sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Kaapo - eiku Bonbon leipoo pizzaa

Ovatko nämä nyt varmasti oikeita pizzajauhoja?

Vaikka Bonsku on innokas leikkikeittiön käyttäjä, en ole hirveästi ottanut häntä mukaan oikeisiin kokkailuihin. Yksi syy on se, että viime aikoina en ole hirveän paljon edes kokkaillut, mutta myös ihan se, että en ole jotenkin tajunnut Bonskun voivan jo auttaa keittiöhommissa. Nyt lauantaina vietimme Bonbonin kanssa iltaa kahdestaan ja keksin hetken mielijohteesta alkaa tehdä pizzaa. Yhtä hetken mielijohteesta päätin antaa taikinakulhon Bonskulle ja katsoa, mitä tapahtuu. 


Sinne vaan! Jauhoa, jauhoa, enemmän jauhoa!


Taikinan vaivaaminen käy helposti kauhan avulla. 

Kokeneena leikkikokkina Bonsku tietysti tiesi heti, mistä on kyse. Hän läiski taikinaa kauhalla ja halusi kovasti sekoittaa. Innokkaasti hän lisäsi myös jauhoja taikinaan (pussi oli melkein tyhjä, joten pelkoa liian tiiviistä taikinasta ei ollut). Taikinan vaivaamisen hoidin minä, sillä Bonsku ei halunnut ilmeisesti sotkea käsiään. Laitoimme yhdessä taikinan hellalle kohoamaan ja peitimme pyyhkeellä.

Vähän tarttuu. Lisää jauhoja!

Hauskin vaihe taisi olla taikinan kauliminen. Ajattelin antaa Bonskun ensin vähän tutkailla ja levitellä taikinaa ja levittää se sitten itse kunnolla. Meillä ei ole tavallista kaulinta, joten yleensä olen levittänyt pizzatakinan ihan käsin tai joskus myös pulikalla, jos se ei ole meinannut levitä. Vaan Bonskupa kaivoi oitis esiin oman leikkikaulimensa ja alkoi kaulia taikinaa ohueksi! Olin aivan kaulimella päähän lyöty! Luultavasti Bonsku on oppinut kaulimen käyttötarkoituksen Kaaposta, jossa yhdessä jaksossa tehdään pizzaa. Tiedä häntä, mutta kummasti lapset oppivat ihan huomaamattaan. Kun taikina oli saatu kaulittua, nostin sen vielä ison lastan päälle, jotta sen saa helposti nostettua pizzakivelle. Tämän jälkeen Bonsku runttasikin taikinan takaisin mytyksi, joten kaulintavaihe piti toistaa uudestaan. Noooh, kertaus on opintojen äiti.

Täytteet on aseteltava tarkkaan. Ottaisiko seuraavaksi juustoa vai herkkusieniä?

Myös reunoille pitää saada täytettä!

Muuten pizzan tekeminen sujui oikein mukavasti ja melko siististi, mutta tomaattikastikkeen kohdalla tein virheliikkeen. Ajattelin saavani hallittua tilanteen ja levitettyä tomaatin yhdessä Bonskun kanssa, mutta Bonbon riisti kauhan kädestäni ja läiski menemään. Tomaattia priiskui joka paikkaan! Ehkä on paikallaan hankkia Bonbonillekin esiliina. Muu täytteiden levittäminen sujui oikein mallikkaasti, mitä nyt tietysti välillä piti vähän napsia mozzarellaa suuhun. Toisaalta niinhän minäkin saatan tehdä, yleensä tosin en ensin ole levittänyt sitä pizzan päälle. Katsoin jälleen sivusta suu ammollaan, miten hienosti ja taitavasti Bonbon levitti täytteitä pizzalle. Aivan kuin hän olisi tehnyt sitä aina!

Laadunvalvonta on tärkeä osa pizzanvalmistusta. 

Hui! Uuni on kuuma. 

