keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Lukemattomia kirjoja - kirjahaaste

Minua ei olekaan pitkään aikaan haastettu mihinkään, joten Oranssia-blogin Veeran heittämä kirjahaaste tuli sopivaan kohtaan. Tartuin haasteeseen ehkä myös siksi, että olen vastikään lukenutkin jotain pitkästä aikaa. Täytyy nimittäin myöntää, etten millään ehdi lukea niin paljon kuin ehkä haluaisin. Eikä syy ole pelkästään Bonbonin, vaan ihan vaan priorisoin ehtimisissä toisia asioita lukemisen kustannuksella jo ennen lastakin. Lisäksi minäkin kuulun ihmisiin, jotka nukahtavat herkästi kesken iltalukemisten. Kirjat etenevät siis välillä hyvin hitaasti ja samalla sivulla saatan viivähtää useamman illan ajan. Nyt kuitenkin olen ajatellut ottaa itseni niskasta kiinni ja napata some-ajasta aikaa lukemiselle. Tai jos tarkemmin miettii, niin luen kyllä itseasiassa aika paljon... Tämän hetken lukutottumuksistani lisää haastekysymysten vastauksissa.

Kirjahyllyssä on mistä valita. Suurin osa taitaa vaan olla lasten- ja tietokirjoja. Kaunokirjallisuutta on tullut enemmän lainattua kirjastosta. 


Kirja, jota luet nyt

Tosiaan, luen enemmän kuin kuvittelinkaan. Oi, luen monia kirjoja päivässä ihan kannesta kanteen. Bonbon nimittäin rakastaa lukemista ja luemme hänen suosikkikirjojaan aina uudestaan ja uudestaan. Uudestaan ja uudestaan. Välillä kun puuduttaa, niin lohduttaudun ajattelemalla tutkimuksia, joiden mukaan samojen kirjojen lukeminen itseasiassa tukee lapsen kielellistä kehitystä sekä erityisesti kerrontataitoja. Luen Bonskulle myös loruja ja runoja. Kirsi Kunnaksen runot ovat suosikkejani. Niiden kieli on nokkelaa ja oivaltavaa. Itselleni en ole vielä löytänyt sopivaa kirjaa työn alle.
Bonbonin suosikit. "Äänikirjoja" hän kuuntelee myös itsekseen ja jammailee soitinten tahdissa. 

Kirja, josta pidit lapsena

Niitä on valtavasti! Lapsena luin paljon, mutta minusta aikuisena on ollut vaikeampi löytää minua miellyttävää luettavaa. Tiheikön väki oli yksi ehdottomista suosikeistani. Se kertoo Karhunvatukkatiheikössä asuvista hiiristä ja kirjojen kauniit ja yksityiskohtaiset kuvat vetosivat minuun. Ala-asteella luin paljon esimerkiksi The Babysitters club -kirjoja, Amy-sarjaa ja sarjaa, joka kertoi eläinlääkäriperheen tyttärestä, joka ratkaisi mysteerejä. Olen unohtanut tämän sarjan nimen kokonaan, vaikka muistan vielä, missä hyllyssä kirjat sijaitsivat lähikirjastossa. Teininä tykkäsin kovasti Tuija Lehtisen Laura-sarjasta. "Kilttiin tyttöön" oli helpompi samastua kuin moniin muihin nuortenkirjojen päähenkilöihin ja lisäksi Laura oli kuitenkin reipas ja päättävinen.

Nämä suosikit löytyvät edellen kirjahyllystä. Pähkinä ja Pipari -sarjan kirjoja ostin kirjaston poistohyllystä joitain vuosia sitten. Suosikkini, joka kertoi Halloween juhlista, oli jo mennyt. 

Kirja, joka teki vaikutuksen

Tämä melkein olisi voinut vastaus ensimmäiseen kysymykseen, mutta ehdin jo ahmia kirjan loppuun. Pitkästä, pitkästä aikaa jokin kirja sytytti niin, etten voinut melkein laskea sitä käsistäni, Pauliina Rauhalan Taivaslaulu. Se oli niin kaunista kieltä, että ihan kylmät väreet meni. Myös tarina oli koskettava ja puhutteleva. Minusta oli ihana lukea niin kaunis, vaikka myös traaginen ja arkinen rakkaustarina. En uskaltanut lukea kirjaa vielä ennen lasta, sillä pelkäsin siinä olevan paljon ahdistavaa kuvausta perhe-elämästä, mutta kirjassa perhe-elämää tai avioliittoa sinänsä ei kuvata ahdistavana. Jos et ole vielä tutustunut kirjaan, niin suosittelen. 

Uskaltauduin lukemaan tämän vasta nyt. Kannatti!

Kirja, joka jäi kesken

Olen samis Oranssia-blogin Veeran kanssa, sillä minultakin on jäänyt kesken Taru sormusten herrasta. Se oli niin suosittu jossain vaiheessa, mutta minä vaan en päässyt alkua pidemmälle. Veeran vastauksista muisin myös, että Täällä pohjantähden alla -trilogia jäi minulta jostain syystä kesken aivan viime metreillä. Minulle tulikin kiirettä opinnoissa, enkä muistanu enää, missä kohtaa olin viimeisessä kirjassa ja asia unohtui. Nyt pitää korjata asia ja lukea ainakin viimeinen kirja uudestaan. 

