tiistai 31. maaliskuuta 2015

Ilahdutushaaste: Idän ja lännen kohtaaminen

Haastoin jokin aika sitten ilahdutushaasteeseen Heidin. Ilahdutuksenani oli antaa haastetulle (lähes) vapaat kädet toivoa blogiini reseptipostausta, joka ilahduttaisi haastettua. Muiden haastettujen ilahdutukset ovat tulossa myöhemmin, mutta aloitan näin pääsiäisen korvilla Heidin toiveesta, sillä se oli sopivasti pasha. Koska pääsiäisenä olemme liesussa, en olisi ehtinyt kokeilla pashaa silloin, joten maistelimme pashaa jo palmusunnuntaina. Ja ehkä joku lukija saa tästä nyt innoistuksen tehdä pashaa pääsiäiseksi!

Ilahdutushaasteen ainesosat nro 1. 
Olen kotoisin Länsi-Suomesta, jossa on valloillaan vahva mämmiperinne. En ole koskaan ollut erityinen mämmi-fani, vaikka näin aikuisiällä maku on alkanut miellyttää enemmän kuin lapsena. Kermaa mämmi kuitenkin vaatii melko paljon. Pasha taas on jäänyt melko vieraaksi pääsiäisjälkiruoaksi, vaikka erilaisia enemmän tai vähemmän aitoja versioita siitä on tullut elämän aikana maistettua. Pashan maku on kuitenkin ehkä lähempänä omia makumieltymyksiä kuin mämmin, joten olin innoissani, kun Heidi ehdotti pashan tekemistä. Olisin kyllä varmaan ryhtynyt myös mämmin imellyttämiseen kylppärin lattialämmityksen avulla!

Mikään, missä on sitruunaa, ei voi olla pahaa! Tai voi, mutta aika harva asia on. 

Aloin tutkia erilaisia pashareseptejä netistä. Ensin harkitsin jonkun modernin version kokeilemista, mutta päädyin lopulta etsimään mahdollisimman perinteistä ja autenttista reseptiä. Täyteen autenttisuuteen en kyllä päässyt, sillä pashamuottia en alkanut projektin vuoksi hankkia. Netti on pullollaan erilaisia versioita: on kevyitä, on raakavarsioita, on vegaanista ja suklaaversioita. Lopulta käytin lähteenäni Wikipediaa ja tätä kotikokki.netistä löytynyttä reseptiä. 

Laitoin pashaan paahdettuja mantelilastuja, krokantteja sekä kaapista valmiiksi löytyneitä kultaisia rusinoita. Ilmeisesti sekaan voisi laittaa myös esimerkiksi hillottua appelsiinin kuorta, mantelirouhetta tai vaikka mitä. 

Pasha
  • 150g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 muna
  • 2 purkkia maitorahjaa (500 g)
  • 2 dl kermaa
  • ½ dl korintteja
  • ½ dl mantelilastuja/rouhetta
  • 2 tl vaniljasokeria tai aitoa vaniljaa
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 sitruunan kuori
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri keskenään. Laita seos kattilaan yhdessä munan, rahkan ja kerman kanssa. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä, kunnes seos löystyy ja höyryää. Wikipedia neuvoo odottamaan, että massa hieman sakenee uudestaan ja voi kuplia muutaman kerran. Minä ainakin huomasin, että ensin massa muuttui yhtenäiseksi ja "löystyi" ja sitten sakeni hieman uudestaan. 

Anna massan jäähtyä tunti tai pari. Halutessasi voit nopeuttaa jäähdytystä kylmässä vedessä tai kylmäkalleilla, kuten minä tein. Sekoita jäähtyneeseen massaan korintit ja mantelilastut, sitruunankuori ja mehu. Minä paahdoin mantelilastuja hetken kuivalla pannulla, sillä rakastan paahdetun pantelin makua. 

Kaada pashamassa kostutetulla harsolla vuorattuun pashamuottiin, siivilään tai kahvinkeittimen suodattimeen. Harson sijaan voit käyttää myös suodatinpusseja, mutta minä pelkäsin, että niistä tulee "paperinmakua". Laita pasha valumaan astian päälle ja anna valua yön yli kylmässä. Kumoa pasha ja koristele esimerkiksi karkeilla, kuivatuilla hedelmillä, mantelirouheella... 

Tällaisen viritelmän nostin seuraavana päivänä jääkaapista ulos. 

