perjantai 23. marraskuuta 2018

Joulupuoti piilossa keskellä kaikkea

Hauskat tonttulakit kutsuvat joulupuotiin. Kun muutimme tähän naapurustoon, oli päärakennus ihan rempallaan. Nyt sitä on kunnostettu perinteitä kunnioittaen. 

Aivan meidän lähellämme (tässä "vanhassa" kodissa) sijaitsee yksi Turun vanhimmista taloista, Iso-Puolalan talo. Talo on yli 240-vuotias ja se on selvinnyt aikanaan Turun palosta. Kun muutimme Puolalan puiston laidalle vuonna 2011, oli Iso-Puolalan talo melko ränsistyneen näköinen, graffitein koristeltu, mutta tietysti myös kiehtova rakennus. Olisikohan silloin siinä viellä sijainnut kaupungin viheryksikön taukotilat, kuten google tietää kertoa. Nyt sen on jo muutaman vuoden omistanut Rakennusperinteen ystävät ry ja kasvojenkohotus on ollut huikaiseva. Joka vuosi pihapiirin ja talojen kunnostus näkyy upeasti. Ja mikä parasta: tätä kaikkea pääsee katsomaan ja samalla käymään tunnelmallisessa joulupuodissa!


Päärakennus. Kesällä pihapiirissä esitettiin Vaahteramäen Eemeliä. Mikä voisi olla parempi paikka näytelmälle?


Kaunis sali, jossa voi hörppiä kahvinsa kuvitellen itsensä jonnekin vuosisadan tai parin taakse. Ainakin melkein. 

Bonsku huomasi puistokerho matkalla suuret tonttulakit heti, kun ne ilmestyivät Iso-Puolalan pihapiirin liepeille. Kävimmekin heti katsastamassa paikat. Päärakennuksessa on tunnelmallinen kahvila. Samalla voi ihastella huolella entisöityjä tapetteja ja kuvitella itsensä vanhanajan tunnelmaan. Tällä kertaa emme pysähtyneet kahvilla, mutta täytyy vielä jonain päivänä ehdottomasti niin tehdä, rakastaahan Bonskukin kahviloita. Päärakennuksessa on myös rakennusperinteen ystävien pieni puoti, jossa tarjolla on sekä perinnerakentamiseen liittyviä julkaisuja ja tarvikkeita että kekseliäitä käsityötuotteita. Sieltä saa muun muassa vanhanajan ikkunateippiä, jolla ajattelin käsitellä myös uuden kodin ikkunat talvea vasten. Henkilökunnalta voi kysyä talon historiasta ja minäkin kuuntelin sivukorvalla historiaa siitä, miten rakennus on aikanaan siirretty nykyiselle paikalleen jostain kauempaa maaseudulta. 

Hihi, jos meidän uudessa kodissa on tarvetta ovistopparille, niin tiedän mistä ostan!

Kahvilan valikoimaa. Pitää tuoda Bonsku tänne kahville! Tai siis mehulle. 
Pienemmässä puurakennuksessa on varsinainen joulupuoti kahdessa kerroksessa. Kellaritilassa on myytävänä aivan ihania luonnonmateriaaleista tehtyjä kransseja ja muita koristeita. Ostin viime vuonna oveemme sellaisen joulukoristeeksi. Vielä syvemmältä kellarin uumenista löytyi myös salainen asukki, joka viehätti kovasti ainakin Bonskua: talossa asuu näemmä ainakin tonttu! 

Puoti pullollaan toinen toistaan taidokkaampia kransseja. Minä ihastuin erityisesti puolukanvarvuista tehtyyn. 

Kellarin salainen asukki. Voi että Bonskusta oli jännää!
Yläkerrassa on suloinen puoti, jossa on myynnissä vanhaa pientavaraa ja antiikkia joulukoristeista astioihin ja leluihin. Bonskua viehättivät erityisesti vanhat junat ja autot, minä taas ihastelin hassuja vieteriapinoita. Teki mieli ostaa jokin vanha joulukoriste, mutta en uskaltanut vielä ennen muuttoa. Ehkä sitten suoraan kuuseen uuteen kotiin lähempänä joulua. Muutama vuosi sitten tein vanhoihin leivosvuokiin kynttilöitä. Iso-Puolalan vintistä saisi näköjään niitäkin. 

