tiistai 30. huhtikuuta 2019

Vappufiesta

Vuosituhannen vaihteen tienoilla muistan, että koulussa oli aina vappuaattona tarjolla tortilloja. Ne taisivat olla sen ajan trendiruokaa ja kyllä ne maistuivatkin verrattuna moneen muuhun kouluruokaan (näin nirson näkökulmasta). Ehkä siksi ajatukset suuntasivat meksikoon, kun pohdin, mitä syötäisiin vappuna ystäväperheen kanssa. Tosin tällä kertaa pääsimme ehkä hieman lähemmäksi Meksikoa, kuin 90-luvun lopun kouluruokalassa maissi-jauhelihakastikkeen, riisin ja isojen vehnätortillojen kanssa. 

Vappupöytä täynnä väriä.

Yksi suosikki ruokapaikkani Turussa on Taco Nito, josta saa ihania, tuoreista raaka-aineista valmistettuja tacoja. Tähän makumaailmaan halusin meidän omalla vappupöydälläkin pyrkiä ja minusta aika lähelle päästiin. Parhaita tortilloja olisi varmaan saanut itse tekemällä, mutta löysin kaupasta Nuovo progreso -merkkisiä maissitortilloja. Minä pidän enemmän maissitortilloista kuin venhäisistä, niissä on kivempi suutuntuma ja maku. Lämmitin tortillat uunissa 150 asteessa, pistin folion sisään ja pyyhkeen alle. Tuoresalsat ja lihatäytteen tein itse ja vieraat tekivät guacamolen. 

Ainekset näyttävät niin raikkailta jo kuvissakin! Käytin tällä kertaa kirsikkatomaatteja, kun sain hyvällä tarjouksella torilta. 

Parasta meksikolais(tyylisessä) ruoassa on minusta raikkaat maut. Minusta tomaatti, avokado ja lime ovat ihan täydellinen trio. Nykyään siedän myös melko tulista ruokaa, kummasti sitä vaan on tottunut. Olen jopa oppinut tykkäämään korianteristakin näiden kaverina, vaikka ihan joka ruokaan en niitä laita. Tuoresalsaan laitoin tomaattia, sipulia, limen mehun, korianteria, chiliä, suolaa ja pippuria. Lisäksi kokeilin maissisalsaa, johon tuli maissia, acokadoa, limeä, sipulia ja mausteeksi juustokuminaa. En käytä tiettyä reseptiä, vaan saatan vain tarkistaa vähän suhteita eri resepteistä. Jostain syystä Bonsku ei tykkää minun tekemästäni guacamolesta, mutta Taco niton guacamolesta ja nyt tänään syödystä, ystäväni tekemästä guacamolesta kyllä. En tiedä mistä tämä johtuu, reseptiä pitää selvästi kehitellä. 

Tuoresalsat maustoin tulisemmiksi, lapsille oli tarjolla myös chilittömiä täytteitä. Ehkä enemmänkin chiliä olisi saanut olla. 

Tintti yritti kovasti tavoitella kaikkia pöydän antimia. Enkä ihmettele! Hän sai maustamatonta nyhtökanaa, mangoa, maissia ja tomaattia. 
Tacojen päätäytteeksi tein nyhtökanaa. Jostain syystä en ole vielä koskaan tehnyt nyhtö-yhtään mitään (paitsi kaupan valmista nyhtökauraa), joten jo oli aikakin. Taidan olla ainakin viitisen vuotta ajastani jäljessä. Ja kyllä olikin helppoa! Tein marinadin tämän ohjeen mukaan, heitin kanan koipileikkeet uuniin ja kolmen tunnin päästä sieltä tuli ulos täydellinen taco-täyte. Ai niin, en käyttänyt lainkaan BBQ-kastiketta, mutta lisäsin pari tippaa savuaromia. Tacot toimisivat hyvin myös kasvistäytteellä, mutta juhlissa teen mielelläni liharuokia ja arjessa sitten vegempää. 

Aina tulee liikaa täytettä! Mutta olen kyllä oppinut melko taitavaksi tacon syöjäksi, kun otan  melkein aina Taco Nitossa niitä, enkä esimerkiksi burritoa. 

