sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Myöhästyneen ystävänpäivän keijukakkuset

Maailman söpöimmät ja karkkismaisimmat vuoat ovat odottaneet täydellistä reseptiä. 
Ystävänpäivä oli ja meni, mutta minä tänään vielä vähän fiilistelin sitä leipomalla pieniä suloisia keijukakkusia vuokiin, joita olen jo pitkään halunnut käyttää, mutta minulla ei ole ollut sopivaa reseptiä. Ystävänpäivä ja isäni syntymäpäivä, jota juhlistamme tulevalla viikolla, saivat kaivelemaan reseptiarkistoja ja muistin Miss Hope's Teatime treats -kirjan suloiset "Passion fruit fairy cakes"-kakkuset. Ne sopivat täydellisesti vuokiin - enkä edes muistanut, että niiden pohjassa oli teemaan sopivasti sydämiä!

Asiasta kuppikakkuun. Tämä leipomisinspiraatio sai minut myös inspiroitumaan jo vähän aikaa sitten saamastani haasteesta. Olen saanut Tipulan aloittaman Ilahduta bloggaajakaveri -haasteen jo sekä alkuperäislähteestään että Minnalta. Ideana on ilahduttaa jotain blogikaveria jollain tavalla ja minun kesti vähän aikaa miettiä, miten ilahduttaisin. Nyt lopulta keksin ja päätin laittaa asian vireille. Suunnittelemani ilahdutus ei ole materiaa, vaan jotain muuta. Haasteen säännöt ovat seuraavat: 

- Kirjoita blogiteksti, jossa kerrot haasteen säännöt ja haastat mukaan valitsemasi bloggaajat (päätät itse määrän). Jos haluat, ylläolevaa kuvaa saa vapaasti käyttää postauksessa!¨

- Kun haastamasi bloggaaja lähtee mukaan ja julkaisee haastepostauksen blogissaan, laita ilahdutusasia vireille. Voit ilahduttaa bloggaajakaveria sinulle sopivimmalla tavalla esimerkiksi postittamalla hänelle kortin, kirjeen, pienen herkun tai jotain omatekemää. Ilahduttaa voit myös vaikkapa kommenttien tai sähköpostin välityksellä!

- Voit tottakai ilahduttaa myös haasteessa jo mukana olevaa bloggaajakaveria, mutta silloin haastetun ei tarvitse enää itse haastaa uusia kirjoittajia. 

Minä haluan ottaa mukaan haasteeseen seuraavat bloggaajat:


Teidät on haastettu ilahduttamaan jotakuta toista bloggaajaa! 

Ja sitten tietysti haluan vielä ilahduttaa kaikkia lukijoitani tällä ihanalla reseptillä, jota kokeilin. Uudet reseptit ovat aina riskejä (ei onneksi kovin isoja) ja mysteerejä, mutta joskus löytää jotain, jonka vaan tietää jäävän käyttöön. Passionhedelmällä maustetut minukuppikakut osuivat tähän kategoriaan. Kirjan sivuilla kakut näyttivät aivan uskomattoman herkullisilta ja olin tyytyväinen, että pääsin mielestäni melko lähelle samaa lopputulosta.  Fairy cake oli niin suloinen nimi, että otin sen käyttöön ja nimesin minikakut keijukakuiksi. 

Kansakunta kaipaa etyleeniä!
Passionhedelmä ei ole erityisen houkutteleva sisältä. Minä olen luullut, että ryppysyys takaisi kypsyyden, mutta näköjään melko sileäkin hedelmä voi olla kypsä. 
Pidän passionhedelmän mausta, mutta harvoin kaupasta saa oikeasti hyvää ja kypsää passionhedelmää. Ehkä sen maku onkin parhaimmillaan mausteena kakuissa ja leivoksissa tai vaikkapa hedelmäsalaatissa. Nytkään kaupasta ei löytynyt mielestäni oikein kypsän oloisia yksilöitä, joten päätin yrittää kypsyttää niitä laittamalla ne banaanin kanssa samaan pussiin. Banaanista syntyä etyleeniä, joka nopeuttaa kypsymistä. En ole varma, johtuiko se banaanista, mutta ainakin yksi kypsä passionhedelmä löytyi joukosta, enkä tänään enempää tarvinnutkaan. Useampia tarvitsen sitten, kun tarjoan näitä vanhempien tullessa kylään.

