lauantai 31. maaliskuuta 2018

Kuinka teen väriviiriäisen munia

Huomenna on jo ensimmäinen pääsiäispäivä. Minulla on ollut tapana koristella pääsiäiseksi vasta näin lauantaina, eivätkä koristeet ole vielä paikoillaan. Huomiseksi ehtii vielä myös tekemään muutamia väriviiriäisenmunia, jos joku askartelukauppa sattuu olemaan auki tai kaapista löytyy valmiiksi styrox-munia ja huovutusvillaa. Ja tietysti myös muiden materiaalien päälle voi huovuttaa, vaikka yllätysmunien sisusten päälle, kuten minulle vinkattiin instagramissa. Väriviiriäisen munien ohje löytyy tiivistettynä myös instasta (@karkkis_karkkinen), mutta laitan sen myös tänne pienten lisäselitysten kera. 


1. Tarvitset huovutusvillaa, huovutusneulan ja pehmeitä styroxmunia. Massapallomunat eivät sovellu ainakaan neulahuovutukseen. Märkähuovutuksesta en tiedä. Huovutusneula on siis erityinen neula, jonka terässä on koukkuja, jotka huovuttavat villaa, kun sillä pistelee. 


2. Ota pieni määrä villaa ja kiedo se kevyesti munan ympärille. Yllättävän pieni määrä villaa riittää peittämään koko munan. Villaa voi tarvittaessa lisätä, jos valkoinen paistaa liikaa läpi. 


3. Töki koko munan pinta läpi tälviisii, niin, että pinta tasoittuu ja villa tarttuu joka puolelta munan pintaan. 


4. Tässä valmis pohjaväri. Sen ei tarvitse olla ihan hirveän tiiviisti kiinni, sillä munaa vielä huovutetaan lisää, kun laitetaan koristeet ja märkähuovutetaan pinta. 


5. Huovuta pinnalle koristeet. Vain mielikuvitus on rajana! Koristelun voi tehdä myös vasta märkähuovutuksen jälkeen ja näin teinkin osan koristeiden kohdalla. Valitettavasti en saanut videota toimimaan, se löytyy instan puolelta. 


6. Valmiit koristeet! Tästä jo näkee, että koristeiden lisääminen on tiivistänyt koko munan pintaa. Välillä olen tasoittanut myös keltaisia alueita lisää. Joskus olen lopettanut homman jo tähän, mutta jos haluaa munista vielä sileäpintaisempia ja villasta kunnolla huopunutta, kannattaa munat vielä märkähuovuttaa. 


7. Tässä vaiheessa voi ottaa vaikka taaperon mukaan! Huovutusneulan uskoisin vasta reilusta vanhemman lapsen käyttöön. Bonsku jaksoi hyvin lotrata munilla, vedellä ja saippualla. Saippuana on hyvä käyttää marseillesaippuaa. 8. Kovasta innosta ja yrityksestä huolimatta Bonsku ei ollut kovin tehokas huovuttaja. Villan pintaan kannattaa hieroa ihan reilusta saippuaa ja lämmintä vettä. Koristeet saattavat tässä kohtaa hieman liikkua pois paikoiltaan, joten neulahuovutin niitä välillä paremmin kiinni. Lopuksi huuhdellaan saippuat pois ja laitetaan munat kuivumaan. Kuivuvat nopsaan vaikka patterin päällä. 


 9. Ja valmista! Minua ei haittaa, vaikka pinta ei ole ihan täydellisen sileä. Huolellisella märkähuovutuksella senkin saisi aikaan, mutta eipä sillä ole hirveästi väliä. Näihin jää koukkuun!


10. Laita väriviiriäisen munat esille ja iloitse pääsiäisestä!

6 kommenttia:

 1. Mainio ohje! Täytyypä laittaa muistiin.
  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Näiden tekeminen on suorastaan terapeuttista!

   Poista
 2. Kaivankin nyt esiin aikaisemmin saamani väriviiriäisen munat ja toivon jonain päivänä saavani niitä vielä lisääkin. Ne ovat parhaat ja rakkaimmat pääsiäiskoristeeni.


  Mumi

  VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.