Tacojen syöminen oli hauskan ohjelmallista, kun jokainen sai täyttää tacojaan haluamillaan täytteillä Tuoresalsojen, guacamolen ja nyhtökanan lisäksi pöydässä oli ihan pilkottua tomaattia, mangoa, paprikaa, mustapapuja ja ranskankermaa. Tacojen kaverina oli vielä salaattia ja jälkkäriksi vieraat toivat munkit. Minä olin kokeillut tehdä simaa hapanjuurella, mutta se ei ollut käynyt ihan vielä tarpeeksi. Kyllä sitä silti yhden lasillisen joi. 

Jälkkäriksi perinteistä vappumeininkiä ja vuoden ensimmäiset mansikat. 


Tyylikästä vappukoristelua. 

Vappuaatto oli hauska ja vauhtia riitti pienillä pojilla. Nyt on talo täynnä serpeentiiniä, kun neljä pientä poikaa on niitä kukin omilla taidoillaan levittänyt ympäriinsä, kuka sitomalla porraskaiteeseen ja kuka syömällä. Lasten myötä vappu on kyllä juhla, jonka hauskuusaste on noussut roimasti! 

Hups, meillä on vielä pääsiäiskoristeetkin!

Hyvää vappua! Miten sinä vietät vappua?

9 kommenttia:

  1. Vautsi, miten värikästä! Kaunista ja houkuttelevaa! Tortillat olisivat ihania, mutta en vielä osaa ratkaista paprikan aiheuttamaa ongelmaa. Mutta teidän pöydässänne näyttää kyllä monet asiat tosi hyvältä ilman paprikaa, eli toivoa taitaa sittenkin olla.
    Yleensä jätän vapun juhlinnan aika vähälle, mutta tänään olen menossa brunssille. Rauman vappuja muistelen ilolla, ja niissäkin tärkeintä oli ehdottomasti ihmiset. Hyvää vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paprikaa tosiaan ei ollut kuin erikseen kulhossa tarjolla, jos chiliä ei lasketa. Senkin voi hyvin jättää pois. Eli tortilloja kokeilemaan vaan!

      Oi, Raumalla oli kyllä hauskoja vappuja! Etenkin se viimeinen.

      Poista
  2. Onpa kaunis ja herkullinen vappupöytä, josta näinkin jo välähdyksen eilen. Ja tuo kantoliinakuva on värikkyydessään aivan ihana. Hauskaa vapunpäivää!!!

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä herkullista myös mauiltaan!

      Poista
    2. Kiitos myötävaikuttamisesta tarjoilujen syntymiseen!

      Poista
  3. Oh miten ihanat tortillatarjoilut! Mie olen haaveillut tortillajuhlista, kaikki toisivat erilaisia täytteitä ja tortilloja/vastaavia ja sit maisteltaisiin! Pitää yrittää markkinoida tää ystäville!

    Meillä oli lapsiperheiden vappujuhlat eilen, 10 aikuista ja 10 lasta ja perinteiset vappuherkut nakkeineen ja perunasalaatteineen. Tänään sitten ollaan frisbeegolfattu ja pyöräilty, nyt jos sit vähän pihahommia ja illalla kaupungille perinteiselle 'näyttäytymiselle'

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi kyllä kiva tuollainen nyyttäritarjoilu! Tortilloihin voi upottaaniin monenlaista.

      Teidän juhlat kuulostaa kyllä ihan huipuilta myös!

      Poista
  4. Meillä oli myös kylässä ystäviä, olimme kutsuneet vapun kakkukahveille. Pöydässä oli vegaaneja mokkapaloja (yksi vieras oli vegaani), pitsakiekkoja ja sinun blogistasi bongattu päärynäkääretorttu :) Tein sen ensimmäistä kertaa heti pöytään ja onneksi maku ja muoto onnistuivat hyvin! Laitoin koristeeksi ranskanpastilleja ja tomusokeria. Hyvää vappua! Terv. Vakilukija ulkomailta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa, että päärynäkääretorttu pääsi teidän vappupöytään! Kiva kun jätit kommentin!

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.