keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Babymoon

Törmäsin jälleen uuteen amerikkalaiseen käsitteeseen katsoessani jotain hömppä-realityä erään raskaan työpäivän jälkeen. Babymoon on siis väännös honeymoonista ja tarkoittaa tulevien vanhempien kahdestaan viettämää lomaa ennen vauvan syntymää. Urban dictionaryn mukaan lomaan kuuluu tietenkin luksusta ja lahjoja mieheltä tulevalle äidille. Ihan tällaista ajatusta ei ollut taustalla, kun varasimme alkuvuodesta viime viikkoista Tukholman matkaa, vaikka kieltämättä ajattelimme, että olisi kiva vielä matkailla ennen Bonbonin syntymää. Näinä ajoittaisten harkkasupistusten ja liitoskipujen aikoina olin tyytyväinen, ettemme suunnanneet Lontooseen tai Skotlantiin, kuten alun perin suunnittelimme. Britteihin matkaamme sitten toivon mukaan joskus Bonskun kanssa tai miksei sitten vielä  hamassa tulevaisuudessa kahdestaankin. Nyt parin päivän Tuhkolma kierros tuntui juuri sopivalta. 

Olemme pyrkineet tekemään Tukholman reissun joka vuosi viime vuosien aikana ja tämä oli nyt reissuista kolmas. Viime vuonna emme ehtineet joulumarkkinoille, joten suuntasimme sen sijaan Tampereelle eli yhtä "ulkomaille" kuin Tukholma Turkulaiselle. Matkustimme ensimmäistä kertaa Viking Gracella ja oli kyllä aika luksusta, että standardihytissä oli parivuode. Takaisin tulimmekin sitten Amorellalla, jonka ysärivibaisessa hytissä jylisi moottori. Onneksi seuraava päivä oli helatorstai!

Kuvia Tanto norrasta ja muista puistoista. Oikeassa yläkulmassa versio klassisesta "Karkkis pistää insuliinia"-kuvasta eli "Karkkis kalibroi verensokerisensoria"-kuva. 
Koska laiva on satamassa niin hirveän aikaisin, pitää ensin keksiä jotai tekemistä ennen museoiden ja muiden aukeamista. Ensin suuntasimme aamupalalle Mellqvistiin, jota oli suositeltu, joka sijaitsi riittävän lähellä satamaa ja joka aukesi aikaisin. Ihan ok, mutta aika tyyris sisältöön nähden. Sitten suuntaismme tapamme mukaan kauniisiin puistoihin. Tällä kertaa päädyimme Tanto Norran siirtolapuutarha-alueelle. Siellä oli mäki täynnä toinen toistaan suloisempia mökkejä ja puutarhoja! Oikeastaan hyvä, että laiva on niin aikaisin satamassa, niin tulee lähdettyä tällaisiin paikkoihin, jotka muuten jäisivät näkemättä. 

Oikeassa reunassa kuvat Vasa-museosta, mm. minä sukelluskellossa. Keittiö on Nordiska museetin Folkhemlägenhetenin eli 40-luvun tyyliin tehdyn asunnon sisältä. Alavasemmalla on kuva Moderna museetin ja ArkDes-museon pihalta. 

Muuten reissu oli melko museopainotteinen. Kiersimme kumpanakin päivänä kaksi eri museota. Alkuperäisen suunnitelman mukaan suuntasimme ensin Vasa-museoon. Minä koin déjà vu -hetkiä lapsuudesta, sillä muistan kuinka pienenä kiersin tuota laivaa sen sivusta ja ihmettelin sen kokoa. Ex tempore menimme myös Nordiska museetiin Socker-näyttelyn hauskan mainoksen houkuttelemana. Se oli museoista suosikkini ja kokoonsa ja monipuolisuutensa nähden kevyt kiertää. Sokeri-näyttely oli mielenkiintoinen katsaus sokerin historiaan. Myös vanhat, pysyvät näyttelytilat olivat nähtävyys sinänsä 

Toisena päivänä kävimme Arkitektur- och  designcentrumissa, joka oli ehkä vähän pettymys. Designia en nähnyt ollenkaan! Kuvat erilaisista ihmisten elinympäristöistä sekä 40-60-luvun amerikkalaisista case study house -taloista olivat näyttelyiden parasta antia. Myöskään kansallismuseon Design-osasto ei vakuuttanut. Osasto oli väistötiloissa Kulturhusetissa, josta oli kuitenkin mahtavat näköalat kaupunkiin. 

Hyviä ravintosuosituksia tulevaisuutta ajatellen. Bonbonin nimikin viittaa jo sokeriin.
Yövyimme hostelli Castaniassa Gamla stanissa. Paikka oli rauhallinen ja hyvin hoidettu, joskin sängyt olivat hieman liian pehmeät ja lakanat piti vuokrata erikseen. Viereisessä huoneessa yöpyi perhe kolmen tyttären kanssa, joten paikkaa voi kuitenkin suositella myös lapsiperheille. Paikka oli muuten samassa rakennuksessa, jossa kävimme kolme vuotta sitten kahvilla

Vähän pitää Tukholman reissuilla shoppaillakin ja ostoksista kerroinkin jo edellisessä postauksessa. Parhaimmat putiikit tuntuvat löytyvätn Södermalmista, jossa oli pienellä alueella vaikka miten monta kivaa kauppaa. Ihan näyteikkunaostoksetkin ovat kivoja! Pidän myös Södermalmin arkkitehtuurista, sillä siellä on hauskasti sekaisin vanhaa puutaloa, vähän uusklassismia, funkista, 50-lukua ja siitä eteenpäin. Kannattaa tutustua kaupunginosaan tarkemmin!

