lauantai 24. huhtikuuta 2021

Keltainen keittiö

 Kun muutimme tänne, pidin meidän keittiöstä oikein paljon. Se tuntui raikkaalta ja modernilta verrattuna edellisen kodin 2000-luvun alussa remontoituun keittiöön. Vaikka se ei ehkä ollut aivan sellainen kuin itse olisin valinnut, se oli oikein kaunis ja myös melko hyvässä kunnossa. En tiedä olivatko kaapit meillä vain kovassa käytössä, vai alkoiko tämänkin keittiön ikä jo painaa, mutta tänä vuonna aloin huomata, että osa ovista alkoi rumasti kulua. En silti vieklä harkinnut keittiöremonttia, sillä sehän olisi niin iso juttu ja ei mitenkään välttämätön kuitenkaan. Kunnes sitten katselin puolihuolimattomasti Kullannuput-sarjaa ja yhtäkkiä verkkokalvoilleni lävähti aivan käsittämättömän upea keltainen keittiö! Keltainen! Minun pitää saada keltainen keittiö! Ja keittiön Appelsiini-tapetti ja vanha opetustaulu sopisi keltaiseen vallan mainiosti. 

Tämä kohtaus pysäytti minut: miten ihanan värinen keittiö!

Aloin pohtia vaihtoehtoja ja aika pian tajusin, että suurimittaisen remontin sijaan voisimme vaihtaa vain kaappien ovet ja mahdollisesti tasot. Kaappien rungot ovat vielä hyvässä kunnossa ja lisäksi puuhellan ja sähköpatterin sekä suurehkon ruokapöydän vuoksi mahdollisia keittiömalleja on vain rajallinen määrä. Ei olisi järkevää pistää kaikkea uusiksi. Mutta koska osa kaappien ovista tosiaan oli alkanut rapistua, ei myöskään kannattaisi vain maalauttaa. Kävin läpi muutaman eri keittiöliikevaihtoehdon ja päädyin lopulta Aina keittiöön, sillä sieltä tuli nopeasti selkeä ja hyvin eritelty alustava tarjous toiveitteni pohjalta. 


Pinterestin inspiraatiotaulu keittiöstä.  

Idea kelta-harmaasta keittiöstä alkoi muodostua. Hain inspiraatiota myös 20- ja 30-lukujen keittiöistä. Hauskasti niissäkin oli usein keltaista, mutta usein yhdistettynä vaaleaan vihreään, "kitchen green". Halusin kuitenkin yhdistää keltaisen mieluummin harmaaseen, sillä oikean vihreän sävyn löytäminen on vaikeaa ja toisaalta halusin nostaa keltaisen esiin. Kokonaan keltaista keittiötä en ajatellut, vaan vain osan yläkaapeista, sillä en halunnut keltaisesta kuitenkaan liian hallitsevaa. Värien käyttö on aina tasapainoilua korostamisen ja liiallisuuden kanssa. 

Myös tämä opetustaulu oli väri-inspiraationa. Myös tuon vihreän olisi voinut nostaa tuolta, mutta nuo vihreän sävyt eivät kuitenkaan kuulu suosikkeihini, joten kelta-harmaa oli valintani. 

Välitilaan pohdin ensin tapettia, mutta tulin siihen lopputulokseen, että Appelsiinia olisi silloin liikaa. Sopivia valmiita levyjä välitilaan en löytynyt, mutta sen sijaan löysin aivan täydellisen kaakelin, Pukkilan Arabesquen. Sen muotokieli sopisi hienosti meidän kattolamppuun ja lisäksi muistutti isovanhempieni vanhasta keittiön lattiasta (joka tosin oli oikeastaan aika ruma muovimatto, mutta kuvio sama). Se vaan oli laatta sieltä kalliimmasta päästä. Punnitsin vaihtoehtoja ja missä pihistää ja mihin panostaa ja lopulta totesin, että koska erikoisväriset ovat maksavat erikseen, en raaski ostaa näin kalliita laattoja. Samalla kuviolla löytyi onneksi erittäin paljon edullisemmat laatat Bauhausista, joskin pienemmällä kuviolla. Yleensä suosin kotimaista jne. mutta jostain pitää pihistää. 

