tiistai 1. toukokuuta 2018

Yrjö kuuluu vappuun

Ihanan överivappukakku. Resepti lopussa!

Lapsikin sen tietää, että vappuaaton ja vapunpäivän välisenä yöllä kello neljä kuuluu oksentaa. Näin myös Bonsku oli sisäistänyt vapun syvimmän olemuksen ja vappusuunnitelmamme menivät hieman uusiksi. Ymmärrettävästi ystäväperhe lapsineen ei sitten päässytkään meille kylään. Tämä kevät on ollut vähän tällaista sairasteluputkea, onneksi ei tosin kovin pahoja tauteja ole osunut. Ja onneksi sitten perhepiirissäkin oli kiva viettää vappua, vaikka harmitti todella paljon.


Vappupöytä kolmelle. Tai neljälle, jos Mehlo lasketaan ja viidelle, jos Yrjö lasketaan.

Olin suunnitellut tarjoavani vieraille hamurilaisbuffetin eli sämpylät ja pihvit kullekin oman maun mukaan tilpehööreineen. Taikinan ehdin tehdä kylmäkohoamaan jääkaappiin jo ennen kuin yrjö ehti kylään. Nyt söimme saman tarjoilun vähän pienemmällä porukalla. Pöydässä oli itse tehtyä pikamajoneesia (suosittelen, ihan superhelppoa!), ketsuppia, sinappia, cheddaria, tomaattia, kurkkua, salaattia ja avokadoa. Lisukkeeksi tein vatsaystävällistä coleslawta jäävuorisalaatista (kaali on liian kovaa tavaraa meidän vatsoille) ja paistoin Pirkan valmiita ranskiksia, tavallisia ja bataattisia. Yllättäen tavalliset maustetut veivätkin voiton, vaikka ravintolassa bataattiranskikset ovatkin yleensä herkkua. Ehkä kotiuuni ei ole niille paras ympäristö.


Osa tilpehööreistä. Taustalla oleva coleslaw on tehty muuten tällä reseptillä, mutta kaalin sijaan on käytetty jäävuorisalaattia. Niin, ja majoneesi on itse tehtyä, koska se on niin helppoa!
Hampurilaissämpylät onnistuvat pomminvarmasti monta vuotta sitten Minnalta bongartulla reseptillä. Toimii myös yön yli jääkaapissa kohottaen! Toisen kohotuksen tein sitten lämpimässä. 




En jaksanut panostaa koristeisiin kovin paljon, vaikka olin ajatellut laittavani ilmapalloja ja serpentiiniä. Sen verran flaati olo oli itselläkin, tosin enemmän katkonaisesta yöstä ja raskaudesta johtuen. Onneksi minulla on Marimekon ihana Kehäkukka-kangas pöytäliinaksi, joka sulostutti myös 30-vuotisjuhlien kattausta. Pienellä vaivalla saa nättiä! Ja kauniit ja värikkäät astiat tietysti kruunaavat vappupöydän.

 Minun hampurilaiseni välissä on tomaattia, paljon majoneesia, avokadoa, salaattia, ihan ripaus ketsuppia ja sinappia sekä cheddaria. 

Illalla tulivat vielä käymään vanhempani, jotka tulivat Turkuun huomista hoitopäivää varten. Heille tarjosin vieraille tehtyä kakkua. Kakun resepti on uusimmasta Maku-lehdestä ja kansikuva oli niin houkutteleva, että oli pakko heti taas kokeilla. Lisäksi rahkapohjainen kakku oli vähän "juustokakun viistoon" näin raskausaikana. Päätin myös repäistä ja tein koristeeksi tulleet marengit itse parista ylijäämävalkuiaisesta. Yleensä marengit eivät ole onnistuneet meidän uunillamme ollenkaan. Liian terävä ylälämpö polttaa pinnan ja jos taas marengit laittaa liian alas, palaa pohja. Välillä taas marengit ovat muuttuneet uunissamme oudon kupliviksi. Tällä kertaa päätin vielä kokeilla sammuttaa uunin heti ensimmäisen 10 minuutin jälkeen ja tämä toimi! Marengeista tuli ihan täydellisiä ja vielä sopivan tahmeita sisältä.

