sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Täydellinen lahja

Kerroin elokuussa ystäväni kanssa tekemästäni reissusta Sauvoon ja Alles gute vintageen. Reissulta löytyi ystävälleni aivan täydellinen syntymäpäivälahja. Olin ajatellut hankkia pyöreitä täyttävälle ystävälleni astioita, sillä hän oli usein toivonut astiavarastoihinsa lisäystä. En ollut löytänyt mitään sopivaa, mutta sopivasti Alles gute vintagen valtavan liiketilan sopukoista löytyi suloistakin suloinen kahviastiasto ja pyysin saada ostaa sen ystävälleni lahjaksi. 

I found the perfect birthday present for one of my best friends. My friend  and I found a beautiful coffee set from a vintage some time ago and I asked if I could by the set for my friend as a present. The cups are from the 60s and by Arcopal France. I found some sets of these on Ebay and Etsy but I assume in Finland these I quite rare. There are 11 cups in total so I'm guessing two sets of six minus one missing. The colours are pink, blue, green, grey and white and you can mix and match or go monochromatic.

Täydelliset pastellikupit. En yleensä pidä lasisista kupeista, mutta nämä ovat ihanat!

Annoin lahjan vihdoin eilen ystävälleni, mutta tietysti kuvasin kupit ennen luovutusta. Lahja oli aivan täydellinen: sekä saajan että antajan näköinen, tarpeellinen, kaunis, arvoltaan sopiva ja siihen liittyi vieläpä yhteinen muisto. Yllätys tuo lahja ei tietystikään ollut, mutta muuten hipoi täydellisyyttä. 

Päättelin, että nimessä yhdistyvät "Arc" ja "opal".

Googlasin vähän kuppien taustoja. Ne ovat 60-luvlta ja merkki on Arcopal France. Suomeksi löytyy hyvin vähän osumia ja kuvahaulla lähinnä kukkaiskuvioisia valkoisia kuppeja. Muualta maailmalta löytyykin sitten enemmän ja kukkakuppien lisäksi juuri näitä pastellisävyisiä lasikuppeja. Arcopal France oli osa ARC international yhtiötä ja sen astiatuotantoa. Yhtiö oli ilmeisesti kuuluisa läpikuultavasta, kestävästä opaalilasistaan. Nykyisin yhtiö omistaa Pyrex-tuotemerkin.

Helmiäishohtoisia kuppeja ja tasseja voi yhdistellä miten tykkää. 

Kupit ovat moitteettomassa kunnossa ja kultauskin on säilynyt hyvin. Ilmeisesti kupit on myyty kuuden eri värin sarjoissa. Tämä kaappaus käsitti 11 kuppia eli yksi valkosävyinen kuppi on hajonnut. Ystäväni on aina ihaillut minun värikkäitä kahvikuppeja, joita voi yhdistellä mielensä mukaan. Nyt myös ystäväni voi yhdistellä eri pastellisävyjä toisiinsa vapaasti. 

Minun värikkäät italialaiskuppini ja herkät ranskalaiskupit rinnakkain. 

Värejä on kuusi erilaista: vaaleanpunainen, keltainen, valkoinen, harmaa, sininen ja vihreä. Osa väreistä on melko samanlaisia keskenään, mutta rinnakkain erottuvat toisistaan. 

Eilen kupit vihdoin päätyivät ystävälleni hänen synttärijuhlissaan ja ne pääsivät heti pöytään hopealusikoiden kera. Niistä juotu kahvi maistui erityisen hyvältä, kuten näin kauniista kupeista aina. Lisäksi ne sopivat erityisen hyvin myös jäätelön syömiseen. Olen iloinen, että kupit omistaa nyt ystäväni, jonka luona kupit pääsevät arvoiseensa käyttöön. Oikein ihmettelen, ja samaa ihmetteli liikeen omistajakin, ettei näitä kuppeja ole kukaan ostanut pois. Tai ehkä ne vain odottivat oikeaa ostajaa.

Paketoin kupit Tigeristä löytyneeseen pahvilaatikkoon, jonka kannen koristelin lahjapaperilla. Tämä kuva on tosin lavastettu, oikeasti laitoin kuppien väliin talouspaperia ja paketti oli oikea talouspaperien ja kuppien sekamelska.

