keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Tapojen orja

Minä osaan kyllä olla joissain asioissa oikein tapojeni orja. Osaan toki myös muokata tapojani suhteellisen joustavasti pakon edessä, mutta jos ei ole pakko, porskutan vanhoilla tavoilla eteenpäin monessa ihan hassussa asiassa. Esimerkiksi käydessäni uimassa uin aina tietyn matkan ja tietyt pätkät tietyllä tyylillä, jotta pysyn kärryillä, miten paljon olen uinut. Voi apua, millainenkohan minusta tulee vanhana?

I'm very particular when it comes to choosing the right mug for the right (hot) beverage. I only use certain mugs for regular morning and afternoon coffee, different ones for weekend lattes and cappuccinos and yet another set of mugs for tea and hot chocolate. I don't know, maybe it's not that uncommon but if you think about it', it rather funny. But I don't mind, as long as the sofa's comfortable and the coffee tastes good (but only from a certain mug).


Kaikki elämäni mukit. Tai melkein, kotikotona säilytän rakasta Kylmäpihlaja-mukiani ja muutamaa vanhaa lastenmukia.
Yksi hassuista asiosta, joissa olen tapojeni orja, on mukit. Eri mukeilla on ehdottomasti oikea käyttötarkoitus ja juomat maistuvat omituisilta, jos ne juo väärästä mukista. Luulen tämän olevan suhteellisen yleistä, mutta kieltämättä aika hassua, jos alkaa miettiä. Esittelenpä tässä nyt eri mukien erilaiset käyttötarkoitukset ja käyttöominaisuudet.

Jossain vaiheessa kyllästyin Primaveran kuosiin, mutta nyt pidän siitä taas.
Arjen perusmukeina toimivat Primavera-sarjan eriväriset kukkamukit. Näiden kolmen lisäksi on yksi punainen muki ja toinen oranssi. Näistä mukeista juon aina aamu- ja iltapäiväkahvit arkipäivisin. Mukit ovat juuri sopivan kokoisia ja niihin saa mahtumaan juuri täydellisen kahvi-maito-suhteen. Lämmitän maidon, sillä pidän kunnon maitokahvista. Jos yritän juoda kahvia vaikkapa Teema-mukista tai jostain muusta, niin muki tulee ihan liian täyteen. Näihin jää riittävästi tyhjää tilaa, mutta ne eivät kuitenkaan ole mitään saaveja. 

Pallomuki ja nallemuki ovat suosikkejani. Toivottavasti ne eivät ikinä hajoa, sillä uusia ei varmaankaan saa mistään! Lattelasitkin ovat ikivanhat.
Viikonloppuisin ja itseasiassa nykyään usein myös torstai- ja perjantai-iltapäivisin juon mielelläni espressokoneella tehtyä cappucinoa tai lattea. (Kone on palvellut hyvin, se on rippilahjani.). Viikon ensimmäisen cappuccinon teen aina tuohon pallolliseen mukiin ja lauantaiaamuisin hörpin latteni tuosta iki-ihanasta nallemukista. Molemmat ovat ohutta posliinia ja minusta cappuccino ja latte (tai mitä lie italialaistyyppistä, espressopohjaista maitokahvia sitten onkaan) maistuu erityisen hyvältä. Kun kumpikaan näistä mukeista ei ole puhtaana, keitän latteni laseihin, jotka olen hankkinut jo joskus yläasteella tai lukiosta. Niistä en ehkä pidä niin paljon, mutta jotenkin olen vaan jumittunut niiden käyttöön. Ehkä minun pitäisi hankkia lisää ihania lattemukeja. Sitä paitsi niissä lukee Café au lait, eikä caffé latte. 

Vivo-muki minulla on myös töissä teemukina. Töissä en ikinä juo kahvia, koska se on siellä aina pahaa.

Pidän kahvista ja juon joka päivä sekä aamu- että iltapäiväkahvit. Jossain vaiheessa join vain aamukahvin, mutta töihin mentyäni aloin taas kaivata iltapäivän kahvihetkeä. Enempää kahvia en kuitenkaan oikein koskaan (etenkään nyt raskausaikana) juo, mutta töissä ja joskus iltaisin pidän teestä. Nyt olen juonut paljon vähäkofeiinista valkoista teetä ja Clipperin valkoinen tee piparmintulla onkin suosikkini. Nyt ostin kauppahallista poikkeuksellisesti vihreää teetä greipillä, mutta se on vielä kokeilematta. 

