lauantai 7. heinäkuuta 2012

Koti Karkkiksen kadulta

Kesätyöt ovat vieneet veronsa ja blogimaailma tai edes koko internet, Yle Areenaa lukuunottamatta, ei ole maistunut. Rankan työpäivän jälkeen ei ole vaan ollut energiaa. Nyt lauantaina päätin kuitenkin pitkästä aikaa istahtaa kirjoittelemaan blogiakin. Yhtenä päivänä tällä viikolla nimittäin tajusin, että olemme asuneet nyt tässä kodissa vuoden. Saimme asunnon viime kesäkuussa, mutta asumaan muutimme vasta heinäkuussa, joten siitä lasken varsinaisen muuton. Aloin muistella edellistä ja ensimmäistä omaa ja myös yhteistä kotiamme ja kaivoin ennen muuttoa ottamani kuvat esille.

Makuuhuonetta. Valitettavasti kuvanlaatu ei ole paras mahdollinen, sillä kamerassamme oli tuolloin jotain vikaa. 
Jos nykyinen kotimme on unelmien täyttymys, niin niin oli edellinenkin. Olin muuttamassa uusien opintojen vuoksi Turkuun ja olin jo etukäteen naureskellut, että jos pääsisi yhteen tiettyyn taloon tietylle kadulle. Katu oli nimittäin Karkkiksen katu eli siis minun "etunimenkatuni". Lisäksi talo oli kaunis 1928 rakennettu kivitalo. Ja kuinka ollakaan, sinä keväänä talosta vapautui 33 neliön yksiö, joka oli juuri täydellinen. Asuntonäytössä oli valtavasti väkeä ja varmasti moni heistä haki hyvällä paikalla ollutta edullista ja kaunis asuntoa. Tavallisen asuntohakemuksen perään laitoin kuitenkin lauseen: "Kadunnimikin miellyttää..." Lause tehosi: sain asunnon ja aloin innoissani sisustaa sitä. 

Asuntoon mahtuivat juuri ja juuri myös miehen sähkörummut. 
Aluksi muutin asuntoon yksin vajaaksi vuodeksi, sillä mies opiskeli edelleen toisella paikkakunnalla, vaikka olimme jo naimisissa. Molemmissa päissä oli kuitenkin mukava asunto, johon molemmat mahtuivat. Vaikka asunto oli yksiö, mies muutti siihen kun sai opinnot päätökseen. Asunto oli erittäin toimiva ja sinne saatiin jopa molemmille omat työpisteet. Se tuntui niin vahvasti kodilta, ettei tarvinnut muuttaa pelkän tilan vuoksi. 

Olohuonetta. Oikealla oli keittonurkkaus, josta en löytänyt kuvaa. 
 Asunnon hyviä puolia olivat sijainti, korkeat huoneet, "period details" eli aikakauden piirteet ja toimiva pohjaratkaisu. Asunnossa ei ollut yhtään hukkaneliötä ja kylpyhuone oli silti isompi kuin nykyisessä asunnossamme. Lisäneliöitä toi suuri kellarivarasto, johon sai rumputavaraa ja talvivaatetta mielinmäärin säilöön. 

Vanha kylmäkaappi toimi kätevänä lankakaappina.
Peilistä näkyy appiukon tähän vessaan nikkaroima hylly, joka pysyi paikallaan kaakelien reunojen varassa.
 Asia, jota kaipaan edellisestä asunnostamme on erillinen wc. Voi että se oli loistavaa! Kylpyhuoneen ja pyykkien ei tarvinnut olla jatkuvasti tiptopkunnosa, kun vieraat näkivät pelkän vessan. Silti tuntui, että wc ja kylppäri eivät vieneet liikaa neliöitä asunnosta. Lisäksi taloyhtiössä oli upouusi sauna, jota käytimme ahkerasti. Nyt saunomaan pääsee vain kotipaikkakunnalla ja uimahallissa.

Miehen työpiste eteisessä. Vähän siistimpi kuin tavallisesti. 
 Oli asunnossa toki huonoja puolia. Naapureista kuuluivat äänet melko kovaa, säilytystilaa oli niukasti, eikä tiskikonetta ollut. Jääkaappi ei kestänyt kesähelteitä, vaan parhaimmillaan siinä oli 15 astetta lämmintä. Kaipasin myös pakastinta. Lopulta myös tila alkoi tuntua ahtaalta ja puolisentoista vuotta asunnossa asuttuamme, josta reilu puoli vuotta yhdessä, aloimme etsiä aktiivisesti isompaa asuntoa.

Kuva ei ole paras mahdollinen, mutta tuo pyöreä kulma oli yksi suosikki asiani asunnossa.
 Tätä parempaa asuntoa tosin oli vaikea löytää. Yleensä asunnot eivät tuntuneet edes potentiaalisilta kodeilta eikä niissä ollut mitään muuta parempaa kuin lisää tilaa. Kriteerilista oli kova, koska tämä pikkuinen asuntomme oli ollut niin hyvä. Sijainnin piti myös olla lähellä kaikkea tärkeää. Lisäksi mieli teki kovasti päästä asumaan vanhaan taloon, jollaista lähitulevaisuudessa ei ole varaa ostaa. Kolusin läpi 18 asuntonäyttöä. Sattumalta luettuani Turun Tildan edellisistä asunnoista katsoin vapaita asuntoja eräältä tietyltä alueelta, joka oli ennen jäänyt huomiotta. Sieltä, täydelliseltä paikalta, löytyi tämä nykyinen unelmien täyttymys. Lopulta saimme lähes kaiken sen, mitä edellisessä asunnossa oli plus lisätilaa ja vähän enemmänkin. 

