Kurpitsajuttuineni olen nyt jo vähän myöhässä sesongista, mutta menköön, sillä tämän vuoden kurpitsasta tuli aika hauska ja lisäksi onnistuin tekemään koverretusta kurpitsasta todella herkullisen piirakan, jonka reseptin haluan kirjoittaa ylös. Vanhoja kurpitsajuttuja voit lukea täältä.
Pojat valitsivat tällä kertaa vaalean kurpitsan. Torimyyjä muisti parin vuoden takaisen Batman -kurpitsamme. |
Hurja impostor paljastaa hampaat vain iskiessään. |
Viitteenomaiset Among us -hahmot toimivat myös koverrettuina. |
Impostoreja taitaakin olla kaksi... |
Ja sitten se piiras! Olen ennenkin tehnyt kurpitsapiirasta, mutta nyt onnistuin mielestäni vielä paremmin kuin ennen. Siitä tulikin varsinainen hävikkipiirakka, sillä sisällytin siihen sekä koverretun kupitsan mallon myös viimejouluiset piparimurut. Ne olivat säilyneet hyvin tiiviissä rasiassa, eivätkä maistuneet yhtään härskiintyneeltä. Oikeastaan voisi sanoa, että piirakassa käytettiin sekä Millennium Falconia että Among usien alusta. Huomioi kuitenkin, että kaikki koverrettavaksi tarkoitetut kurpitsat eivät sovellu syötäviksi. Yhdistelin piirakassa eri reseptejä sen mukaan, mitä kaapista sattui löytymään.
Pohja
- n. 200 g keksejä tai piparkakkua
- 50 g voita tai margariinia
Täyte:
- n. 500 g kurpitsasosetta
- 0,5-1 dl sokeria
- 1 dl muscovadosokeria
- 2 tl piparkakku maustetta tai erikseen kanelia, kardemummaa, inkivääriä jne.
- 1 dl kermaa
- 1 dl maitoa
- 3 munaa
1. Murskaa piparkakut ja sulata voi/margariini. Sekoita pohjan ainekset keskenään ja levitä voideltuun piirakkavuokaan. Laita pohja kylmään odottamaan. Laita uuni 225 asteeseen.
2. Valmista tarvittaessa kurpitsasose keittämällä kurpitsan malto pienessä vesimäärässä, n. 1-2 dl, ja soseuta.
3. Kuumenna sosetta hellalla ja sekoita joukkoon sokerit, mausteet ja kerma sekä maito. Kiehauta ja laita jäähtymään.
4. Kun kurpistaseos on jäähtynyt selvästi, sekoita joukkoon munat. Kaada seos piirakkapohjan päälle ja paista uunissa 225 asteessa ensin 15 minuuttia ja sen jälkeen 175 asteessa vielä 40 minuuttia. Riippuen uunista aika voi olla vähän vähemmän tai vähän enemmän, kuten minulla. Seuraa täytteen hyytymistä.
5. Anna piirakan jäähtyä vähän ja tarjoa esimerkiksi kermavaashdon kanssa.
Tämä simppeli kurpitsapiirakka oli kyllä yksi parhaista, mitä olen syönyt. Aiemmin olen usein käyttänyt kondensoitua maitoa, mutta tämä oli melkein parempaa. Yön yli jääkaapissa maku vielä vähän syveni. Hauskaa, että kurpitsat ovat tulleet osaksi meidän jokasyksyistä ruokavaliota, sillä ne ilahduttavat sekä ulkonäöllään että maullaan.
Ulkoa en saanut tämän parempia kuvia, kun linssilude tuli jokaiseen kuvaan. |
Hieno lyhty ja erikoinen väri myös. En ole itse koskaan kovertanut lyhtyä, mutta esim tänä vuonna ostin oranssin kurpitsan, johon oli mustasta muovista tehty kasvot. Se oli rappusilla hauska piristys, mutta alkoi aika pian mustua ja päätyi sitten biojätteeseen.
VastaaPoistaMumi