torstai 7. heinäkuuta 2016

Synttärihulinat ja trenditarjoiluja

Onnea 1-vuotiaalle!

Maanantain kahvipöytä.
Vaikka Bonskun 1-vuotissynttäreitä juhlittiinkin suhteellisen pienimuotoisesti vain kummien ja isovanhempien kesken, oli viime viikko silti melko tiukka rutistus. Maanantaina tuli osa kummeista ja ja keskiviikkona isovanhemmat sekä vielä yksi kummi kihlattunsa kanssa. Kyllä pienelläkin porukalla saatiin oikein mukavat juhlat aikaiseksi ja minä pääsin toteuttamaan hartaasti suunnittelemiani tarjottavia. Tarjottaviksi valikoitui sekä klassikkoja että trendiherkkuja erityisruokavaliotkin huomioonottaen.

Synttärikukat ostin lahjakortilla, jonka saimme Bonbonin syntymälahjaksi. 

Ensimmäisenä treniherkkuna tein munatonta marenkia. Kyllä, munatonta marenkia. Jos et ole jo perehtynyt tähän taikamarenkiin, niin paljastan, että munanvalkuaiset korvataan säilykekikherneiden liemellä! Tämä hieman järkytti osaa vieraista, mutta voin kertoa, että marengista tuli aivan yhtä hyvää kuin tavallisillakin raaka-aineilla. Tai niin hyvää kuin meidän marengit pilaavassa uunissa voi syntyä. Palvovan sijasta teinkin Nigellan jäätelökakun. Kikhernemarengit toimivat siinäkin aivan yhtä hyvin kuin munamarengit. Myöhemmin tein kakusta myös vegaanisen version korvaamalla kerman vispautuvalla kaurakermalla ja makua ei erottanut tavallisesta.

Maanantaina kahvipöydässä oli hedelmäkakkua, mansikka-kurkku-minttu-voileipiä, herne-feta-voileipäkakkua ja suklaa-marenkijäädykettä.

Tietysti minun piti tehdä myös jokavauvan trendikakut ja tein sekä melonikakun, melonihain että smoothiekakun. Melonikakkua harjoittelin jo vappuna ja tällä kertaa tein omalla mittapuullani varsin yksityiskohtaisen piiperryksen, sillä yleensä olen suorien linjojen ja suorien mutkien ystävä. Niinpä keskiviikkona teinkin sitten melonihain, joka oli vielä helpompi kuin hedelmäkakku. Täältä löytyivät hyvät ja helpot ohjeet. Voin kertoa, etten syö enää vesimelonia tänä kesänä. Eihän Bonsku nyt osaa vielä arvostaa näitä äidin luomuksia, mutta onpahan hienoja kuvia katseltavaksi jälkikäteen. Smoothiekakku taitaa olla myös löytyä liki jokaisen 2015 syntyneen naperon juhlapöydästä. Tein kakun tällä reseptillä ja oli oikein maukasta. Mitä sitä turhaan kakkuun sokeria lisäämään, kun banaani käy yhtä hyvin! Bonbon  tosin tutkiskeli hyydytettyä smoothieta erittäin epäluuloisena.

Keskiviikon tarjoiluina oli britatorttu, melonihai, smoothiekakku, poro-tuulihatut ja kinkku-herne-voileipäkakku. 

Voileipäkakut tuntuvat olevan myös pinnalla, mistä olen kovin tyytyväinen, sillä minä rakastan voileipäkakkuja! Vappuna tein paria erilaista ja nyt piti taas kokeilla uusia reseptejä. Ylimääräisiä viljoja vältteleviä juhlijoita ajatellen olin bongannut äitini lainaamasta voileipäkakkukirjasta mantelijauhosta tehdyn "leivän", jota halusin kokeilla. Pohja paistettiin yhtenä levynä, joka sitten leikattiin kolmeen osaan kakun kerroksia varten. Leipä oli erittäin maukas ja toimi hyvin voileipäkakussa, sillä se oli mehukasta ja sitä oli helppoa käsitellä. Tätä teen vastedeskin! Voileipäkakut täytin maanantain juhliin feta- ja hernetäytteellä ja keskiviikkona taas kinkku- ja hernetäytteellä. Koristelin kakut herneenversoin, yrtein, ketunleivin ja orvokein. Olin ihaillut tällaisia koristeita jo joskus aiemmin ja nyt pääsin toteuttamaan itse tämän idean. Kakuista tuli niin kauniita! Muuna suolaisena pöydässä oli maanantaina kurkku-mansikka-minttu-kolmioleipiä ja keskiviikkona äitini tekemiä ihania poro-tuulihattuja. 