Pashan tekeminen oli helppoa siihen asti, kun piti laittaa massa valumaan. Olin suunnitellut laittavani massan kahvinkeittimen suodattimeen. Se ei pysynyt pystyssä missään muualla kuin kahvipannun päällä, joten laitoin sen sitten pannun päälle valumaan. Massa ei kuitenkaan mahdtunut kokonaan suodattimeen, joten minun piti ottaa käyttöön myös siivilä. Minulla oli vain yksi (puhdas) harso, joten minun pitkin viritellä jääkaappiin melkoinen systeemi, että sain pashat valumaan nätisti. Onnistuihan se lopulta! Molempien astioiden pohjalle tuli noin sentti-pari nestessä vajaan vuorokauden aikana. 

Kahvisuodatin-pashasta tuli kauniimpi kuin jämä-siiviläpashasta. Mielestäni harson jättämä kuvio on kaunis. Krokantit sun muut olisi pitänyt ehkä laittaa hiukan myöhemmin, jotta massa olisi kovettunut paremmin, eivätkä krokantit olisi valuneet kaikki pohjalle. 
Kuivatut hedelmät voivat olla sitten kauniita!
Pasha oli helppo kumota astioistaan ja sitten päästiinkin parhaaseen vaiheeseen (ennen syömistä siis) eli koristeluun. Tietysti halusin koristella pashan jotenkin karkkismaisesti, mutta kuitenkin perinteikkäästi. Ostin Punnitse saastasta eri värisiä kuivattuja hedelmän paloja, mm. mangoa, melonia, kiivejä, papaijaa, jotka paloittelin pieniksi ja tein niillä pashaan kuvioita. Kauniimman mallisen, kahvisuodattimessa olleen pashan, koristelin raidalliseksi ja pienemmän pashan vuorasin kokonaan hedelmämosaiikilla. Eksoottiset hedelmämaut sopivat kivasti pashaan ja näyttivät kuin pieniltä jalokiviltä. 

Mosaiikkipasha

Raitapasha.

Tarjosin pashaa ystävälleni, joka tuli sunnuntain iltateelle. Mielestäni pasha oli oikein onnistunutta, tosin ehkä hieman kuivempaa kuin olin odottanut. Pidän happamista mauista, joten sikälikin pasha oli jälkiruoka minun makuuni. Pashaa aion ehdottomasti tehdä uudestaankin, joten kiitos Heidille ideasta! Vaikka kai minä mämmiäkin vähäsen maistan, runsaalla kermalla. 

Ja sitten nautitaan! 

Oletko sinä pasha- vai mämmi-ihmisiä? Oletko tehnyt pashaa itse? Tai vielä hurjempaa: mämmiä? 

14 kommenttia:

  1. Hauska mosaiikkipasha ja onpas myös mainio ilahdutusidea! Mielenkiinnolla odotan tulevia ilahdutuspostauksia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin ilahduttaa aineettomasti tällä kertaa, kun olin juuri arponut blogipalkintojakin. Yksi ilahduspostaus on jo muhimassa, mutta toteutus vielä uupuu.

      Poista
  2. Koristelit pashat erityisen kauniisti. Sait "jämäpashankin" näyttämään kauniilta.

    Itse en ole tehnyt pashaa enkä mämmiäkään. Molempia syön erittäin sujuvasti ja jos valita täytyy niin mämmi on enemmän minun suuni mukaista. Runsaalla kermalla höystettynä tietenkin, mutta se ei haittaa jos syö vain pääsiäisenä eikä osta kaupan pakastealtaasta pitkin vuotta. Mutta eihän sekään ketään haittaa jos joku haluaa syödä mämmiä ympäri vuoden.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin pashojen koristeet onnistuivat hyvin. Sopivasti perinteikästä, eli kuviattuja hedelmiä, mutta sopivasti modernia.

      Heh, sinä olet kyllä ollut aina enemmän mämmi-ihmisiä kuin minä. Vaikka kyllä minäkin joka pääsiäisenä vähäsen mämmiä maistan. Ehkä eniten sen kerman takia!