Bonsku seurasi pizzan paistumista kiinnostuneena. Pizzan ottaminen uunista oli minulle vähän jännitysmomentti, mutta Bonbon varoo onneksi aika hyvin jo suljettuakin uunia saati sitten avointa. Pizza pääsi hiukan tummumaan, mutta ei onneksi liikaa. Maku oli oikein maukas, mutta ehkä vähän liikaa jauhoja Bonsku oli sittenkin saanut kaadettua taikinaan. Pizza maistui myös Bonskulle ja oli mahtava syödä ihan samaa pizzaa, sillä enää Bonskulle ei ole tullut ihottumaa ainakaan kypsästä tomaatista. Jee!


Valmis! Vähän reunoista tuli tummat, mutta onneksi ei sentään ihan mustuneet. 

Nyt minun pitäisi ehdottomasti keksiä muitakin ruokalajeja, joiden tekemiseen Bonbon on helppo ottaa mukaan. Etenkin viikonloppuisin olisi kiva tehdä ruokaa yhdessä. On niin hauskaa, kun Bonskun kanssa voi puuhata jo niin monenlaista!

Nam nam! 

Onko sinulla hyviä vinkkejä taaperon kanssa kokkailuun?


10 kommenttia:

  1. Apua, noin iso Bonsku jo! Otteet ihan kuin ammattikokilla. :O Tuli pizzanhimo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, Bonsku on jo ihmeen iso monessa jutussa! Hui! Mutta onneksi vielä kuitenkin pieni.

      Poista
  2. Ooh, miten taitava taapero! Kyllä ne kaikkea osaa, kun vaan annetaan mahdollisuus tehdä. :D Itsekin halusin pienenä aina auttaa keittiössä, mutta tein varmaan enemmän sotkua kuin ruokaa... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä se, kun tajuaisi antaa tehdä monenlaista niin sieltä paljastuu ihan yllättäviä taitoja. Tietysti aina ei voi antaa tehdä ihan mitä tahansa.

      Minä sain pienenä "laittaa ruokaa", vaikkapa vähän jauhoja ja vettä sekaisin. Meillä oli koira, joka tyytyväisenä söi kaikki tekeleeni. Paitsi sen kerran, kun kaadoin joukkoon purkillisen cayenepippuria.

      Poista
  3. Uusi Masterchef on syntynyt. Hän on luonnonlahjakkuus!!

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vaan tosi-tv-ohjelmaan leipomaan Bonskusta nuorta lupausta!

      Poista
  4. Voi mikä ihana pikkukokki teillä on!
    Minä olen tykännyt ottaa lapsia ruoanlaittoon mukaan, ja tosi nopeasti he oppivat. Vatkaaminen on kivaa (mutta vähän jännää, kun vatkain pitää ääntä), sämpylöiden ja pullien leipominen myös, koska siinä saa muotoilla ihan millaisia kasoja tahansa. Taikinan maisteleminen oli ja on edelleen esikoisen mielestä parasta, keskimmäinen ei taas tykkää siitä yhtään. Mutta ylipäätään kaikki pieni auttaminen keittiössä on ollut mun lasten mielestä kivaa. En nyt ihan muista, mitä noin pienen kanssa voi tehdä, mutta ei voi pahasti mennä pieleen, jos kaikilla on hauskaa eikä ota turhaa stressiä :) .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipominen on varmaan sellainen, mistä on helpoin aloittaa. Monesti arkikokkailussa tarvitaan paljon veistä ja toisaalta kuumia pannuja ja kattiloita. Leipomisessa pärjää ilman näitä. Täytyy alkaa leipoa siis useammin!

      Poista
  5. Voi ihana. :) Ja herkullisen näköinen pitsa!

    Meillä Ellu on aika varhaisesta pilkkonut nakkeja soppaan ja kastikkeeseen, salaattia voi repiä ja sekoittaa, sämpylöitä ja teeleipiä tehdä ja niiden päälle ripotella (asetella) siemeniä. Pizzaa meilläkin on tehty ja nachovuokaa, kinkku- ja omenapiirakkaa ja mitähän muuta..

    Ja juu, esiliina Bonskulle voisi olla oikein hyvä ja tarpeellinen, voi sitten rennommin pöllyttää jauhoja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä vinkkejä! Täytyy kyllä ottaa Bonsku ahkerammin mukaan kokkailuihin. Mumi teki jo essunkin!

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.