keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Mitä kuuluu äitiyspakkaus?

Äitiyspakkaus on ihana asia! Se on paitsi käytännöllinen, ihanan tasa-arvoinen, myös tärkeä askelt vanhemmuuteen, etenkin ensimmäisen lapsen kohdalla. Jotenkin äitiyspakkauksen hakemiseen konkretisoitui paljon sitä intoa ja odotusta, joka oli siihen asti tuntunut vielä varsin epätodelliselta. Muistan elävästi, kun raahasin valtavaa laatikkoa pitkin Maarian katua kotiimme ja kuinka ihanaa oli avata se ja ihmetellä, mitä kaikkea se sisältää. Kaikki vaatteet tuntuivat niin pikkuruisilta ja söpösiltä ja pidin todella 2015 pakkauksen värimaailmasta. Nyt kun uusi pakkaus on jälleen julkistettu, aloin muistella ja miettiä omaa pakkaustamme. Täältä voit lukea mietteitä, kun pakkaus oli upouusi. 


Nukkumapaikkana pakkaus ei ollut Bonbonin mieleen, mutta näköjään leikkipaikkana se toimii kivasti. Kuvasta ei näy, mutta päällä on toffee-raidalliset äitiyspakkauksen housut. 

Usein uusi pakkaus saa myös arvostelua osakseen. Osa taas on sitä mieltä, ettei ilmaiseksi saatua, mahtavaa etuutta saa ollenkaan arvostella ollenkaan. Ei saisi esittää myöskään mielipidettä siitä, minkä vuoden pakkauksen olisi halunnut tai pettymystä, jos saakin eri vuoden pakkauksen, mikä oli itselle mieleinen. Ymmärrän molemmat pointit. Minusta on ihan ok sanoa, mikä on itselle mieleen ja mikä ei. Makuja on monenlaisia ja runsaaseenkaan pakkaukseen ei millään saa mahdtumaan kaikkia miellyttäviä sävyjä. Myös laadun arviointia mielestäni voi tehdä, kunhan sen tekee kohteliaasti. Ehkä kyse on klassisesti siitä, miten asiat ilmaisee. Kuulostaa vähän eriltä sanoa, että onpa ruma tai että ei ole ihan minun mielivärini. Pakkauksessa on sekä aina sekä hittejä että huteja ja ne eivät välttämättä ole kaikilla ihmisillä samat. 

Toppavaatteet pääsevät äitiyspakkauksen top kymppiin.

Aivan ehdoton ykkönen äitiyspakkauksessa meillä on ollut merinovillainen alushaalari. Se oli syksyllä ennen kantotakkiaikaa aivan loistava liinaillessa, sillä siinä ei tullut sisälläkään kuuma ja lämmitti sopivasti ulkona. Koko oli väljä, joten se menee vielä (meidän minille) hyvin nyt keväälläkin, kun kantotakki jää pois käytöstä. Nyt myös vanuhaalari on päässyt muutaman kerran käyttöön ja sekin vaikuttaa oikein hyvältä. Toppahaalari on sen verran reilua kokoa, ettei ole vielä ollut käytössä, mutta se pääsee testiin tulevalla Lapin matkalla. Myös toppatumput ja töppöset ovat olleen mieleen, vaikka toinen töppösistä onkin valitettavasti tippunut ja hävinnyt. 

Valkoiset perusbodyt olivat hyviä viileän kesän alusbodyja. 

Äitiyspakkauksen  sisävaatteet ovat valikoituneet käyttöön vaihtelevasti ja osa on jäänyt jopa kokonaan käyttämättä.  Olisin mielelläni käyttänyt kaikki vaatteet vaikka puhki, enkä ole karsastanut vaatteita siksi, että ne ovat äitiyspakkauksesta. Hassu ajatuskin! Aluksi eniten käytimme pieniä valkoisia puuvillabodyja, jotka olivat viilänä kesänä kiva lisä pienellä asujen alla. Nyt ne ovat jääneet pois silkkivillaisten bodyjen tieltä, joita olemme käyttäneet syksystä asti. Ruskovillan villabody olisi ehdottomasti hyvä lisä äitiyspakkaukseen. Äitiyspakkauksen froteesukat ovat olleet parhaat sukat, jotka meillä on ollut ja olen yrittänyt metsästää vastaavia muualta, mutta en ole löytänyt. Myös sukkahousut olivat loistavat, mutta nyt myös korvautuneet villaisilla versioilla.

