lauantai 6. toukokuuta 2017

Höpöttelevä lukutoukka: Bonbon 1v10kk

Uskomatonta, että parin kuukauden päästä Bonsku täyttää kaksi! Ei voi olla, meinasin ihan sujuvasti kirjoittaa otsikkoon "Bonsku 10 kk"! Onneksi hän on kuitenkin vielä aika pikkuinen. Huoh miten ristiriitaista taas! Kyllähän Bonsku on taas kasvanut, kun vertaa edellistä kuulumispostausta, vaikka joka kerta mietin, että ei tässä nyt kummempia ole ehtinyt välissä tapahtua.

Kuvat ovat jälleen mummun ottamia. Kuvissa näkyy myös kauden välikausilookia.

Varmaan isoin asia on tässä aivan viimeisen kuukauden aikana tapahtunut harppaus kielen kehityksessä. Nyt Bonsku taitaa sanoa parin sanan lauseita enemmän kuin yksittäisiä sanoja. Tietysti ne ovat vielä sellaisia söpöjä taaperolauseita, kuten "halaa puuta", "vuotaa nuppa" (=luetaan jumppakirja) ja suosikkilauseeni "Äijä  (= äiti) tuli!", joka kajahtaa useimmiten kun tulen töistä. Vielä jokin aika sitten kuului vain iso kiljahdus, nyt jo lause. Oijoii, mihin tämä aika menee. Tällä hetkellä Bonsku on oikea pieni papukaija ja toistaa kaiken kuulemansa. Pian pitää alkaa varoa sanojaan. Osa söpöistä vauvasanoista alkaa jäädä pois, eikä esimerkiksi piano ole enää punda. Toivomme kuitenkin, ettei Bonsku ikinä alkaisi käyttää sanaa "parta" vaan sanoisi aina "damba", se kun on niin hauska sana. 

Bonsku ei välitä puoluerajoista. Päällä on punaista, vihreää ja vaalilapio Kokoomukselta. 

Suosikkijuttuja ovat tällähetkellä erilaiset työkoneet (kaivu/kaivikone, nosti, takko) ja motit (kaikki moottoripyörät, mopot ja skootterit sekä sähköpyörätuolit). Niitä ihaillaan liikenteessä jatkuvasti ja ne pitää aina kuitata nähdyksi. Muuten "moti, moti!"-hokeminen jatkuu. Kirjojen lukeminen on taas pop, vaikka välillä se oli vähäisempää. Suosikkikirjoja tällä hetkellä ovat Puppe-kirjat, Kaisa-mummin yövieraat, Kettusen perheen juhlakirja sekä uusimpana "Tatu Patu", jota hän ei kylläkään jaksa seurata kovin pitkään. Bonsku rakastaa myös "mettää" ja koska emme asu ihan metsän vieressä, niin onneksi mettäksi kelpaa vaikka yksi pensas, jonka alle pääsee hetkeksi seisomaan ryteikköön. Myös kaikki linnunpöntöt on noteerattava. 

Bonsku tykkää edelleen myös musiikista. Hän laulelee usein vanhoja klassikoita, kuten Hämähämähäkkiä, Ihhahhaata ja Piippolan vaaria, mutta myös Ammuun Traktorilla ajelen pääsee suosikkien listalle. Myös oma lapsuuden suosikkini Titi-Nalle oli hitti heti, kun vähän lauloin tunnaria ja Bonsku toisti heti rytmikkäästi "Ti-ti-nal-le, Ti-ti-nal-le!" Tanssiminenkin on hauskaa ja Bonsku

"Bonsku kiipee kookee!" Onneksi vielä kovin korkeelle ei pääse. 