Klikkaamalla kuvaa reseptin saa suuremmaksi. Ketunleivät ja orvokit ovat niin kauniita koristeita!

Myös muut kakut olivat luontaisesti gluteenittomia, sillä olen nyt innostunut kokeilemaan varastoon erilaisia erikoisruokavalioreseptejä. Mantelijauhoa ei säästelty, sillä se on suosikkini toistaiseksi kokeilemistani luontaisesti gluteenittomista jauhoista. Maanantaina tarjosin gluteenitonta mutakakkua, joka sekin oli tehty mantelijauhosta. Kakusta tulee ihanan mehevä, eikä eroa tavalliseen mutakakkuun huomaa. Paitsi että ehkä tämä on vielä parempaa. Keskiviikkona puolestaan kokeilin, miten Britatorttu taipuu mantelijauhosta. Ja hyvin onnistui sekin, joskin pohjan reunat hieman paloivat ja pohjista tuli melko litteitä. Britatortussa pieni epämääräisyys ei kuitenkaan haittaa, vaan ihanan rento kakku kaunistuu, kun se kootaan.

Kirjoittaessani reseptiä tähän, huomasin unohtaneeni pohjasta kerman. Ilmankos tuli vähän kuivaa. Hyvää silti. 

Bonbon leikkaamassa juhlallisesti synttärikakkua. 

Nyt kun olen antaumuksella selittänyt kaiken tarjoiluista, sanotaan vielä sananen juhlista muutenkin. Maanantaina Bonbon oli selvästi hieman hämmentynyt, mutta innostui loppujuhlista kyllä kovasti leikkimään yhdessä "kummiveljensä" kanssa. Keskivikkona hän taas oli selvästi jo hoksannut, mikä on homman nimi ja pakettejakin alkoi pyytää avattaviksi. Lahjoiksi hän sai kirjoja, palapelin, meiltä värikkään ksylofonin, Brion junaradan alun, uima-altaan sekä ihanan värikkään sisäteltan. Kaikki lahjat olivat oikein mieluisia ja ovat päässeet käyttöön. 

Maanantain lahjoja tutkimassa. 
Tutustumassa lahjatelttaan.

Huh, nyt juhlahulinoiden jälkeen on ollut hyvä vähän levähtää ja lomailla koko perheen kesken!


14 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa kivoilta juhlilta! Nuo tarjottavat ovat kyllä upeita! Vau! Mä tässä just mietin meidän lauantain 2-vuotisjuhlien tarjottavia ja taidankin kokeilla mantelijauhoa leipomuksissa. Oon kokeillut tähän mennessä riisi- ja maissijauhoja, mutta niistä tulee vähän... hassu ja kuivakas koostumus. Manteli menee siis kokeiluun! Pitäisi myös viimein kokeilla kikherneliemimarenkeja, niin pääsisin mäkin kerrankin maistelemaan marenkia. :D

    Onnea 1-vuotias Bonsku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Manteli tuo minusta kivasti mehevyyttä leivonnaisiin. Myös kikhernemarenkia suosittelen ehdottomasti, sillä lopputulos vastaa aivan tavallisista ja lisäksi kikherneet voi käyttää johonkin muuhun. Eikä tarvitse erotella keltuaisia ja valkuaisia.