Pihistä ja panosta - pihistän laatoissa ja todennäköisesti valitsen nämä edullisemmat Bauhausin kaakelit välitilaan. 

Minkä sinä olisit valinnut? Tässäkin kuvassa tuo ylin eli "Banaani" on oikeastaan itsestäänselvä valinta. 

Panostin siis erikoisvärisiin kaappeihin. Oikea keltaisen sävy löytyi helpommin kuin kuvittelin. Valitsin Tikkurilan värimalleista mukaani kaikki vähänkään kauniit keltaisen sävyt ja niistä nousi heti yksi ylitsemuiden. Jo liikkeessä ajattelin, että Banaani-sävy oli kaikkein sopivin ja kotona se vielä vahvistui. Juuri oikean lämpö- ja tummuusaste. Ei yhtään räikeä, mutta ei myöskään liian hailakka. Harmaan sävy osoittautui vaikeammaksi valinnaksi. Sen pitäisi näyttää hyvältä keltaista, terästä ja tummaa puuta vasten. Harmaiden sävyt tuntuivat muuttuvan vasten eri pintoja. välillä olin jo valitsemassa hieman vihertävään taittavaa sävyä, mutta lopulta päädyin melko tummaan ja kylmään sävyyn (tumma savu), joka kuitenkin näytti keltaisen rinnalla raikkaimmalta. 

Näistä kumpikaan sävy ei ollut lopulta valintani, vaikka tuota tumempaa mietin pitkään. Se näytti kuitenkin terästä vasten likaiselta. 

Näistä valitsin tuon kylmemmän. Se näytti lopulta paremmalta terästä vasten, vaikka puuta vasten myös tuo ylempi olisi ollut kaunis. 

Toinen satsaus oli uusi taso. Moni vaihtaa vanhat teräksiset tiskipöydät pois, mutta minä taas haluan sellaisen! Inhoan sitä, että keittiössä lavuaarin reunan alle jää leivänmurusia sun muuta ja haaveilen saumattomasta tasosta. Terästaso olisi myös tietyllä tavalla perinteikäs ratkaisu. Varmasi keittiö näyttää paljon "tämän hetken keittiöltä", mutta siinä on selvästi myös persoonallisia ja klassisia ratkaisuja. Kaapin ovissa on yksinkertaiset reunukset ja vetimiksi valitsin klassiset, vaikkakin tämän hetken trendin mukaiset messingin väriset lankavetimet. Vaikka tason väri on teräs, on keittiön puuhellan tulisuoja taas messinkiä, johon halusin vetimien sopivan. 

Perjantaina keittiöliikkeestä oltiin tekemässä tarkistusmittaukset ja pian tilaus lähtee menemään. Kesäkuussa sitten remontoidaan! Jännää ja hauskaa. Ja aika ihana ajatus, että nyt keittiö on vielä enemmän "minun keittiöni". Onhan keltainen sentään melkein koko ikäni ollut lempivärini.  

Millainen olisi sinun haaveittesi keittiö tällä hetkellä?


10 kommenttia:

 1. Ellei koronaa olisi meillä olisi jo uusi keittiö. Suunnitelmat olivat jo työn alla mutta ensin suunnittelija hiukan lykkäsi tapaamista sattuneesta syystä ja sitten iski korona. Halusin nauttia uuden keittiön saamisesta ilman koronapelkoa ja niin homma lykkääntyi. Jos syksy näyttää valoisammalta niin aion ottaa suunnittelijaan uudelleen yhteyttä.
  Luultavasti päädyn valkoiseen keittiöön. Sininenkin kiinnostaa, mutta oikean sävyn valinta on haastavaa.

