tiistai 16. helmikuuta 2016

Kuinka saisin rikki kookospähkinän.. eli flunssa- ja satokauden suosikit

Flunssakausi ehti tännekin, onneksi ei toistaiseksi kovin pahana.Eilen ja tänään meillä oli mummu yökylässä ja sen ansiosta ehdin toteuttaa suunnittelemani satokausipostauksen reseptikokeiluosuuden.
Eli asiaan! Kuinka monella alkoi soida päässä korvamato otsikon luettuaan? Uskoisin, että ainakin kaltaisillani ysärilapsilla on vähintään hämärä käsitys Gommin ja Pommin klassikkorenkutuksesta, jossa yritetään saada otsikon mukaisesti rikki kookospähkinä. Heviosastolta päätyi heräteostoksena koriini kyseinen hedelmä ja koska sekin on satokausikalenterin mukaan tällä hetkellä sesongissa, niin piti siitä keksiä jokin resepti. 

Passionhedelmää, kiiviä ja kookosta.


Kookospähkinän olisi voinut käyttää ihan ruokaankin, mutta tällä kertaa päätin hyödyntää sen flunssapäivän piristysjuomaan, appelsiinicocadaan, jonka ohjeen löysin etsiessäni kookospähkinän avaamisvinkkejä. Löysin paljon hyviä vinkkejä ja monessa paikassa sanottiin, ettei kookospähkinän avaaminen ole ollenkaan niin vaikeaa kuin joskus on kuviteltu. Muistan lapsuudesta, että joskus halusin sellaista kokeilla ja sen avaamiseen tarvittiin vähintään kirves ja tuloksena oli hiukan pahaa kookosmaitoa sekä valkoista töhnää. Mutta silloin ei ollutkaan googlea ja blogeja! Keittiökameleontin blogista löysin hyvät ja selkeät ohjeet. Kookospähkinän avaaminen ei kuulostanutkaan enää niin vaikealta. 

Ei näytä yhtään pelottavalta, vaan aika sympaattiselta. Vähän kuin oikein pullea hiiri! Yksi noista "silmistä" on pehmeä ja siitä saa valutettua nesteen ulos.
Nooh, miten sen nyt ottaa. Tein ensimmäisen virheen jo kaupassa, enkä testannut hölskyykö pähkinä. Kotona testasin ja hölskyihän se vähän, mutta ei ehkä tarpeeksi. Seuraavaksi etsin ruuvimeisselillä, mikä kookoksen kolmesta täplästä oli pehmeä. Sen läpi pääsikin helposti ja sain valutettua pähkinästä säälittävä vähän nestettä. Helppo homma. 

Aseiksi piti ottaa esiin työkalupakki.
Sen jälkeen alkoikin itse avaaminen. Kookospähkinää pitää naputella leveyssuunnassa reippain napautuksin tylpällä esineellä, mutta ylimääräistä voimaa ei tarvitse kuulemma käyttää. Valitsin edelleen ruuvimeisselin, mutta tällä kertaa toisen pään. Ensin ymmärsin ohjeen väärin ja naputtelin väärässä suunnassa, eikä tietenkään mitään tapahtunut. Jossain vaiheessa tarkistin ohjeen ja tajusin alkaa naputella leveyssuuntaan. Mitään ei tapahtunut vieläkään. Lopulta vaihdoin kovempiin aseisiin ja etsin käsiini vasaran. Ja alustaksi lattian. Johan alkoi tapahtua! Ei ihan niin kauniisti kuin ohjepostauksessa, mutta kuitenkin. 

Vasaraan on hyvä turvautua, varsinkin jos se on pinkki. 

Seesam aukene!

Hedelmälihan irrottaminen oli oma operaationsa. Lopulta erinäisten yritysten jälkeen (joita en ala tähän toistaa) parhaaksi taktiikaksi osoittautui palojen irrottaminen kiertävällä liikkeellä vahvateräisen veitsen kärjellä. Niin, ja ensin tein muutamia viiltoja hedelmälihaan. Huh! Itse juoman tein lopulta vähän oman pääni mukaan ja koska juoma näytti valmiina vähän liikaa puklulle (anteeksi mielikuvasta) koristelin sitä hieman hedelmillä. 

