perjantai 16. maaliskuuta 2018

Se pakollinen äitiyspakkauspohdinta

Vuonna 2015 odotin kuin kuuta nousevaa sitä, että uusi äitiyspakkaus julkaistaisiin. Sitten jännäsin sitä, saadaanko 2014 pakkaus vai mieluisamman näköinen 2015 pakkaus. Taktikoin ja hain pakkausta vasta aivan viime hetkellä ja saimme kuin saimmekin himoitsemani uuden äitiyspakkauksen. Muistan sen valtavan innostuksen, kun avasin pakettia ja hämmästyksen, kun sieltä paljastui niin valtava määrä erilaisia tuotteita. Se tuntui aivan käsittämättömältä ja hienolta, historialliselta jopa. Minä saan olla osa onnekkaita suomalaisia äitejä, jotka saavat niin upean asian kuin äitiyspakkaus. Bonskun kohdalla pakkauksen vaihtaminen rahaan ei tuntunut edes vaihtoehdolta, vaikka tokikaan äitiyspakkauksen vaatteet eivät olleet ainoita käyttöön tulevia vaatteita. 

Bonskun pakkaus vuodelta 2015. Kuva: Annika Söderblom / Kela. 


Kun sitten pakkaus tuli käyttöön, havaitsin myös kritiikin kohteita. Osa kankaista oli todella ohuita ja huonolaatuisia, yksi yöpuku venahti suhteellisen lyhyen, mutta ahkeran käytön jälkeen käyttökelvottomaksi ja potkupuvut nyt vaan eivät olleet käytössä minun mieleeni, vaikka kuosit olivatkin ihania. Tämä viimeinen toki on puhtaasti makuasia. Nyt jälkikäteen katsottuna pakkauksen tuotteet tulivat Bonskun kohdalla käyttöön varsin kiitettävästi. Osa jäi hyvin vähälle käytölle, mutta kyllä varmaan 70% tuotteista tuli ihan käyttöön. Ne potkupuvut myin lopulta kirppiksellä ja sain niistä muutaman euron yhteensä. Äitiyspakkauksen ottaminen oli esikoisen kohdalla siis oikein hyvä valinta. 

Vuoden 2017 pakkauksessa oli ihanan värikkäitä bodyja. Kuva: Annika Söderblom /Kela. 


Mutta varmasti monet toisen tai kolmannen kohdalla alkavat miettiä, onko pakkauksen ottaminen järkevää vai ei (ehkä useamman kohdalla pakkaus olisikin taas hyvä valinta?). Voihan tietysti olla, että lähes kaikki vauvanvaatteet on myyty tai annettu eteenpäin ja pakkaus on järkevä vaihtoehto, mutta minä olen kunnon hamstraajana säilyttänyt melkein kaiken. Nyt taas mietin kauhulla sitä tavaramäärää, jonka uusi pakkaus toisi mukanaan. Mihin ihmeeseen ne kaikki pistettäisiin? Silti mieltä kaihersi, että mitäs jos pakkaus onkin niin ihana, että sen ottamatta jättäminen harmittaa.

Suloinen laatikko! On hauskaa, että myös laatikko uudistuu muutaman vuoden välein. Kuva: Annika Söderblom /Kela. 


Eilen uuden pakkauksen sisältö jälleen selvisi. Katsoimme sisällön läpi heti töissä kahvipöydässä. Kuten aina, pakkauksessa oli aivan ihania juttuja ja sitten niitä ei niin mieluisia juttuja. Kaikkia ei voi miellyttää. Uusi pahvilaatikko, siis se kuosi, on jälleen aivan ihana! Kokonaisuus on kauniin harmoninen, mutta karkkisvärejä on viime vuoden pakkausta vähemmän (aionkin varmaan metsästää 2017 pakkauksen sateenkaariraitabodyn käytettynä). Ehdottomasti hyviä asioita olivat mielestäni villavaatteet, unipussi, potkupukujen vähyys sekä bodyjen kauniit kuosit. Makuupussin kuosi oli söpö, mutta tumma. Astiat olivat mielestäni hyvä lisä pakkaukseen, etenkin jos kyseessä on esikoinen. Kestovaipan puuttuminen hieman harmittaa, mutta taitaa olla faktaa, että useimmilta se jää käyttämättä. 

Vuoden 2018 pakkaus. Mieluisimmat jutut ovat unipussi, kuviolliset housut ja kirkkaat bodyt. Kuva: Annika Söderblom /Kela. 