  Odotan innolla teidän keittiön lopputulosta. Uskon että siitä tulee hieno.

  Mumi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä teillekin vielä uusi keittiö saadaan! Valkoinen on hyvä, vaikka sellainen mustikansininenkin olisi tosi kaunis.

   Poista
 2. Teräksinen tiskipöytä on kyllä hieno asia. Me haaveillaan isommasta tiskialtaasta (nykyiseen ei esim. isoin paistinpannu mahdu lainkaan), mutta edelleen teräksisen tiskipöydän säilyttäen. Ei ole tullut edes mieleen muut vaihtoehdot. Ehkä tätäkin projektia päästään kohta edistämään, kun puoliso on nyt saanut ensimmäisen koronarokotteen. Keltainen on kyllä hieno väri ja kelpaisi mullekin, mutta meidän keittiö on niin hyväkuntoinen muuten, että ei sitä raaski uusiksikaan pistää.

  A-T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Argh, pieni tiskiallas on ärsyttävä! Meillä oli isohko,mutta hankalan mallinen vanhassa kodissa. Ja hyvä kuulla, että teräksinen tiskipöytä oli siis hyvä valinta, vaikka piti satsata enemmän kuin laminaattiin.

   Poista
 3. Teräksinen tiskipöytä on paras. Vanhassa kodissa oli sellainen ja kun uuteen kotiin oli pakko tehdä keittiöremppa (asbestipoistolle ainoa järkevä hetki oli ennen sisäänmuuttoa, joten purettiin yli 30 vuotta vanha keittiö (taattua made in West Germany laatua), niin eka varma valinta oli Stalan terästaso ja siihen iso allas. Vanhan kodin terästaso oli 4cm paksu, siihen verrattuna uusi 2cm paksu tuntuu ihanan keveältä sisustuksellisesti (nyt on piinaava vaihe, kun uuteen tasoon on tulleet ekat naarmut, terästasohan on parhaillaan vasta elämää nähneenä). Meidän keittiöstä tulee yhdistelmä mustaa, tammea ja terästä. En olisi ehkä ekana nähnyt itseäni hankkimassa mustaa keittiötä, mutta kun löytyi täydelliset tammiovet niin mikään muu vastaan tullut väri ei natsannut niin hyvin kuin lämmin musta. Tammiovet on yläkaapeissa, mustat ovet alakaapeissa ja tasoa mustaa graniittia, terästä on koneissa ja tiskipöydässä. Vetimiksi messinki olisi ollut upea tammen ja mustan rinnalle, mutta en kestä lämpimän (messinki) ja kylmän (teräs) yhdistelmää, joten vetimiksi harjatut teräksiset lankavetimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kuulostaa hienolta keittiösuunnitelmalta! Stalan terästasot tulee meillekin. Tuo vaihe täydellisen ja juuri sopivasti kuluneen välillä on kyllä sellainen, että siihen pitää henkisesti varautua! :D

   Minäkin pohdin tuota lämpimän ja kylmän yhdistelmää, kun valitsin messinkivetimet, mutta koska värit ovat muutenkin kylmä harmaa ja lämmin keltainen, ajattelin myös eri metallien sopivan tähän palettiin.

   Poista
 4. Haaveilen keittiöremontista, joten postauksesi oli erityisesti mieleeni. Keittiörempparahat menivät tyttärien konserttikanteleeseen. Vaan eipä hukkaan se sijoitus ole mennyt! Haaveilen terästasosta ja alakaapöien tilalle vetolaatikoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyvältä sijoitukselta kuulostaa konserttikannelkin! Kiva, että postaus oli mieleen ja ehkä joskus pääset remontoimaankin.

   Poista
 5. Jee keltasille keittiöille :) Tuokin on kiva tuo tapetti alemmassa postauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohops, tämä kommentti on jäänyt julkaisematta! Mutta kiitos, keltainen keittiö kannatti!

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.