tiistai 3. helmikuuta 2015

Saisiko olla paistettua osavaltiota?

Uunijäätelö - tuo jälkiruoista paradoksaalisin - on ollut mielessäni jo jonkin aikaa. Muutama viikko sain päähäni, että minun pitää päästä kokeilemaan tuota mystistä herkkua. Koska uunijäätelö on syötävä kerralla, piti odottaa että koolla olisi hiukan isompi porukka, jolle valmistaa tuota kuuman viileää sokeripommia. Sunnuntaina sain viimein päästä kokeilevan kotikokin vapaaksi, kun kokoonnuimme muutaman ystävän kesken kynttilätalkoisiin.

Ajattelin ensin, että uunijäätelö kaipaisi jotain koristeita, mutta marenki ruskistui kauniisti ja jälkkäri näytti hyvältä sellaisenaan.
I love the name Baked Alaska. I think it's so clever! Right now though, the dessert could also be named Baked Finland. We have lots of snow and everything is covered with white meringue, with the occasional brown parts of course. I just found out that it was the official Baked Alaska day on Sunday and I just happened to try my hand at it then! What a coincidence!

Muistan lapsuudesta, että joskus uunijäätelöä tarjottiin, kun serkkuni olivat vuotuisella yökyläily visiitillään  meillä. Silloin uunijäätelön syvin olemus jäi vielä mysteeriksi, eivätkä aivoni millään taipuneet ymmärtämään, miten jäätelö pysyy uunissa jäätyneenä. Vaikealta kuulostava jälkiruoka on oikeasti älyttömän helppo.

Tässä kohtaa jännitettiin, pysyikö jäätelö uunissa kylmänä.

Uunijäätelö eli Paistettu Alaska

Pohja:
  • 2kpl kananmunia
  • 1dl sokeria
  • 1dl vehnäjauhoja
  • 0.5dl perunajauhoja
  • 1tl leivinjauhetta
Täyte:
  • 1 l jäätelöä (maut voit valita itse, vaikka monissa suositaan vaniljaa)
  • marjoja
  • Hilloa
Marenki:
  • 4 kpl munan valkuaisia
  • 2 dl sokeria

1. Valmista ensin pohja. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa. Yhdistä seokset käännellen ja kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Itse käytin irtopohjavuokaa. Paista 225asteessa n.15minuuttia. Anna jäähtyä ja kumoa.

Vielä helpommalla pääsee, jos käyttää valmista piirakka pohjaa tai tekee keksipohjan.

Pohjan päälle laitetaan hilloa ja marjoja. Täytettä voi vaihdella maun mukaan.
2. Vatkaa tässä välissä marenki. Erottele valkuaiset keltuaisista ja vatkaa vaahdoksi. Lisää sokeri ja vatkaa vielä vähän aikaa, kunnes vaahto on kovaa ja pysyy hetken muodossaan, kun sitä nostelee lastalla. 

3. Laita pohja piirakkavuoan pohjalle. Levitä hillo kakkupohjalle ja ripottele päälle marjoja. Leikkaa jäätelö isohkoiksi viipaleiksi ja lado keoksi pohjan päälle. Peitä jäätelökeko huolellisesti marengilla. Marengin on oltava joka puolella, jotta jäätelö ei sula.

Monissa ohjeissa käytetään vain vaniljaa, mutta minä halusin myös suklaata. 

4. Laita koko Alaska uuniin muutamaksi minuutiksi 250 asteeseen kunnes marenki on saanut vähän väriä. Minä pidin noin neljä minuuttia. Tarjoile välittömästi!

Ennen uuniin menoa. Oli hiukan vaikea erottaa, onko marenkia joka puolella, varsinkin kun suklaajäätelöä hiukan tarttui lastaan mukaan.
Hiukan oli jännitysmomenttia mukana, kun uunijäätelökekoa leikattiin ensimmäisen kerran. Uhkaavasti yhdestä pienestä reiästä valui hieman suklaajäätelöä, mutta vahinko oli minimaalinen. Jäätelö oli pysynyt juuri sopivan kiinteänä. Marjat, jäätelö, marenki ja kakkupohja muodostivat erinomaisen kokonaisuuden.

Hyvin pysyi koossa! Ja melkein kokonaan saatiin tämä tuhottua kuudestaan. Yksi pieni pala jäi. 

Annos ei ole ehkä maailman kaunein, mutta maut ovat kohdillaan. Marjoja olsii voinut olla enemmänkin. 
Uunijäätelön tekee erityisen hauskaksi jälkkäriksi sen englanninkielinen nimi, Baked Alaska. Nimen keksi eräs New Yorkilainen keittiömestari vuonna 1876 juhlistamaan Alaskan liittämistä Yhdysvaltoihin. Ja mikä sattuma: luin äsken Wikipedian artikkelia uudemman kerran ja huomasin, että juuri sunnuntaina eli 1.2. oli virallinen Baked Alaska day! 

Ja saatiin niitä kynttilöitäkin aikaiseksi sopivasti vielä ennen kynttilänpäivää. 

4 kommenttia:

  1. Täydellinen Baked Alaska!!. Se on aina hiukan jännittävää onko jätskiä tarpeeksi eli sulaako se liikaa. Se on kyllä harmi kun tämä jälkkäri tarvitsee ison porukan. Kahdelle sitä ei voi tehdä ellei halua halkaista itseään. Niin hyvää se on.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi sulanut jätskimömmökin on ihan hyvää! Voi tätä muuten tehdä pienissä annoskupeissakin, mutta ehkä silloin jäätelön sulamisvaara on suurempi.

      Poista
  2. Minäkin olen muutaman kerran tehnyt uunijäätelöä opiskelija-asuntolan keittiössä. Siellä piti muuten tehdä jopa kaksinkertainen annos ja kaik män :) silloin minulla oli ohje, missä muut ainekset laitetaan vuokaan kuin lasagne ja marengilla suljetaan paistos vain ylhäältä päällykseksi. Silloin jäätelö suli vähän liikaa, täytyy kokeilla tuota kekoa!! Siis mikä sattuma tuo päivämäärä, uskomatonta :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opiskelija-asuntola kuulostaa juuri sopivalta paikalta tarjota uunijäätelöä! Minäkin luulen, että tuo keko on parempi, koska marenki ilmeisesti eristää lämpöä, joten lasagnevuoassa jäätelöä vastassa onkin kuumenevan astian reuna.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.