Mihin lopputulemaan siis tulin pakkauksen nähtyäni? Ajatukseni siitä, että otamme pakkauksen todennäköisesti rahana sai vahvistusta. Vaikka siinä oli myös ihania tuotteita, tiedän että esimerkiksi housut jäisivät käyttämättä. Bonskun jäljiltä myös haalari on melkein iskemätön, joten uudella toppahaalarillakaan emme tekisi mitään. Kivoimmat bodyt ehkä löytyvät käytettynä kirppikseltä. Tavallaan hieman haikeaa, mutta oikeasti on nyt vaan paljon järkevämpää ottaa pakkaus rahana ja hankkia sillä uusi turvakaukalo tai muuta tarpeellista, etenkin kun avustuksen rahallinen arvokin on noussut. Olisi ihana ajatus, että kaikilla lapsilla olisi muistona äitiyspakkauksesta jotain, mutta toisaalta ajattelen, että ei se kuitenkaan ole lopulta se tärkein tasapuolisuuden mittari. 

Mitä mieltä sinä olet tämän vuoden äitiyspakkauksesta? Olisitko ottanut sen, jos se olisi ajankohtaista?

8 kommenttia:

 1. Tykkäsin kyllä useimmista kuoseista, jopa tummasta makuupussista. Jo 30 vuotta sitten meiltä osa vaatteista jäi käyttämättä joko kuosin tai mallin takia. Vaikkei vaatteita ihan överisti ollutkaan. Mutta makuupussi on yhä tallella. Eka lapselle tottakai ottaisin. Tavaroiden yhteenlaskettu arvo on tietysti isompi kuin 170 euroa jos ne erikseen ostaisi, mutta jos on muutenkin liikaa tavaraa niin ehkä ei kannata. Molempi parempi.

  Mumi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä edelleen tänä päivänä peräänkuulutan vähemmän, mutta pitkäikäistä ja laadukasta. Eli olisi vaikka vielä enemmän jatkettavai bodyja, taitettavia lahkeita ja hihoja ja vähän laadukkaammat kankaat. Joskus ajattelin, että totta kai tavarana, koska silloin saa enemmän "vastinetta". Mutta toisaalta saako, jos osa jää kuitenkin käyttämättä ja toisaalta ei ole tarpeellista?

   Poista
 2. Minä odotan esikoistani, jonka laskettu aika on kesällä. Tullut siis tätä äitiyspakkaustakin mietittyä :) Jotenkin tykkään enemmän noosta 2017 pakkauksen kuoseista, joten olen miettinyt josko ottaisin mielummin sen, mutta en ole ihan varma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidän hieman enemmän 2017 pakkauksesta, mutta molemmissa on kivoja juttuja. Esikoiselle varmasti ottaisin kumman vaan pakkauksen.

   Onnea odotukseen! Minusta oli ihanaa ja huoletonta hoitaa kesävauvaa!

   Poista
 3. Odotan toista lastani, ja päädyin ottamaan äitiyspakkauksen, vaikka olin jossain vaiheessa kahden vaiheella. Rahallekin olisi tullut käyttöä, yh-äitinä, mutta tarvetta oli myös aivan pienille vaatteille ja joillekin äitiyspakkauksen muillekin tuotteille. Aluksi ajattelin jopa, että lapsi nukkuisi alkuajat pakkauslaatikossa, mutta näillä näkymin saadaan sittenkin ystäväperheeltä sänky. Olen tyytyväinen, että sain tuon 2017 vuoden pakkauksen, vaikka uudessa kyllä oli kadehdittavia tuotteita. Olisin ottanut mieleläni vastaan lautasen ja lusikan esimerkiksi; meillä kun ei pian kymmenvuotiaan esikoisen jäljiltä ole mitään tuollaista tallella. Tosin tällä kertaa ajattelin mennä muovittomalla linjalla, ja äippäpakkauksen lautanen tuskin on posliinia tai silikonia... terv. Sylvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten, lasten ikäero varmasti vaikuttaa siihen, ottaako pakkauksen vai ei. Nämä kolme vuotta on ollut helppo pitää kaikki vaatteet tallella, mutta kymmenessä vuodessa minäkin varmaan olisin jo luopunut vaatteista ja nyt voisin ottaa pakkauksen.

   Onnea sinullekin odotukseen!

   Poista
 4. Ihan kiva pakkaus, mutta en ole kummallekaan lapselle ottanut (Ellu sai niin paljon vaatteita ja Veenun kanssa en sitten halunnut osaa tarvikkeista tuplana, kun ne Veenulla oli jo)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelinkin hämärästi, että te ette ottaneet pakkausta Ellulle. Varmaankin suht harvinaista, mutta toisaalta järkevää, jos riittävästi tavaraa saa muualtakin.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.