maanantai 14. joulukuuta 2015

Johan nyt on joulumarkkinat

Bonbonin eka ulkomaanreissu on siis takana, paljon nuorempana kuin kummallakaan vanhemmista. Voi tätä nyky nuorisoa! Tässä siis lyhyehkö selonteko reissusta ja joulumarkkinoista, joilla vierailimme. Ehkä pääsette itsekin vähän markkinahumuun mukaan. 

Märkää joulua! Alexanderplatzin joulumarkkinat. 
Saavuimme Berliiniin myöhään maanantai iltapäivänä. Majoituimme hotelliimme ja lähdimme melkein siltä seisomalta ensimmäisille joulumarkkinoille, läheiselle Alexanderplatzille. Vaikka satoi kaatamalla, markkinatunnelmaan pääsi nopeasti ja joulumieli valtasi ihmisen. Nälkäisinä pysähdyimme ensimmäisellä curry wurst -kojulla (Berliiniläinen erikoisuus). Alkuun se maistuikin hyvältä, mutta kyllä alkoi tökkiä jossain vaiheessa. Ihastelimme tunnelmaa ja otimme Glühweinit (mikä ei ollutkaan oikein makuumme) ja ihastelimme tunnelmaa. Kojuja oli moneen lähtöön ja painoin mieleen lupaavia paikkoja jouluostoksia varten. Oli kiva päästä heti markkinoiden makuun ja tuli heti tunne, että kannatti lähteä! Illalla kävimme vielä syömässä hyvät kikhernekeitot Mondon suosittelemassa paikassa. 

Itä-Berliinin ytimessä. Tuntui, että koko kaupunki oli yhtä rakennustyömaata. 

Seuraavana aamuna suuntasimme kohti Gendarmenmarktin kehuttuja joulumarkkinoita. Olimme vähän liian ajoissa liikkeellä, sillä ne aukesivatkin vasta kello 11. Niinpä pyörimme ensin vähän muissa kohteissa, kävimme katsomassa mm. Checkpoint Charlien ja vähän Itä-Berliinin jäämiä. Matkan varrella törmäsimme pieniin joulumarkkinoihin, jotka kiersimme läpi. Tällaiset pienet markkinat olivat usein hieman krääsäpainotteisempia verrattuna isoihin, mutta hyvin niissäkin viihtyä. Pian siirryimmekin jo varsinaisille joulumarkkinoille, joita ei oltu kehuttu turhaan! Myynnissä oli laadukkaan oloisia tuotteita ja esillepano oli tyylikästä. Myös ruokatarjonta oli monipuolista ja päädyimme herkullisiin, höyryävän kuumiin keittoihin. Bonbon alkoi jossain vaiheessa hermostua, joten siirryimme läheiseen kahvilaan. Ajattelimme, että saatamme tulla illalla vielä takaisin. Samoille markkinoille. Kävelimmekin paikan ohi illalla, mutta silloin porteilla jonotettiin, joten jätimme paluun välistä.¨

Gendarmenmarktin joulumarkkinoilla päiväsaikaan. 

... ja iltavalaistuksessa. Tätä tosin ihailimme vain kadun toiselta puolelta. 


Iltapäivällä pääsin kiertelemään vähän vintagepuodeissa, joita Berliinistä onkin riittämiin. Kävin paikallisessa UFFissa/Fidassa eli Humanassa. Sielläkin oli yllättävän paljon kaikkia kivoja vaatteita, mutta en kuitenkaan löytänyt mitään. Made in Berlin oli valtavan suuri ja valikoimaltaan laaja kauppa, jossa sovittelinkin yhtä ja toista, mutta mitään ei tarttunut mukaan. Omintakeisin ja hauskin vintagekauppa oli ehdottomasti Pick and weight kilostore, jossa siis sai ostaa vaatteita kilohinnalla! Siellä teki todellisia löytöjä ja minä löysin kauniin brokadijuhlamekon. Vaatteita myytiin neljällä eri kilohinnalla. Kevyen mekon hinnaksi tuli noin 25 euroa, kun kilohinta oli 65 euroa. Aika hyvä hinta 60-luvun hyväkuntoisesta juhlamekosta! Muitakin kiinnostavia kauppoja olisi varmasti löytynyt, mutta aika oli rajallinen.


