maanantai 10. marraskuuta 2014

Arkisapuskaa osa 1

Hedelmät voivat piristää arkea muutenkin kuin c-vitaamiinen välityksellä.
Arki vie mennessään. Jotenkin syksyllä tuntuu olevan aina enemmän kiire kuin keväällä. Ehkä juuri nyt tuon tunteen tekevät lyhenevät päivät ja lähestyvät Maata näkyvissä -festarit, joissa olen jälleen mukana talkoolaisena. Sen jälkeen alkaakin jo jouluintoilu, johon haluaisin joka vuosi uppoutua enemmän kuin lopulta ehdin. Onneksi fiilikseen pääsee vähän pienemmälläkin ajankäytöllä. 

Kun toritomaatteja ei enää saa, panostan enemmän hedelmäsalaatteihin. 

No mutta ei mennä vielä jouluun vaan palataan arkeen. Suurin osa elämästä on arkea, joten siihen pitää osata suhtautua positiivisesti. Minusta arki on yleensä oikein kivaa, vaikka välillä tietysti olisi mukava linnoittautua sohvannurkkaan pakoilemaan (koti)töitä. Onnekseni pidän ruoanlaitosta, joka on tietysti iso osa arkea, koska kaikkien pitää syödä. Pyrin kuitenkin helpottamaan arkea tekemään ruokaa useammaksi päiväksi kerrallaan. Silloin myös into pysyy yllä, kun ei tarvitse joka päivä kokkailla. Meillä on myös ainakin jonkinasteinen ero arki- ja viikonloppuruokien välillä, koska vaihtelu virkistää. 

Vielä yksi! Joko tekee mieli? Salaatissa oli päärynää, khakia, banaania ja appelsiinia. 

Minnan Lihaton lokakuu -postauksen inspiroimana ajattelin, että tällä viikolla esittelisin vähän meidän arkiruokiamme. Yleensähän reseptini koostuvat lähinnä leipomuksista ja pikkusuolaisista. Tällä kertaa mausteena olisi tarkoitus olla hieman arkirealismia. Meillä syödään yleensä melko kasvisruokapainotteisesti ja liharuoat säästän viikonloppuun. Töissä syön kuitenkin sitä, mitä ruokalassa sattuu olemaan tarjolla, mutta pyrin katsomaan ettei lautaselle eksy ihan mahdotonta liha-annosta. Olen äärimmäisen onnellinen miehestä, joka ei nyrpistä nenäänsä kasvisruoalle, vaan kehuu ja kiittää melkein mitä tahansa pöperöä valmistankin. Toisaalta, hän kehuu yhtälailla viiden tähden gourmet aterian kuin kaupan lihapullatkin... Nooh, ehkä parempi kuitenkin näin!

Herkulliselta näyttää, eikö vain?
Arkisapuska viikkomme alkaa jo oikeastaan sunnuntaina, sillä sunnuntai-iltana teen yleensä ison satsin ruokaa, jonka on tarkoitus riittää vähintään maanantaille, mutta mielellään tiistaille ja keskiviikollekin. Hyvällä tuurilla viikonlopulta jää kahtakin eri ruokaa, joita sitten voi vuorotella alkuviikosta. Tällä viikolla sunnuntai-illan sapuskaksi valikoituivat facebook-kaverin vinkkaamana Chocochilin linssi-quinoapihvit. Etsin jatkuvasti uusia, hyviä kasvispihviohjeita, sillä ne ovat helppoa, herkullista ja proteiinirikasta (pavuista tai linnseistä tehtyinä) arkikasvisruokaa. 

Linssi-kvinoapihvit

  • 1 dl quinoaa
  • 2 dl vihreitä linssejä
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • (1/4 tl kanelia) Maustenössönä jätin pois
  • 2 tl kasvisliemijauhetta
  • 0,5 dl kauraleseitä
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 1 pieni sipuli hienoksi silputtuna
Keitä kvinoa paketin ohjeen mukaan ja valuta tarvittaessa ylimääräinen vesi pois. Keitä myös linssit. Sekoita kaikki aineet keskenään. Minä survoin massan nopeasti läpi sauvasekoittimella, mutta tämä vaihe ei ole välttämätön. Laita pihvimassa jääkaappiin joksikin aikaa (alkuperäisessä reseptissä väh. puoli tuntia, mutta jos massan muussaa, ei tarvitse niin kauan). Lisää massaan tarvittaessa enemmän leseitä tai öljyä, jotta massa on helposti muotoiltavaa. Muotoile pihveiksi ja paista pannulla tai 225 asteessa 15 minuuttia. Tästä määrästä tuli keskikokoisia pihvejä noin 14 kappaletta. 