Nyt olemme ottaneet käyttöön suloisen toffee-valkoraidallisen bodyn ja housut, joka on yllätyksekseni ehkä yksi suosikkini pakkauksen asuista, vaikka ei olekaan karkkisväri. Yksi syy on paksun tuntuinen ja pehmeä kangas, joka tuntuu jämäkämmältä kuin osa muista pakkauksen vaatteista. Kiitosta annan myös kauniille, vihreälle pöllöbodylle, joka on käännettävien hihojen ja jatkoneppien ansiosta pitkäikäinen. Ehkä toivoisinkin pakkaukseen enemmän tällaisia: vähemmän, mutta pitkäikäisempiä ja laadukkaampia. Tai vaikka bodyn jatkopala mukaan pakkaukseen!

Lisää säätöbodyja pakkaukseen! Tuo valkoinen body on melko ohutta kangasta ja ehkä tulee käyttöön vasta keväällä. 

Ymmärrän, että pakkauksen sisällöt pitää kilpailuttaa ja valita se edullisin. Valitettavasti osa bodyista on luultavasti tästä syystä olleet meidän käyttöömme harmillisen ohutta trikoota ja koska Bonsku ei ole lämminverisintä tyyppiä, niitä ei ole etenkään nyt talvella oikein tullut käytettyä. Trikoo on ollut lähes läpikuultavan ohutta ja joko niissä on tullut kylmä tai sitten villainen alusbody kuultaa ikävästi läpi. Jälkimmäinen tilanne on tietysti puhtaasti esteettinen ja turhamainen. Koska äitiyspakkauksen kaikki vaatteet ovat varsin väljää mitoitusta, ehkä osa näistä menee alusbodyina keväämmällä, kun villabodyt jäävät pois. Osa käyttämättä jääneistä vaatteista on johtunut käytännön syistä ja makukysymyksistä. Minusta esimerkiksi potkuhousut ovat olleet hankalia käyttää, joten en niitä parin kokeilun jälkeen ole käyttänyt. Pakkauksen housut taas näyttivät meidän ohkaisella pojalla löysiltä, valuvilta kalsareilta, vaikka pyöremmillä vauvoilla ne istuivat oikein söpösti. Ne ovat toimineet meillä varavaatteina, sillä ne on saanut sullottua kätevästi pieneen tilaan. Varsinaisesti käyttämättä nekään siis eivät ole jääneet. 

Tämä suloinen nelikko on jäänyt lähes käyttämättä. Mietin, miten käyttäisin nämä. Ehkä hyödynnän kankaat jotenkin. 

Mielestäni makuupussi on yksi äitiyspakkauksen klassikkotuotteista ja ainakin omani on edelleen tallella ja käytössä mumilassa. Meillä se on toiminut "päiväunipussina", sillä siihen on kätevä sujauttaa vauva nukkumaan päivällä, kun taas yöllä käytämme unipussia, joka pitää erikseen pukea päälle. Myös moni muu vauvan hoitoon liittyvä tarvike on päässyt säännölliseen käyttöön: kylpypyyhe, kylpylämpömittari (aluksi), harsot, kestovaippa, patjansuojus, ruokalappu jne. Vain harja ja kynsisakset ovat olleet vähällä käytöllä, kun karstaa tai hiuksia Bonskulla ei ole ollut ja kynsisakset olivat jotenkin liian jäykät. 

Makuupussista unohtui ottaa kuva, mutta tässä runsaasti käytetty yöpuku ja lakanat. 

Entä arvio tämän vuoden pakkauksesta? Minusta siinä oli ihanan rohkeita värejä ja pidän siitä, että kirkkaita yksivärisiä bodyja oli useampia. Ehkä pidän viime vuoden eli "oman pakkaukseni" kokonaisuudesta hieman enemmän, mutta toisaalta uudessa pakkauksessa on muutamia erityisen ihanan näköisiä tuotteita, kuten keltaiset housut, kuviollonen kietaisubody ja suloinen pupupehmo "Hyssälä". Tuotteiden laatueroista on tietysti vaikea sanoa mitään. Olen miettinyt paljon, otanko pakkauksen mahdollisen seuraavan lapsen kohdalla. Ensimmäisen lapsen kanssa sen mukana sai oikeasti paljon hyödyllisiä tarvikkeita, toisen lapsen kohdalla ne ovat jo valmiiksi. Toisaalta äitiyspakkaus on myös kiva konkreettinen muista ja olisi kiva, että kaikilla lapsilla olisi "oma pakkaus". En tiedä, onko tällä kyllä lapsille itselleen mitään väliä. Ehkä mietin asiaa oikeasti vasta sitten, jos sen aika tulee. 

Kerro omia mietteitäsi äitiyspakkauksesta! Käytitkö omasi puhki vai jäikö osa tarvikkeista käyttämättä?

