tiistai 1. syyskuuta 2015

Hoummeid piinatbutter...

... eli kuinka monta anglismia saadaan mahtumaan yhteen postaukseen.

En tunnustaudu vannoutuneeksi pähkinävoin (enkä myöskään nutellan) superfaniksi, joita tuntuvat monet tätä nykyä olevan. Sain kuitenkin päähäni antaa maapähkinävoille mahdollisuuden tekemällä sitä itse. Netistä löytyi monta ohjetta ja homma vaikutti melko simppeliltä: paahdetaan pähkinät ja jauhetaan ne hienoksi mömmöksi. Ohjeissa minua huvittivat niistä vilkkuvat anglismit: pähkinät jauhettiin blenderillä eikä tehosekoittimella ja voihin voi halutessaan jättää vähän sattumia eli crunchia. Päätin siis jakaa paitsi omat vinkkini pähkinävoin valmistukseen, myös mahdollisimman monta anglismia yhdessä postauksessa.

Tajusin, että pea nut on siis hernepähkinä. Sehän tulee palon sisällä (vai palkon?) ja kuuluukin hernekasveihin näköjään.  

Pähkinävoi on hämmentävää tavaraa. Sitä luulisi, että se koostuu pähkinöistä ja voista, mutta ei. Tarvitset vain:

- (Maa)pähkinöitä (taisi olla joku 250 g)
- Ripaus suolaa

1. Roustaa pähkinät uunissa 175 asteessa n. 20 minuuttia. Sekoittele pähkinöitä välillä, jos näyttää, että osa pähkinöistä tummuu liikaa. Minä en sekoitellut, by the way. Anna pähkinöiden jäähtyä kokonaan.

Ei näin: vaikka kuoret irtosivat helposti, oli pähkinöiden noukkiminen niiden joukosta hankalaa. Parempi ottaa pieni määrä pähkinöitä käsiin ja laittaa kuorettomina sitten suoraan jatkokäsittelyastiaan. 

2. Irrota pähkinöistä kuoret pyörittelemällä pähkinöitä käsissäsi. Älä tee kuten minä ja pyörittele niitä pellillä, vaan ota pieni määrä käsiisi ja pyöritä kuoret irti ja laita kuorettomat pähkinät suoraan monitoimikoneeseen tai blenderiin. Tai jos teet kuten minä, metsästä kuorettomat pähkinät kuorien joukosta.

Pähkinät blenderissä. 
3. Laita pähkinät viimeistään tässä vaiheessa blenderiin. Pistä pyörimään ja jää odottelemaan kärsivällisesti. Vähitellen pähkinät murskautuvat ja muuttuvat liisterimäiseksi massaksi. Voit myös tehdä kuten minä ja kyllästyä odottelemaan blenderin pyörimistä ja siirtää pähkinät kulhoon ja jatkaa sauvasekoittimella. Oikeasti olisi kannattanut murskata pähkinöitä vähän pienemmissä erissä.

Meidän tehosekottimessa on oikein pähkinätoiminto. Ylläolevaa määrää se ei kuitenkaan jaksanut jauhaa kerralla eli olisi kannattanut jauhaa erissä. 

4. Jos haluat pähkinävoihin crunhia, niin lisää lopuksi vielä pieni määrä pähkinöitä, joita ei murskata ihan voiksi asti. Tai tee kuten minä, ja lopeta kärsimättömänä vähän liian aikaisin, joten voihin jää automaattisesti crunchia.

5. Miksaa joukkoon lopuksi ripaus suolaa. Nykyään käsketään aina lisätä jotain laadukasta suolaa. Voit myös tehdä kuten minä ja laittaa ihan vaan jodioitua ruokasuolaa.

*Kakkahuumorivaroitus*: maapähkinävoi näyttää erehdyttävästi siltä, mitä löytyy välillä Bonskun vaipoista...
Kieltämättä pähkinävoissa on aika koukuttava maku ja vaikken vieläkään alkanut superfaniksi, niin ymmärrän, että siinä on sitä jotain. Kokeilin myös klassista pähkinävoi-banaani-comboa ja se kieltämättä toimi. Myös puolukkajäätelö maistui kivalta sen kanssa. Seuraavaksi aion kokeilla jotain muita pähkinöitä, esim. cashewpähkinöitä, sillä voi olla, että maapähkinöiden maku on liian tuhti minun makuuni.

Puolukkajätski oli aika täydellinen yhdistelmä, etenkin jos tykkää maapähkinävoista vielä enemmän kuin minä. 

No ei niitä anglismeja ehkä sittenkään niin paljon tullut, mutta pähkinävoita ainakin! Mitä mieltä sinä olet pähkinävoista? Hot or not? Vastaa halutessasi käyttämällä ainakin yhtä anglismia!

10 kommenttia:

 1. Vaikea käsittää, että pähkinöistä voi ilman mitään nesteen lisäystä tulla tuollaista butteria. Luulin, että siihen lisätään voita tai jotain.

  Voikohan siihen käyttää ihan rändömisti mitä tahansa pähkinöitä?

  Mutenivei, jos kokeilen teen ihan tavallisista maapähkinöistä ensi.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin, että mistä vaan pähkinöistä voi tehdä pähkinävoita. Ja manteleistakin! Just go nuts!

   Poista
 2. Mä olen ignoorannut maapähkinävoin ihan kokonaan enkä ole tainnut koskaan edes maistaa sitä. Vaikken olekaan erityisesti dissannut sitä niin oon ollut vähän ennakkoluuloinen sitä kohtaan. Mut eipä ole eka herkku, johon olen lämmennyt hyvin hitaasti. :D

  Btw, mäkään en ekaksi tajunnut, että tuossa on vain pähkinöitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusia makuelämyksiä olisi iis tarjolla! Osittain siksi tein DIY-pähkinävoita, etten halunnut ostaa isoa purkkia kokeillakseni sitä.

   Poista
 3. Aijai, minä rrrrrakastan maapähkinävoita! Se sopii melkein mihin vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen ymmärtänyt. Juuri eräs kaverini pisti sitä pizzaan!

   Poista
 4. Juuri tuollainen itsetehty pähkinävoi on siitä kyllä tosi kamalaa, että se on niin hyvää, että tulee syötyä liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja siinä on pienessä määrässö ihan hirveästi energiaa, kun pähkinöt on niin rasvaisia.

   Poista
 5. En ole by the way ikinä maistanut, siis never! ;)

  VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.