torstai 7. huhtikuuta 2016

Satokauden parsaat

Maaliskuussa satokausipostaus jäi välistä, kun en jotenkin keksinyt kokkailla mitään ihmeellistä. Toisaalta arkiruokapostauksetkin ovat kivoja, mutta aina ei muista kuvata. No, nyt huhtikuussa alkaa parsa aika vuodesta eli meidän perheessä syödään parsaa kyllästymiseen saakka. Sitä voi tietysti käyttää mitä hienoimmissa gurmeeruuissa, mutta myös ihan tavallisena arki-iltana, kuten eilen tuli todistettua. Mietin vielä hetken vastauksia kiperiin kysymyksiinne ja vastaan niihin omassa postauksessaan. Sitä ennen seuraa siis tämä sesonkiruokapostaus. Ja lisää kysymyksiä saa vielä esittää täällä

Parsaa ja paprikaa. 

Meillä on vältelty vehnää erinäisistä syistä nyt jonkin aikaa. Se on ollut kauhea isku arkikokkailuihin, sillä pasta on ollut sen perusta niin kauan kuin muistan. Onneksi nykyään on tarjolla paljon vehnättömiä ja gluteenittomia vaihtoehtoja. Yleensä valitsen maissipastan, vaikka en kyllä ole ihan varma, onko se parempi vaihtoehto kuin vehnä. Silloin tällöin pasta vaan on parasta, joten hyvä että vaihtoehtoja on. 

Maissipasta on uskomattoman uskottavaa pastaa.

Ostin kevään ensimmäiset parsaniput tällä viikolla, sillä nyt ne olivat jo hyvän näköisiä ja kohtuuhintaisia. Espanjalaisia taisivat olla, eli ihan Perusta asti niitä ei ole tarvinnut tuoda. Päätin hyödyntää parsaa makaronilaatikon päällä, sillä mikä paremmin ylevöittäisi tavallisen arkiruoan kuin uunissa paahtunut parsa. Makaronilaatikosta tein lihattoman version, joka kulkee meillä nimellä "fetaronilaatikko". Voitte arvata siis, mitä lihan tilalla on. Tällä kertaa heitin joukkoon myös paprikaa ja kirsikkatomaatteja. Munamaidon tein kauramaidosta, sillä halusin samalla kertaa tehdä myös Bonskulle oman suolattoman ja maidottoman version. Makaronilaatikko on yksi harvoista resepteistä, jotka katson aina vanhasta kotitaloudenkirjastani. Silti teen sen aina eri tavalla kuin kyseisessä kirjassa. Pitää vaan virkistää muistia, mitä taas muutinkaan. 

Parsat menossa uuniin. Bonbon sai tietysti omansa. 

Fetaronilaatikko parsalla

5 dl makaroneja
1 purkki marinoitua fetaa tai kuutio maustamatonta
1 paprika
Kourallinen kirsikkatomaatteja
Mausteita (esim. paprikajauhe, yrttejä)
Suolaa, pippuria
4 dl (kaura)maitoa
2 munaa
Juustoraastetta
Puntti parsaa

(kun tein lisäksi Bonskulle, laitoin enemmän maitoa ja 3 munaa)

1. Keitä makaronit ohjeen mukaan.  Pese ja pilko paprika ja tomaatit.

2. Voitele uunivuoka ja kaada makronit siihen. Sekoita joukkoon kasvikset. 

3. Sekoita munamaito ja siihen joukkoon mausteet. Lisää seos uunivuokaan.

4. Paista uunissa 200 asteessa ensin 25 minuuttia. Lisää sitten päälle pestyt parsat ja juustoraaste. Paista vielä 15 minuuttia tai kunnes juusto ruskistuu ja munamaito on hyytynyt.

5. Vauvan version voi tehdä ilman suolaa ja fetaa samaan tapaan. 

Äidin annos. Fetaronilaatikon lisäksi tein "pallosalaattia" mozzarella palloista ja kirsikkatomskuista.

Makaronilaatikossa on ihanaa se, että se kestää pitkään. Tykkään tehdä välillä isoja satseja ruokaa, sillä joka päivä en jaksa kokata uutta. Odotan kauhulla Bonskun teini-ikää, kun mahdollisesti mikään eri riitä. Ehkä hän oppii siihen mennessä niin taitavaksi apukokiksi, että taikoo lisää ruokaa itselleen käden käänteessä. Ainakin hän on jo nyt varsinainen kulinaristi, sillä parsan maku miellytti häntä selvästi. 
Bonbonin annos. Tästä valtaosa päätyi lattialle, mutta maut selvästi miellyttivät, joten jotain meni mahaankin. 


Mihin arkiruokaan sinä lisäisit parsaa?

8 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen kuuloista! Parsa on kyllä ihanaa ja varma kevään merkki ruokapöydässä. Viimeksi yksinkertaisesti höyrytin parsaa paistetun siian ja perunamuusin kaveriksi, mutta seuraavaksi ajattelin kokeilla iltapalapöytään Martoilta löytynyttä parsapiirakan ohjetta (http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/parsapiirakka/).

    Pienen lapsen kanssa on kiva laittaa ruokaa! Muistan kun omat olivat niin pieniä, että istuivat keittiössä syöttötuolissa ja itse tein ruokaa, ja annoin aina maistiaisia ennen kuin ruoka valmistui. Varsinkin erilaiset yrtit, kuten mintun tai korianterin oksat, olivat ihan hitti, koska ne maistuivat, tuoksuivat ja tuntuivat lapsesta hyviltä :) . Ja nythän meillä kouluikäiset lapset tekevät paljon ruokaa ihan itsekseenkin, joten ei ole mennyt oppi hukkaan, kun on jo pienestä pitäen ottanut keittiöhommiin mukaan ;) .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parsa tekee ateriasta kuin ateriasta juhlavan!

      Minä kyllä kovasti toivon, että Bonsku innostuu apukokiksi. Vaikka aluksi hänestä voi olla enemmän "apua" kuin apua, mutta uskon, että pidemmän päälle kannattaa.

      Poista
  2. Parsa on herkkua meilläkin. Enää en keitä tai höyrytä sitä vaan nopeasti (noin 15 min) grillaan uunin yläosassa voinokareilla, suolalla ja pippurilla maustettuna ja lopuksi puristan sitruunanmehua päälle. Näistä parsoista ei koskaan tule liian lötköjä vaan ne ovat aina sopivan al dente.

    Bonbonin ruuat alkavat pikkuhiljaa näyttää samoilta kuin vanhempien. Taitaa puuttua enää suola.


    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Grillattu parsa on kyllä hyvää, mutta minä en aina viitsi lämmittää uunia, ellei ole muuta uuniruokaa.

      Bonsku syö tosiaan välillä melkein samaa ruokaa kuin me. Kiva ajatus, että pian ei tarvitse erikseen hänelle kokkailla mitään.

      Poista
  3. Haa, parsaa! En ole siitä oikein koskaan innostunut, varmaan siksi, etten oikein osaa sitä tehdä. Mutta ehkä olisi taas aika yrittää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parsa on minusta hyvää ihan vaan, kun keittää 8 minuuttia miedosti suolatussa vedessä. Tai ehkä Avan kommentin mukaisesti grillattuna? Mutta eihän se tietysti välttämättä ole kaikkien makuun.

      Poista
  4. Parsapostauksiesi otsikot on aina niin hauskoja!
    VE

    VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.