torstai 23. lokakuuta 2014

Väriä pimeyteen

Eräänä tummenevana lokakuun iltana keksin, että olisi kiva kutsua miehen sukulaisia koolle meille. Emme ole nähneet monia sukulaisia pitkään aikaan ja toisiakin viimeksi juhannuksena. Ja minä pidän kovasti sekä omista että miehen sukulaisista, joten päätös oli helppo. Siitä vain päivää valitsemaan! Koska porukkaa oli tarkoitus saada kasaan iso lössi, piti ajankohta valita niin, että edes osa kiireisistä ihmisistä saisi sen varattua kalentereistaan. Ja koska askarteluinto osui samaan kohtaan, päätin askarrella heitä varten oikein kutsukortit.  Pidän akvarelleista ja niiden arvaamattomuudesta, mutta arvaamattomuuden vuoksi en yleensä maalaa niillä mitään esittävää. Tai no, ylipäätään maalaaminen on jäänyt viime vuosina melko vähälle, mutta aina silloin tällöin kaivan vanhat värit esiin. Pyörittelin ideoita ja aloin haaveilla värikkäistä (ylläri) korteista, joissa väri olisi kerroksittain ikään kuin dipattuna. 


Kokeilin ensin saisinko veteen tarpeeksi pigmenttiä, jotta väri tarttuisi konkreettisesti dippaamalla paperiliuskoja veteen. Väri jäi kuitenkin liian haaleaksi. Päädyin dippaamaan liuskan ensin veteen, sitten laittamaan kastettuun osaan väriä ja dippaamaan uudestaan. Siten siveltimen vedot häipyivät kivasti ja väri levisi sopivan villisti, mutta rajatulle alueelle. Oikeastaan niin juuri halusinkin. Nopeuttaakseni minitaideteosten valmistumista, siirtin liuskat aina patterille kuivumaan. Sitten dippasin ne uudestaan veteen ja lisäsin hieman lisää väriä. 


Vaikka projektini tuppaavat usein vähän laajenemaan ja lähtemään kädestä, niin toisaalta ne tuppaavat myös yksinkertaistumaan. Aluksi ajattelin, että laitan jokaiseen korttiin useampaa väriä, ehkä jopa vastaväriä. Sitten se pelkistyi siihen, että laitan kortteihin vain jompa kumpaa rinnakkaista väriä (punaisiin violettia tai oranssia, siniseen vihreää tai violettia jne). Kun väriliuskat olivat lopulta yhden värin osalta valmiit ja katselin niitä jonkin aikaa, totesin, että vain keltaiset tarvitsevat kaverikseen jotain muuta sävyä. 
Kutsukorteista tuli vähän kuin hääkutsumme, mutta mustalla pohjalla.  Mutta eivätkö taitelijatkin usein kehitä ideoitaan ja käytä samanlaisia menetelmiä? Valkoista taustaa jäi näkyviin enemmän ihan tarkoituksella, sillä pidän akvarellipaperin puhtaasta pinnasta värin ja mustan rinnalla. Sävyerot eri kerrosten välillä onnistuivat juuri niin täydellisen hallitsemattomasti kuin halusinkin.


 Minun piti kuvata kaikki matkaan lähtevät teokseni, sillä en niitä välttämättä enää näe koskaan. Tuntevatko taitelijat joskus tuskaa joutuessaan luopumaan jostaint teoksesta vai maalaavatko he aina toisille ihmisille? Ehkä siinä on yksilöllisiä eroja. Ja onneksi nämä menevät hyviin kohteisiin!

Mitään teemajuhlia emme ole järjestämässä, mutta koska kutsuissa on mustalla pohjalla värikkäitä asioita, ajattelin että se symboloisi juhlan tuomaa väriä talven pimeyden keskelle. Tietysti siinä on joulu edessä, joka tuo kaikkein eniten väriä, mutta eivätköhän nämä päivälliskutsutkin tuo ainakin hieman lisäväriä joulun odotukseen. 