11 kommenttia:

 1. Niin kuin aloitit: äitiyspakkaus on ihana asia. Joitain juttuja on vieläkin tallessa esim. mainitsemasi makuupussi ja haalari myös. Laatikkokin löytyy vielä jostain varastosta. Jotkut asut jäivät minultakin käyttämättä joko värin tai mallin sopimattomuuden takia. Vauvat ja äitien maut ovat erilaisia ja kun Suomessa syntyy noin 55 000 vauvaa vuodessa on aivan mahdoton tehdä pakkausta, joka täysin miellyttäisi kaikkia. Kritiikin voi kuitenkin esittää kohteliaasti ja rakentava palaute suoraan Kelalle on varmaan paras idea. En ymmärrä sitä, että heti kun uusi pakkaus on ilmestynyt alkaa keskustelupalstoilla armoton, epäasiallinen ja rumaksi äityvä kommentointi.

  Minusta viimeiset kaksi pakkausta ovat olleet värimaailmaltaan oikein onnistuneita. On vaikea päättää kumpi on parempi, molemmilla on puolensa.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttien sävy on tosiaan usein ikävä - ja yhtä ikävästi kommentoidaan takaisin ihmisten kiittämättömyydestä ja ensimmäisen maailman ongelmista. Asiallisen mielipiteen saa minusta esittää asiasta kuin asiasta.

   Kolmessa viimeisimmässä pakkauksessa värejä on mielestäni käytetty aiempaa rohkeammin, mikä on hyvä asia. Ei neutraaliuskaan miellytä kaikkia!

   Poista
 2. Mä oon tykännyt myös kovasti 2015 vuoden pakkauksesta! Nytkin sylissä pötköttää juuri nukahtanut pöllöpotkareihin puettu vauva. Mun lempparit on olleet keltaiset potkarit,valkoiset bodyt, vaalean harmaat housut, kaikki ulko- ja välivaatteet ja ruskeavalkoraitainen asu. Samoin kuin sinä, minäkin yllätyin ihastuksestani tuohon väriyhdistelmään. :D Tykkään pukea ne yhtä aikaa ja tykkään yhdistellä niitä muiden vaatteiden kanssa. Kestoliivinsuojista oon myös tykännyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melko samat suosikit siis ja yllättäjänä tuo raitabody. Minäkin innostuin kokeilemaan yhtä aikaa ja suloinen kokonaisuus tuli yhdistettynä Po.pin villatakkiin! Kestoliivinsuojat ovat olleet käytössä myös.

   Poista
 3. Mie olin tosi poikkeuksellinen ensiodottaja, valitsin rahan pakkauksen sijaan (yli 90 prosenttia ekan lapsen saajista ottaa pakkauksen!). Syynä oli mummi, joka oli jemmannut paljon meidän lastensa vaatetta ja mummikuumeissaan ostanut tulokkaalle jemmaan vaikka mitä, vaikka Ellu ei ollut edes viiva tikussa vaan ainoastaan Sitten ehkä joskus -heitto. Tuntui turhalta ottaa isoa pakkausta täynnä tavaraa kun kaikkia vaatteita ei meillä olisi ehditty mitenkään käyttää.

  Mutta, metsästin meille kuitenkin äitiyspakkauslaatikon Ellun ensi sängyksi, tuunasin kirpparilta löytyneen äitiyspakkauksen pussin ja ostin aiempien vuosien äitiyspakkauksissa olleita vaatteita. Jotain siis. :D

  Tällekin tulokkaalle otan pakkauksen rahana. Moni vaate jäisi meillä täysin käyttämättä emmekä tarvitse tarvikkeita tuplana. Tottakai pakkauksen arvo on enemmän kuin rahavaihtoehdon, mutta turhalla tavaralla nurkissakin on hintansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minä oikein mietinkin, että oletko aikanaan kirjoittanut mitään pakkauksesta, eikä tullut mieleen. Tämä siis syynä! Ihan järkevä päätös minusta, sillä onhan ylimääräinen tavarakin turhaa. Meillä ei ollut etukäteen oikein mitään, mutta jälkikäteen olemme kyllä saaneet vaatteista jopa ylitarjontaa aika ajoin. Silti olen tyytyväinen että ainakin Bonbonin kohdalla otimme pakkauksen.

   Poista
 4. Mie olin tosi poikkeuksellinen ensiodottaja, valitsin rahan pakkauksen sijaan (yli 90 prosenttia ekan lapsen saajista ottaa pakkauksen!). Syynä oli mummi, joka oli jemmannut paljon meidän lastensa vaatetta ja mummikuumeissaan ostanut tulokkaalle jemmaan vaikka mitä, vaikka Ellu ei ollut edes viiva tikussa vaan ainoastaan Sitten ehkä joskus -heitto. Tuntui turhalta ottaa isoa pakkausta täynnä tavaraa kun kaikkia vaatteita ei meillä olisi ehditty mitenkään käyttää.