Made in Berlin vaan jatkui ja jatkui...

Pick and weight oli kompaktimipi, mutta ahdettu täyteen monenmoisia löytöjä.

Illalla yritimme etsiä parit Mondon suosittelemat joulumarkkinat. Kumpaakaan niistä ei löytynyt. Toisen tilalla oli tyhjä katu ja toisen paikalla rakennustyömaa. Näköjään netti olisi sittenkin ollut luotettavampi lähde. Aikamme kierreltyämme päädyimme taas lähimarkkinoille Alexanderplatzille. Tällä kertaa teimme hiukan jouluostoksia ja kävimme maailmanpyörässä. Maailmanpyörä olisi ollut oikein mukava kokemus, ellei Bonskulle olisi iskenyt juuri siellä kauhea nälkä. Hän huusi koko ajan! Sori vaan kanssamatkustajat! Noh, hauska kertomus saatiin siitäkin. Vauhdista tai pyörimisestä itku ei johtunut, sillä se alkoi jo ennen pyörmistä ja lentokoneessa Bonbon otti etenkin nousut ja laskut rauhallisesti. 


Vanhaa ja uutta Potsdamerplatzin joulumarkkinoilla.

Keskiviikkona lähdimme ensin kohti Brandenburgin aukiota ja sen läheistä puistoa, sillä kohteenamme olevat joulumarkkinat aukesivat vasta myöhemmin. Puisto olikin kokonaisen kaupunginosan kokoinen, joten kiersimme siitä vain pienen osan! Törmäsimme pieniin joulumarkkinoihin Potsdamer Platz. Oli hassun näköistä, kun valtavan modernilla aukiolla tönötti jono puisia "joulumökkejä"! Seuraavat joulumarkkinat Breitenscheidplatzilla olivat aika peruskauraa ja alkoivat jo vähän toistaa itseään. Samat myyntikojut toistuivat monessa paikassa. Markkinaväsymys alkoi nostaa päätään.Breitenscheidplatzilla. Suklaakuorrutteiset viinirypäleet olivat yllättävän hyviä. 

Parempaa oli onneksi vielä luvassa, sillä Charlottenburgin linnan läheiset markkinat olivat todella tasokkaat ja vetivät vertoja Gendarmenmarktin markkinoille! Hyvät markkinat tunnisti selvästikin kojujen valkoisista katoista ja siitä, että tavarat eivät olleet niitä samoja kuin joka markkinoilla vaan myös aivan ainutkertaisia juttuja oli myynnissä. Näiltä markkinoilta ostimme tuliaisiksi hauskoja suklaatyökaluja, jotka eivät edes olleet mitään joulukalenterisuklaata, vaan täyttä tavaraa! Näillä markkinoilla oli myös tarjolla suomalaista "glöggiä", mutta emme maistaneet, kuinka aitoa se oli. 


Charlottenburgin linnan markkinoilla oli elävähköä musiikkia. Vaskiyhtye soitti yhden kappaleen noin 5-10 minuutin välein. 

Illalla vielä kiersimme yhden kadun, jota oli kehuttu jossain blogissa hyväksi second hand - ja vintagekaduksi. No, kaikki hyvät kaupat taisivat olla jo kiinni. Sentään yhden hauskan kaupan löysimme, nimittäin vanhantavaran liikkeen, jossa myytiin kaikenlaista DDR-tavaraa ynnä muuta sekalaista! Söimme vielä hyvät kakut ja piirakat läheisessä kahvilassa ja aloimme liikkua vähitellen hotellia kohti. Reissuväsymys alkoi painaa, kuten aina reissun loppua kohden oli reissu kestänyt kaksi päivää tai kaksi viikkoa. Aamulla suuntasimmekin jo lentokentälle. 

Vanhaa muovikrääsää värijärjestyksessä. En valitettavasti muista kaupan nimeä. 

Reissu oli oikein onnistunut. Bonbon otti reissaamisen rennosti ja nukkui varmaan 70 % ajasta, mikä ei ole ollenkaan tavallista, edes kantoliinassa. Mitään paineita tai tarkkaa suunnitelmaa ei ollut, joten tuntui, että ehdimme vauvan kanssa vaikka mitä. Meistä tuntui, ettei vauvan kanssa reissaaminen ollut sen haastavampaa kuin arki yleensäkään. Omat kiemuransa se tietysti toi matkaan, mutta kyllä meillä ennenkin on ollut nälkäänsä kiukuttelevia ihmisiä reissussa, nyt niitä vaan on kolme. 