Kauppoja ja paikkoja Södermalmista. Ylävasemmalla Pärlans konfektyrin tiski, alaoikealla suloisen Retro etc.:n ikkuna. 

Syöminen ja etenkin kahvittelu kuuluvat olennaisena osana reissaamiseen. Kotipuolessa käymme harvoin kahviloissa, mutta reissuilla sitten enemmän. Ravintoloiden suhteen emme ole hifistelijöitä, mutta emme myöskään kävele ihan ensimmäiseenä näkemäämme paikkaan, ellei nälkä(kiukku) niin vaadi. Tiistain lounaan söimme kehutussa aasialaisessa buffetravintolassa, joka oli kyllä hintansa väärti ja ruoka oli maukasta verrattuna moneen suomalaiseen aasia-buffetiin. Olisikohan kyseinen ravintola ollut Pong, en ole ihan varma kun oli niin nälkä. Keskiviikon lounas Café Strigissä södermalmissa oli kokemus sinänsä: söimme ikkunakorokkeilla olevassa pöydässä! Ehkä yksi parhaista annoksista oli Café Kladdkakanin hälsotallrik kanalla: niin maukasta, vaikka niin yksinkertaista! Nämä "terveyslautaset" olen aikaisemminkin kokenut onnistuneiksi valinnoiksi. Eikä Kladdkakanin kladdkakasakaan ollut valittamista!

Järjestyksessä ylävasemmalta lähtien: Nordiska museetin kahvila, Gamla stanin Bröd & Salt, kahvila Vasastanissa, jonka nimeä en muista, Café String, Café Kladdkakan ja Mellqvist. Monta hyvää kahvia ja herkkua!
Reissut ovat kivoja, mutta tykkään myös aina palata kotiin. Olen tyytyväinen, että tehtiin reissu vielä kahdestaan, vaikka uskon, että myös Bonbonin kanssa matkustaminen on kivaa! Se on vaan vähän erilaista. Onneksi tuolla reissulla näimme monta tyytyväisen oloista lomailevaa perhettä niin museoissa kuin muuallakin, joten eiköhän reissutulevaisuutemmekin näytä valoisalta! 
6 kommenttia:

 1. Hauska ja iloinen postaus. Tuli hyvälle mielelle, kun muisteli monia Tukholman reissuja vuosien takaa.

  Babymoon-sanaa en ole ennen kuullutkaan. Eikä se varmaan kauhean vanha keksintö olekaan.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole varmaankaan kovin vanha sana tuo babymoon - eikä ehkä niin kovin tarpeellinenkaan! Onneksi kaikkien sanojen ei tarvitse olla tarpeellisia.

   Poista
 2. Ooo, Tukholma-kuume iskee! Mielenkiintoisissa paikoissa olette käyneet. :)

  Lapsen kanssa reissaaminen on yllättävän kivaa ja mutkatonta. Meillä ainakin homma on toiminut ja kaikki pysyneet iloisina ja rentoina, kun kaikkien kolmen ruoka-ajasta ja pienimmän päiväunista on pidetty huolta (matkarattaat tai manduca). Ja yritämme aina miettiä päivän ohjelman niin, että kaikilla perheenjäsenillä olisi jotain mielekästä nähtävää - tietysti Ellu saattaa pitää mielenkiintoisena jotain aikuistenkin juttua, mutta kaupungeista löytyy yllättäen tosi erilaisia leikkipuistoja ja esimerkiksi museoissa on nykyään aika hyvin huomioitu lapsia esim. jollain erillisellä aiheeseen liittyvällä leikkinurkkauksella tai teoksella johon saa myös koskea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukholmasta löytyy aina kaikkea uutta kivaa! Meidän on vielä niin hirveän helppo reissata sinne, kun on vaan muutama kilsa laivalle.

   Mukava kuulla, että teillä on lapsen kanssa reissaaminen ollut mutkatonta! Tuo on hyvä periaate, että kaikille jotain nähtävää, ei tarvitse mennä kokonaan lapsen, muttei kokonaan vanhempienkaan ehdoilla. Ja meillä on tähänkin asti nälkäkiukku ja/tai verensokerit sanellut reissutahdin, joten eiköhän kolmannenkin ihmisen nälkä pystytä ottamaan huomioon.

   Nordiska museetissa oli hiukan isommille lapsille oikein jokin "museomysteeri"-rata, jota sai seurata. Mahtavaa, että museoissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota lapsiin.

   Poista
 3. Tosi kiva idea käydä Tukholmassa kerran vuodessa. Joka kerta löydätte sieltä uusia kivoja juttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukholmaan on täältä niin helppo lähteä ja suuressa kaupungissa riittää nähtävää. Vielä on monta museota katsastamatta ja paljon vintage-puoteja löytämättä!

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.