Löysin kutsuille kauniit mustat kirjekuoret, joihin kirjoitin tekstit valkoisella. Minusta mustat kirjekuoret oikein korostavat vielä pienten taideteosten värejä. Piakkoin kusti on varmaankin polkenut kutsut perille, joten jään jännäämään, kuinka moni pääsee paikalle. 


Millä keinoilla sinä luot väriä pimeyteen tänä syksynä?

14 kommenttia:

 1. Hienoja! Tuolla dippaamismenetelmällä voisi tehdä isompiakin maalauksia. Näen noissa kaikissa maiseman, jossa tuo valkoinen osa on taivasta ja värit muodostavat vuoria ja laaksoja.

  Minä luon ehkä enemmän valoa pimeyteen kuin väriä pimeyteen. Eli siis polttamalla melkein koko ajan ulkona lyhdyissä tuikkuja. Väriä hankin jo aiemmin syksyllä ostamalla jälleen kerran uusia sohvatyynyjä olkkariin ja laittamalla vanhat jäähylle.  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo paitsi isoihin maalauksiin tarvittaisiin isompi vesiastia ja ehkä puhdasta väripigmenttiä, jolloin väriä tarttuisi vedestäkin.

   Nuo voi tosiaan ajatella pieninä maisemia. Tosin en tiedä, mitä lie tulivuoria nuo ovat, joista lähtee vanoja ylöspäin.

   Poista
 2. Onpa muuten erinomaisen hienot kutsukortit!
  Meillä väriä pimeyteen tuo tietysti tuo vaavero, mutta myös hänen lähestyvät synttärijuhlansa. Ja taitaapa parit muutkin juhlat tahi illanistujaiset olla tiedossa, mikä on varsin kivaa. Päivälliskutsuja sun muita tulee pidettyä ihan liian harvoin, pitäisi yrittää parantaa tapansa sen suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, vaavero tuo varmasti paljon väriä elämään! Juhlat piristävät kivasti arkea. Vähän tuo päivälliskutsujen järjestäminen jänskättääkin, mutta kyllä se hyvin menee. Lähinnä jos tulee tosi paljon porukkaa, niin mietin mitä mahdan tarjota. Jotain simppeliä.

   Poista
 3. Vau, hienoja, mahtava idea! Ihana idea ovat myös syksynpiristyskutsut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, juhlia ei ole koskaan liikaa... paitsi jos niitä on joka viikonloppu, kuten eräällä ystävälläni.

   Poista
 4. Mun mielessä nuo sinisävyiset näyttää laivanikkunamaisemilta, kovin tyrskyisiltä sellaisilta. Muut värit enemmän niiltä vuorilta. Kauniita ovat, kaikki. Ja vesivärisi ovat kauniit myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minustakin nuo itse vesiväritkin ovat taideteos. Napit ovat kiinni metallipenaalissa kaksipuoleisella teipillä.

   Poista
 5. En ymmärrä miten raaskit lähettää kutsut kun yhdessä ne muodostivat ihanan taideteoksen!
  Hieno idea järjestää kutsut sukulaisille!
  VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mutta lähettää ne piti. Ehkä teen itselleni uuden kokonaisuuden seinälle.

   Poista
 6. Kauniita! Minä nyt näköjään maalaan kaiken minkä vain voi keltaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Heh, onneksi keltainen on väreistä paras!

   Poista
 7. UPEITA! Tykkään väreistä ja tykkään yksinkertaisuudesta. Onnekkaita ovat korttien saajat! :)

  Meillä väriä pimeyteen tuovat pikkutytöt värikkäissä vaatteissaan sekä värikkäät kynttilät - erityisesti tuikut kattokynttelikössä aamupala-aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Värit näyttävät erityisen hyviltä rinnakkain.

   Lasten vaatteet ovat kyllä usein ihanan värikkäitä. Piristävät arkea, kuten varmasti lapsetkin.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.