Melkein-ystävänpäivän kahvihetki miehen kanssa. Ehkä tänään olikin enemmän-kuin-ystävänpäivä? Älkää välittäkö hieman jauhoisesta pöydästä. 

Passionhedelmällä maustetut keijukakut (n. 24 kpl minimuffinseja)

Leivoksiin:
  •  1 passionhedelmä
  • 110 g voita
  • 110 g sokeria
  • 1 muna
  • 110 g jauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  •  1 tl vaniljauutetta sai -sokeria
  • (loraus maitoa)

Kuorrute:
  • 100 g voita
  • 300 g tomusokeria
  • (loraus maitoa)
  • Muutama (reseptissä jopa 6) passionhedelmä


1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. 

2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja sekoita jauhot voi-sokeri-muna-seokseen.

3. Laita taikinakulhon päälle siivilä. Halkaise passionhedelmä ja kaavi sisältö siivilään. Painele lusikalla hedelmälihaa siivilän läpi niin, että mahdollisimman paljon mehua irtoaa taikinan joukkoon. Sekoita.

4. Jos taikina on kovin jäykkää, voit notkistaa sitä maitolorauksella. Jaa taikina (mini)muffinsivuokiin ja paista uunissa noin 15 minuuttia. 

5. Tee kuorrute. Vatkaa voi kulhossa pehmeäksi ja lisää vähitellen sokeri. Jos massa on liian kuivaa, lisää hieman (paino sanalla hieman! Minä laitoin liika), ehkä 1 rkl, maitoa. Massan tulisi olla kohtuullisen jäykkää. Kuorruta kakkuset.

6. Halkaise passionhedelmät ja irrota hedelmäliha kulhoon. Alkuperäisessä reseptissä käskettiin erotella siemenet siivilän avulla ja kiehauttaa ensin mehua hetki kattilassa ja vasta sitten kaataa kakkujen koristeeksi. Minä kuitenkin käytin hedelmälihaa sellaisenaan (itseasissa sitä, mikä oli tuosta leivosten tekemisestä jäljellä, kun koristelin vain pienen määrän tätä päivää varten). 


Aika uskottavia, jos vertaa kirjan alkuperäiseen kuvaan. Kuorrutteesta ei tullut ihan tasaista, mutta maku on tärkeintä. 

Keijukakut olivat juuri sopivan kokoisia. Niitä voi syödä useammankin, eikä silti tule syöneeksi edes tavallisen muffinsin verran makeaa. Toki näitä voi tehdä myös isompina versioina, mutta mielestäni maku on sellainen, että pienempikin suupala riittää. Passionhedelmän maku maistuu miedosti, mutta sopivasti leivoksessa ja koristelu tuo makua tietysti enemmän esiin. 

Torilta löytyi täydellisen värisiä tulppaanikimppuja. 

Sain  lavastettua  järjestettyä myös aika täydellisen kahvihetken tulppaaneineen kaikkineen. Juomme harvoin kahvia yhdessä miehen kanssa, mutta vaihtelu ehdottomasti virkisti. Helmikuun aurinko paistoi ja kakkuset ja kahvi maistuivat hyviltä ja seura oli mitä parhainta. Valokuvaus tietysti vei hieman aikaa, muttei onneksi niin kauaa, että kahvi olisi jäähtynyt. Ja kuppikakut hävisivät parempiin suihin alta aikayksikön, kuten kuvista näkee...

Keijukakkusen anatomia ja luonnon kiertokulkua. 
 Näistä taisi tulla tämän kevään hitti, joita varmaan tarjoillaan perinteisillä kahvikonserttikahveillakin. Kenties vaikka ristiäisissäkin! Toisaalta, tässä on aikaa löytää vaikka miljoona uutta suosikkireseptiä. Sanoisin kyllä, että tässä on klassikon aineksia. 