  Mutta, metsästin meille kuitenkin äitiyspakkauslaatikon Ellun ensi sängyksi, tuunasin kirpparilta löytyneen äitiyspakkauksen pussin ja ostin aiempien vuosien äitiyspakkauksissa olleita vaatteita. Jotain siis. :D

  Tällekin tulokkaalle otan pakkauksen rahana. Moni vaate jäisi meillä täysin käyttämättä emmekä tarvitse tarvikkeita tuplana. Tottakai pakkauksen arvo on enemmän kuin rahavaihtoehdon, mutta turhalla tavaralla nurkissakin on hintansa.

  VastaaPoista
 5. Minusta tämän vuoden äitiyspakkaus on oikein kiva :) Toisaalta minä (tai minun lapseni) en ole kovin nirso (lasten)vaateasioissa... Me otettiin aikanaan esikoiselle pakkaus, ja se oli kyllä tosi tarpeellinen ja hyödyllinen aloituspakkaus - varsinkin, kun lähipiirissä ei ollut pieniä lapsia eikä siis sitä kautta voinut saada käytettynä. Kirppareilta ostin kyllä sitten lähes kaiken muun, mutta oli kyllä kiva, että äitiyspakkauksessa tuli esim. kynsisakset, kylpylämpömittari ja hiusharja. En muista, että juuri mitään vaatetta olisi jäänyt käyttämättä. Toinen lapsi syntyi esikoisen ollessa 1v 9kk, joten silloin ei nähty tarpeelliseksi ottaa uutta pakkausta.

  Hei kyselisin vielä kantoliinailusta tähän väliin: kudoit sen kauniin lyhärin siellä kurssilla. Olisiko sinulla antaa vinkkejä lyhärisidontoihin? Mä olen omiani aikoinaan kantanut aina pitkillä (5 tai 6), mutta mua kiinnostaisi (näppärät?) lyhärisidonnat myös :) . Onko vaikeaa opetella lyhäriin, jos on tottunut pitkiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä muuten muistan, kun kuulin erään sinun ystäväsi juttelevan saamastasi äitiyspakkauksesta ja ihasteli suloisia vaatteita. En tiedä, miten tuo on jäänyt niin mieleen! Äitiyspakkaus taisi olla mielestäni kiehtova ja ihana asia jo silloin.

   Tykkään itsekin enemmän ehdottomasti pitkästä liinasta, mutta lyhäri on näppärä ottaa mukaan ja siksi olen joitain sidontoja opetellut. Ehkä lyhärisidonnoissa joutuu opettelemaan joitain jippoja, joita ei pitkien kanssa tarvitse niin käyttää, esimerkiksi monissa sidonnoissa liinan pään "flippaaminen" kainalon alta olan yli. Kaikki lyhärisidonnat eivät myöskään sovi suoristelijoille, sillä monissa ei ole jalanalituksia ja Bonbonin kanssa ne ovat aika ehdottomat. Mutta ei sitä oikeastaan tarvitse löytää kuin yksi toimiva sidonta ja käyttää sitten sitä. Eli ehkä vaatii pientä opettelua, muttei mitenkään mahdottomasti.

   Poista
 6. Minä oon noitten värien suhteen vapaamielinen, joten saan aina näppyjä niistä tyttö-/poikavärikeskusteluista, joita pakkaus herättää. Meille se siis tuli vuonna 2013 ja yksikään vaate ei ainakaan värin takia jäänyt käyttämättä. Valkoiset tosin värjäsin itse, mitä en kyllä nyt tekisi.

  Suurin osa kamoista tuli käytettyä ja esim. kynsisakset ovat käytössä edelleen. Kestovaipoilla en tehnyt mitään ja talvimyssyn onnistuin säilömään ihan väärään paikkaan, joten se löytyi vasta sitten kun oli jo jäänyt pieneksi... Laatikossa Itu nukkui alkuun ja tällä hetkellä laatikossa säilytetään niitä vaatteita, jotka syystä tai toisesta olen halunnut säästää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin värikeskustelut aina ihmetyttävät, vaikka ymmärrän kyllä, ettei pakkauksessa ole vaikkapa mekkoja.

   Minullakin on käynyt niin, että olen jemmannut joitain pakkauksen tavaroita niin hyvään talteen, että ovat putkahtaneet yllättäen esille. Toistaiseksi onneksi niin, että ovat päässeet vielä käyttöön.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.