tiistai 17. syyskuuta 2019

Muotikas juusto

Huhheijaa, loppukesä ja alkusyksy oli hurjan kiireistä aikaa meidän perheessä. Tai oikeastaan minulla ei ollut sen kummempia kiireitä, mutta miehellä oli ja olen ollut paljon lasten kanssa iltoja ilman toista vanhempaa. Ne ovat sujuneet mukavasti, mutta illan jälkeen en ole kyennyt antamaan blogille yhtään ajatusta. Tai ehkä ajatuksia olenkin ehtinyt antaa, mutta olen uuvahtanut ennen kuin olen päässyt näppiksen ääreen ja päivällä taas hektisinä hetkinä on jäänyt kuvat ottamatta. Onneksi nyt taitaa vähän rauhoittua ja saan toteutettua ne ajatuksissa olleet postausideat. Joskus jotain asiaa on ehkä hyväkin pohtia pitkään ja vasta sitten toteuttaa. Tämä onkin sopiva aasinsilta siihen, että otin vihdoin käyttööni muutama vuosi sitten saamani joululahjan - juustomuotin. 

Juustomuotti, joka ei ole vielä päässyt koskaan käyttöön. 

Ja tässä juhlallisesti ensi kertaa käytössä!

Äitini osti minulle tosiaan jonain jouluna kauniin puisen juustomuotin. Koska pidän kaikenlaisesta kokeilevasta keittiöstä, hän oli ajatellut että miksen kokeilisi kotijuustoakin. Itseasiassa pidän kovasti kotijuustosta, mutta syystä tai toisesta muotti unohtui pyörimään keittiön hyllyille ja laatikoihin, välillä taisi eksyä Bonskun leikkeihinkin. Nyt lopulta muotti pääsi käyttöön, mutta perinteistä juustoa siihen ei vieläkään laitettu. Päätin kokeilla tehdä siinä vegaanista mantelifetaa! En ole ryhtymässä vegaaniksi, mutta Pinterestissä vastaan tulleet manteli- ja pähkinäjuustot ovat olleet mielessä jo pidemmän aikaa ja olen törmännyt ihan suomalaisiinkin resepteihin. Koska kaikenlainen kokeilu on kivaa ja koska pidän kovasti fetasta, sai juustomuotti kunnian olla osana tätä kokeilua. Ja onhan vegaaninen juusto nyt varsin muodikastakin. 

Raaka-aineet. Normaalisti käytän tuoreita sitruunoita, mutta nyt oli tuollaista pulloversiota. Toimi ihan hyvin. 

Mantelijuuston tekeminen oli todella helppoa. Sen kun vaan surautellaan ainekset sekaisin ja sitten laitetaan harson sisään muottiin tai vaikka siivilään valumaan. Lopuksi juuston voi halutessaan paistaa. Vegaaniseen fetaan tulee yksinkertaisuudessaan mantelijauhetta, vettä, sitruunamehua, oliiviöljyä, suolaa ja valkosipulia. Nestettä ainakaan minun fetastani ei juurikaan edes valunut, mutta varmaankin odotus juustomuotissa tiivistää rakennetta. Paistaminen ei ole välttämätöntä, mutta ainakin minusta toi juustoon kivaa makua. Salaatissa se maistui hyvinkin fetamaiselta, mutta ihan pelkältään ei niinkään. Ehkä happamuutta ja kirpeyttä ei ollut tarpeeksi minun makuuni. Hyvää se kyllä oli ja muistutti ehkä enemmän perinteistä kotijuustoa kuin fetaa. Se toi kuitenkin samalla tavalla täyteläisyyttä salaattiin kuin oikea fetakin. Rakenne oli melko mureneva, mikä oli sekä hyvä ettähuono asia. Juusto mureni salaattiin helposti, mutta toisaalta hajosi välillä liiankin helposti. 

Sain vihdoin ysäri-monitoimikoneen käyttöön. Tämä on ollut kauan unohtuneena kaapin perukoille myös. 

Kaunis juusto tuli muotista ulos. Kokeilin sitä ensin kesäkurpitsapastan kaverina. 

Mantelifeta (alkuperäinen resepti Hannan sopasta)

  • 2 valkosipulin kynttä
  • 145 g mantelijauhoa
  • 1/2 dl sitruunamehua
  • 1 1/4 dl vettä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • reilu 1 tl suolaa


1. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Laita ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja aja sekaisin. Massa saa olla melko tasaista. 

2. Vuoraa siivilä tai juustomuotti kostutetulla harsolla ja kaada massa siihen. Voit myös käyttää suodatinpussia. Jätä valumaan ja muototutumaan jääkaappiin 12 tunniksi. 

3. Halutessaan juuston voi paistaa. Voitele uunivuoka ja aseta mantelifeta siihen siistimpi puoli ylöspäin. Paahda 174 asteessa noin 40 minuuttia. 


Salaattiin mantelijuusto sopi hyvin. Aion tehdä toistekin. 

Aion jatkaa pähkinä- ja mantelijuusto kokeilujani ainakin satunnaisesti. On mukava löytää kasvipohjaisia vaihtoehtoja, vaikka kokonaan en tavallisesta juustosta aiokaan luopua. 

Miltä kuulostaa? Oletko kokeillut vegaanijuustoja?

8 kommenttia:

  1. Hieno juusto tuli. Paljon hienompi mitä minä olen saanut aikaan.
    Ja näköjään kaikki keittiöön hankitut vempeleet tulevat lopulta käyttöön. Hyvä juttu.

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, juustomuotti ensimmäistä kertaa ja monitoimikone ehkä ensi kertaa pariinkymmeneen vuoteen?

      Poista
  2. Hitsit, kun olen allerginen useimmille pähkinöille. Kaverit tekivät tuota edellisjouluna, mutta en voinut maistaa. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh, harmin paikka! Usein kotitekoisissa vegejuustoissa tuntuu olevan pohjana mantelia tai pähkinää.

      Poista
  3. Kaikenlaiset vegejuustot epäilyttää. Epäluuloni on varmaankin peräisin rypsijuustosta, jota mieheni käyttää. Pyyhekumi maistuu ehkä paremmalta.

    Ja miksipä tekemäsi mantelijuttu pitäisi olla juustoa tai fetaa. Eikös se voisi olla mantelihyydyke tai mantelihyve tai manteliunelma tai mikä vaan. Jos se maistuu hyvältä niin eikös se voisi olla oma itsensä eikä juuston korvike?
    VE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, eihän minkään ole pakko olla korvike, mutta ehkä rinnastus juustoon helpottaa reseptin käyttöä, kun on valmis mielikuva mihin sen voi rinnastaa. Ja varmaan monelle juustojen jättäminen (vähemmälle) on kova pala, jos eläinperäisten asioiden kulutusta haluaa vähentää. Siksi ehkä kiva saada sille vaihtoehto.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.