Teemukeiksi soveltuvat parhaiten Vivo-mukit, häälahjaksi saatu vihreä muki (joista toinen on rikki, nyyh) tai alla olevat muumimukit. Jotenkin en vaan osaa juoda teetä noista Primavera-mukeista, enkä varsinkaan viikonloppumukeista. Oikeastaan teemukiksi voisin ottaa jonkun sellaisen saavi-tyyppisen ruusukupin, mutta sellaista en satu omistamaan. Nämäkin ovat ihan hyviä. 

Sekalaiset mukit. Emme ole Taika-sarjan tai muumimukien keräilijöitä, mutta niitäkin on kertynyt. Uudemmat muumumukit mies sai työpaikaltaan, kun hän lähti jatkamaan opintoja. Toinen on hänellä töissä. 

Satunnaisesti tulee juotua muitakin kuumia juomia kuin kahvia tai teetä. Joulun alla glögiä ja silloin tällöin kuumaa kaakaota. Kaakaomukiksi paras on tuo Taika-muki (jonka isä taisi saada joskus töistä joululahjaksi) ihan siitä syystä, että siinä mahdtuu kunnolla sekoittamaan kaakaon maitoon. Toisaalta vaaleanpunertavat muumimukit ovat jotenkin väreiltään täydelliset kaakaon kanssa. Tuo alempi muumimuki on lapsuudestani ja erään kerran katsoin, miten Huuto.netissä sen hinta kohosi aivan huimiin lukemiin. Hetken harkitsin mukin siirtämistä syrjään. Sitten totesin, että minulle se on arvokkaampi käytössä, kun en sitä kuitenkaan ole myymässä. Ja onneksi siinä on sisällä hiusmurtumia, joten ei se edes niin arvokas ole ... vielä!

Downton abbeyssakin juodaan kahvia... tai sitten teetä. Harmi, että Netflixissä on vain yksi kausi, sillä löysin sarjan vasta nyt!

Tällaisia ovat mukieni käyttötarkoitukset. Mukien lisäksi olen tapojeni orja myös etenkin kahvin nauttimisen suhteen. Aamuisin ja iltapäivisin parkkeeraan sohvalla hörppimään kahviani ja katson jotain sen hetkistä lemppariohjelmaani. Mikäs sen parempi tapa rentoutua!

Onko sinulla mukitottumuksia tai muita hassuja pinttyneitä tapoja? 

15 kommenttia:

 1. Aamukahvi on oleellinen, sen juon useimmiten Satumetsä-mukista (kuin tuo Taika, mutta eri kuvituksella). Saavi-kokoluokan vuoksi siitä. Jos se on niin likainen, että ei enää kehtaa siitä juoda, vaihdan vähän pienempään Runo-mukiin. Runoja on ihan vieraskäyttöönkin asti, tuo saavimuki on ainokainen, ja sekin vähän jo rikki. Teemaan ei minunkaan aamukahvini mahdu.

  Nuo Primaverat taas yhdistän yhden ystävän kahvipöytään. Sopivan kokoiset, totta tosiaan!

  Minä kyllästyn mukeihini säännöllisin väliajoin. Muumimukit heivasin viime vuonna joulumukeja lukuunottamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun piti oikein käydä tarkistamassa, millainen sarja Runo taas olikaan. Se on hirmu kaunis!

   Onneksi nykyään on noita saavumukeja, olen huomannut niiden olevan monen suosikkeja.

   Poista
 2. Hauska postaus. Eri mukit eri juomille ja jopa samalle juomalle eri viikonpäivinä! Mukeilla on kyllä oma vaikutuksensa juoman makuun, mutta koska juomme ainoastaan teetä mieheni kanssa, en osaa valita erilaisia mukeja eri juomille. Tärkeintä minulle on se, että pöydässä on kerralla vain yhdenlaisia mukeja.

