sunnuntai 3. toukokuuta 2015

VÄRIT Kotona: Neutraalit ja maanläheiset

Tipulan Emonen haastoi minut kodin värihaasteeseen. Haaste sopi minulle kuin vappunenä päähän, joten päätin tarttua siihen oitis. Olenkin tehnyt aiheesta tiivistetyn koosteen viime vuonna, mutta nyt perehdyn viiteen kotimme väriin hieman tarkemmin. Eli tarkoitus on siis esitellä kodista löytyviä värejä viisi kappaletta kukin omassa postauksessaan ja haastaa joka kerta yksi bloggaaja mukaan. 

Koska pidän itseni haastamisesta, päätin aloittaa väristä tai oikeastaan väreistä, jotka eivät pomppaa kodissamme silmille, mutta joilla on kuitenkin merkittävä rooli. Vaikka pidän värikkäästä sisustamisesta, on kotimme pohja kuitenkin neutraali. Ja hyvä niin, sillä minusta värit pääsevät kauniisti esiin neutraalia taustaa vasten. Lisäksi silloin niitä värejä voi vaihdella mielin määrin ja mielen mukaan.

Asettelematon kuva kotoa. Purppis-nalle nojaa nenä edellä maljakkoon ja taustalla näkyvät tohvelit. Kukat sokaisivat kuitenkin kuvaajan mielen niin, ettei niitä huomannut.
Seinät ja lattia ovat kodin tyhjä canvas. Ehkä itse valitsisin kotiini mieluiten valkoiset seinät, mutta toisaalta pidän hirveästi myös tästä kitin ja maitokahvin sekoituksesta, jolle on jenkkilässä oma hauska nimikin: Putty. Kai se on suomennettuna kitti, mutta minusta tuo putty-värisävy on usein hieman lämpimämpi kuin mitä suomessa värikartoissa kutsutaan kitiksi. Erityisesti tykkään siitä, että valkoiset ovenpielet ja ikkunanpokat korostuvat kauniisti hieman tummemman sävyisiä seiniä vasten. Valkoisten seinien kanssa sama efekti ei olisi yhtä voimakas. Ehkä moderniin kotiin voisin sitten laittaa ne valkoiset seinät. Tai ehkäpä jotain pastellista?

Seinien väri on hieman erilainen eri valoissa. Iltaisin siinä näkyy lämpimämpi sävy kuin päivällä. 
Myös lattia on kodissamme neutraali ja se kai useimmiten tuppaa olemaankin. Pidän todella paljon olohuoneen ja makuuhuoneen lattiasta, joka on leveää, leveää lankkua. Siinä on mukavia sormuksen mentäviä rakoja (ei ole onneksi omaa kokemusta!) ja kunnon puunsyyt. Pidän myös lattian väristä eli tuollaisesta jonkinlaisesta valkoisen kuultavasta. Kaiketi myös eteisen ja keittiön muovimattoa voisi kutsua neutraaliksi, vaikka mustan ja valkoisen yhdistelmä melko räiskyvä onkin. 

Lattia on ihanan epätäydellinen. 

Ja on muuallakin kodissa pientä epätäydellisyyttä. Eipä haittaa, kokonaisuus ratkaitee!
Huomaamattani olen hankkinut lattioille myös suhteellisen maanläheisiä mattoja. Oikeastaan kaikki kotimme matot ovat vaaleita tai harmaita. Osittain siihen vaikuttaa se, ettei mies ole oikein koskaan lämmennyt värikkäille matoille, vaikka muuten hänkin pitää väreistä. Siinä siis todiste, että minä en yksin päätä siitä, miltä kodissamme näyttää! Yksi ihana keltainen dhurrie-matto ei ole päässyt tämän vuoksi koristamaan lattioitamme. Matto oli aikoinaan minun huoneessani lapsuuden kodissa. Ehkä vielä joskus... 

Mattokollaasi. Lampaantaljoja meillä on useampikin. Kohtaa niillä saakin pötkötellä Bonbon!