Omatoimisuus on lisääntynyt tässä viimeaikoina valtavasti. Nyt pitäisi jatkuvasti päästä puistossa "ite kä(ve)lee" ja tietysti myös muualla, mutta koska meno on sen verran holtitonta, kadulla tai kaupassa Bonsku ei valitettavasti vielä saa talsia. Onneksi puistossa pääsee kävelemään mielin määrin. Bonsku osaa myös omatoimisesti täyttää pyykkikonetta, viedä roskikseen sinne kuuluvia ja kuulumattomia asiota sekä melkein haalarin toiseen lahkeeseen, siihen väärään. Melkein. Pipoja ja hanskoja Bonsku tykkää myös hakea ja pukea niitä päälleen. Sisälläkin on oltava koko ajan "pupi" päässä. Voi tätä nykynuorisoa, ei mitään käytöstapoja!

On hauska seurata, miten yhteisleikit vähitellen kehittyvät. Toiset lapset kiinnostavat entistä enemmän ja ikätovereiden kanssa leikitään rinnakkain ja välillä vähän tutustutaan paremmin. Vappuna yhteisleikit puolivuotta vanhemman "kummiveljen" kanssa sujuivat jo kivasti ja loppuviikosta aivan saman ikäisellä tytöllä ja Bonskulla oli aivan omat jutut ja molemmat mölisivät jotain yhteistä taaperokieltä. Bonsku puhuu myös usein tietyistä kavereista, jotka ovat syystä tai toisesta tehneet suuren vaikutuksen.  
"Kuunu!" Mistä lie senkin sanan oppinut, ei ainakaan heti tule mieleen. 

Bonsku on tässä viime kuukausina päässyt vähän herkkujen makuun. Hän osaa jo pyytää jäätöä, kahvilaan ja jopa mehua. Onneksi hän ei kuitenkaan syö makeaa määräänsä enempää ja sopivan määrän syötyään, hän sanoo loppu, eikä enää halua lisää. Suosikkiruoista kala pitää pintansa, mutta myös "terveysherkku" friteerattu kana uppoaa hyvin. Bonsku syö ja maistelee edelleen innokkaasti monenlaista, mutta määrät ovat maltillisia, kuten aina ennenkin.

Oikeastaan Bonsku osaa, tekee ja touhuaa jo niin paljon asioita, että kaikkia on vaikea saada edes tähän postaukseen. Tuntuu, ettei tähän oikein saa nyt mahtumaan kaikkea sitä hauskaa, mitä hän tekee ja touhottaa. Jokainen päivä on toinen toistaan hauskempi! Aika voisi kyllä taas pysähtyä tähän hetkeen, niin hauska tuo pikkutaapero on. 6 kommenttia:

 1. Eikö olekin totta, mitä olen aina sanonut, että lapsi on aina parhaassa iässä? Puhumaan opettelu on kyllä eräs hauskimmista vaiheista. Bonskunkin kanssa voi jo hieman keskustella. Ja hän osaa kysyäkin asioita omalla tavallaan. Jos hän näkee Mumin ensimmäiseksi hän sanoo Pappa. Eli hän kysyy onko Pappakin tullut. Ja sama päinvastoin. Suloinen Bonsku!!!

  Mumi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No Bonsku tuntuu kyllä koko ajan olevan parhaimmillaan! Bonsku osaa keskustella jo vaikka mistä! Kohta se kertoo maailman politiikasta.

   Poista
 2. Ihana pieni-iso tyyppi siellä jo <3
  Täälläkin vähän samoja ajatuksia, että miten tuo meidän tyyppi on jo 1v8kk! Sama papukaijavaihe täälläkin meneillään, on kyllä hauska ikävaihe :) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni papukaija todellakin, koko ajan nappaa sanoja ja meillä on tämän postauksen jälkeen Bonsku alkanut kysyä aina "tätääo?" eli "Mikä tää on?"

   Poista
 3. Kettusen poppoo on kyllä ihan paras <3

  Ihana Bonsku! Ja vaikka hän alkaisikin sanoa ihan parta, niin luvassa on vielä monia hauskoja kielenkehityshetkiä kun sanaa muistamaton neljävee puhuu keskustan hautapysäkeistä eli hautakivistä jne ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, mahtavia uudissanoja! :D Lapset on luovia.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.