Yläkerran kimaleleva joulupuoti. 

Vanhoja leluja. Bonskua kiehtoi kulkuneuvojen lisäksi viewmaster. 

Keittiötavaroita. Täällä sai arvailla vastauksia Bonskun esittämiin kysymyksiin. "Mikä tää on? Mikä tää on?" Ööö...

Joulupuoti on auki torstaista sunnuntaihin ja viikonloppuisin on lisäksi auki liiteri, josta voi ostaa kuulemma käsitöitä. Kävin siellä viime vuonna, mutta en nyt millään muista millaisia käsitöitä. Se teidän turkulaisten ja Turussa vierailevien pitää itse selvittää. Suosittelen todella piipahtamaan puodissa! Ja tämä on ihan kaupaton yheistyö, kuten aina. Vaikka Iso-Puolala on aivan keskustassa, sinne ei välttämättä tule vahingossa eksyttyä, ellei oma reitti kulje puiston läpi. 

Ihania pinkkejä kuusenkoristeita! 

Mikä on sinun suosikki joulupuotisi? Ihan mistä päin Suomea vaan!

10 kommenttia:

  1. Vou, en ollut kuullutkaan tästä aiemmin! Hyvä, että kirjoitit, ja hyvä, että tulin lukeneeksi. Tuollahan täytyy käydä. :D

    Tuorlan majatalon puoti on kiva, myös joulun aikaan. Se tulee aina ensimmäiseksi mieleen, kun alan miettiä joulupuoteja. Eiköhän se siis ole suosikkini. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, niinpä, hyvä että kirjoitin! Ajattelin, ettei tämä olisi välttämättä kaikilla turkulaisillakaan tiedossa, sillä kovin monta vuotta joulupuotia ei edes ole ollut ja aluksi aika pienimuotoisena.

      Poista
  2. Oi miten ihana paikka!

    Omia lemppareitani ovat täällä Lappeenrannassa sijaitsevat Pulsan asema maaseudulla kaupungin ulkopuolella (vanhassa asemarakennuksessa on ihana kahvila ja sievä sisustuspuoti) ja keskustassa sijaitseva Sisustus K ja K - vanhan ajan sisustuskauppa, jos on kaikkea sievää ja vaaleaa, jouluisin erityisen hieno valikoima lasisia kuusenkoristeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen katsellut kuvia Pulsan asemalta ja näyttää tosiaan ihanalta.

      Poista
  3. Onpas tuolla kaunista ja houkuttelevia tavaroita. Olen käynyt kesällä, mutta silloin huoneet olivat vain museona. Varmasti ostaisin tuolta jotain jouluksi, vaikka joulutavaraa on vaikka kuinka paljon. Ovistopparia en tarvitse, mutta melkein toivon, että tarvitsisin. Joulupuotisuosikkia en kyllä osaa nimetä. Ehkä se on juuri se, missä satun olemaan.

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa käydä piipahtamassa, vaikka pieni tauko muuttorumban keskellä!

      Poista
  4. Hei kiitos vinkistä, Turussa käydessä tulee aina etsittyä uusia kivoja kahvittelu- ja käyntipaikkoja, mutta tänne en kyllä olisi osannut itse etsiytyä, koskaan ollut kuullutkaan... No nyt on pistetty muistiin, samoin kuin myös Tuorlan puoti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että vinkistä on hyötyä! Tämä on vähän sellainen paikka, että se pitää tietää. Puutarhakadulla on kyllä kyltit, mutta helposti jää huomaamatta.

      Poista
  5. On hieno paikka. Olen käynyt monesti, kun vierailen Turussa, ja varmasti tänäkin jouluna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Tuo on kyllä täydellinen paikka joulupuodille!

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.