Kakkua ja skumppaa. Elefanttiskumppa on saanut lempinimensä etiketin hassusta norsusta. 

Vapun kruunasi vielä paljon kehuttu alkoholiton "elefanttiskumppa" eli Barrels and drums -alkoholiton kuohuviini. En juurikaan käytä alkoholia, mutta raikasta kuohuviiniä minun on raskausaikana aina välillä tehnyt mieli. Se sopi mainiosti mustaherukkaisen rahkakakun pariksi, eikä ollut ollenkaan niin mehumaisen makea kuin moni muu alkoholiton kuohari. Ja ensimmäinen maku, jonka maistoin, oli selvä päärynä. Ja kappas, myöhemmin luin että sitä kuvailtiin kypsän päärynäiseksi! Ehkä voisin ruveta viiniharrastajaksi?

Kakun kerrokset onnistuivat hyvin. 
Mustaherukka-rahkakakku

Pohja:
  • 200 g digestivejä
  • 75 g voita


Täyte:
  •  1 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 500 g maitorahkaa
  • 2 dl (tai maun mukaan) tomusokeria
  • 2 tl limen kuoriraastetta


Lisäksi limettitäytteeseen:
  • 4 liivatelehteä
  • 2 rkl limettimehua


Mustaherukkatäytteeseen:
  • 200 g mustaherukoita (ota ajoissa sulamaan)
  • 5 liivatelehteä
  • 2 rlk limettimehua

Koristeeksi suklaaseen ja strösseleihin dipattuja marenkeja ja vaahtokarkkeja


1. Öljyä ja vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit, sulata voi ja yhdistä. Painele keksipohja vuokaan. 

2. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita rahka, sokeri ja limeraaste. Minä lisäsin sokeria vähemmän kuin ohjeessa, niin, että maku oli sopivan hapan. Kääntele rahkaseos vaniljavaahtoon. Jaa täyte kahteen kulhoon. 

3. Laita liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi. Puristele kuivaksi. Kuumenna limettimehu kiehuvaksi ja sekoita liivatteet siihen. Kaada liivate ohuena nauhana puolikkaan täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada vaalea täyte  keksipohjan päälle ja nosta kakku puoleksi tunniksi jääkaappiin. 

4. Sulata ja soseuta mustaherukat. Minulla jäi turhan jäisiksi, joten liivate hieman paakkuuntui. Valmistele liivatelehdet ja limemehu samoin kuin edellä ja sekoita täytteeseen. Kaada mustaherukkatäyte limetäytteen päälle. 

5. Anna kakun hyytyä yön yli. Koristele esimerkiksi suklaaseen ja strösseleihin dipatuilla vaahtiksilla ja marengeilla. 


Ihan mainio vappu siis, etenkin kun vaikuttaa vahvasti siltä, ettei Bonskulla ollutkaan vatsatautia vaan kyse oli yksittäisestä tapauksesta. Toivottavasti. Kaikkein mieluiten tietysti olisimme viettäneet vapun terveinä ja ystävien seurassa, mutta välillä pitää soveltaa.

Hauskaa arjen jatkoa tähän vapun perään!

4 kommenttia:

  1. Kakku oli kaunis ja maukas ja coleslaw raikasta. Olimme onnekkaat "varavieraat".

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olitte oikein hyvät varavieraat. Vaikka vähän kyllä harmitti, että tuli peruttua varsinaiset vieraat "turhaan".

      Poista
  2. Kuulostaapa hyvältä tuo kakku, täytyykin laittaa resepti talteen! :)

    Meillä yrjö tuli kylään kutsumatta eilen, kun mies vietti koko oikeastaan koko päivän pönttöä halaillen. Nyt onneksi näyttäisi siltä, että itse säästyin. Jos jotain todella inhoan, niin tuota tautia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakku oli tosi raikasta ja hyvää!

      Yyyh, oksennustauti on kyllä ikävä niin lapsella kuin aikuisella! Toivottavasti säästyit taudilta!

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.