perjantai 25. maaliskuuta 2016

Mökkihöperön töhnikset

Vietimme viikon talvimaisemissa Yllästunturin kupeessa Äkäslompolossa. Mökkiolosuhteissa ruoanlaitossa saa käyttää vähän luovuutta, vaikka paljon mukavuuksia olikin tarjolla. Lähinnä ongelmia tuottaa se, ettei kaikkia tarvikkeita viitsi ostaa viikon vuoksi, eikä tietenkään ihan kaikkia kodinkoneita ole saatavilla. Tämä ei kuitenkaan estänyt minua kokeilemasta intagramista bongaamaani uutta pääsiäisherkkua eli täytettyjä suklaamunia. Instagramista löytyy mitä herkullisempia versioita näistä "töhnämunista" eli "töhniksistä".


Minä valitsin täytteeksi klassisen valkosuklaamoussen ja mukailin Maku-lehden sivuilta löytämääni reseptiä. Koska en halunnut heittää moussesta ylijääviä keltuaisia hukkaan, päätin keksiä niillekin käyttöä. Lemon curd eli sitruunatahna oli oiva makean suklaamoussen kaveriksi ja sopi hyvin "keltuaiseksi". 



Ihan ongelmitta ei tämä mökkikokkailuni ei sujunut. Ensin meinasi kosahtaa valkosuklaan sulattaminen. Miten se voikin olla niin hankalaa! Suklaa meinasi palaa heti alkuunsa, mutta onneksi vältin katastrofin. Seuraavaksi sormi meni suuhun, kun huomasin, että minulta puuttuu sokeri. En ollut viikon vuoksi viitsinyt ostaa konaista sokeripussia, kun ajattelin valkosuklaan makeuttava tarpeeksi. No en tietenkään muistanut sitä lemon curdia, joka kyllä vaatii makeutusta sitruunan rinnalle. Onneksi hoksasin, että pitkiä hiihtoretkiä ja alhaisia verensokereita varten hankkimani hunaja olisi oiva makeuttaja! Pikaguugletuksella selvisi, että lemon curdin makeuttaminen hunajalla on mahdollista, joten kokkailut jatkuivat ja sitruunatahna onnistui paremmin kuin koskaan. Tästä lähin käytän siinä aina hunajaa!


Olisin halunnut irrottaa suklaamunista vain hatut ja pursottaa ne täyteen moussella ja sitruunatahnalla. Tähän minulla ei kuitenkaan ollut välineitä, joten päädyin halkaisemaan munat ja täytämään ne lusikalla. Oikeastaan "keltuainen" ja "valkuainen" tulivat esiin parhaiten juuri näin. Tosin jos olisin ollut perfektionisti, olisin odottanut suklaamoussen jähmettymistä hetken ja kaivanut sitten pienen kuopan sitruunatahnalle, jottei se leviäisi. Mutta koska en ole, eivät munat näytö ihan kovaksi keitetyiltä.



Valkosuklaamoussella ja hunaja-sitruunatahnalla täytetyt töhnikset



Valkosuklaamousse



1 levy valkosuklaata (Panda 140 g)
2 munan valkuaista
200 g tuorejuustoa
2 rkl sitruunan mehua
6 kpl suklaamunia, esim. Kinder

Vaahdota ensin valkuaiset kulhossa kovaksi vaahdoksi. Sulata valkosuklaa varovasti, esim. mikrossa 30 sekuntia kerrallaan. Sekoita suklaa vähitellen tuorejuuston joukkoon. Lisää sitruunanehu. Sekoita sitten puolet valkuaisvaahdosta suklaaseokseen ja vasta sitten puolet.

Lemon curd eli sitruunatahna

1 sitruuna
2 keltuaista
N. 0,5 dl hunajaa
50 g voita


Laita kattilaan keltuaiset ja hunaja ja raasta joukkoon vähän sitruunan kuorta (vaikka sitten isoteräisellä  juustoraastimella, kuten minä). Kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes aineet yhdistyvät. Lisää sitten voi. Kun voi on sulanut, purista joukkoon sitruunan mehu. Lämmitä seosta edelleen keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Tämä kestää noin 5-10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Halkaise suklaamunat puoliksi ja täytä valkosuklaamoussella ja sitruunatahnalla. Siisteimmän "keltuaisen" saat kun annat suklaamoussen hetken jähmettyä ja teet pienen kuopan sitruunatahnalle. Toisaalta, yhtö hyviltä maistuvat vähän rennommatkin verisiot.



Myönnettäköön, etteivät nämä kokkausolosuhteeni nyt ihan karuimmasta päästä olleet. Olen silti tyytyväinen lopputulokseen ja luovaan ongelmanratkaisuuni. Ja hyviäkin nämä olivat! Huomenna ehtii vielä kauppaan ennen pääsiäistä!

7 kommenttia:

  1. Näyttää kivoilta! Olen kerran ostanut kaupasta töhniksiä, enkä ihmetyksekseni tykännyt yhtään. Siispä tyydyn nyt vain ihastelemaan näiden ulkonäköä. Vaikka luulen, että maku on ihan erilainen kuin kaupan töhniksissä.
    Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että näiden maku kyllä peittoaa kaupan töhnikset. En olekaan niitä tainnut maistaa.

      Poista
  2. Tänä vuonna olen ekaa kertaa kuullut töhniksistä. ainakin sinun tekemäsi ovat houkuttelevan näköisiä ja niiiin pääsisäismäisiä.


    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en muista ennen kuulleeni näistä, mutta nyt hämärästi muistan nähneeni kaupassa jotain vastaavia.

      Poista
  3. Vau, nam!!

    Miulla on töhnikset vielä täysin testaamatta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen testaamaan! Olivat herkkua! Ensi pääsiäisenä sit viimeistään tai sitten alennusmunista jälkijunassa.

      Poista
  4. Vau, nam!!

    Miulla on töhnikset vielä täysin testaamatta. :D

    VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.