      Poista
  3. Kiitos ilahdutuksesta! Oli kyllä hauska idea, tämä toteutus!
    Mämmi ei käynyt mielessäkään, mutta nyt, kun kyselit asiasta, muistelin elämäni mämmejä. Meidän mummu teki mämmin itse. Oikeaan tuohituokkoseen leivinuunissa. Siitä ei kuulkaas mämmi parane! Sokeria ja kermaa päälle vaan.
    Köksän tunnilla teimme joskus pashaa, mutta se oli kyllä joku pikaversio, koska sitä ei valutettu montaa tuntia. Ihan hyvää se silti oli.
    Täytyy kyllä kokeilla joskus, vaikkapa tällä sinun tarjoamallasi ohjeella.
    Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Heidi.! Tämä oli hauska kokeilu, sillä muuten en olisi varman tullut tehneeksi pashaa. Ehkä sitä mämmiäkin pitäisi kokeilla, sillä omatekoisessa on oma viehätyksensä. Vaikka mummun tekemä mämmi kuulostaa kyllä siltä, ettei sen voittanutta voi olla. Mummut jotenkin vaan osaa.

      Kiitos, hyvää pääsiäistä sinullekin!

      Poista
  4. Pääsiäinen on aina ollut sellainen visuaalisesti mukava vuoden kohta, sillä siitä löytyy väriä, mutta ruokapuolen voisin jättää väliin kokonaan. Mikään perinteiseksi pääsiäisruoaksi mielletyistä ei oikein nappaa. Olenkohan kovin kummajainen? Ehkä tässäkin täytyy tehdä samoin, kuin sen joulunkin kanssa, luoda omat ruokaperinteet ja mennä niillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsiäisen värit ovat kauniita! Sopivan kirkkaita ja kuitenkin joukossa voi olla vähän hempeääkin.

      Omien traditioiden kehittely on aina hyvä idea! Enpä usko, että olet kummajainen ainakaan mämmin ja pashan suhteen, sillä molemmat jakavat mielipiteitä. Minä kyllä odotan aina äitini pääsiäislammasta, mutta mikään muu ei taida olla pääsiäisenä must. Suklaamunatkaan eivät yleensä ole maultaan riittävän hyviä, mutta ostan niitä lelujen takia (jotka vien töihin pelinappuloiksi!).

      Poista
  5. Mämmin syöntiä en yksinkertaiseti voi edes kuvitella, tulee huono olo pelkästä ajatuksesta! Pashasta tykkään, mutta en ole koskaan itse tehnyt. Ostopashat ovat joskus liian makeita, mutta pikku palanen menee aina. Tuollaisen itsetehdyn makeutta voisi säätää, mutta vaikuttaa vähän liian monimutkaiselta.
    Koristelut oli hauskoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se niin monimutkaista ole, jos ei yritä tasapainotella yhden harson avulla kahta astiaa jääkaappiin! Ja tuossa on varaa yksinkertaistaa: sokeri ja voi vaahdoksi, kuumennetaan rahkan ja kerman kanssa, sitten halutessaaan sitruunaa ja roskia ja valumaan kahvisuodattimeen.

      Poista
  6. Mämmiä en ole tainnut itse asiassa maistaa koskaan kun kotona ei ollut mämmiä ohjelmistossa ja vieraissa puuttui hylakerma enkä sitten ole aikuisena edes ajatellut mämmiä. Se on complete pyyhkiytynyt ulkosuomalaisena tietoisuudestani! Nyt kun maintsit niin täytyykin joskus maistaa :) ehkä tykkäisinkin, koska eikös mämmi ole mallastuote? Saksassa tykkään juoda myös alkoholitonta mallassolutta sillä on sama väri kuin mämmillä. Pashaa on ehkä joskus jonkun pääsiäisbuffetlounaan yhteydessä tullut kokeiltua, mutta ei ole siitäkään oikein muistikuvaa...minulle pääsiäisruoka on lammas ja yrttimausteet, kotletit odottavat jo maridaanissa jääkaapissa. Sain kaupasta paikallista dyyniharjun lammasta, se on elänyt vapaudessa ja pitänyt harjut kunnossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, hämmästyttävää että olet kokonaan välttynyt mänmiltä! Se on tosiaan mallastuote, joten saattaisit pitää siitä.

      Minullekin lammas on se tärkein pääsiäisherkku. Äitini tekee herkullista lammaspaistia kahvilla maustetulla kastikkeella.

      Poista
  7. Hauska postaus! Pasha ei kuulu minun pääsiäiseeni, mutta mämmi kylläkin :) En ole koskaan tehnyt itse pashaa tai mämmiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mämmi taitaa olla se hiukan yleisempi pääsiäisherkku. Hoksasin tänä vuonna, että vaniljakastikkeen kanssa se on oikein maukasta pienessä määrin.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.