  Meillä on suuri muumimukiarsenaali, sitten Hutschenreutcher mukit ja kolmantena sarja sinikuvioisia isoja mukeja. Välillä laitan yhden sarjan pois käytettävien kaapista säilökaappiin ja sitten taas välillä vaihdan. Kun Hutschenreutcherit tulivat, muumit olivat säilökaapissa ainakin viisi tai seitsemän vuotta, mutta sitten annoin taas peräksi.

  Yhdessä välillä olin ostanut Angry Birds mukeja, mutta se oli paha erehdys. Tai sitten onni, sillä kummipoika ilahtui suuresti kun sai ne uuteen opiskelijakämppäänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukien valinnalla on siis sinullakin perusteet, mutta erilaiset kuin minulla. Sanoisin, että 75% itselläni on mielikuvaa mukista ja 25% sitä, että ihan oikeasti vaikkapa posliinin paksuus vaikuttaa makuun.

   Hyvä, että hutiostosmukitkin löysivät uuden kodin! Teini-iässä olin pahasti mukien ostelukoukussa, mutta nyt olen harkitsevampi.

   Poista
 3. Jos joku on tapojensa orja niin minä. Tämä koskee erityisesti aamiaista, joka on AINA kaksi palaa paahtoleipää englantilaisittain voin ja marmeladin kanssa. Lisäksi maitokahvia ja lasi omenatuoremehua plus tietysti omega 3 kapseli. Vaikea kuvitella tilannetta, ettei olisi paahtoleipää tai mehua talossa kahvista puhumattakaan.

  Muki-ihminen en ole varsinaisesti ollenkaan. Kahvini juon New wave - sarja isosta mukin tapaisesta, mutta en kutsuisi sitä mukiksi. Vuosia sitten kun join kermakahvia sen join aivan tavallisesta kahvikupista. Latte maistuu nykyään paremmalta, vaikka juhlissa kermakahvia ei kyllä korvaa mikään. Siinäkin yksi piintynyt tapa. Eli kyllä näitä riittää.


  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, sinulla on tosiaan tiukka aamiaisrutiini! Minulla sentään hiukan vaihtelee, vaikka kaksi paahtoleipää melkein aina siihen kuuluu minullakin.

   Minulle kyllä ne new wavet ovat mukeja! Minä vaan en pidä niistä, sillä vasenkätisen on hankala juoda niistä, kun toinen reuna on liian korkea.

   Poista
 4. Hauska ja hyvin argumentoitu selonteko!!

  Mulla ei ole mukien suhteen yhtä vakiintunutta käytäntöä, vaikkakin isommat mukit luonnollisesti täytetään teellä, koska niihin mahtuu enemmän juomaa. Primaveramukeja sain kasan rippilahjaksi, ne on lapsuuskotona maalla. Voisinkin hakea ne tänne, koska niissä toden totta on paras kahvin ja maidon suhde. Ja ei oo saavi. Hmm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin julkaista tämän mukialan johtavassa lehdessä. Jos sellainen siis on olemassa...

   Suosittelen hakemaan primaverat käyttöön kahvimukeiksi!

   Poista
 5. On lemppari mukeja ^^ Rakkaimpia ovat Satumetsä-mukit. Tuovat iloa joka päivään ihanilla väreillään. Vanhoja mukeja ei minulla tallessa enää oikein olekaan, kuin vanha Nalle Puh-muki, jossa Puh tekee kuperkeikkoja ^^ En koskaan käytä sitä, koska mukin reunat ovat mielestäni liian paksut, eikä siitä ole niin mukana juoda,mutta koska käytin sitä koko lapsuuteni ja teini-iän, niin nostalgia syistä en voi laittaa sitä pois. Ja psssst, Downton Abbeya on Netflixissä ainakin nyt 4 kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on muutamia nostalgiamukeja, joita ei raaski pistää pois, mutta joita ei tule käytettyä. Yhden tosin otin käyttöön työmukiksi viime keväänä, kun asuin vanhempien luona.

   Huh, hyvä että sarjaa onkin tarjolla enemmän! En tiedä miten katsoinkin, että vaan yksi tuotantokausi olisi.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Kyllä mukeilla on käyttötarkoituksensa! Töissä käytän mieluiten kahvikuppina Teema-sarjan tavallista kuppia entisen harjoittelupaikan logolla varustettuna :). Kotoa ei löydy maitoa, joten en juo täällä kahvia. Jos joisin (tai kun vieraita varten pitää hankkia maitoa ja murukahvia pahimpaan hätään), joisin sen muumimukeista. Muuhun käyttöön ne ovatkin liian pieniä.

