maanantai 19. maaliskuuta 2018

Veri nais - veriappelsiinipiirakka

Veriappelsiinien väri tuntuu aina olevan yllätys. Välillä saa vaaleita yksilöitä ja välillä näitä upeita tummia. Minusta ei mene aina edes lajikkeen mukaan. 

Minä olen ottanut veriappelsiinisesongista kaiken irti sen jälkeen, kun havaitsin instagramissa tämän hedelmän olemassa olon. Moni seuraamani instagram-tili on mennyt veriappelsiineista aivan sekaisin. Eikä suotta, sillä niiden maku on sopiva yhdistelmä kirpeyttä, happoa ja makeutta, niiden kuori irtoaa helpommin kuin tavallisten appelsiinien ja ovat ne myös hienon näköisiä. Sen lisäksi, että olen popsinut niitä sellaisenaan, olen käyttänyt niitä mm. kalaruoassa ja smoothieissa. Nyt kuulemma sesonki alkaa vedellä viimeisiään, mutta ilokseni nyt veriappelsiineja on ilmestynyt myös torin hedelmäkojuihin ja sopivan edulliseen hintaan. Niinpä olen hamstrannut niitä kotiin aina vaan. 
Rakastan kaikkia sitrushedelmiä ja kokeiltuani Maku-lehden helppoa lemon curdia päätin kokeilla tehdä samalla reseptillä myös veriappelsiinitahnaa. Nooh, en ollut täysin tyytyväinen lopputulokseen. Siinä missä sitruunatahnasta tuli täydellisen kirpeää ja makeaa, latistui miedomman veriappelsiinin maku liikaa ja makeutuksena käytetyn hunajan maku puski läpi. Minua hieman harmitti ja lisäksi pohdin, mihin ihmeessä käyttäisin ison purkillisen curdia, josta en edes oikein pidä. Päätin kokeilla tehdä siitä piirakan, sillä se varmaankin tulisi syötyä - ja yllätin itseni onnistumalla erinomaisesti!

Jahas, ei onnistu blogikuvat enää ollenkaan ilman pieniä apukäsiä. Onneksi Bonsku sopii väreihin.
Piirakkapohjana käytin Erikoisen hyvää -blogista löytämääni kurpitsapiirakan pohjaa. Muuten pohja onnistui hyvin, mutta maku jäi varsin miedoksi. Ehkä jokin hieman voimakkaamman makuinen pohja sopisi paremmin. Piiraaseen käy kuitenkin oikeastaan mikä vain ohut piirakkapohja, vaikka kaupan valmispohja.

Veriappelsiinitahnasta tuli yllättävän hailua, sitruunaisesta taas todella keltaista. Ehkä mehua oli suhteessa enemmän. 

Sitruuna- tai veriappelsiinitahna ja piirakka

  • 2-3 sitruunaa tai 2 pienehköä veriappelsiinia
  • 3 munaa
  • (1 keltuainen, jos et ole laiska, kuten minä)
  • Reilu 1 rkl hunajaa (alkuperäisessä 1,5 dl, mikä mielestäni liikaa)
  • 3/4 tl kardemummaa
  • (1/2 tl kurkumaa, itse en laittanut)
  • 75 g voita

  • Haluamasi piirakkapohja tai - taikina


1. Pese sitruunat tai veriappelsiinit. Raasta yhden kuoret ja purista mehut.

2. Vatkaa muna rikki. Halutessasi voit lisätä myös yhden ylimääräisen keltuaisen. Se varmaankin tuo lisäväriä ja sakeuttaa rakennetta, mutta ilmankin mielestäni pärjää. 

3. Yhdistä kattilassa mehu, kuoriraaste, munat, (keltuainen), hunaja ja mausteet. Kuumenna lähes kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. 

4. Keitä hetki keskilämmöllä edelleen sekoittaen, kunnes seos muuttuu kiisselimäisen sakeaksi. Jos käytät tahnan piirakkaan, seos saa jäädä vähän löysemmäksi.

5. Nosta kattila levyltä. Sekoita joukkoon paloiteltu voi. Anna jäähtyä, purkita ja siirrä tahna jääkaappiin. Jääkaapissa tahna jähmettyy sopivaksi. 

Ilman koristuksia piirakka näytti hieman turhankin rustiikkiselta. 

6. Jos käytät tahnan piirakkaan, tee haluamasi piirakkapohja ja kypsennä sitä hetki ilman täytettä. Kun pohja on vähän kypsynyt, levitä päälle sitruuna- tai veriappelsiinitahna. Kypsennä vielä 15-20 minuuttia noin 175 asteessa, kunnes tahna on jähmettynyt sopivasti. Anna jäähtyä ja nauti kylmänä. 


Veriappelsiiniviipaleet toivat piiraaseen sopivasti lisäväriä ja myös -makua, sillä tuore hedelmä sopi hienosti makean täytteen vastapainoksi. 

Piirakassa veriappelsiinin maku oli tiivistynyt paistuessaan sopivaksi ja täyte oli sopivan jämäkkää. Ehkä en keittänyt tahnaa aivan riittävän kauan alunperinkään, joten maku tasoittui vasta uunissa. Toisaalta, jos olisin onnistunut tahnassa, olisi piirakka jäänyt kehittämättä! Tuore veriappelsiini toi mukavasti lisäraikkautta ja -väriä piirakkaan. Vaikka käyttämieni appelsiinien mehu oli aivan tummanpunaista, vaalensivat munat täytteen oranssiksi. En sitten tiedä, mistä jenkkireseptien pinkit veriappelsiinipiiraat saavat värinsä.

Eipä uskoisi, miten vähän tätä piirasta on makeutettu! Vain hieman hunajaa täytteessä ja ripaus kookossokeria pohjassa. Herkkua silti! 

Jos veriappelsiineja vielä riittää parin viikon päästä, niin tämä olisi kyllä aikä täydellinen pääsiäisjälkiruoka. Myös muut perhe tykkäsi, ei ainoastaan minä sitrushullu. Suosittelen!

Ja viimeisenä Bonskun tulkinta sanonnasta "viimeistä murua myöten"...

6 kommenttia:

  1. Tulipa piirakasta kaunis erityisesti kun laittoi viipaleet päälle. Veriappelsiini on kieltämättä hienon värinen.
    Olen itsekin sitrusten ystävä, mutta veriappelsiineja ostan harvoin.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ilman appelsiiniviipaleita piirakka näytti vähän turhankin rustiikilta. Veriappelsiineja ei ehkä aiempina vuosina ole niin mainistettukaan.

      Poista
  2. Kaunis, ja varmasti myös herkullinen. Hauskaa loppuviikkoa Karkkis! :)

    -Ruut

    VastaaPoista
  3. Oooh, miten kaunis!
    Nuo viipaleet tosiaan kyllä kruunaa tuon.

    Mulle veriappelsiini on jäänyt vähän vieraaksi, jotenkin sitä ei ikinä vaan tule ostettua. Täytyy ehkä kurkkia lähikaupan hyllyt tai nuo mainitsemasi torikojut, josko vielä löytyisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ehdit vielä päästä veriappelsiinin makuun! Ja ensi vuonna viimeistään sitten. :)

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.