      Poista
  2. Mantelijauhosta tulee oikein hyvänmakuinen kakkupohja. Teen sen kääretorttupohjatyyliin ja mantelijauhon lisäksi tulee myös hiukan perunajauhoa. Mantelikakku on hiukan vaikeampi käsitellä kuin tavallinen kakkupohja, koska se hajoaa helposti. Kakuista tulee siis rennon näköisiä naked cake -tyyliin mutta maku on minun mielestäni jopa parempi kuin tavallisessa kakkupohjassa.

    Ihailin tarjoilukuvia, joista ketunleipäkakkukuva on suosikkini. Brita-torttu hyvänä kakkosena.

    Uskomaton tuo kikhernenestejuttu. Kukakan on keksinyt vatkata sitä?


    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ketunleivät ovat kyllä niin ihania koristeita! Idea oli minulla jemmassa pitkään.

      Sinun mantelikakkusikin on hyvää. Jotenkin kevyempää kuin tavallinen.

      Poista
  3. Jotenkin toi kukkakimppu muistuttaa mun hääkimppua! Ihania tarjoiluita sulla - miten ihmeessä joku osaa ja viitsii... Melonihai tosin vaikuttaa aika helpolta. Mutta pitääkö ensin tehdä lapsi, että voi tehdä melonihain?

    Luontaisesti gluteenittomista viljoista mun mielestä paras on kaura. Provenan kauraa sisältävä gluteeniton jauhoseos on varsin toimiva. Tykkään myös tattarista, mutta sillä on hyvin selkeä ominaismaku, joka ei aina oikein istu makeisiin leivonnaisiin. Leivässä se toimii, mutta sellaisia ei silti kannata tarjoilla viljavammattomille vieraille, on se sen verran omanlaisensa makukokemus. Luontaisesti gluteenittomista leivistä ehdottomasti toimivin leivontateknisesti on perunarieska. Siihen saa kätevästi upotettua päivän jämäperunat, lisäksi tattari- tai maissijauhoja, vettä ja suolaa. Tulee hyvää!

    Mantelijauhojen suhteen kannattaa muistaa se, että manteli on melko yleinen allergeeni. Eli ei välttämättä kannata leipoa mantelijauhokakkua sillä ajatuksella, että tämä ainakin varmasti sopii kaikille :)

    A-T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Harrastus vaatii vähän harjoittelua ja viitseliäisyyttä, mutta palkitsee. Manteli ei tosiaan sovi kaikille, mutta oli tiedossa että vieraille sopii.

      On muuten vähän sinun hääkimpun näköä tässä!

      Poista
  4. Ihanat tarjoilut. Uskomaton juttu tuo munaton marenki. Täytyy kokeilla ihan sen kokeilun vuoksi. Tulee mieleen kysymys, mitä ainetta kikherneiden säilykeliemi on. Pelkkää vettä se ei voi olla!
    VE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Purkissa lukee että vettä ja suolaa. Suola ei maistu valmiissa marengissa. Kikherneistä varmaan irtoaa jotain siihen liemeen. Kokeile ihmeessä!

      Poista
  5. Orvokit ja ketunleivät näyttävät kyllä ihanilta koristeilta! Taidan varastaa idean :)

    http://www.kivempiblogi.com/2016/07/blogimokia2.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varasta vaan! Itse taisin napata idean ehkä Isyyspakkaus-blogista, mutten ole ihan varma.

      Poista
  6. Tuo ketunleipä-koristelu on ihan loistava! Minäkin pistän idean jemmaan. Voileipäkakku on ihan parasta tarjottavaa juhlissa, itse ainakin ilahdun suuresti kun vaan sellaisen juhlapöydässä näen, jo oli aikakin voileipäkakun arvostuksen nousta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä voileipäkakuista! Turhaan ovat olleet vuosia poissa muodista.

      Poista
  7. Näyttää niin hyviltä nämä juhlamurkinat! 8)

    VastaaPoista
  8. Näyttää niin hyviltä nämä juhlamurkinat! 8)

    VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.