Arkena en ihan hirveästi panosta esillepanoon. Maku ja ravitsevuus on tärkeämpää. Anopin makaroonilaatikko on parasta!

Linssi-kvinoapihvit osoittautuivat helpoiksi ja herkullisiksi ja menevät varmasti vakioreseptien joukkoon. Muita suosikkeja kasvispihveistä ovat nämä kidneypapupihvit, nämä kikhernepihvit ja nämä falafelit. Tämän kertaisia pihvejä syötiin sunnuntaina anopin maanmainion makaroonilaatikon kanssa. Tänään kokosin oikein juhla-aterian, kun kaapista löytyi kuskusin sijaan bulguria. Mausteeksi sekoitin nopean jugurttikastikkeen, johon tuli valkosipulia, suolaa, pippuria, oliiviöljyä ja basilikaa. 


Linssipihvejä, bulguria ja jukrukastiketta. Kirsikkatomaatit antavat kivaa makua bulguriin. 
Näitä linssi-kvinoapihvejä riittää meillä keskiviikkoon saakka, joten seuraavan kerran kokonainen ateria kokataan vasta torstaina. Siihen asti siis!

Kiinnostavatko arkikokkailut? Entä millaista arkiruokaa itse teet tai syöt?


8 kommenttia:

  1. Herkullisia arkiruokia. Meillä arkiruuan laatu vaihtelee aika paljon. Mutta aina on salaattia mukana. Pyrimme syömään paljon kasviksia ja hedelmiä. Olen ottanut sinun tavallasi tavaksi, että yritän tehdä viikonloppuna niin paljon ruokaa, että riittää myös alkuviikkoon. Viime viikolla söimme lammaspataa alkuviikon ja tänään perjantaista makkarakeittoa. Makkarakeittoa on kyllä vain muutaman kerran vuodessa, mutta silloin se maistuu kyllä tosi hyvältä.

    Myös minulla on se onni, että mies ei koskaan valita ruuasta. Kaikki kelpaa, vaikka olisi vaatimatontakin. Tosin hän itse ei juuri osaa teh- dä mitään joten on pakko tyytyä rouvan keitoksiin.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, hankalinta olisi nirso puoliso, joka ei edes osaisi tehdä mitään itse!

      Poista
  2. Kiinnostaa! Uudet ideat ovat aina tervetulleita, erityisesti kasvisruuat. Kävin kurkkimassa nuo lempireseptisi ja nam, hyvältä vaikutti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu! Etenkin nuo kidneypapupihvit ovat oikein sellaista luottokamaa. Nuo pihvit pysyvät hyvin kasassa, joka on ehdottomasti tärkeä ominaisuus kasvispihveissä.

      Poista
  3. Upeaa! Eilen löysin vihdoin kotimaista kvinoaa (punnitse&säästästä) ja tänään löysin täältä siihen reseptin.
    Minä kokkaan viikonloppuna, yleensä kaksi eri ruokaa, joista molemmista pakastan osan. Viikolla en ehdi tai jaksa kokata, ja torstai harrastuskiireineen menee yleensä Saarioisen suosiollisella avustuksella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi kerralla minunkin täytyy etsiä käsiini kotimaista kvinoaa! Tuo taisi olla GoGreenin, jota käytin.

      Minä harvemmin pakastan ruokia, mutta sekin on ehdottomasti fiksua. Ja saarioisen apukin on välillä oikein oiva apu.

      Poista
  4. Ihan vasta äsken olen tehnyt kaksi kertaa falafelpihvejä eli kikhernepihvejä. Oli hyvää. Tällä hetkellä söisin mielummin kasvisruokaa, mutta sen tekemisessä on aina sen päiväinen vaiva, pese, kuori, pilko, raasta, freesaa... Pihvin kun iskee pannulle niin saa nopeasti valmista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nämä pihvit valmistuvat ainakin helposti! Etenkin nuo linkin takana olevat kikhernepihvit ovat lähinnä mallia sekoita aineet, mössää, muotoile ja paista. Onhan siinä tietysti kaksi vaihetta, mutta ei juuri enempää kuin vaikka lihapullissa tai lihakastikkeen tekemisessä.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.