P.S. Jos tekstissä oli outoja sanoja tai virheitä, se johtuu siitä, että kirjoitusasut piti tarkistaa jälkikäteen, mutta joku on unohtunut välistä. 

9 kommenttia:

 1. Kun näitä kuvia katselee tulee sellainen oli että pitäisikö mennä joskus itsekin Saksaan joulumarkkinoille. Joku kehui että Nürnbergissä on tosi hienot. En ole käynyt Berliinissä joten sekin olisi kyllä hyvä paikka meillekin.


  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Luulen, että vähän syrjäisemmillä seuduilla saattaa olla ne kaikkein hienoimmat joulumarkkinat. Tai en kyllä voi tietää! Berliinissä niitä oli kätevästi pienellä alueella useita, minkä vuoksi se valikoitui kohteeksemme.

   Poista
 2. Oi, Berliini! Ja joulu! Ja markkinat! Kolme top100:seni juttua maailmassa kerralla ja just siun ihanassa blogissa, kyllä ilahdutti näin harmaan maanantain iltana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että tämä ilahdutti! Suosittelen kyllä joulumarkkinareissua, jos ette ole sellaista tehneet. Ellullekin löytyy varmasti katseltavaa.

   Poista
 3. Vauvan kanssa on ihana matkustaa! Vauva kulkee kätevästi just vaikka liinassa, omat ruoat on aina mukana (jos imettää eikä vauva vielä syö kiinteitä), eikä vauvalle tule koskaan tylsää :D Kunhan muistaa ruokinnan ja vaipanvaihdot, vauva on kyllä paras matkakumppani ikinä. Meillä etenkin esikoinen oli paljon erilaisilla reissuilla mukana, ja nyt taas on mukava matkustella kouluikäisten kanssa, kun on jo vähän samoja kiinnostuksenkohteita eivätkä päivän ruokailu- ja unirytmit ole niin justiinsa (eli lapset voivat odottaa lounasta pari tuntia normaalia pitempään, jos ei heti ruoka-aikaan olla sopivassa paikassa ruokaa varten).

  Berliini lienee meillä edessä ensi kesänä, kun lähdetään junailemaan lasten kanssa ympäri Eurooppaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kyllä totta, että ainakin tällainen suht. tyytyväinen vauva oli kyllä aivan erinomainen matkakumppani. Ei tarvinnut kauheasti hänen mieltymyksiään vielä miettiä ja kiinteitäkään ei oltu vielä aloitettu. Ja varmasti isommankin lapsen/lapsien kanssa on hauska matkustaa, mutta tietysti on ehkä enemmän liikkuvia osia.

   Poista
 4. Ihana joulumarkkinapostaus! Me oltiin Berliinissä vasta kihlautuneina muistaakseni marraskuun puolivälissä reilu kolme vuotta sitten. Ei todellakaan uskottu törmäävämme jo silloin joulumarkkinoihin, mutta iloksemme päädyimme markkinoille ainakin Potsdamerplatzille ja jonnekin, jonka nimeä en enää muista. Valtavan hienot joulukoristeet löytyi myös länsipuolen KaDeWe-tavaratalosta, joka myös oli elämys! Iloitsimme Berliinin minuutintarkasta ja kaikin puolin toimivasta julkisesta liikenteestä, joten pääsimme liikkumaan paljon! Kiitos postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sesonki taitaa alkaa siellä aika aikaisin, mutta ihan kaikki markkinat eivät kyllä vielä olleet auki tuolloin joulukuun alussa. Me matkustimme paljon metrolla, joka toimi kyllä hyvin. Vaunujen kanssa sekin olisi ollut paljon vaikeampaa, mutta repussa ja liinassa vauva meni helposti.

   Poista
 5. Olipas hauska lukea reissustanne ja kääk, nyt on jäänyt vähän blogien lukeminen hunningolle! Meilläkin on muuten Berliinin suunnitelmia. Mietimme, jos lähtisimme sinne keväällä, koko perheen voimin tietenkin.

  VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.