sunnuntai 27. lokakuuta 2019

Nananana nananana pumpkin...

Batman ja Ro- eikun kurpitsa.

Kuten jo edellisen postauksen alussa totesin, meillä asuu tällä hetkellä aika usein Batman. Bonsku on sukeltanut vahavasti roolileikkien maailmaan ja minun vanhasta "noidanviitasta"ja pahvinaamarista koostuva Batman asu on yksi suosikkiasuista. Asu on tehty minulle alunperin Halloween-juhliin alakoululaisena. Me emme nyt erityisemmin juhlista halloweeniä, mutta Bonsku innostui kaiverretuista kurpitsoista, joita olen ennenkin tehnyt. Ja jossain vaiheessa jommalle kummalle meistä putkahti idea Batman-kurpitsasta. 


Tässä mallataan kuviota kurpitsaan. Tämä kuvio oli lopulta liian korkea tähän kurpitsaan. 

Muutamana vuonna olen onnistunut ostamaan oikeita jättikurpitsoja ja olen niistä aina tänne blogiini raportoinut. Tällä kertaa ostin  ihan varta vasten kaiverrettavaksi tarkoitetun kurpitsan, jossa on vain ohut kerros hedelmälihaa, mutta kuori on kovempi kuin tavallisessa pallokurpitsassa. Opin kaivertaessani monta asiaa, vaikka ajattelin jo homman sujuvan rutiinilla. Toki en myöskään ollut aiemmin kaivertanut yhtä monimutkaista kuvioita, vaan aiemmin olin tehnyt naamoja ja Pikku Myyn mökin. Ja täytyy myös heti tunnustaa, että ensimmäinen yritys epäonnistui, jos nyt ei surkeasti, niin melkolailla kuitenkin. Siispä hankin tätä projektia varten vielä toisenkin kurpitsan. Onneksi molemmat pääsivät lopulta kuitenkin rapunpieltä koristamaan.

Hattu irrotettu. Batman ei koskenut veitsiin.

Batman tyhjentää kurpitsaa jäätelökauhalla. 
Varustauduin hyväksi havaitsemillani työkaluilla eli jäätelökauhalla, mattoveitsellä ja muutamalla pienellä keittiöveitsellä. Kurpitsan "hattu" on helppo leikata pienellä veitsellä irti painamalla veitsi kurpitsasta läpi, nostamalla veitsi pois ja uusi painallus viereen. Kuvion voi joutua käymään läpi pariin otteeseen, kunnes kuori on joka kohdasta irti. Hatun irrotuksen jälkeen tyhjennetään kurpitsa rihmoista ja siemenistä, joka on vähän kurpitsasta riippuen helppo tai ärsyttävä homma. Näistä kurpitsoista rihmat ja siemenet lähtivät helposti jäätelökauhalla. Vaikka kurpitsan malto oli jo valmiiksi ohut, koversin sitä vielä vähän lisää jäätelökauhalla. Näin sain myös hieman kurpitsaa keittoon. Osa koristekurpitsoista ei ilmeisesti ole syötäväksi tarkoitettuja, mutta tämä oli ihan syömäkelpoinen, vaikka paljon siitä ei irronnutkaan.

Tässä toinen yritys. Kurpitsa on selkeästi korkeampi ja siinä on riittävän iso "suora" kohta. 

Taskulamppu kurpitsan sisällä helpottaa hommaa huomattavasti. Siemenet otin talteen ja paahdoin. 

Alkuvalmistelujen jälkeen paneuduin itse kuvioon. Piirsin paperille Batman-logon ja teippasin kiinni kurpitsaan. Toisella yrittämällä huomasin kuitenkin, että paras on piirtää kuoreen ääriviivat mallin avulla ihan lyijykynällä.  Tätä varten on tärkeää, että kurpitsa on kuiva. Ensimmäisellä yrityksellä kurpitsa oli ollut kylmässä, joten se hikoili niin paljon ettei kynä tarttunut. Toisella yrityksellä annoin kurpitsan kuivahtaa kunnolla. Kuulostaa itsestäänselvältä, mutta kuvion koko kannattaa miettiä tarkkaan. Suurin syy ensimmäisen yrityksen epäonnistumiseen johtui siitä, että kuvio oli liian korkea suhteessa kurpitsan kokoon ja muotoon. Kuvio kaartui osittain ikään kuin piiloon kurpitsan alle eikä näkynyt kunnolla. Toista yritystä varten hankin pidemmän mallisen kurpitsan. 

