassa pari uutta Kivi-tuikkua, jotka saimme kiitoksena kuplan lainasta.
Ja koska postauksessa tuli esiteltyä niin paljon kaikkea uutta, pitää näyttää jotain vanhaakin uudella tavalla. Juhlissa pallovalot koristivat kuistimme pyykkinaruista roikkuen. Pidemmän päälle tämä ei ole kovin käytännöllinen ratkaisu, mutta hoksasin, että kuistin ikkunoiden päällä on koukut, joihin valot sai kätevästi ripustettua. Lopputulos on mielestäni aika hauska. Harmi vaan, että sähköjohtoa kuistille ei saa vedettyä. Vai onkohan olemassa niin ohutta jatkojohtoa, että sen saisi laitettua oven välistä? Noh, pidän palloista näinkin!

Onko sinun kotiisi tullut kesän aikana kesäuutuuksia?

18 kommenttia:

  1. Lasikuplat sopivat tosi hyvin tuohon kapeaan ikkunaan. Minusta on ihan ok, että ne ovat vaan paikallaan. Jos ne kilisisivät toisiaan vasten pelkäisin koko ajan, että ne hajoavat.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo voisi olla vähän liian jännittävää, jos nuo olisi jossain, missä niihin osuisi koko ajan. Olisi harmi, jos menisivät rikki!

      Poista
  2. Tuo matto on kyllä aikamoisen nätti, jopa tämmöinen mattovastainen ihminenkin alkaa lämmetä... :)
    Meidän kesäuutuudet kotona taitavat melkein rajoittua kahteen pihakirppikseltä hankittuun pinnatuoliin. Mutta ne onkin sitten aikamoisen kivat uutuudet. Vielä kun joskus ehtisi heidät maalaamaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maton kuosi on todella onnistunut, hillitty mutta hauska. Lisäksi se on sopivan kokoinen.

      Minä taas en ole tänä kesänä löytänyt mitään kirpputoreilta tai pihakirppiksiltä! Tai no, vielä ehtii.

      Poista
  3. Meidän kesäuutuudet ovat "sitten alakerran valmistuttua"-osastoa. Ihanat House of Rymin murokulhot vein jo alakertaan odottamaan. Tämän kesän kirppistuuri on ollut melko mitätön, tosi vähän on mitään löytynyt.
    Mattosi on hieno, katselin Gudrunin kodinmallistoa eilen ja siellä oli yksi kiva villamatto, toisaalta mietin, että onkohan siinä kohta joku kissanoksennusläikkä mikä ei sitten lähde missään pesussa pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en ole tänä kesänä löytänyt kirppiksiltä oikein mitään. Laiha kirppiskesä siis. Toisaalta, en ihan hirveästi ole ehtinyt kierrelläkään.

      Voih, kissanoksennusläikät kuulostavat kyllä vähän ikäviltä uudessä matossa... Ehkä kannattaa kuitenkin riskeerata, jos sopiva yksilö löytyy?

      Poista
  4. Onpa kiva matto! Sopii graafisuudessaan tosi kivasti 50-luvun kalusteiden ja värien kanssa ja tosiaan kokoaa keinutuoliryhmän! Meille ei juuri kesäuutuuksia ilmestynyt muutaman valmistujaislahjan tuomien muutosten lisäksi, mutta loppukeväästä kotiinpaluuvimmassa tuli järjesteltyä ja värkkäiltyä yhtä ja toista! Kahdesta vanhasta isovanhemmilta saadusta puulaatikosta tuli kirja/kansiohyllyt/laskutaso sohvan viereen ja väliseinän eteen, olkkariin tuli toinen matto vanhempien luota, ostimme ensimmäisen (tietysti valkoisen) telkkarimme ja kenkätelineen. Miten olimmekaan eläneet ilman kenkätelinettä neljä vuotta tässä kodissa? :O Tuli vähän hölmö olo - olisi sellainen kannattanut aikaisemmin ostaa! Niin kätevä se on! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella, miten kotia on ollut kiva laittaa kotiinpaluuvimmassa! Minullakaan ei ole enää edessä öitä poissa kotoa, mutta nyt on toisaalta vähän hassukin olo, kun siihen ehti tottua. Enköhän tästä tokene ja ala laittaa kotia innolla!

      Poista
  5. Hei
    Pakko kommentoida nyt. Kerrassaan ihana ja paikkaansa sopiva tuo uusi matto.
    Kyllä on tyylitaju kohdillaan.
    T. Merja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos! Matto sopii paikkaansa kuin nenä päähän. Kiva kun kommentoit!

      Poista
  6. Ihania värejä taas, ja loistopaikka pallovaloille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minusta on aina hauska keksiä uusia paikkoja pallovaloille.

      Poista
  7. Heh heh, kyllä kesti kauan ennenkuin löysin aasin. Etsin sitä alemmasta kuvasta (jossa on pullokassi) kauan ja hartaasti. Lopulta päädyin siihen, että vaaleanpunainen joku hyllyllä on aasi.
    Onko pullokassi siis tehty muivipulloista?
    Lasipallot ovat todella kauniit. Jokainen riippuva osa on varmaankin yksilöllinen, vai?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, tosiaan aasi jäi vähän piiloon tuossa kuvakulmassa. Itselle se on jotenkin niin itsestään selvästi aasi, etten huomannut sen olevan vähän hankala hahmottaa kuvasta.

      Ainakin kassissa olevassa lapussa sanottiin, että kassi on tehty pulloista. Tai ainakin 85% kierrätysmateriaalista.

      Jokainen lasiriiputtimien osa on yksilöllinen. Noita myydään myös erillisinä, mutta kolmen sarjassa idea tulee esiin.

      Poista
  8. Hienot uutuudet! Ja ei, Gilmoren tyttöihin ei kai voi kyllästyä ikinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen sitä mieltä, että Gilmoren tytöistä löytää joka katsomiskerralla uusia juttuja. Ja aina se Rory kasvaa niin nopeasti! (No kai kun katsotaan melkein joka päivä yksi jakso...)

      Poista
  9. Kommentoin vielä uudelleen, kun sain sinulta idean kirjoittaa, mitä uutta meille on tullut tänä kesänä: puuvaja! Katso uusin postaukseni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin käydä kurkkaamassa. Onneksi muuten blogisi päivittyy nykyään oikein tuossa sivupalkissa!

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.