Oletko ennen kuullut Arcopal France -merkistä? Entä mikä on ollut täydellisin ostamasi lahja?

8 kommenttia:

 1. Kupit ovat vielä paljon kauniimmat kuin siinä kuvassa minkä otit ostopäivänä ennen pesua. Ne ovat todella suloiset sekä väreiltään että muodoltaan. Muistaakseni hintakin oli naurettavan pieni. Ja on todellakin ihme, että ne siellä vielä ostajaa eli sinua odottivat.

  Arcopal- merkistä en ole ennen tätä kuullut, mutta kun googlasin sen niin löytyi jotain tuttuja tuotteita.

  Vaikea sanoa, mikä olisi osuvin ostamani lahja. Minusta yksi aika osuva oli aikuiselle "kummilapselle" ostettu vanhoista hopealusikoista tehty rannekoru. Se ikään kuin vertauskuvallisesti edusti vauvalle usein ostettavaa kummilusikkaa.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kupit kieltämättä kaunistuivat, kun pesin pois kaiken mähmän ja röhnän. Hinta oli yhteensä 15 euroa eli vähän päälle euro per kuppi!

   Heh, ja kuka keksikään idean kummilusikasta? ;)

   Poista
 2. Onpa täydellisen kauniit kupit. Hyvä löytö !!

  Jotain tuollaista - kaunista ja tarpeellista - on kiva antaa lahjaksi.
  Turhukkeiden (joita saaja ei siis tarvitse, eikä halua) ostaminen on sitä vihoviimeistä hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän aina kovasti miettiä, että lahja ei olisi saajalleen täysin turha. Aina ei varmana onnistu, mutta ostamalla lahjoja, jotka kuluvat pois (kynttilät, lautasliinat yms.) kaapin perukoille jäämisen vaara on pienempi.

   Poista
 3. En ole minäkään kuullut Arcopal France - merkistä. Kuvahaun kuvissa heidän kauneimmat kuppinsa olivat mielestäni juuri nämä lahjaksi ostamasi.
  Täydellisin lahjani koskaan on ollut nukkekodin valot, jotka ostin tyttärille, kun he olivat pieniä. Oli vain niin ihanaa, kun nukkekodista tuli valoisa ja he leikkivät sillä niin paljon. Ensin kaksi vanhinta ja sitten kaksi nuorinta. Keskimmäinen siis leikki kaksi kertaa niin kauan kuin toiset!
  Toinen melkein yhtä hyvä lahja oli sähköautorata, jonka ostin miehelleni joululahjaksi, kun hän oli edellisenä kesänä täyttänyt 50 vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nukkekodin valot olivat mielestäni pienenä todella hienoja! Minulla ei niitä ollut, mutta voin kuvitella, että tyttäresi arvostivat niitä. Ja ihanaa, että nukkekoti oli kovasti leikeissä mukana.

   Poista
 4. Nuo on kyllä niin ihanat! Vaikka toisaalta sitten, jos ajattelen ne omaan kaappiini ja omaan ruokapöytääni, ei visuaalinen vaikutelma enää olekaan ihan yhtä kiva.

  ...Tarvitsen siis kipeästi sen keittiöremontinkin. (Vaikken siis kuvittelekaan, että onnistuisin tekemään yhtä hyvän löydön, kuin sinä olet kuppien kanssa tehnyt. Mutta pitäähän keittiön olla sellainen, että sinne mätsää monenlaiset kivat astiat...) Ja ai niin, se teidän kaakeliremppa oli myös ihan huippu! :)

  Huippulahjaa ei nyt tule mieleen. Stressaan yleensä lahjojen antamista kauheasti, kun haluaisin sen olevan jotain spesiaalia ja merkityksellistä, ja sitten en sellaista kuitenkaan keksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki kaunis ei aina sovi omaan tyyliin. Eivät nuo kupit ehkä meidänkään astiavarastoon olisi oikean värisiä. Heh, vaikka ehkä keittiöremontilla siitäkin selviäisi!

   Parhaat lahjat tulevat yleensä vastaan sattumalta. Suurimmaksi osaksi ostan ihan peruslahjoja täydellisten sijaan.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.