keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Ikea-hack: raitapuutarhatuolit

Meidän minipuutarha laajentui jo viime vuonna säkkiperunoiden ja perennapenkin myötä myös "takapihan" puolelle. Lapset tykkäävät leikkiä siellä, sillä se on hieman syrjemmässä ja syreeniaidassa on jänniä paikkoja, joita tutkia. Lisäksi aidan toisella puolella asuu kavereita ja hyvällä tuurilla sinne voi hypätä leikkimään. Aika usein siellä on tullut nyt kesällä vietettyä aikaa ja aloin kaivata sinne jonkinlaista istumapaikkaa. Lisäksi etupihan aurinkotuolien kaveriksi kaipasin hieman ryhdikkäämpiä tuoleja. Siispä uuden projektin pariin!

Meidän"takapihallekin" on saatu pieni oleskelunurkkaus. Tähän vielä olisi kiva sada jokin ulkomatto rajaamaan tilaa. 

Yritin taas etsiä ensin Tori.fistä ja kiersin lisäksi Ekotorin, Kontin ja jonkin muunkin paikan ajatuksenani löytää muutamia taitettavia puutarhatuoleja ensisijaisesti käytettynä. Pienen pöydän olinkin saanu jo äidiltäni ja se pitäisi vaan maalata uudestaan. Puutarhakalusteiden löytäminen käytettynä ei ollutkaan ihan helppo tehtävä. Yllätyin, miten harvakseltaan vähänkään sopivia tuoleja tuli myyntiin ja ne olivat järjestäen joko menneet samantien, liian kalliita, liian kalliita kuntoon nähden tai liian huonokuntoisia. Ja useimmat tietysti olivat joko muovisia tai liian isoja. Pöh. Aikani etsittäni totesin, että ei auta, nyt on ostettava uutena. 

Puhelimeni kameri tulkitsi, että kuvassa on auto. 

Polkaisimme Ikeaan laatikkopyörällä. Hieman arvoimme olisiko kannattanut lähteä autolla, mutta ajattelin, että kyllä nyt muutama pieni tuoli mahtuu kyytiin. Lopulta ostin myös pari isoa punkkaa puutarhajuttuja varten sekä lapsille pehmot ja muutaman muun jutun (hups, klassinen Ikea-reissu) ja meidän piti hieman pelata tavaroilla tetristä, mutta hyvin mahtuivat lopulta neljä tuolia, kaksi lasta, pari punkkaa ja krääsät laatikkoon. 

Vehreät syreenit houkuttelevat lapsi leikkeihin. 

Hieman vielä ankean näköistä ennen maalaamista ainakin näin kulahtaneen pöydän vieressä. 

Pääsyin Ikeassa niihin halvimpiin taittotuoleihin, joita näkee tämän tästä ravintoloiden terasseilla. Ajattelin että punaiset metallijalat sopisivat hyvin talomme punaiseen kattoon ja ränneihin. Enkä tietenkään aikonu jättää tuoleja ihan vain sellaisiksi vaan väriä pitää saada! Pyörittelin muutamia erilaisia ideoita pilkuista ja raidoista ja päädyin siihen, että maalaan tuolit "raidallisiksi" aurinkotuolien hengessä. Raidat syntyisivät siitä, että maalaan vain joka toisen puun. Mietin myös, maalaisinko joka toisen puun valkoiseksi mutta sen voi tehdä myöhemmin jos huvittaa. 

Maaleina käytin viime vuonna ostamiani kalkkimaalikaupan Dixie belle -kalkkimaaleja sekä lakkaa (keltainen oli jokin toinen merkki). Maalit eivät ole varsinaisia ulkomaaleja, mutta aurinkotuoleissa maali on pysynyt hyvin, eikä tuolien tarvitse kestää kovin suurta kulutusta. Jos luvataan pitkiä sateita, ne saa sisälle. Kalkkimaaleissa on niin herkullinen samettisuus ja syvyys ja lisäksi saa edullisesti monta eri väriä. Lakka vielä parantaa kestoa, vaikka vähän viekin mattapintaa pois. 

Kukka on kuvattu tuolilla, sillä pöytä on vastamaalattu. Naapurin ilmalömpöpumpun viereen ajattelin ehkä tällaistä laatikkoa köynnösritilällä. (Ei eteen tietenkään)


Ryhmä näyttää kivalta yhdessä, vaikka suurimmaksi osaksi tuoli ovatkin eri puolilla taloa. 

Projekti kesti taas monen monta viikkoa, sillä se eteni aina tuoli ja maali- ja lakkakerros kerrallaan aina kun pojilla oli sen verran hyvät leikit tai muuten rauhallinen hetki, että sai keskittyä maalaamiseen. Mutta lopputulos oli odotuksen arvoinen. Raidallisuusidea tulee minusta hyvin esiin ja värit sointuvat hauskasti yhteen yhdessä ja pareittain. Tavallisesti kaksi tuoleista on etupihalla ja kaksi takana.

Valitsin tällä kertaa nämä sinisävyiset etupihalle. Punainen piristää tuoleja ja sopii punaruskeaan puuhun sekä punaiseen kattoon. 

Piha alkaa tuntua enemmän omalta, kun saa esille oman näköisiä juttuja. Lapsille on tarkoitus laittaa vielä taakse "mutakeittiö" jotta heillä olisi vähän enemmän leikkijuttuja pihassa ja lisäksi kukkaistutusten parantaminen on koko ajan työn alla. Mutta myös jo nyt aika kivalta näyttää!

Mitä mieltä, jätänkö näin vai maalaanko ensi kesänä loput raidat vielä valkoisiksi?


5 kommenttia:

 1. Tuolit näyttävät yllättävän aneemisilta ennen maalaamista. Kirkkaat raidat piristävät. Valkoisen ystävänä kokeilisin maalata ainakin yhden raidat valkoiseksi, vaikka hyvät ne on nytkin.

  Mumi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan maalata vasta ensi kesänä, nyt on maalauskiintiö täynnä!

   Poista
 2. Yleensä olen enemmän puunvärisen kuin valkoisen kannalla (paitsi ehkä hääpukujen kohdalla...) mutta näihin saattaisi valkoiset raidat sopia kyllä oikeinkin hyvin. Hauska idea tuo raidoittaminen joka tapauksessa, eipä olisi ihan heti tullut mieleen mutta antaa kyllä elävyyttä. Sulla riittää kyllä ihailtavasti energiaa kaikenlaisiin luoviin projekteihin ja myös niistä kirjoittamiseen. Näistä on aina kiva lukea.

  A-T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tuon kyseisen puun sävy ei ole ehkä se kaikkein kaunein. Mutta jätän jatkoprojektit ensikesään. Kaikenlaisten projektien takana on nykyisin edittäin hidas edistyminen. Nämä tuolit ostettiin kesäkuun alussa ja valmistuivat toukokuun loppupuolella. Mutta kiitos kun käyt lukemassa ja kommentoit! :)

   Poista
 3. Kivat tuolit! Kannatan valkoisia raitoja.
  VE

  VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.