perjantai 15. toukokuuta 2015

Tuhkolman tuliaisia

Kömmimme eilen aamulla väsyneinä ulos Viking Amorellasta parin päivän mittaisen miniloman jälkeen (en muuten tajua, miten ne bilettävät risteilijät oikein pääsevät ylös, kun jo ihan vaan turistillakin on rankkaa). Halusimme vielä vähän matkustaa kahdestaan ennen Bonbonin tuloa ja reissu oli mitä mukavin breikki kiireisten viimeisten työviikkojen keskellä. Kokonaista reissuraporttia en vielä tähän hätään saanut koottua, mutta kuvasin, ihastelin ja hypistelin niitä muutmia ostoksia, jotka reissulta tarttuivat mukaan. 

Naminam! Pärlans-kinuskikarkit ovat loistava tuliainen.
Iki-ihana Pärlans konfektyr oli yksi matkan "pääkohteista". Luin paikasta alunperin Retro Stockholm -kirjasta, jonka pohjalta suunnittelimme edellisen Tukholman reissumme. Nyt en kulkenut yhtä tiukasti nenä kirjassa, mutta tämä viime kerralla missattu helmi piti nähdä ja kokea. Kuvia paikasta voi ihastella seuraavassa matkapostauksessa ja toki myös muualla netissä. Pienenpieni toffeepuoti sijaitsee Södermalmilla. Kinuskikarkkien valmistusta voi seurata paikan päällä ja työntekijät ovat pukeutuneet ihaniin vintage(henkisiin?)-asuihin. 

Maisteluhetki alkakoon!
Karkit ovat sen verran isoja, että ihan hyvin riitti neljään osaan. 
Ostin tuliaisiksi vanhemmille kinuskimaistiaisia. Vanhempani olivat tänään käymässä, joten järjestin heille pienimuoiset kinuskimaistiaiset. Ostin Pärlanilta jokaista makua, joten kaikki pääsivät maistamaan kaikkea. Paloittelin suhteellisen isot kinuskipalat neljään osaan ja sitten muiden piti arvuutella, mitä maisteltiin. Suosikseiksi taisi nousta suklaa-suklaarouhe-karamelli.  Kaikki maut olivat kyllä onnistuneita. Vaikka osaan minä itsekin: karamellit maistuivat melko samalta kuin pari vuotta sitten jouluna tekemäni kinuskikarkit.  

Kaikki meni! Vielä on kyllä toinen satsi appivanhemmille.
Reissusta tulikin varsinainen museoreissu, sillä kiersimme yhteensä neljä museota. Rakastan museokauppoja, sillä niissä on aina kaikkea jännää ja erilaista ostettavaksi. Usein reissuilla tulee ostettua ainakin jostain museokaupasta jotain pientä kivaa, vaikka pyrkinkin pitämään matkamuisto-ostokset minimissä. Tällä kertaa museo-ostos kuulostaa varsin suureelliselta: ostin 11 lamppua! Lamput tosin ovat vain pahvia ja kiinni satiininauhassa. Kaavailen lamppujen ripustamista kuistille lisäämään kuorrutustunnelmaa

Yksitoista överiä lamppua nauhassa. 
Rohkenin kiertelemään vähän vintage-puodeissakin, vaikka pelkäsin mahan aiheuttavan harmia, kun ei voi sovitella kaikkia ihanuuksia. Mieltymykseni 60-luvun suoralinjaisiin mekkoihin pelasti kuitenkin tilanteen ja löysin Beyond Retrosta jopa kaksi päälle hyvin mahtuvaa mekkoa. Toinen oli vaaleanpunainen crimplene-mekko ja toinen puolestaan persikan värinen ohut puuvillamekko. Valitsin jälkimmäisen, sillä siinä oli enemmän jujua. Mekko on taas ihan erilainen kuin muut mekkoni. Luulenpa, että siitä tulee juhlamekko kevään ylioppilasjuhliin 60-luvun silkkimekon sijaan. Kelta-sinisen ihanuuden säästän Bonsku Bonskulaisen ristiäisiin. Osittain siksi, että tämä mahtuu vielä paremmin päälle. Kun vaan ei maha kasvaisi nyt liikaa seuraavan parin viikon aikana!

Kaulus, napit ja laskokset ovat mekon juju. Tässä kuvassa väri on melko lähellä oikeaa. Kangas on ohutta puuvillaa. 