Toinen kerta toden sanoi! Nyt näyttää Batmanilta. Ensimmäisestä ei tullut kuvaa, kun harmitti sen verran.  Nyt harmittaa ettei sitä kuvaa tullut otettua. 

Terävien kulmien ja kaarevien muotojen tekeminen kurpitsaan oli yllättävän hankalaa. Helposti veitsi lipesi ja veti vain suoran viivan. Vuorotellen mattopuukkoa ja pientä veistä käyttäen sain kuvion pala palalta tehtyä. Kurpitsan sisään kannattaa laittaa taskulamppu, jotta ääriviivat näkyvät selkeämmin, etenkin sitten kun kuvio on kerran käyty läpi veitsellä. Ensin kävin kuvion läpi painamalla veitsen vieri viereen koko kuvion läpi ja sitten vielä kävin kuvion läpi kokonaisuudessa. Kun painoi kuvion irti, sai olla tarkkana, etteivät ohuimmat kohdat katkea. Ensimmäisellä kerralla meni sekin vikaan. Yritin korjata tilannetta cocktailtikuilla, mutta ne katkeilivat liian herkästi kovassa kurpitsassa. Kun liian suuri kuvio, josta vielä siivestä osa oli irronnut, ei kurpitsa Bonskunkaan mielestä näyttänyt yhtään Batmanilta.

Hauska lisä syksyisille rappusille. Perinteinen Jack-o-lanternkin on oikeastaan aika hauska. Takana on iso aukko siinä, missä Batman-yritelmä oli. 

Ja lopulta rapunpieltä koristavat kaksi kurpitsaa. Tein ensimmäisen yrityksen jälkeen ensimmäiselle kurpitsalle tavallisen hymynaaman. Bonsku olisi tyytynyt tähänkin, mutta koska olin jo päättänyt saada Batmanin niin kyllä se piti saada. Lopulta hän oli hyvin vaikuttunut siitä. Harmi vaan, kun nämä eivät kestä kovin kauhaa hyvinä.

Onko Batman kuulolla? Gotham cityssä tarvitaan apua!

Oletko sinä kovertanut joskus kurpitsoja? 

8 kommenttia:

 1. Melkoisen hienot kurpitsalyhdyt!!! Batman-logo on vielä parempi kuin minun tekemässäni paidassa, mutta onneksi sekin kelpaa. Ja niin hienoa, että pikku Batman sai osallistua tekemiseen. Muistaakseni en ole koskaan tehnyt kurpitsalyhtyä. Kun olin lapsi halloween oli melko tuntematon käsite Suomessa. Kanadassa asuvilta sukulaisilta tuli joskus kuvia, joissa heidän pikkutyttönsä seisoivat isojen kurpitsalehtyjen vieressä. Ihailin sekä kauniisti puettuja pikkutyttöjä että kurpitsoita ja vähän ihmettelin mistä on kysymys.

  Mumi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Batman jaksoi kärsivällisesti kaivaa siemeniä, ainakin pienen hetken. Minäkään en muista, että ainakaan minun lapsuudessani olisi tehty lyhtyä. Meillä oli kyllä keraamiset kurpitsalyhdyt.

   Poista
 2. Olen yrittänyt tehdä kurpitsalyhtyä joku vuosi sinun blogisi innoittamana, mutta ei onnistunut ollenkaan. Mutta silloin ei ollut näin hyviä ohjeita! Tekee mieli yrittää nyt vielä kerran!
  VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti nyt onnistuu paremmin! Ehkä silloin minulla onnistui moukan tuurilla.

   Poista
 3. Hieno! Meillä yritetään kaivertaa kurpitsoja joka syksy, mutta välillä se unohtuu. Vaikken ole niin innoisani muista halloween-jutuista, niin kurpitsalyhty on ihan loistava keksintö. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en muuten niin Halloweenistä innostu, mutta kurpitsat ovat niin hauskoja piristyksiä, että pitää kyllä tehdä tästä lasten kanssa perinne.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos! Sitä kehuivat myös kalentereita kaupanneet koulupojat, kun kävivät oven takana. Siitä tietää, että se on varmasti onnistunut! :D

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.