sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Tulikoe

Entinen sekatavarakori pääsi uudessa kodissa varsinaiseen käyttötarkoitukseensa klapikoriksi. Se on perinteisyydessään mielestäni kaunis ja yksinkertainen, kuten kakluunikin.

Muutimme sopivaan aikaan asumaan sähkölämmitteiseen puutaloon. Kovat pakkaset alkoivat miltei heti muutettuamme, joten lämmitysjärjestelmä joutui kunnon tulikokeeseen. Eipähän tule järkytyksenä jatkossa sähkölasku. Aiemmassa kodissa patterit olivat vesikiertoiset ja jokin aika sitten taloyhtiö oli siirtynyt kaukolämpöön. Sähkölaskumme olivat siis melko mitättömät. Nyt olemme seuranneet jännityksellä paitsi sähkönkulutusta, myös yleistä kodin lämmönpitävyyttä. Nyt näyttäisi siltä, että jäädään vahvasti plussan puolelle (pun intended).

Tuli rätisee iloisesti. Päälämmitykseksi tästä ei meillä olisi, mutta tukee nyt kylminä päivinä hyvin. 

Pääasiallinen lämmitysmuoto kodissamme on tosiaan sähkö. Kellarikerroksessa on lattialämmitys, keskikerroksessa ja yläkerrassa kussakin yksi lämpöpatteri lisäksi. Keskikerroksen patteri on keittiössä ja yläkerran patteri on Bonskun huoneessa. Olohuoneessa olisi paikat pattereille, mutta nyt näyttää lupaavalta, ettei niitä tarvita. Kellarikerroksen lattialämmitys tuntuu riittävän muihinkin kerroksiin. Nyt kun mittarissa on vajaat - 20 astetta, on aavistuksen viileä, mutta ei kuitenkaan kylmä. Lämpö on ollut melko tasaiset 21 astetta. Minusta täällä on jopa tasaisempi lämpö kuin vanhassa kodissa, joka oli melko vetoisa. Nyt ulkoseinää on vähemmän ja ikkunat on tilkitty paremmin.

Ja on se kauniskin!

Nyt kylmimpinä päivinä olemme lämmittäneet myös kakluunia. Tiedän, ettei puun polttaminen ole täysin ongelmatonta, mutta talvipakkasille varmasti hyvä lisälämmöntuoja sähkön rinnalla. Ja onhan se kauniskin! Kakluunimme ei ole kruusattu ja koristeltu, kuten jugendhuoneistojen kakluunit, mutta pidän sen eleettömyydestä. Siinä ei ole mitään liikaa ja toisaalta juuri sopivasti. Suuret kaakelit ovat tyylikkäät. Konkreettisen lämmön lisäksi se lämmittää myös sisustajan sydäntä. Keittiössä on myös puuhella, mutta sitä emme ole lämmittäneet. Toki jos nyt oikein kylmenisi, mutta nyt se palvelee paremmin laskutilana.

Keittiön puuhellaa emme ole polttaneet, vaikka se olisi mahdollista. Nyt se toimii lisätasona. 

Ykstyiskohdat ilahduttavat silmää. 

Suunnitelmissa on jossain vaiheessa asentaa ilmalämpöpumppu. Vaikka tuntuu siltä, että lämmityskustannukset ovat nytkin kohtuulliset, voisi se silti olle kestävämpi ja ekologisempi vaihtoehto pitkällä aikavälillä. Ehkä silloin voisi luopua kokonaan sähköpattereista ja nipistää vielä hieman alakerran lattialämmityksestä. Märkätilojen vuoksi siitä ei kuitenkaan voi kokonaan luopua. Vaikka sähkönkulutus vaikuttaa pysyvän kohtuullisena, pyrimme silti kiinnittämään kulutukseen huomiota lämmityksen lisäksi muissa asioissa, olen esimerkiksi alentanut pyykkien pesulämpötilaa. Ostimme myös lämpöpumpputekniikalla toimivan kuivausrummun, sillä käsittääkseni sähkölämmitteisessä talossa pyykkien kuivatus sisällä kuluttaa enemmän kuin se. Ulkokuivatus ei ole aina mahdollista. Lisäksi valitsin ekosähkön, joka on ehkä hitusen parempi valinta, vaikka ongelmatonta ei taida tässä maailmassa olla yhtään mikään. 

Tulipas tällä kertaa tällainen oikein käytännönläheinen pohdinta. Jännityksellä odotan, millainen sähkölasku on kesäkuukausina. 

Miten sinä tarkenet näillä pakkasilla? 

8 kommenttia:

  1. Meidän rivitalossa on aina lämmin varsinkin kun siirryttiin kaukolämpöön ja on uusittu ulko-ovat ja ikkunat. Tiivisteet ovat nykyään uskomattoman hyviä ja kestäviä. Avotakkaa ei tule oikein koskaan käytettyä, mutta jos meillä olisi kaakeliuuni niin sen saattaisin pakkasilla sytyttää. Jos ei muuten niin tunnelman vuoksi.

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsena sitä avotakkaa poltettiinkin! Takkailloissa oli tunnelmaa.

      Poista
  2. Oho, huippua, että teillä on kaksi puulämmitteistä systeemiä. Keittiössäkin, ihanaa! Kakluuna on myös kaunis.

    -Ruut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, on kiva kun on kaksi tarvittaessa ja tunnelmaa tuomassa vähintään!

      Poista
  3. Kuvassa näyttää että keittiössänne on puuhella mutta siinä ei ole uunia. Onko näin? Voi ihan odotan, että otat puuhellan haltuusi ja saan täältä blogista vinkkejä miten sillä tehdään ruokaa. Meillä puuhella tuo mukavaa lisälämpöä keittiöön. Sen uuni on täynnä tiiliskiviä, jotka toimivat lämmönvaraajina. Mutta ruokaa en osaa sillä tehdä ja se harmittaa.
    VE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, uunia ei ole. Kääk, tuohan onkin varsinainen haaste! Ehkä pitää kokeilla, kun sytytystaidot paranevat.

      Poista
  4. Oh, ihana tuo puuhella, sekä lämpöä että hyötyä, tai sitten toki lisää laskutilaa. :D

    Ja meillä taretaan hyvin. Kaukolämpö lämmittää ja lisäksi lämmitän takkaa joka toinen päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä hella pääsee joskus käyttöönkin... leivinuuni pääsisi varmemmin!

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.