Kaikki liha irrotettu kookoksesta! Mutta tuota ruskeaa ohutta kuorta en kyllä enää viitsinyt irrottaa. Ei vaikuttanut ainakaan makuun. 

Appelsiini-kookospuklu -juoma

1 Kookospähkinän hedelmäliha ja kookosmaito
n. 1 dl maitoa
n. 1,5 dl appelsiinimehua
2 appelsiinia
Ripaus vaniljaa
(hedelmiä koristeeksi)

Laita ensin kookospähkinän liha ja maito tehotekoittimeen. Lisää mukaan vähän nestettä. Jauha raasteeksi (älä koita sekoittaa kookosmassaa haarukalla, kun tehosekoitin on päällä). Lisää joukkoon loppu neste ja sekoita. Lisää appelsiinit kokonaisina ja sekoita. Mausta juoma ja koristele halutessasi hedelmillä. 


Aika herkullisen näköiset näin, mutta valmistusastiassa ei näyttänyt näin hyvältä. Onneksi maku on tärkein ja hedelmät pelastivat tilanteen. 
No en nyt kyllä tiedä oliko tämä nyt satokauden suosikki vai satokauden hullu projekti,mutta ehdottomasti raportoimisen arvoinen kokeilu joka tapauksessa! Ja juoma maistui kyllä erinomaiselta, etenkin hedelmien kera. 


Paprikaa, ohueksi pilkottua perunaa ja sipulia harsossa, niistä saa hyvän pikalounaan. Niin, ja munia tietysti!

Toinen vinkki sekä sato- että flunssakauteen liittyen on sipuli! Sipulit ovat varastokasviksina talven kotimaisia "sesonkikasviksia". Pilkottu sipuli harson sisällä helpottaa tunntetusti myös vauvan nenän tukkoisuutta yöaikaan. Ja sen jälkeen kun sipuli on palvellut yön ajan nenän avaajana, voi sipulisilpun käyttää vaikkapa herkulliseen espanjalaistyylisen perunamunakkaan (peruna tietysti myös on "sesonkiruokaa" näin talvisin. 

Tortillan puolikas. Maistui aika autenttiselta. 

Oletko sinä joutunut flunssakauden syövereihin? Entäpä kookospähkinät, oletko saanut sellaisen rikki ja miten?

4 kommenttia:

  1. Juoma näytti erittäin herkulliselta, varsinkin kun sen päällä oli herkullisesti hedelmiä ja vihreävartinen lusikka tehokeinona.

    En muista olenko osannut oikeaoppisesti avata kookospähkinää. En taitaisi viitsiä nykyään nähdä sitä vaivaa ollenkaan. No tai jos tuo juoma on ihan äärimmäisen hyvää.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ei ole suuri kookoksen ystävä, niin ehkei kannata. Mutta veikkaan, että Bonbon vielä joskus haluaa kookospähkinän avaamista kokeilla.

      Poista
  2. Lapsena minä muistan halunneeni tehdä kookospähkinästä lintulaudan. Olisikohan Pikkukakkosessa näytetty jotain sellaista. Varmaan viikon verran äidin kanssa kaupoista etsittiin, mutta ei löytynyt pähkinää (tämä siis 1980-luvun alkupuolella). Niin jäi lintulauta tekemättä. Täytyisi kyllä joskus kokeilla ihan omaksi ravinnoksi. Ei ehkä puklua, mutta jotain itämaista ehkä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, lintulauta! No, kyllä pähkinän kuoresta varmasti saisikin hyvän lintulaudan. On meillä thaimaasta saatu saippuatrlime, joka on tehtykokospähkinästä.

      Jossain oli ohje kotitekoiseen kookosmaitoon ruokakäyttöön. Sitä voisi joskus kokeilla.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.