Valokuvaustaidot ovat kyllä blogin myötä kehittyneet.
 Muistelen edellistä kotia lämmöllä. Olihan se ensimmäinen oma kotini ja myös ensimmäinen kokonaan yhteinen koti. Toisaalta en kaipaa sitä kotia, mutta silti katselin näitä kuvia haikeudella. Haikeutta lisää se, että tiedän, että jonain päivänä se sama haikeus on edessä tämän nykyisenkin kodin kohdalla. Toisaalta on jännittävä nähdä, millaisen asunnon sitten saamme sisustettavaksi.

11 kommenttia:

 1. Ihan muistui mieleen oma opiskeluaikainen asunto Lahdessa, kun näitä kuvia katsoi! :) Tuo lankakaappi oli loistava keksintö, itse säilytin tylsästi samanlaisessa kylmäkaapissa vain harvoin tarvittavia astioita. Lasit olivatkin sitten talvisaikaan mukavan viileitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaiset kylmäkaapit on ihania! Olen huomannut, että tosi monella ne toimivat viinakaappina.

   Poista
  2. Joskus taisi jossain sisustusohjelmassa (Hei, se oli varmasti Inno) olla muutos, jossa se kylmäkaappi muutettiin viinakaapiksi valoineen kaikkineen.

   Oi kun saisi vielä joskus kylmäkaapin!

   Poista
 2. Heips!

  Tavallaan tuli haikea olo, mutta kun miettii niitä neliöitä ja nykyisiä neliöitä niin haikeus häipyy kyllä nopeasti. Varsinkin kun saitte hienosta vanhasta talosta taas kodin tambuureineen kaikkineen eli ei tarvinnut tyytyä 60-luvun remontoimattomaan kerrostaloasuntoon istuma-ammeineen. Vaikka kyllä 60-luvun taloistakin saa kauniita koteja remontoimalla. Joka aikana on tehty kauniita asuntoja.

  Kuvissa ei minusta ollut mitään vikaa.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meillä on ollut näissä neliöissä vielä sopuisampaa kuin noissa, vaikka silloinkin aika sopuisia oltiin. Niin, 60-luvun asunnot kyllä vaativat remonttia, mutta juuri ihailin kauniita tiikki (?) ovia yhdessä asunnossa eli on niissäkin kivoja period detailseja.

   Poista
 3. Pidän hirveästi uudesta kodistanne, mutta täytyy myöntää että vanhakin oli aivan ihana. Ja tiedänpä mistä löytyy edes pieni kuva vanhasta keittiöstä! Nooran blogista, neiti on kuvannut yhdessä postauksessa hiukan teidän keittiötänne samalla kun on ottanut kuvan herkullisesta ateriasta, olisiko ollut jomman kumman synttäripäivällinen peräti? En tarkalleen muista....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, siellä on kuva keittiöstä. Vaikka ei siinä mitään kovin erityistä ole, aika perus keittiö. Tosin korkea kaappi oli vanha ja kiva. Taisi olla Nooran synttäripäivällinen parin vuoden takaa.

   Poista
 4. Kärsit samasta ilmiöstä kuin itsekin Suomeen paluun jälkeen: netissä pyöriminen ei kiinnosta ja bloggailukin on hyytynyt. Nyt pitäis kyllä päivittää taas, koska juttua riittää, mutta oma tietsikka on valitettavasti huollossa... Toi kämppä oli ihana, muistelen lämmöllä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka tykkään kirjoittaa näitä, niin jotenkin vaan nyt kesällä haluaa töiden jälkeen keskittyä muihin asioihin. Osittain blogihyytyminen johtuu myös siitä, että monen muun blogit ovat myös vähän hiljaisempia näin kesällä.

   Kämppään liittyy monta hyvää muistoa!

   Poista
 5. Vietä ihan rauhassa bloggailutaukoa kun lukijatkin ovat blogienlukemisesta lomalla!

  Hauska, että sinulla on kuvia heti ensimmäisen asuntosi sisältä. Olen huomannut, että vuosien ja vuosikymmenten jälkeen on tosi hauska katsella vanhojen kotien sisäkuvia. Ai tuo tuoli oli silloin tuossa... Ja harmi kun kaikkien kotien kaikista huoneista ei tosiaan ole kuvia! Paras olisikin ottaa jokaisesta kodista ihan vartavasten systemaattisesti kaikkien huoneiden sisäkuvat, nuorena en tullut sitä ajatelleeksi, ensimmäisistä asunnoista on lähinnä vain joulu ym sisäkuvia, joissa sitten vain taustalla on mitä sattuu olemaan, yleensä olohuone tai ruokapöytä.

  t. VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti on mukava muistella ja näyttää muillekin, että millaisissa kodeissa sitä on tullut asuttua. Minua harmittaa edelleen, ettei yhdestä miehen asunnosta ole oikein kunnon kuvia.

   Vastedeskin aion ottaa jokikisestä huoneesta kuvan ennen muuttoa. Vielä hyvissä ajoin niin, että koti näyttää asutulta.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.