  Teen juon suurista Kokon 0,5 l mukeista. Ensimmäisen ostin gradumukiksi ja loput saimme häälahjoiksi. Vain niihin mukeihin saan kaikki sormet mukavasti ympärille, sitten mukin nenän alle ja ihanan tuoksun nuuhkittavaksi. Suuri kuppi on oleellinen osa teenautintoa. Suuri kuppi varaa pitkään lämpöä, mikä on plussaa pitkissä kirjoitussessioissa. Lisäksi kupin pitää olla ainakin sisältä valkoinen - eihän teen väriä muuten erota tarpeeksi hyvin! Teelaatuja meiltä löytyy n. 30 (mustaa, valkoista, vihreää, punaista, omista yrteistä, hedelmäpohjaisia, rooibosta, hibiskusta, lahjaksi saatua, ulkomailta hankittua, irtonaista, pusseissa ja nyyteiksi/kukiksi puristettuina), joten kunkin teen erityisyyden kannalta värin näkeminen on tärkeää. Vieraille katan pöytään teekupeiksi Kokon keskikokoiset matalat kupit. Niissä on jotain mukavaa kahvipöydän kattauksen tuntua ja suuri halkaisija, jotta valo voi värittää juoman kauniimmin kuin korkeassa mukissa. Yksinäisinä hetkinä, kun haluan juoda vain vähän (alle 0,4 l) irtoteestä haudutettua teetä ja päästä vähällä tiskauksessa, käytän valmistujaislahjaksi saatua Magisson teekuppia http://magisso.com/fi/products/teacup/ . Nerokas kuppi, täytyy myöntää! Vihreä väri ei ole ominta mua eikä siinä näy teen väri samalla tavalla kuin valkoisessa, mutta väri muistuttaa ihanasti antajastaan!

  Rakkain mukini on kuitenkin aviomiehen hankkima muki valkoinen muki harmaalla tekstillä ja sydämillä, jonka yksinkertaisen tyylikkään koristelun hän suunnitteli itse kosintaa varten. Hän oli toimittanut mukin etukäteen ravintolaan luottaen, että ainakin teetä jaksaisin jälkiruuaksi (lopulta syötiin kyllä myös herkkulajitelma yhteiseltä lautaselta). Kosinnan jälkeen sain nähdä, että tarjoilija oli juuri ennen poistumistaan vaihtanut kattauksen pikkukupin kosintamukiini ja kaatanut teen siihen! Mukissa lukee: "Tuletko vaimokseni". Mukin paikka on yöpöydällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, sinulla onkin ihan päin vastoin teen ja kahvin juomisen suhteen kotona ja töissä! Kokon puolen litran mukit ovat miuten ihania, mutta ihan niin ison määrän jäähtymistä en jaksasi odotella.

   En muuten ollut kuullut tuota teidän kosintatarinaa! Onpa ihana, kuin sinulle tehty kosinta! Tai siis, niinhän se olikin suunniteltu juuri sinua ajatellen!

   Poista
 8. Täällä toinen mukitapoja hartaudella vaaluva! :) Mulla on aivan superihanat värikkäät saksalaisen Kahla sarjan cappucinokupit käytössä. Niihin mahtuu n. 0, 4 dl eli varmaan aika samankokoisia kuin sun lattekupit. Jokainen kuppi on yksivärinen, mutta kaikki 10 eri värisiä. Keltaiset ovat aina aamukahvikupit (voimaa aamuun), sinisävyiset ovat illan teekupit. Minulla on muutama teemamuki ja muumimuki mutta ei niihin mahdu mitään!!! Pidän niitä nykyään vastaanotolla töissä vierasmukeina, siihen ne ovat oivat ja sopivan asialliset (ei siis muumit vaan teemat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlasin Kahla-mukit ja niistä tosiaan löytyy ihania värejä eri tilanteisiin!

   Joku toinen bloggaaja taas väitti taannoin Teema-mukeja täydellisiksi kahvimukeiksi, mutta ainakin maitokahvin sekoitussuhde on mahdoton saada niissä sopivaksi. Tai sitten saa ihan liian vähän kahvia.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.