maanantai 3. elokuuta 2015

Paikka paikan päällä

Rakastan erivärisiä neuletakkeja ja niitä on kertynytkin vaatekaappiini jos jonkinlaisia. Useimmat olen löytänyt Olga-neidistä. Kiitos vaan sille, joka on roudannut säännöllisin väliajoin kauniita, etenkin Benettonin villatakkeja myytävksi - ja vieläpä minun koossani! Olen ainainen palelija ja vilukissa, joten neuletakit tulevat tarpeeseen lähes ympäri vuoden. 

Reikäinen villatakki ja korjausvälineet.
Ainoa huono puoli laadukkaissakin neuletakeissa on se, että kyynärpäät tuppaavat "hiutumaan" eli kulumaan puhki, vaikka muu villatakki olisi vielä loistokuosissa. Olenkin vaihtelevalla menestyksellä yrittänyt korjata puhki kuluneita kyynärpäitä. Ensimmäisenä kokeiluna yritin pelastaa lempparivillatakkini huovasta tehdyillä sydänpaikoilla. Kyseinen villatakki oli kuitenkin muutenkin jo hieman kulunut ja jäi kotikäyttöön. Harmikseni paikat eivät kestäneet kauaa hyvinä. 

Keltaisen villatakin korjasin tähän tyyliin, tosin huopa oli villatakin väristä. 

Seuraavaksi huomasin kauhukseni toisen suosikkini, Muotikuusta Olga-neidin kautta minulle kiertäneen vaaleanpunaisen villatakin alkaneen hajota. Minulta sattui löytymään juuri oikeanväristä villaa, joten päätin kokeilla huovuttaa paikat alkavien reikien päälle ja niiden ympäristöön. Tein ensin kokeilukappaleen sillä keltaisella villatakilla, jonka huopapaikat eivät pitäneet. Tämä kokeilu onnistui jo melko hyvin ja uskalsin huovuttaa vaaleanpunaisenkin villatakin kyynärpäät. Aivan täydelliseltä lopputulos ei näyttänyt, mutta käyttökelpoiselta kuitenkin.

Onneksi minulla oli ennen Bonbonin syntymää vielä tiheitä käyntejä TYKSissä. Eräänä päivänä minun piti mennä vain "käyrälle" eli istumaan äitiyspolille vähäksi aikaa, jolloin Bonskun sydänäänikäyrää ja liikkeitä seurattiin. Siinä istuskellessani luin jotain naistenlehteä, joko Kotivinkkiä tai Kodin kuvalehteä, en ikinä erota niitä toisistaan! Lehdessä oli hyvä vinkki, miten peittää hiutuvat kyynärpäät kauniisti - paljettinauhalla! Aluksi olin hieman skeptinen, mutta sattumalta löysin juuri oikean värisiä paljettinauhoja Turun Mehiläisen talossa olevasta pienestä käsityöpuodista. En nyt yhtään muista liikkeen nimeä, mutta luulen, että paikka on kohtuullisen uusi. Ohje oli kohtuullisen yksinkertainen, joten päätin yrittää. 

Viimeinen työvaihe menossa. Ohje on alapuolella. 
Tarvitset:

- Huopaa
- Neulan ja lankaa
- Tekstiililiimaa
- n. 3 metriä sopivan väristä paljettinauhaa

Siisti sydän peittää reiän ja estää uuden reikiintymisen ainakin vähän aikaa. 

Leikkaa huovasta kaksi samanlaista, haluamasi mallista paikkaa, minä tein sydämen. Ompele paikat kiinni päällekkäin hihan sekä hihan sisä- että ulkopuolelle. Levitä tekstiililiimaa ohjeen mukaan paikan päälle ja paljettinauhan "narupuolelle", esimerkiksi tulitikulla. Liimaa paljettinauha aloittaen  paikan ulkoreunoista. Paljetit saavat mennä hieman lomittain keskenään.

Hieman haastava paikka-selfie. 
Ainakin toistaiseksi ratkaisu on ollut varsin kaunis ja toimiva. Villatakki on ollut päällä jo moneen otteeseen, eikä paikka ole ottanut osumaa. Saa nähdä, miten ajan kanssa paikka kestää, mutta ainakin sain vielä lisäaikaa tällekin villatakille! Varastossa odottelevat pari eriväristä paljettinauhaa muiden villatakkien ehostusta ja pitkiä päiväunia. 

6 kommenttia:

 1. Hauska idea. Minullakin on joitakin lempparivaatteita, jotka ovat sen verran kuluneita, ettei niitä voi pitää. Se harmittaa. Kaikentyyppisillä vaatteilla korjaus ei onnistu noin kätevästi ja hauskasti.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näiden villatakkienkin korjaus on aihettanut päänvaivaa. Tänään ehdin tehdä saman operaation toiselle villatakille. Toivottavasti pysyy yhtä hyvänä käytössä kuin tämä vihreä. Tuon sydämen saa onneksi helpolla pois, jos ei pysy.

   Poista
 2. Mä olen ollut niiiiin ulkona blogimaailmasta, että jotenkin olen onnistunut missaamaan Bonbonin saapumisen ihan kokonaan! Mutta ehkäpä tämmöiset suuren suuret ja lämpöiset onnittelut voi toivottaa vielä näin jälkikäteenkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!

   Onneksi blogimaailmassa vierailu ei ole mikään velvollisuus ja onnitella voi näin jälkeen päin oikein hyvin. :D

   Poista
 3. Hauska keksintö! Kyllä siinä on kierrätys huipussaan kun paikkaa kirppikseltä ostettua vaatetta! Luonto kiittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, tämä on kyllä nyt aikamoisen ekologista! Valitettavasti en toimi ihan kaikissa asioissa näin esimerkillisesti.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.