lauantai 10. helmikuuta 2018

Mystiikkaa kantapään kautta

Pienenä pidin sellaisia ämpärissä tehtyjä jäälyhtyjä suorastaan mystisinä. Miten ihmeessä jäästä voi tehdä lyhdyn ja miten ihmeessä se kolo kynttilää varten tehdään? Isompana ymmärsin (tai ehkä minulle selitettiin), että yleensä se kolo tehdään siten, ettei veden anneta jäätyä ämpäriin kokonaan, vaan lyhty irrotetaan muotistaan ennen, kuin vesi ehtii jäätyä kokonaan. No, ei siis mitään mystiikkaa, mutta hienoja jäälyhdyt ovat silti ja edelleen. En vaan koskaan ollut tehnyt sellaisia itse. 
En tarkalleen muista, missä blogissa näin ensimmäistä kertaa jäälyhtyjä, joiden sisään oli jäädytetty tuppaaneja, mutta ne vasta saivatkin minut huokaisemaan ihastuksesta! Tuollaisia pitää joskus kokeilla! Viime sunnuntaina pistin vihdoin tuulemaan ja ostin kaupasta tulppaaneja lyhtyjä varten. Koska en raaskinut jäädyttää kaikkia kukkia, päätin tehdä toisen lyhdyn silkkipaperikoristein. 

Vihdoin pääsin kokeilemaan - vaan onko se sittenkään lyhty?

Opin lyhtyjä tehdessä monta asiaa kantapään kautta. Tulppaanit oli helppo kiinnittää ämpärin reunoihin pyykkipojilla. Ne pysyivät napakasti, mutta niitä pystyi hieman liikuttelemaan. Vaikka melko kiinni olevat tulppaanit ovat kauniita maljakossa, kannattaa lyhtyihin käyttää ehkä hieman räjähtäneempiä kukkia, sillä silloin kukinnot tulevat paremmin esiin jään seassa. Kannattaa myös tarkistaa, että ämpäriä vasten ovat kukat, eivätkä lehdet peitä niitä. 

Minusta hieman halkeilevat jääkuviot tuovat lyhtyyn omaa kauneuttaan. 

Myös silkkipaperilyhtyä tehdessä tuli sekä onnistumisia että epäonnistumisia. Ajattelin ensin raidallista lyhtyä, mutta kevyet paperi lähtivät tietysti kelluskelemaan veden myötä. Ne olisikin kannattanut kiinnittää ämpäriin teipillä, jos olisi mielinyt raidallista lopputulosta. Onneksi myös vapaampi asetelma kelpasi minulle yhtä hyvin. Lisäksi seuraavalla kerralla tarkistan silkkipaperien värinpitävyyden. Käytin kahta erilaista paperia, joista toiset oli ostettu joskus mahdollisesti 90-luvulla ja toiset muutama vuosi sitten. No, yllättäen ysäripaperit pitivät värinsä, mutta uudet silkkipaperit pääsitivät kaiken värinsä veteen. Aika hauska efekti tästäkin syntyi, kun vihreät ja turkoosit väriaineet levisivät ämpäriin ja asettuivat lyhdyn yläosaan, mutta olisin kyllä toivonut, että kaikki väri olisi pysynyt papereissa. Täytyy selvittää, onko enää olemassa parempia silkkipapereita kuin nuo väriä päästävät. 

Lähikuva silkkipaperijäälyhdystä. Etualalla näkyy himmeänä valkoisia silkkipaperisuikaleita, jotka ovat päästäneet värinsä veteen. 

Ja noooh, oikeastaan en edelleenkään  tarkalleen ottaen ole tehnyt jäälyhtyjä. Sunnuntai iltapäivä ei ole kaikkein otollisin aika tehdä näitä, sillä jäätymiseen meni juuri sen verran aikaa, että lyhdyt olisivat olleet valmiita ehkä joskus aamuyöllä. Minun piti laittaa töistä tekstaria kotiin, että ottakaa lyhdyt sulamaan ja irrottakaa ne, mutta enpä muistanut. Niinpä minua kotiin palatessani odottivat umpeen jäätyneet ämpärit. Onneksi nuo "jääveistokset", joiksi niitä nyt kutsun, ovat kauniita ilman kynttilääkin. Ehkä vielä opin. 

Rapunpielen koristeet: jääveistokset, helmikuusenoksat ja lumiukko. 

Oletko sinä joskus tehnyt jäälyhtyjä? Onnistuitko?





12 kommenttia:

  1. Ihania nuo värikkäät "lyhdyt". Kauniita ilman kynttilöitäkin. Olen joskus ajatellut tehdä, mutta kun se jäätymisaika on ongelma.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan jos lyhtyjä tekisi enemmän, oppisi jäätymisnopeuden arvioimaan. Nyt pitäisi kyllä jatkuvasti tarkkailla ja sekin vaikuttaa, kuinka kireä pakkanen sattuu olemaan ja kiristyykö se kenties jäätymisen aikana.

      Poista
  2. Voi miten ihania! Silkkipaperijäälyhty on minulle ihan uusi tuttavuus. Itse olen jäädyttänyt ruusuja pakasterasioissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusut pakasterasioissa kuulostavat ihanilta! Silkkipaperi oli ihan oma keksintöni, kerrankin!

      Poista
  3. Hihi, tulihan niistä nättejä! Meillä tehtiin näitä aina, kun olin lapsi, ja yritin usein koristella kaiken maailman esineillä, mutta se harvemmin onnistui. Perusjäälyhdyt kuitenkin syntyivät aika rutiinilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuli kyllä nättejä, vaikka itse sanonkin. Ehkä minäkin joskus opettelen kunnon jäälyhdynteon salat.

      Poista
  4. Kauniita ovat! Voi kun tulisi vielä pakkanen, haluaisin minäkin kokeilla tulppaanilyhtyä!
    VE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivotaan, että talvi vielä pysyy ja pakkanen paukkuu!

      Poista
  5. Hienoja lyhtyjä, ei kun veistoksia! :) Tein myös viime viikkojen kovilla pakkasilla jäälyhtyjä, ja osa jäätyi umpeen. Sain umpeen jäätyneisiin lyhtyihin kuitenkin kynttilän mentävät aukot siten että keitin kuumaa vettä ja kaadoin sen lyhdyn keskelle. Tämä jippo toimi ainakin mun lyhdyissä!

    -Ruut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tuota kiehuvaa vettä olisi voinut kokeilla! Tai mikei edelleen.

      Poista
  6. Nämä ovat niin kauniita! Olen itsekin monasti ihaillut!

    VastaaPoista
  7. Eivätkö olekin! Näitä täytyy kyllä jatkossa tehdä aina kun sää sallii.

    VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.