12 kommenttia:

  1. Jes, lähdit mukaan! Laittaisitko mulle sun osoitteen sähköpostiin (tipulassa(at)gmail.com), niin laitan sulle tulemaan yhden jutun? :)

    Tulppaanit ovat nyt upeita ja nuo leivonnaiset söpöjä. En ole koskaan käyttänyt passionhedelmää missään, vaikka monesti olen sitä harkinnut. Täytyykin viimein tutustua hedelmään vähän lähemmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihdoin lähdin mukaan, kesti tosiaan keksiä miten ilahduttaisin!

      Minäkään en ole käyttänyt itse passionhedelmää oikein missään, satunnaisesti olen syönyt hedelmiä. Eniten olen sitä maistellut erilaisten leivosten ja valmiiden smoothieiden osana ja niissä siitä mausta pidän. Melkeinpä passion hedelmän maku tulee paremmin esiin jonkun osana kuin pelkältään.

      Poista
  2. Suloisia kuppikakkuja kertakaikkiaan ja varmaan juuri sopivan kokoisia herkkupaloja. Oliko pikkuvuokiin helppo laittaa taikinanokare? en ole itse koskaan tehnyt noin pieniä kuppikakkuja.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin taikinan teelusikoilla, eikä se ollut paljon sen vaikeampaa kuin tavallistenkaan muffinsien tekeminen. Minimuffinsipelti auttoi asiassa, sillä se piti nuo paperiset vuoat mallissaan.

      Poista
  3. Kiitos ilahdutuksesta! Lähden varmasti mukaan omalla, hämäläisellä tyylilläni.
    Kivat keijukakkuvuokaset. Itse en jaksaisi noin pieniä näperrellä, vaan pienistä leivoksista ilo riittää kyllä pidemmälle kuin suurista.
    Leivoksista tuli mieleen sekin, että nyt tiedän, mikä on suosikkileivokseni: Runebergintorttu! Nämä yhden päivän tortut tuppaavat unohtumaan vuoden kuluessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän haasteeseen saa osallistua juuri omalla tyylillään ja siksi tämä onkin niin kiva. Eikä tarvitse edes haastaa miljoonaa muuta bloggaajaa, vaan riittää vaikka se yksi.

      Ei tuo loppujen lopuksi ollut edes kovin näpertelyä. Teelusikoilla taikinan sai lusikoitua helposti vuokiin ja kuorruttaminen kävi minusta helpommin kuin isojen kuorruttaminen, kun kuorrutuskeon ei tarvinnut olla niin suuri.

      Poista
  4. Keijukakkuset olisi kaunis ja sata kertaa hauskempi suomenkielinen nimi muffinsseille kuin tyhmä "kuppikakku". Keijukakkuset-nimi käyttöön!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, minustakin kuppikakku on vähän tyhmä sana (vaikka sitä nykyään käytänkin). Yleensä olen sanonut vaan muffinssi (koska se on hauskempi kuin muffini), mutta ne lienevät hieman eri asia kuin "kuppikakut". Keijukakut kättöön siis! Olenhan ennenkin lanseerannut leivosten nimiä.

      Poista
  5. Lähden ehdottomasti mukaan haasteeseen, kiitos vain ilahduttamiskutsusta :) en ole koskaan syönyt passion hedelmää leivonnaisissa, mutta sen mehusta + vichystä sekoitettuna koostuu tyypillinen saksalainen juoma, jota usein tilataan ravintolassa alkoholittomana juomana kokiksen ym. sijaan. Tykkään siitä eli varmasti nuo kakkuset olisivat ihania!! Kiva iso kahvimuki yhdessä kuvassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että innostuit haasteesta!

      Tuo juomasekoitus kuulostaa hyvältä. Pitääkin kokeilla!

      Tuo nallemuki on suosikkikahvimukini, josta juon aina vain cappucinoa.

      Poista
  6. Jee! Kiitos haasteesta Karkkis! Muffinssit näyttää kans aika hyviltä... 8)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, mahtavaa jos lähdet mukaan! Muffinssit oli tosi hyviä. Kun antoi passionhedelmän olla hetken kuorrutteen päällä, se antoi kivasti makua kuorrutteeseen ja teki niistä entistä herkullisempia.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.