Toistaiseksi omistan lähinnä "anonyymejä vintagemekkoja", joista osassa on merkki tiedossa, muttei juuri muuta. Tällä kertaa kävi kuitenkin tuuri, kun pistin googleen "R&K originals - for the girl who knows clothes" ja Pinterestin kautta bongasin tämän blogin. Sielläpä keikkuu mekkoni mainos suoraan vuodelta 1965! Täytyy sanoa, ettei mekko näytä tällä hetkellä päältäni aivan samalta kuin mainoksessa, mutta kaunis se silti on! Merkki on new yorkilainen ja mekko maksanut tuon toisen blogin mukaan nykyrahassa noin 139 dollaria. Minä pulitin mekosta noin 40 euroa!

Tässä kuvassa mekon väri on liian tumma, mutta malli näkyy kokonaan. Koko saattaa olla minulle hieman iso, mutta mekkoa on helppo kaventaa. 
Ja tietysti Bonbonkin sai jotain pientä. Jostain syystä Bonbonin tuliaisiksi valikoitui kissaeläin-teemaisia asioita. Melkein mukaan tarttui myös leijona-kuvioinen lautanen, mutta se jäi kuitenkin kauppaan. Polarn o. pyretin hauskat kissahousut muistuttavat minua sellaisista muovisista jätskikulhoista, joita sai jätskiannosten mukana. Niissä oli aina jonkun eläimen kasvot ja kupin korvat olivat tietysti korvat. Muistaako joku muu nähneensä sellaisia kultaisella 90-luvulla? Vi på savannen -kirja vaikutti siltä, että mekin pystymme kääntämään kirjan lennosta. Toinen vaihtoehto oli hilpeä Vegetables in underwear, joka kuitenkin iskee ehkä vähän vanhempaan lapseen (tai meidän tapauksessa aikuiseen...) Hirnuimme ääneen Moderna museetin kaupassa kirjaa lukiessamme!

Toivottavasti Bonbon tykkää näistä! Vielä tuntuu aika absurdilta, että joku joskus mahtuu noihin housuihin, vaikka pienet ne ovatkin. 
Sellaisia tuliaisia tällä kertaa. Lisää reissusta kirjoittelen varmaankin myöhemmin. Hullua ajatella, että seuraavalla (lähes) vuotuisella Tukholman matkallamme meillä onkin sitten Bonsku mukana! Ehkä hän ei vielä silloinkaan tosin pääse valitsemaan tuliaisiaan itse. Tiedä jos nytkin hän olisi mieluummin ottanut 150 euron Burberryn mekon, itsestään heijaavan sitterin tai shampoosuojuksen Nordiska kompanietin lastenosastolta. 



8 kommenttia:

  1. Pehmeät toffeekarkit ovat melkein parhaita karkkeja. Suklaan lisäksi ne sopivat hyvin myös kahvin kanssa.

    Mekossa on ihana etumus ja erityisen kaunis on tuo kaulus ja rusetti. Väri on myös melko täydellisen täyteläinen.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös mies syö tämmöisiä karkkeja, vaikka muita karkkeja ei syökään. Siksi niitä oli erityisen kiva maistella yhdessä.

      Minustakin mekossa on juuri sopivasti yhdistetty jujua ja yksinkertaisuutta, kuten monissa 60-luvun mekoissa!

      Poista
  2. Aika jännää löytää ostamansa mekon mainos 50 vuoden takaa! Upeaa. Uskon, että mekko näyttää päälläsi kauniimmalta kuin alkuperäisen mainoksen mallilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Olen kyllä ennenkin saanut selville jotain ostamieni vaatteiden taustoista, mutta mainokseen en ole ennen törmännyt. Mietin jo, että pitäisikö kesän juhlia varten hankkia valkoinen hattu!

      Poista
  3. Ihana mekko tommosen voisin itekkin ostaa .Tienny Tukholmassa on joku noin kiva kauppa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Beyond retro kannattaa Tukholmassa kyllä katsastaa! Se on vähän sellainen vintagen "henkkamaukka", josta voi tehdä huippulöytöjä edullisesti. Toki suomessakin on nykyisin paljon kivoja vintageliikkeitä, mutta hintataso on usein eri ja edullisia löytöjä tulee harvemmin vastaan.

      Poista
  4. Meillä on ihan sama eläinkirja italiaksi, veljen tuoma reissutuliainen! Enpä tiennyt että se on tuollainen käännösmenestys. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, varsinainen käännösmenestys tosiaan! Vauvakirjojen kääntäjä (siis tuollaisten sana per kuva) olisi aika rento työ! Voi olla, että työnkuvaan kuuluisi kyllä muutakin...

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.