Kirkkaiden värien ihailusta huolimatta myös huonekalut ovat valikoituneet muilla perusteilla. Sohva on tumman harmaa, mustan runkopatjasängyn päällä on valkoinen peitto ja luonnollisesti iso osa huonekaluista on puunvärisiä. Puunväristä en muuten ennen niin välittänyt, mutta nyt näiden 50- ja 60-lukujen huonekalujen myötä olen opppinut pitämään puun eri sävyistä. Ja onhan meillä tummanruskea ruokapöytäkin! 

Yllättävän paljon neutraaleja värejä löytyy tästäkin kuvasta, vaikka yleisilme on mielestäni värikäs.

Iso päiväpeitto on suorastaan veistoksellinen. Taustalla kurkkii ei-niin-neutraali jumppapallo,
Aika paljon kodistamme siis löytyy kirkkaiden ja räiskyvien värien lisäksi neutraaleja ja maanläheisiä harmaan, ruskean ja vaalean sävyjä. Joku osaa onnistuneesti sisustaa myös kokonaan räiskyvän kodin, kuten esimerkiksi Susanna, mutta minä tyydyn ainakin toistaiseksi helpompaan ratkaisuun eli luonnolliseen pohjaan, johon voi sitten roiskia sopivia värejä sen mukaan miltä tuntuu.

Tuolit tekevät ruokailuryhmästä räiskyvän, vaikka ruskeasta pöydästä saisi kuinka hillityn tahansa. 

Ja kun neutraaleista väreistä lähdettiin liikkeelle, niin haastankin mukaan ensimmäisenä Minnan, jonka uudessa kodissa on varmasti vieläkin enemmän harmaita ja muita iloisia värejä kuin meillä. 

Vaikka sohva on harmaa, ei väreiltä voi välttyä. Minkäköhän valitsen seuraavan postauksen aiheeksi?

6 kommenttia:

 1. Oi miten ihanat ovenpielet ja lankkulattia sekä tyylikäs kello ensimmäisessä kuvassa!

  Kiva kun lähdit mukaan haasteeseen, odotan innolla seuraavia värejä! Toivottavasti jumppapallo esiintyy jossain vaiheessa enemmin, se näyttää nimittäin mielenkiintoiselta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo yksityiskohdat ovat tämän kodin parhaita puolia! Kello on Stockmannilta, minä olen lisännyt tasatuntien kohtiin nuo mustat kolmiot, sillä muuten kelloa on liian vaikea lukea.

   Värejä on varmasti luvassa! Jumppapallosta voit lukea lisää täällä: http://aikarkkii.blogspot.fi/2014/01/ruma-jumppapallonpoikanen.html

   Poista
 2. Hämmästyin minäkin kun ensin näin otsikon ja sitten katselin kuvia kodistanne. Vaikka kirkkaita värejä on paljon niin paljon löytyy taustalla puuta ja muuta neutraalia sävyä. Pääasia, että kokonaisuus toimii ja sehän toimii teidän kodissa.

  Putty on jännä väri kun se voi näyttää valosta riippuen välillä harmaalta välillä melkein ruskealta. Putty on lähes ainoa ruskeaan vivahtava väri josta pidän tosi paljon. Puun sävyt ovat toinen missä ruskea tulee oikeuksiinsa. Ja ehkä kolmantena sametti. Maalattu puupinta minun kokemukseni mukaan näyttää helposti arkiselta. Voi olla kyllä, etten vaan ole löytänyt oikeita sävyjä.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minusta on hauska hämmästyttää! Jotenkin ajattelen, että neutraalit värit ovat ne pohja, mutta kirkkaat värit silti pääosassa.

   Minä olen myös ihastunut puttyn sävyyn tässä vuosien varrella. En yhtään ihmettele, että sitä käytetään paljon amerikkalaisten kotien seinässä. Se tuo eri tavalla lämpöä kuin valkoiset seinät. Vaikka pidän kyllä molemmista.

   Poista
 3. Jännää nähdä kotinne neutraalit värit. Ovathan ne aina, mutta tässä ne tulivat näkyviin. Aika yllättävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän helppo kodissa oli rajata kirkkaat värit ulkopuolelle tai ainakin vähemmän näkyviksi. Silti todellisuudessa ne tulevat enemmän esiin ja neutraalit värit ovat enemminkin taustalla.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.