lauantai 21. tammikuuta 2012

Ai kakkuu!

Kuva on anopin ottama

Niin helppoa, että lapsikin sen osaa.

Näin luki rivien välissä Ulla Svenskin blogissa aiheesta spritsaus. Tämä puolukkainen pitsikakku on hänen Unelmakakut-kirjastaan ja tarjosin sitä viime joulukuussa mieheni synttärikahveilla ja kodin siunaamisessa.

Itse kakku oli  helppo valmistaa ja todella hyvää. Tuon valkosuklaakoristeen tekeminen sen sijaan tuotti hieman päänvaivaa. Aloin tehdä sitä kymmeneltä illalla (loistava veto!) ja ensin taistelin saadakseni spristauspussin kasaan. Lopputulos: valkosuklaa tuli ulos väärästä päästä ja käteni olivat täynnä suklaata.

Tällä ohjeella lopulta onnstuin paremmin, vaikka minulla ei ollut voipaperia vaan leivinpaperia. Sulatin lisää valkosuklaata, mutta siihen jäi vähän kokkareita. Ajattelin niiden sulavan kuuman suklaan joukossa. Kuten kuvasta näkyy, spritsaus sujui lopulta oikein mallikkaasti. Vähän jouduin suurentamaan pussin reikää. Ja taas vähän lisää. Suklaata ei tuntunutkaan tulevan enää kunnolla. Ja sitten:

POKS!

Kauniissa kaaressa valkosuklaa lensi pitkin keittiön tasoja jättäen upeat spritsauskuviot myös niiden pintaan. Kokkareet eivät olleetkaan sulaneet, vaan tukkivat pussin. Koristeluoperaation jälkeen vietin siis hauskan illan suklaata siivotessa. Onneksi tässä vaiheessa itse koriste oli jo hyvällä mallilla ja sen pystyi käyttämään, vaikka se jäikin joistain kohdista vähän hataraksi.

Koska itse kakku oli tosiaan vallan mainion makuinen ja Unelmakakut on yksi suosikki kakkukirjoistani (josta tuo bannerinkin kakku on, tosin koristelu muuneltuna) laitan tähän vielä reseptinkin.


Puolukkainen pitsikakku (Karkkiksen muunnelma) 
Pohja
200g digestivejä
100g margariinia

Täyte
2 munaa
½ dl sokeria
4dl kermaa
100g valkosuklaata
200g maustamatonta tuorejuustoa
200-300g puolukkahilloa (maun mukaan)
(½dl puolukkalikööriä, korvasin ihan vedellä)
7 liivatelehteä

Koristelu
50-100g valkosuklaata
200g puolukoita (kuvassa karpaloita)

1. Tee digestivepohja ja painele se leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.
2. Laita liivatteet likoamaan.
3. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma ja yhdistä muna-sokerivaahtoon. Sulata suklaa ja sekoita tuorejuuston kanssa. Yhdistä aineet ja sekoita hillo joukkoon. Itse laitoin hilloa enemmän kuin ohjeessa, sillä jätin liköörin pois. Laitoin sen mukaan, että maistui hyvältä.
5. Purista liivatteista vesi pois ja sulata kuumassa vedessä tai liköörissä. Kun seos on jäähtynyt, kaada ohuena nauhana täytteeseen. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli.

7. Sulata valkosuklaa (kunnolla!). Leikkaa leivinpaperista kakkuvuuan kokoinen ympyrä ja spritsaa suklaalla kuvioita vapaalla kädellä. Anna koristeen jähmettyä jääkaapissa.
8. Ripottele kokonaisia puolukoita kakun pinnalle. Aseta leivinpaperi suklaapuoli alaspäin kakun päälle ja vedä leivinpaperi varovasti irti.
Niin helppoa, että Karkkiskin sen osaa!

8 kommenttia:

  1. Heippa!

    Sen valkosuklaakaaren olisin halunnut nähdä.Onneksi näin sentään valmiin kakun ja sain sitä kahvikekkereillä maistaakin. Se oli HYVÄÄ!! Teimme sitä vissiin joukuksi uudestaan, tosin taisi olla ilman suklaapitsiä.

    Äiti

    VastaaPoista
  2. Piti heti tulla kattoon, ja sähän olet perustanut tällaisen ihanan blogin! Tuun seuraileen :).

    VastaaPoista
  3. Äiti: Juu jouluna syötiin uudestaan ja oli silloinkin valkosuklaakoriste. Sillä kertaa onnistui paremmin!

    Ronja: Kiva kun kävit! Vasta aloittelen, mutta hauska tätä on idoida ja toteuttaa. Ja kiva jos tulet toistekin!

    VastaaPoista
  4. Juu kyllä mä sitten muistinkin kommentoinnin jälkeen, että oli siinä se valkosuklaakoriste meillä joulunakin.

    Kakkumisiin!

    Äiti

    VastaaPoista
  5. Hienolta näyttää! Varmasti myös herkkua. :) Omasta mielestäni valkosuklaan kanssa on aina hankala touhuta, jotenkin se ei tahdo sulaa kunnolla ja nimenomaan kokkaroituu - ja aiheuttaa katastrofeja. Koreisteen teko on aikamoinen suoritus, hyvä, hyvä!

    Huh, nyt sain vihdoin itsekin päivitettyä ruokablogia!

    VastaaPoista
  6. Noora: Valkosuklaa on vähän hankalaa, olen myös huomannut. Mutta Ulla Svenskin todella monessa ohjeessa on sitä! Taitaa olla hänen herkkuaan.

    Täytyykin piakkoin tulla lukemaan sinun blogiasi! Mutta ensin täytyy vähän saada kandia eteenpäin.

    VastaaPoista
  7. Tästä taitaa tulla synttärikakkuni. Kiitos Karkkis.:)

    VastaaPoista
  8. Alma: Eipä kestä! Muista sulattaa suklaa kunnolla. ;) Ja kiva kun kävit!

    VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.