Kirja, johon palaat uudelleen

Ensimmäisenä mieleeni tuli Pikku naisia. Se on sellainen klassikkokirja, jonka olen jaksanut lukea moneen kertaan ja monella kielellä. Kirjahyllystä löytyy mm. Mujercitas. Toisaalta välillä kirja on jäänyt kesken, kun sen hempeys on alkanut ärsyttää, mutta se on oikein sopivaa "lohtulukemista", kun tekee mieli lukea jotain tuttua, turvallista, joka päättyy (suhteellisen) onnellisesti. 

Tässä Pikku naisia kolmella kielellä. Äidilläni on omasta nuoruudestaan paljon kauniimpi kansikuva kuin tuo minun elokuvaversion kansi. 

Haastan kirjahaasteeseen ainakin Minnan ja Vintagentin, mutta myös lukijat voivat kommenteissaan kertoa omista kirjamieltymyksistään ja vaikka vastata kaikkiin kysymyksiin. Tämän lisäksi suositelkaa minulle jotain uutta luettavaa!12 kommenttia:

 1. Pikku naisia oli todellakin myös minun suosikkini. Samoin iki-ihana Runotyttö. Minun lapsuudessani ei vielä paljoa lastenkirjoja ostettu, mutta koulun kirjastosta lainasin niitä sitten sitäkin enemmän.

  Taivaslaulun luin noin vuosi sitten ja tykkäsin myös.

  Äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luin muuten Runotytöt, mutten tainnut ihastua ihan yhtä kovasti kuin sinä. Hyviä kirjoja nekin kyllä olivat!

   Poista
 2. Minä ajattelin lukea 11-vuotiaalle tyttärelleni Pikku naisia iltalukemiseksi, kunhan saadaan edellinen kirja loppuun (tosin siinä voi kestää hetki, sillä kirjana on Sinuhe egyptiläinen...) :)

  Luen paljon, välillä hittejä ja välillä huteja, mutta jos pidät kauniista kielestä, esimerkiksi Emmi Itärannan Teemestarin kirjassa on henkeäsalpaavan kaunista kieltä! Myös Itärannan uusimmasta Kudottujen kujien kaupungista pidin, mutta se ei aivan yllä Teemestarin tasolle. Entä oletko tutustunut Marisha Rasi-Koskiseen? Hänen teoksensa Valheet on tosi koukuttava.

  PS. Kunhan Bonbon vähän kasvaa, suosittelen ehdottomasti lukemaan hänelle Turun yliopiston Reviiri-antologiaa vuodelta 2015: teemana on lasten- ja nuortenkirjallisuus, ja antologia on täynnä siis lastensatuja ja nuortentarinoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klassikot iltalukemisina kuulostavat hyvältä! Ehkä minulla taas voisi olla tuo Sinuhe seuraavana, sillä en ole sitä lukenut. Kiitos muistakin vinkeistä, niihinkin on tutustuttava!

   Poista
 3. Mun lukuharrastuksesta ei paljon oo kerrottavaa, enkä yleensä samaistu kenenkään lukukokemuksiin. Oon siis satunnaislukija. Luen harvoin, mutta sitten kun luen, luen kirjan suunnilleen yhdellä istumalla. MUTTA: tässä listassa oli jopa kolme kirjakokemusta, jotka jaan kanssasi! Taivaslaulu, kesken jäänyt Taru sormusten herrasta ja uu, niin i-ha-na lapsuuden lemppari Tiheikön väki, jota olen nyt saanut lapsillekin lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No taidan olla vähän samanlainen satunnaislukija. Hauskaa, että tästä listauksesta osui noin moni yksiin! Tiheikön väki etenkin on NIIN ihana.

   Poista
 4. Minäkin luin juuri vähän aikaa sitten tuon Rauhalan Taivaslaulun, kirjan kieli oli kyllä kaunista. Kiitos haasteesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä! Huomasin, että sinulla oli ainakin luettuja kirjoja listattuna, joten ajattelin, että haaste sopisi sinulle.

   Poista
 5. Kiitos haasteesta!:)

  Tuo Taivaslaulu on kyllä ihana, miekin luin sen syksyllä. Muutenkin olen viimeisen vuoden aikana ehtinyt lukea yllättävän paljon, mikä on ihanaa - saanen kohta taas hyvästellä sen huvin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, voihan olla, että jos nukutushetket tai syömishetket ovat kovinkin pitkiä, niin siinä saattaa ehtiä hyvinkin lukea. Tai sitten ei.

   Poista
 6. Hih, kiva kun tartuit haasteeseen! Ja voi että, nuo kirjat joista pidit lapsena - mä olin aivan unohtanut nuo! Täällä on siis luettu ihan samoja kirjoja! :D Tiheikön väki taitaa jopa olla täällä jossain... se pitääkin etsiä, sillä mä myös tykkäsin sen kuvista. Voisin kokeilla, jokohan esikoinen innostuisi siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti esikoinen innostuu Tiheikön väestä, se on niin ihana kirja! Toivon kovasti, että se on joskus myös Bonskun mieleen.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.